#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekční zánět jater – hepatitida C

Medicína 28.5.2007

Virus hepatitidy C byl objeven až v roce 1989. Přesto však je tento virus nejčastější příčinou cirhózy jater ve vyspělých zemích. V průběhu infekce se může virus měnit ( mutovat), což ztěžuje jeho léčbu.

ilustrace
Virus hepatitidy C byl objeven až v roce 1989. Přesto však je tento virus nejčastější příčinou cirhózy jater ve vyspělých zemích. V průběhu infekce se může virus měnit ( mutovat), což ztěžuje jeho léčbu.

Kde hrozí nákaza?

Nejčastěji se tato infekce přenáší krví , dříve i ve zdravotnických zařízeních ( výkony prováděné kontaminovanými nástroji, jehlami nebo injekčními stříkačkami, aplikace krve a krevních derivátů, kontaminace poraněné kůže a sliznic krví infikované osoby a.j.) nebo mimo ně ( u holičů, pedikérů, při tetováži atd.).K přenosu může dojít i pohlavním stykem (při něm dochází k nákaze hepatitidou C asi v 8% případů). V 7% případů infekce dochází k nákaze při porodu, kdy matka nakazí své narozené dítě. Až ve 20% případů dojde zároveň i k infekci virem HIV.

#IMG#

Jaký je průběh této nemoci?

Inkubační doba ( tj. doba od nákazy k prvním projevům infekce) je 14 dní až 6 měsíců. Průběh nemoci však může být i ochuzen o průvodní příznaky. O to víc hrozí nebezpečí pozdní léčby a nákazy dalších osob. Může chybět dokonce i ikterus (tj. žluté zbarvení sklér a kůže těla). Může vzniknout však i těžká forma s časným selháním jaterních funkcí a poškozením mozku zplodinami metabolismu. Až v 80% přechází toto onemocnění do chronicity (tj. přetrvávají-li známky infekce i po jednom roce po nákaze – to se zjišťuje pomocí jaterní biopsie). A až ve 20% může tato nemoc vést ke vzniku jaterní cirhózy a hepatocelulárnímu karcinomu.

Jaká je léčba?

Základem je dieta s vynecháním tuků a klid na lůžku, který nemusí však být absolutní. Podávají se také vitaminy, hlavně A,D,E,K a C. Vhodná jsou také různá hepatoprotektiva jako jsou třeba esenciální fosfolipidy. Poslední možností je transplantace jater.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#