#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cyklisté, pozor: sedadlo kola může narušit váš milostný život (pokračování)

Medicína 28.5.2007

V ohrožení je sexuální zdraví zejména těch cyklistů, kteří tráví na kole mnoho hodin. Podle vědců by výrobci kol neměli tato rizika trivializovat a měli by pracovat na vývoji bezpečnějších sedadel.

ilustrace

Jízdou k impotenci

Výzkumníci zjistil, že u 5 % mužů, kteří jezdí na kole intenzivně, se vyvine středně těžká až těžká erektilní dysfunkce. Zdá se, že se jedná jen o vrchol ledovce, neboť mnoho mužů se o svých sexuálních problémech stydí hovořit nebo je s jízdou na kole nespojují.

Spojitost mezi sedadly kol a impotencí si vyžádala pozornost veřejnosti poprvé v roce 1997, kdy bostonský urolog doktor Irwin Goldstein uvedl, že „existují pouze dva druhy cyklistů – ti, kteří jsou impotentní, a ti, kteří impotentní teprve budou“.

Ideální sedadlo

Fyzioterapeut Joshua Cohen z Chapel Hill, autor knihy "Finding the Perfect Bicycle Seat" (Hledání perfektního sedadla kola), uvedl, že správné sedadlo by mělo mít na určitých místech výřezy a na zadní části by mělo být rozděleno. Vyplněno by mělo být gelem, který by zmírnil tlak na citlivé partie těla.

K čemu dochází

Studiem účinků sedadla kola na zranitelné části těla vědci také zjistili, že při sezení na kole dochází k velkému tlaku na perineum. To je část mezi zevními pohlavními orgány a konečníkem.

Při sezení na čemkoliv jiném kromě kola nikdy není perineum zatěžováno. U mužů v perineu procházejí cévy a nervy zásobující a inervující penis. Sezením na sedadle kola jsou tyto cévy a nervy stlačeny. Za nějaký čas se nedostatečné cévní zásobení a inervace projeví neschopností dosáhnout plné erekce.

U žen tyto cévy a nervy zásobují klitoris a přestože nebyl dosud vliv jízdy na kole u žen tak podrobně studován,vědci předpokládají, že intenzivní jízda na kole rovněž negativně ovlivňuje sexuální život žen.

Zdroj:
New York Times on-line

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#