#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Náruživí kuřáci mají vysoké riziko mrtvice roky po ukončení kouření

Medicína 28.5.2007

Lékaři z marylandské nemocnice ve své studii zjistili, že náruživí kuřáci mají roky po skončení s kouřením vysoké riziko mrtvice. To je způsobeno zejména aterosklerózou cév. Tyto výsledky studie vědci uveřejnili na Mezinárodní konferenci Americké asociace pro centrální mozkové příhody.

kouření
kouření

Studie...

Do studie bylo zahrnuto celkem 42 pacientů průměrného věku 73 let. Lékaři jim vyšetřovali stav hrudní aorty a vnitřní krkavice pomocí magnetické rezonance. Ve sledované skupině bylo 27 bývalých kuřáků (kteří skončili s kouřením v průměru před 30 lety) a 15 absolutních nekuřáků.

#IMG#

Kuřáci byli dále rozčleněni do 4 skupin: skupina 1 kouřila 20 balení cigaret za rok nebo méně a skončila před více než 15 lety, skupina 2 kouřila 20 balení cigaret ročně nebo méně a skončila před méně než 15 lety, skupina 3 kouřila 20 balení cigaret ročně a více a skončila před více než 15 lety a ve skupině 4 byli kuřáci, kteří kouřili více než 20 balení ročně a s kouřením skončili v posledních 15 letech.

Výsledek...

Výsledky studie ukázaly zvýšené riziko mrtvice ve skupinách silných kuřáků v porovnání s nekuřáky. Vědci proto doporučují kuřákům skončit s kouřením tak brzy, jak je to jen možné, a nové kuřáky varují před nebezpečím kouření, které trvá i po jeho skončení.

Zdroj:
Reuters health on-line

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#