#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina plic (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Přestože rakovina plic je nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen i mužů, je to také nejvíce preventabilní druh rakoviny.

kuřák, cigareta, kouření, zlozvyk, zapálit si
kuřák, cigareta, kouření, zlozvyk, zapálit si

Kouření a rakovina

Nejméně ve čtyřech z pěti případů je na vině kouření cigaret a tato spojitost mezi kouřením a rakovinou plic byla opakovaně potvrzena. Kromě kouření cigaret může být predisponujícím faktorem dědičnost. V průběhu 20. let mnoho lidí začalo kouřit cigarety. O dvacet let později začala stoupat frekvence výskytu rakoviny plic. Ve 40. letech začaly kouřit více i ženy a dvacet let poté vzrostl výskyt rakoviny plic i u žen. Nádory plic většinou začínají ve stěně průdušek. Bylo identifikováno více než 20 typů maligních nádorů.

#IMG#

Karcinom

Hlavním typem je malobuněčný plicní karcinom. Častějším druhem je nemalobuněčný karcinom. Ten se dělí na dlaždicobuněčný, adenokarcinom a karcinom z velkých buněk. Karcinom z dlaždicových buněk je častý u kuřáků. Neboť roste relativně pomalu, je při včasném záchytu dobře léčitelný. Naopak adenokarcinom se častěji vyskytuje u nekuřáků a u žen.

Nejagresivnější nádor

Nejagresivnějším typem nádoru je nádor z malých buněk. Roste většinou velmi rychle a typické příznaky se objevují až v pozdním stadiu. Většinou metastázuje do jater, kostí a mozku. Asi 170 000 lidí ve Spojených státech je diagnostikováno každý rok s rakovinou plic většinou mezi 40 a 70 lety. Pouze 1 % pacientů s touto diagnózou je mladších 30 let a 10 % je starších 70 let. 15 % lidí přežije více než pět let po stanovení diagnózy.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#