#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

V případě mírných příznaků můžeme chronické žilní onemocnění léčit samoléčbou

Pevné a zdravé žíly Mgr. Lenka Kadeřávková 16.6.2021
Žilní onemocnění je jedna z nejčastějších nemocí, je jí postižena zhruba každá třetí dospělá osoba

Tzv. metličky nebo křečové žíly, otoky, tlak a napětí v nohou či noční křeče v lýtkách. To jsou hlavní projevy chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin. Pokud toto onemocnění dlouhodobě neřešíme, může vést až k bércovým vředům či jiným závažným komplikacím. Kdy je namístě začít potíže léčit? A jaké varianty terapie nám v různých stadiích onemocnění medicína nabízí? Zeptali jsme se MUDr. Jana Vachka, primáře interního oddělení a vedoucího lékaře hemodialyzačního střediska Klatovské nemocnice.

Každou volnou chvilku si protáhnout nohy

Dokážeme optimální péčí, správnou výživou a dalšími preventivními kroky zcela předejít vzniku křečových žil?

Žilní onemocnění je jedna z nejčastějších nemocí, je jí postižena zhruba každá třetí dospělá osoba. Existují rizikové faktory, které mohou zvýšit pravděpodobnost žilního onemocnění. Patří mezi ně některé vrozené dispozice, například oslabení žilní stěny, dále vyšší věk, častá dlouhá období, kdy člověk stojí a sedí, a sedavý životní styl obecně. Také strava chudá na vlákninu, obezita, těhotenství, hormonální faktory a vysoký krevní tlak i některé další nemoci, případně předchozí operace, které mohou přispět k rozvoji žilní insuficience dolních končetin.

Pokud jde o tu prevenci, určitě je důležité pravidelně cvičit, chodit na procházky, běhat, jezdit na kole, plavat anebo se třeba věnovat tanci či gymnastice. Je určitě zapotřebí vyvarovat se nadváhy a dlouhého sezení a stání. Pokud se tomu nelze vyhnout, pak je důležité si každou volnou chvilku protáhnout nohy, rozcvičit prsty a alespoň trochu se pohybovat.

Máte zkušenost, že když budeme vše popsané dodržovat, že se nám podaří zcela vyhnout problémům?

Zcela univerzální recept to není, ale značně tím můžeme snížit pravděpodobnost rozvoje chronické žilní nedostatečnosti.

Existují dvě zásadní opatření – komprese a léky

Pokud jde o první projevy onemocnění, v jakém okamžiku bychom měli zpozornět?

Mohou se objevit pavoučkovitě rozšířené žíly (tzv. metličky), což jsou takové malé červeno-modravé žilky, které probíhají v horní vrstvě kůže a šíří se jako vějíř především na vnitřní straně stehen nebo níže. Vyskytnout se mohou bez zjevného důvodu, často v těhotenství a pak odezní. Nejsou estetické, ale obvykle jsou (zdravotně) neškodné. Avšak může jít o první příznak žilního onemocnění.

Také se mohou objevit další projevy, které obvykle značí již pokročilejší fázi nemoci. Nohy jsou těžké, unavené a napnuté, především večer a v teplém období. Dolní končetiny celkově natékají a příznaky jsou horší s delším sezením nebo stáním. V noci se často vyskytnou lýtkové křeče, brnění a taky pocit neklidu. Na nohou se mohou objevit červené nebo hnědé pigmentové skvrny.

Jak máme problémy v této fázi onemocnění řešit?  

Toto onemocnění má progresivní charakter, a proto je zde riziko, že bude dále postupovat a může vést k poruše výživy, hnědému zabarvení a zesílení pokožky dolních končetin. V nejhorším případě pak vznikají bércové vředy na končetinách.

Narušený průtok krve také může vést k rozvoji zánětu povrchových žil. Noha je pak velmi teplá, zarudlá a citlivá v oblasti postižené žíly. Křečová žíla může prasknout, což vede k silnému krvácení.

Existují dvě zásadní opatření v tomto stadiu chronické žilní insuficience. Na prvním místě je to komprese, a to buď kompresními obvazy, nebo punčochami. Kompresní obvaz se používá k léčbě otevřených vředů a zanícených žil a také k odstranění otoků nohou. Kompresní punčochy se užívají především k dlouhodobé léčbě žilních onemocnění. Fungují tak, že vyvíjí tlak na tkáň zvenčí, což posílí funkci žilních chlopní a zabraňuje městnání krve v dolních končetinách. Jejich efekt závisí na síle tlaku.

Doporučujete používat punčochy a obvazy i v teplejší části roku?

