#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vláknina nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva

Medicína 25.8.2008

Vědci z Massachusetts zjistili, že vláknina v jídelníčku nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko
jídlo, zelenina, paprika, rajské jablko

Co ukázal výzkum...

Doktor Yikyung Park se svými kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu v Massachusetts zjistil, že vláknina v jídelníčku nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nicméně vědci uvedli, že je vhodné vlákninu nezavrhovat pro její pozitivní vliv na onemocnění srdce a diabetes. Výsledky studie vědci uveřejnili v roce 2007 v časopise JAMA.

#IMG#

Do studie bylo zahrnuto celkem 725628 osob, které byly sledovány po dobu 6 až 20 let. Po tuto dobu bylo ve sledované skupině diagnostikováno 8081 případů kolorektálního karcinomu. Výsledky studie ukázaly, že relativní riziko nádoru tlustého střeva bylo u osob konzumujících 10-15 g vlákniny /den a méně než 10g vlákniny /den 1,18 a u osob konzumujících více než 30 g vlákniny/den 1,00.

Překvapivý závěr...

Podle těchto výsledků vláknina mírně riziko rakoviny tlustého střeva snižuje. Po zhodnocení dalších dietních rizikových faktorů však vědci uvedli, že vláknina riziko tohoto typu rakoviny neovlivňuje.

Zdroj:
JAMA, 2005;294:2849-2857, 2904-2906

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#