#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Přesolené potraviny zvyšují riziko rakoviny žaludku

Medicína 28.5.2007

Příliš přesolená jídla mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Před touto skutečností varuje Britské ústředí pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů.

hranolky, brambory, tuk, smažení
hranolky, brambory, tuk, smažení

Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří zkonzumují v potravinách 12 až 15 gramů soli denně. Denní dávka soli by totiž podle odborníků neměla překročit 6 gramů. O souvislosti mezi rakovinou žaludku a přesoleným jídlem bylo diskutováno již dříve.

#IMG#

Studie...

Nejnovější studie Národního programu pro výzkum rakoviny v Kašive u Tokia tuto souvislost prokázala. Studie shrnuje pozorování kolektivu japonských lékařů a biologů, kteří zkoumali stravovací návyky 40 000 dospělých Japonců za posledních 11 let.

Výsledek...

Výsledky studie ukázaly, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne až 770 000 osob.

Závěr...

Britská vláda už vyzvala potravinářské koncerny, aby výrazně snížily obsah soli ve svých výrobcích. Úřady také vydaly nařízení o povinném označování množství soli v potravinách, do kterých se sůl tradičně přidává ve větším množství, např. do bramborových lupínků a uzenářských výrobků.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#