Kompresní léčba má příznivý efekt u chronické žilní insuficience, ale v některých situacích není vhodná. Nejde jen o teplé počasí, ale také ji nelze použít při onemocnění tepen dolních končetin, při srdečním selhávání, při ekzémech a při otevřených bércových vředech.

Pak je druhý pilíř léčby, léčivé přípravky, které jsou zpravidla přírodního původu. V České republice jde hlavně o diosmin, ale užívá se také extrakt ze semen kaštanu koňského. Jsou to tzv. venoprotektiva, tedy látky, které posilují vnitřní výstelku žil a zabraňují úniku tekutiny do okolní tkáně. Tím se snižuje jejich hromadění v tkáni, což právě způsobuje pocit napětí a tíhy. Díky léčbě se zlepší zásobení tkáně krví a živinami a také žilní drenáž, tedy odtok krve.

Je vhodné tyto léky užívat dlouhodobě?

Ano. Tyto léky jsou zcela bezpečné, jsou přírodního původu a nemohou ublížit. Jejich dlouhodobým užíváním se zvyšuje jejich efekt.

Do jaké míry je vhodné zvolit samoléčbu, a kdy je naopak potřeba navštívit lékaře?

V případě mírných příznaků je zde velký prostor pro samoléčbu. Například pokud jsou zde známé rodinné dispozice, jsme na začátku onemocnění a jsme si jistí tím, že jde o žilní nedostatečnost. Na trhu jsou k dispozici i volně prodejné preparáty, je možné si je nasadit bez konzultace s lékařem, případně léčbu probrat s lékárníkem. Zvlášť jestli se zde objevují typické příznaky, například křeče, brnění, napětí v dolních končetinách i okolnost, že se tyto projevy zhoršují vsedě nebo ve stoje.

Lékaře bychom měli navštívit tehdy, pokud se stav zhoršuje. Lékař může nabídnout přesnou ultrazvukovou diagnostiku a stanovení dalšího postupu. Také může doporučit invazivní léčbu.

U poloviny pacientů se vyskytnou i hemoroidy

Pokud už je vhodný operační zákrok, jaký konkrétně vybrat?

Je možné provést celou řadu zákroků. Často se používá sklerotizace, kdy žíly zůstávají v těle a jsou uzavřeny nebo se přemění na takovou šňůru pojivové tkáně.

Používá se i laserová terapie, kdy je žíla zničena vloženým laserovým vláknem. Dále radiofrekvenční terapie, žíly se uzavřou katétrem pomocí řízeného zahřívání. Také se aplikuje pěna, která se vstřikuje jemnými jehlami, což způsobuje slepení žíly. Všechny tyto zákroky se většinou provádí ambulantně a pacient by měl poté několik týdnů nosit kompresní punčochy.

Pak je možné zvolit operaci, tzv. crossektomii, která se zpravidla provádí při hospitalizaci. Do žíly se vloží speciální sonda, na kterou se žíla navine, nařízne nahoře a dole a pak mechanicky odstraní. Je to obvykle prováděno v celkové anestezii. Zde je následně nutné, obvykle po dobu šesti týdnů, nosit elastické obvazy nebo kompresní punčochy, aby se zabránilo otokům a trombóze. Tento výkon je na rozdíl od ostatních hrazen z veřejného zdravotního pojištění, ale je spojen s hospitalizací a poměrně dlouhou pracovní neschopností.

Je mezi těmito metodami nějaký výraznější rozdíl, pokud jde o účinnost nebo šetrnost?

Nedá se říct, že nějaká léčba se výrazně liší. Záleží asi na každém. Pro někoho má větší cenu, že může hned chodit bez omezení do práce, někdo zase spíše preferuje ten ekonomický aspekt.

Do jaké míry se vyskytují křečové žíly v kombinaci s jinými projevy žilní nedostatečnosti – hemoroidy?

Hemoroidy se vyskytují asi u 50 % lidí s chronickým žilním onemocněním. Do jaké míry jde o souvislost a do jaké o společný výskyt, je v současnosti studováno v různých studiích. Tuto otázku nelze úplně jednoduše zodpovědět, protože ani hemoroidy, ani chronické žilní onemocnění dolních končetin nemají jedinou příčinou souvislost.

Některé rizikové faktory jsou ale společné, například těhotenství může zhoršit obojí. Rozhodně jde ovšem o epidemický údaj a je na nás lékařích, abychom u pacientů s chronickou žilní nedostatečností pátrali po přítomnosti hemoroidů a aktivně se na ni ptali. Jde totiž o problém, se kterým se obvykle sami nesvěřují. Také v případě, že má pacient hemoroidy, abychom si prohlédli i jeho dolní končetiny, zda zde nejsou přítomné varixy.

