#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Denní hyperkapnie je u některých pacientů spojena se spánkovou apnoe

Dýchat.cz 11.2.2008

Hyperkapnii lze během dne pozorovat u některých pacientů se syndromem spánkové apnoe (obstructive sleep apnea syndrome - OSAS). Vyplývá to z práce japonských vědců publikované v prosincovém vydání odborného časopisu Chest.

Cílem studie bylo zjistit, zda je opodstatněné léčit hyperkapnii (důsledek alveolární hypoventilace) u pacientů se syndromem spánkové apnoe. Výzkumníci zjišťovali vzájemnou spojitost těchto dvou stavů ve skupině 1227 pacientů s OSAS. U celkem 168 z nich (14 %) se přitom během dne naměřený parciální tlak CO2 v alveolech pohyboval nejméně v hodnotách nad 45 mm rtuťového sloupce, což je arbitrární hranice pro hyperkapnii. Byly u nich také pozorovány výrazně vyšší hodnoty BMI a indexu apnoe-hypopnoe (API) než u ostatních pacientů.

Lékaři u hyperkapnických osob sledovali účinek ventilace s trvalým pozitivním přetlakem (continuous positive airway pressure – CPAP). Po třech měsících této léčby došlo k úpravě denní hyperkapnie u 51 % pacientů. Otázkou je, proč u části pacientů s prokázanou alveolární hypoventilací metoda CPAP nefungovala. Japonští vědci se přiklánějí k tomu, že se na OSAS a denní hyperkapnii podílí komplexní patogenetické mechanismy, které dýchání s CPAP neřeší.

Míra reaktivity na CPAP byla ovlivněna mnoha faktory, mezi něž patřila závažnost OSAS, obezita, denní hodnoty PaO2, svalová síla dýchacích svalů či úroveň bazálního metabolismu. Výsledky studie by měly být varováním zejména pro obézní pacienty.

Zdroj: Chest. 2007;132:1729-1730, 1832-1838.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#