#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Měď

Ordinace 9.7.2008

Rudé měděné dráty vedou dobře elektrický proud. V lidském těle vede měď energii zprostředkovaně - jako součást enzymů se uplatňuje zejména při jejím vzniku. A zbarvuje vlasy do ruda.

Vitamíny
Vitamíny

Rudé měděné dráty vedou dobře elektrický proud. V lidském těle vede měď energii zprostředkovaně - jako součást enzymů se uplatňuje zejména při jejím vzniku. A zbarvuje vlasy do ruda.

Nejen tvorba energie

Měď se účastní mnoha pochodů v těle, často společně se zinkem. Kromě tvorby energie se podílí na stavbě vazivové tkáně a činnosti nervového aparátu. Dále podporuje vstřebávání železa a jeho využitelnost při krvetvorbě a uplatňuje se jako antioxidant. Účastní se také tvorby melaninu - barviva v kůži a vlasech. Měď má i určité protizánětlivé, protivředové, protikřečové, protirakovinné a analgetické (proti bolesti) působení.

Odkud získám měď

Měď naleznete ve větších množstvích v játrech, kakau, korýších a měkkýších. V našich zeměpisných šířkách poslouží jako její zdroj ořechy a houby. Ve stopovém množství je měď přítomna v různých potravinách, neboli jezte pestře a nedostatek mědi vám nebude hrozit.

Mám málo/ mnoho mědi?

Nedostatek mědi se projeví anémií (chudokrevností), osteoporózou (řídnutím kostí), poruchami imunity, narušenou tolerancí glukózy (předstupeň cukrovky) a u dětí zpomalením duševního vývoje. Dojde ke ztrátě pigmentu a vypadávání vlasů, k poruše tvorby a kvality kostí a vaziva. Přebytek mědi je u zdravých osob možný pouze po požití minimálně 250 mg mědi najednou nebo dlouhodobém přísunu mědi 200-500x vyšším než je doporučená denní dávka. Existuje však vzácná vrozená porucha, při níž tělo nedokáže měď správně zpracovat a ta se pak ukládá ve tkáních. Postižení lidé trpí poškozením jater, slinivky, demencí, křečemi a třesem. Nemoc se jmenuje Wilsonova choroba.

Kolik?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by denně mělo stačit:

  • 50 mikrogramů/kg pro děti
  • 12,5 mikrogramů/kg pro dospělé
  • 10 mg/den jako horní tolerovaný limit pro dospělé
  • Nedostatek mědi je vzácný a většinou jím trpí nedonošené a podvyživené děti nebo osoby s poruchami vstřebávání.

Pokud máte dojem, že byste měli užívat měď v podobě potravinových doplňků, doporučujeme poradit se o tom nejprve s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#