(lek)

Autor článku: Mgr. Lenka Kadeřávková
Líbil se vám článek?
+114
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Nepodceňujme léčbu chronické žilní nedostatečnosti – zvláště v době koronavirové

Otoky nohou, křečové žíly, pocit těžkých nohou i bércové vředy – to vše může...

Trpíte na žíly? Na první pohled to (ne)musí být patrné ze změn na kůži

Chronická žilní onemocnění s sebou mohou přinášet nežádoucí kožní změny, navíc...

Lupénka a psychika: léčit se musí tělo i duše

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění. Pro většinu postižených...

Křečové žíly se mohou objevit po hluboké žilní trombóze

Silná ostrá bolest na hrudi a bezmocné lapání po dechu. Pocit, že právě teď...

Pět a jeden pádný důvod, proč si dojít pro léky na žíly do lékárny

Venofarmaka jsou léčiva užívaná k léčbě mnoha chorobných stavů souvisejících...

Sekundárně progresivní forma – i roztroušená skleróza se proměňuje

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, a tak se z ní od stanovení její...

Fakta a mýty o hluboké žilní trombóze

Hluboká žilní trombóza nehrozí sportujícím jedincům. Její rozvoj způsobuje hormonální...

Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!

Lidé trpící křečovými žilami mají asi čtyřikrát větší riziko žilní trombózy...

I v nemoci si udržte zdravá přátelství

Chronické onemocnění jako roztroušená skleróza neovlivňuje jen naši fyzickou...

Trpíte na záněty žil? Úleva může přijít s enzymy

Některá z forem onemocnění žilního systému postihuje podle odhadů v různé míře...

Doporučujeme

Čtěte více

V novém roce bez křečových žil

Jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí bývá slib, že budeme lépe dbát...

V novém roce chraňte své oči!

Předsevzetí na nový rok si dává snad každý. Asi nejčastěji jsou zaměřená na...

V novém roce v novém těle: Dá se s kily navíc skoncovat jednou provždy?

Obezita je diagnóza, často diskutované téma a strašák 21. století. Asi pro vás...

V novém roce zhubnu. Pro krásu i zdraví

Také byste rádi zhubli? A láká vás více krása, nebo zdraví? Pokud myslíte především...

V období Vánoc hrozí častější riziko návratu k droze

Ačkoli by vánoční svátky měly být obdobím štěstí a radosti, pro nikoho z nás...

V odstraňování prachu stále vítězí kbelík s vodou nad vysavačem

Mezi mnoha "roztočovými" alergiky se traduje, že účinnější než stírání prachu...

V osobách s migrénou je otisknuté společenské stigma jejího podceňování

Bolest hlavy je pouze jeden příznak migrény. Doprovází ji například nevolnost...

V pohodovém životě nemusí bránit ani žloutenka C

Hepatitida C způsobuje u pacientů pocity únavy, nevolnosti a často i deprese....

V prožívané bezmoci vznikají nemoci, říká psycholožka Sylvie Navarová

Mnoho lidí v současné době bojuje s úzkostmi, které spustila sociální izolace...

V průběhu léčby je možné změnit centrum asistované reprodukce

Pokud se pacientky z nějakého důvodu rozhodnou změnit centrum asistované reprodukce,...

V roce 2010 přibylo v České republice 58 nových případů virové hepatitidy C

Kolik lidí aktuálně trpí virovou hepatitidou C? A kolik jich za poslední měsíce...

V Saúdské Arábii nabízí za odvykání svatbu zdarma

Charita v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu přišla s novátorským způsobem,...

V suchu a diskrétně s vložkami SENI – zaměřeno nejen pro ženy

Inkontinence neboli samovolný únik moči patří mezi problémy, které trápí ženy...

V těhotenství pozor hlavně na teplotu!

Běžné nachlazení obvykle nepředstavuje pro budoucí maminku ani plod žádné větší...

V těhotenství se případným alergenům nebraňte

V moderní civilizaci je v posledních desetiletích alergie velkým problémem....

V těle je více než 100 kloubů a všechny potřebují péči

I když si to někdy ne zcela uvědomujeme, celý náš život je o pohybu. Kdo se...

V USA byla schválena první vakcína proti ptačí chřipce

V úterý 17. dubna 2007 schválila americká Komise pro ochranu potravin a léčiv...

V USA jsou ilegální cigarety s ovocnou příchutí

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vyhlásil zákaz výroby a prodeje...

V Ústí nad Labem zemřel muž na "klíšťovku"

V Ústí nad Labem v Masarykově nemocnici zemřel na onemocnění klíšťovou encefalitidou...

V zajetí rituálů: obsedantně-kompulzivní porucha

Trpíte chorobným strachem z bakterií? Na kliku saháte jen přes kapesník a ruce...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#