#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitamín B5

Ordinace 30.7.2008

Co bychom měli vědět o vitamínu B5?

Vejce a mléčné výrobky
Vejce a mléčné výrobky

Je všude…

Vitamín B5 je znám spíše pod názvem kyselina pantotenová. Název kyseliny pantotenové je odvozený od řeckého slova “pantos - tj. všudepřítomný“. Vyskytuje se ve všech tkáních našeho těla a její funkce je nezastupitelná. Byla objevena již v roce 1933 a dosud si získává velkou pozornost.

K čemu vitamín B5 slouží?

Kyselina pantotenová je součástí mnoha enzymů - bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Je součástí tzv. koenzymu A, který se účastní při základní přeměně cukrů, tuků a mnoha dalších látek našeho těla. Jako součást koenzymu A je kyselina pantotenová skutečnou křižovatkou řady chemických pochodů v těle.

Kyselina pantotenová má protistresové účinky a to především díky svému působení na nadledviny, kde podporuje tvorbu hormonů. Při jejím nedostatku dochází k vyčerpání nadledvin (viz Projevy nedostatku).

Kde všude je?

Nejbohatšími zdroji kyseliny pantotenové jsou játra, mléko, vejce a kvasnice.

Mám ho dost?

V padesátých letech minulého století byl proveden pokus na dobrovolnících, kterým byla podávána strava zbavená vitamínu B5. Po prvních dvou týdnech pociťovali sledované osoby únavu s potřebou spát i během dne. Ve třetím týdnu byli postiženi zácpou a ztrátou chuti k jídlu. Ve čtvrtém týdnu byli podráždění, nespokojení a zesláblí.

Projevy nadbytku nejsou u člověka známy.

Možná rizika

Opatrnosti je třeba při přecitlivělosti na kyselinu pantotenovou a při léčbě streptomycinem používaným u těžších infekcí.

Kdy začít s jeho užíváním?

Kyselina pantotenová nám může prospět při překonávání dlouhodobého stresu, odstranění únavy nebo při poruchách spánku.

Pokud utrpíme menší zranění, dá se vitamín B5 využít ve formě lokálně nanášených přípravků k urychlení hojení ran a popálenin nebo odstranění zánětlivých procesů na sliznicích.

Ke správnému fungování nám postačí 5-6 mg kyseliny pantotenové na den. K léčebným účelům se užívají dávky několikanásobně vyšší, tj. 200-400 mg na den.

Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem kyseliny pantotenové, kupte si některý z mnoha nabízených potravních doplňků, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#