#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamin A

Medicína 28.5.2007

Vitamin A neboli retinol je vitamin nezbytný pro tvorbu očního purpuru, pro růst a integritu epitelových buněk a syntézu steroidních hormonů a bílkovin.

Zelenina, mrkev, celer brokolice, antioxidanty
Zelenina, mrkev, celer brokolice, antioxidanty

Vitamin A

Vitamin A neboli retinol je vitamin nezbytný pro tvorbu očního purpuru, pro růst a integritu epitelových buněk a syntézu steroidních hormonů a bílkovin.

Jaké potraviny mohou být zdrojem vitaminu A?

Vitamin A je buď dodáván hotový v potravě, nebo může být tvořen v těle z rostlinných karotenoidů. Zdrojem v potravě jsou především oleje (zejména rybí tuk), vnitřnosti, žloutek, mléko, máslo a maso. Karotenoidy jsou hlavně v mrkvi a zelených rostlinách (zelí, špenát, salát), v rajských jablíčkách a pomerančích.

#IMG#

Jak se projevuje nedostatek vitaminu A?

V rozvojových zemích je nedostatek vitaminu A stále ještě příčinou slepoty mladých jedinců. Prvním příznakem je šeroslepost, která je doprovázena změnami sítnice. Oční spojivky jsou suché, později dochází ke vředům na rohovce, které vedou k zánětům a končí perforací a slepotou. Kůže je suchá, vlasy jsou drsné. Zpomaluje se růst, rány se hůře hojí. Léčbou je podávání až 20 000 j. vitaminu A/kg po 5 dnů.

Jak se projevuje nadbytek vitaminu A?

Nadbytek vitaminu A se projevuje ve dvou formách při nadměrném příjmu karotenoidů v potravě. Jedná se spíše o kosmetický problém, neboť kůže se barví dožluta, zejména na dlaních a ploskách nohou. Terapie spočívá ve vynecháních příslušných potravin obsahujících karotenoidy při nadměrném příjmu vitaminu A. Tento problém se vyskytuje hlavně v polárních oblastech u lovců a badatelů (požívání jater ledních medvědů) nebo po nadměrném přívodu zeleniny a rybího tuku (děti příliš pečlivých rodičů), event. po dlouhodobém léčebném podávání přípravků s vitaminem A (např. v kožním lékařství). Projeví se buď jako akutní otrava s bolestí břicha, nevolností, bolestmi hlavy, zvracením, závratí a podrážděností. Po několika dnech dojde k loupání kůže na celém těle. Chronická otrava vede k podrážděnosti, nechutenství, bolestem hlavy, poklesu hmotnosti, svědění, kůže je suchá, olupuje se, padají vlasy. Může dojít i k poškození jater. Příznaky se upravují po vysazení přívodu vitaminu.

Denní potřeba vitaminu A (pro dospělé) je 0,8–1,1 mg. Denní potřeba beta-karotenu (pro dospělé) je 1,6–2,2 mg.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#