#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co to znamená „normální osídlení kůže a sliznic“?

Medicína 24.9.2008

Každý jedinec je po narození postupně osídlen mikroorganismy ze zevního prostředí. Za normální flóru se obvykle považují bakterie, event. plísně, ale nikdy viry.

ilustrace

Prospěšné bakterie

Povrch těla, který zahrnuje kůži, sliznice trávicího, močového, pohlavního a dýchacího traktu, je trvale kolonizován jen omezeným počtem druhů, jejichž výběr je pro danou lokalitu charakteristický. Počet těchto bakterií a jejich složení jsou udržovány v rovnováze. Tuto rovnováhu mohou narušit různé změny (např. hormonální, působení antibiotik atd.). Rovnováha může být porušena také onemocněním (nádorové bujení, cukrovka), těžkými operacemi, dlouhodobým zaváděním umělohmotných katétrů apod. Po přemnožení normální flóry může dojít např. k pooperačním infekčním komplikacím. Normální flóra ve správném množství pozitivně ovlivňuje fungování organismu a produkuje vitaminy. Vedle flóry, která se považuje za normální a je pro ni typická její stálost, můžeme prokázat i flóru tranzientní (přechodnou), kdy je sliznice krátkodobě kolonizována druhem, který však nevyvolá patologické (špatné) změny.

Kůže a její osídlení

Příklad normální flóry kůže: Osídlení je ovlivněno vlastnostmi kůže (její vlhkostí, umístěním mazových a potních žláz) a kontaminací z okolních sliznic (nos, konečník apod.). Hlavním bakteriálním druhem je Staphylococcus epidermidis a Staphylococcus hominis. Z plísní se mohou vyskytnout rody Candida, Torulopsis a Pityrosporum. Největší osídlení těchto mikroorganismů je v uzavřených oblastech (podpaží, meziprstní prostory, hráz). Přemnožením plísní mohou vzniknout různá plísňová kožní onemocnění.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#