#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Heřmánek

Ordinace 5.7.2008

Pro širokou oblibu heřmánku v lidovém léčitelství svědčí nesporně i bohatství lidových pojmenování. Harmaníček, kamilka, rumánek, marunka, sluníčko - to všechno jsou známá i méně obvyklá synonyma pro heřmánek pravý.

heřmánek, květ, léčivka,bylina
heřmánek, květ, léčivka,bylina

Příznivé účinky heřmánku pravého jsou známy již od starověku. Ve Skandinávii byl heřmánek považován dokonce za posvátnou rostlinu a uctíván jako symbol slunce. V Mattioliho herbáři je heřmánek popisován jako lék proti zimnicím, nemocem jater, močopudný prostředek, prostředek proti křečím a bolestem hlavy.

Jak heřmánek působí

Účinnými látkami obsaženými v heřmánku jsou silice, hořčiny, kumariny a flavonoidy. Silice obsahuje především bisabolol, farnesen a matricin. Tyto látky působí na naše tělo protizánětlivě a uvolňují křeče.

Kde ho najdete

S heřmánkem pravým se u nás setkáme celkem často. Vyskytuje se zejména v teplejších oblastech podél cest, v polích a na loukách. Původně rostl heřmánek pravý pouze v oblasti jižní a jihovýchodní Evropy. Do střední Evropy se dostal nejspíš jako plevel s dovozem obilí.

Na našem území to byl známý polní plevel. Dnes se pro průmyslové využití hojně pěstuje.

Květy heřmánku pravého sbíráme celou sezónu - od května do září. Někdy si můžeme heřmánek splést se rmenem. Chceme-li mít jistotu, že se jedná o heřmánek pravý, může nám posloužit jednoduchý test. Utrhneme jeden květ a roztrhneme ho podélně na dvě poloviny. Jedná-li se o heřmánek pravý je lůžko duté. U rmenu je lůžko naopak vyplněné.

Jak heřmánek pomáhá

Hlavní účinnou látkou heřmánku pravého je silice. Její množství v sušené bylině se pohybuje kolem 1 %. Heřmánek pravý se užívá vnitřně v nálevu při nejrůznějších střevních potížích. Působí protizánětlivě a dezinfekčně. Uvolňuje křeče.

Zevně se využívá jako součást obkladů na špatně se hojící rány, proti kožním vyrážkám, k léčbě hemoroidů a při ošetřování popálené kůže. Snižuje bolest, urychluje hojení a zabraňuje tvoření velkých jizev.

Silice obsažené v heřmánku pravém snižují hladinu serotoninu a bradykininu - látek vznikajících při alergických reakcích. Používá se proto i jako lék proti alergii.

Varování

U některých jedinců může extrakt z heřmánku vyvolat alergické reakce. Tyto reakce jsou však vzácné. Květ heřmánku se hojně používá jak u dětí, tak u těch nejstarších pacientů, je proto velmi bezpečný.

Jak a kdy heřmánek užívat

Heřmánek pravý se používá buď samostatně ve formě záparu (1,5 g sušeného květu na 100 ml vody) nebo ve formě extraktu. Často se kombinuje s dalšími léčivými bylinami v čajových směsích.Vnitřně se extrakt využívá k léčbě střevních obtíží, průjmových onemocněních a zánětech močových cest. Zevně (v obkladech a kosmetických přípravcích) je vhodný proti zánětům dutiny ústní jako kloktadlo, k urychlení hojení kožních a slizničních defektů, k léčbě hemoroidů a popálenin.

Silice z heřmánku pravého jsou součástí řady kosmetických přípravků. Pokud si budete heřmánkovým nálevem pravidelně oplachovat vlasy, docílíte světlejšího odstínu. Vlasy získají lesk a pevnost. Pleťové vody s obsahem heřmánku jsou vhodné zejména k ošetření suché a vrásčité kůže.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#