#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Očkování proti chřipce (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Zima a s ní chřipkové epidemie jsou sice ještě daleko, ale již nyní bychom si měli rozmyslet, zdali se na podzim nechat oočkovat proti této nemoci. Obecně lze říct, že v naší republice se necháváme proti chřipce očkovat 3-5krát méně v porovnání se Spojenými státy a Západní Evropou.

stříkačka, injekce, aplikace
stříkačka, injekce, aplikace
#IMG#

Kdy očkovat...

V doporučeních, kdy očkovat děti proti chřipce, nastalo několik změn. Dříve směrnice doporučovaly proti chřipce očkovat pouze děti z rizikových skupin: s nemocněním srdce, astmatiky, děti se srpkovou anémií a imunodeficitem. Na podzim roku 2003 doporučila Centra pro kontrolu a prevenci nemocí každý rok očkovat proti chřipce všechny děti od 6 do 23 měsíců věku. Očkováni by měli být také příbuzní žijící ve společné domácnosti s takto starými dětmi a dětmi mladšími 6 měsíců.

Očkování je doporučeno osobám...

Dalšími populačními skupinami, u kterých je očkování proti chřipce doporučeno, jsou osoby s určitými rizikovými faktory ve věkové skupině od 2 do 49 let a těhotné ženy. Mezi rizikové faktory se řadí chronická onemocnění srdce, dýchacího systému, trávicího systému, diabetes, nádorová onemocnění a jiné.

Podle současných doporučení by se měly očkovat lidé starší 50 let a vzhledem k velké expozici virovým onemocněním také samozřejmě zdravotníci.

Někteří lékaři se přiklání spíše k očkování pouze rizikových dětí, které trpí opakovanými infekcemi horních cest dýchacích a záněty středního ucha. Ze zákona jsou u nás proti chřipce očkovány také děti žijící v ústavech sociální péče, kde očkování má význam proti vzniku místních epidemií chřipky.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#