#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otevřená tepenná (Botallova) dučej

Medicína 28.5.2007

Otevřená tepenná dučej patří k často se vyskytujícím vrozeným srdečním vadám (10-15 %). Jedná se o spojku, která spojuje kmen plicní cévy (plicnice) s hrudní aortou.

porod,dítě,novorozenec
porod,dítě,novorozenec

Jaký má význam Botallova dučej za nitroděložního života?

Během nitroděložního života plodu odvádí široce otevřená dučej většinu krve z plicnice přímo do aorty. Je tomu tak proto, že u plodu jsou plíce nevzdušné, nedýchají a odpor plicních cév a vlásečnic je podstatně vyšší než odpor ostatních cév v těle.

#IMG#

Co se stane s Botallovou dučejí po narození dítěte?

Po narození dítěte při prvních vdeších a rozepnutí plic klesá odpor plicních cév a do plic začne pořádně proudit krev. Tím začíná výměna vzduchu v plicích. Současně dochází k uzávěru Botallovy dučeje.

Co se stane, zůstane-li dučej otevřená?

Jelikož v aortě je tlak krve 4-5krát vyšší než v plicnici, proudí touto spojkou krev z aorty směrem do plicnice a dále do plic. Dochází k překrvení plic. Protože krev z plic proudí do levé části srdce, časem dochází k jeho objemovému přetížení.

Jaké jsou projevy této srdeční vady?

Široká tepenná dučej může být příčinou selhání srdce a dechové nedostatečnosti již v kojeneckém věku. Většinou však bývají příznaky méně rozvinuté a mnohé děti s otevřenou dučejí mohou být zcela bez projevů srdeční vady.

Jak se otevřená Botallova dučej vyšetří a jak léčí?

Vyšetření se provádí pomocí tzv. echokardiografického vyšetření. Zvláště u nezralých novorozenců se zkouší spojku uzavřít léčivou látkou indometacinum. Jedná-li se o širokou dučej, musí být jakožto kritická vrozená srdeční vada operována ještě v kojeneckém věku. U dětí s málo rozvinutými či vůbec nerozvinutými příznaky lze s operací vyčkat do batolecího věku. Léčebný uzávěr užší dučeje se provádí převážně pomocí katétru, kterým se do dučeje zavede uzavírající spirálka, u širší dučeje se provádí její chirurgický podvaz či protětí. Výsledek obou technik bývá výborný.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#