#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Výživa nastávajících matek (Tekutiny)

Medicína 28.5.2007

Příjem vody je nezbytný pro udržování vodní rovnováhy těla. Lidské tělo je ze 70 % tvořeno vodou. Celé dvě třetiny množství vody je uloženo uvnitř buněk. Voda je v lidském organismu důležitá pro metabolismus, transport živin a odpadních látek, regulování teploty těla a v neposlední řadě jako zdroj minerálních látek.

káva, hrneček, pití
káva, hrneček, pití
#IMG#

Přijímá-li člověk málo vody nebo ji zvýšeně vylučuje (opakované zvracení, průjem), organismu hrozí dehydratace. První známky dehydratace jsou psychické změny, podrážděnost, žízeň. Následuje únava až apatie. Naopak při nadbytečném příjmu tekutin mohou vzniknout toxické příznaky, které mohou vést až k úmrtí.

K čemu dochází

Během těhotenství dochází ke zvýšení objemu vody v organismu ženy. Až 90 % jejího přírůstku tělesné hmotnosti tvoří voda. Voda se také podílí na typických otocích a prosáknutí tkání těhotných žen.

Tak jako ve výběru jídel, tak i ve výběru nápojů lze těhotným ženám doporučit rozmanitost. Jak se lidově říká, všeho moc škodí. Proto není dobré pít denně velké množství minerálních vod ani čajů. Přehánět se nemá ani konzumace slazených limonád pro vysoký obsah cukru.

Jakou vod pít...

Zahraniční vědci ve své studii zjistili, že ženy, které během těhotenství pily vodu z vodovodu, vykazovaly vyšší potratovost. Pro svůj případný obsah cizorodých prvků je tato voda v těhotenství nevhodná. Samozřejmě je naprosto špatné požívat během těhotenství alkohol. Bylo zjištěno, že i relativně malé množství snižuje dítěti IQ. Konzumace většího množství alkoholu v těhotenství může způsobit těžké postižení plodu.

Kofein, chinin a další

Rovněž nápoje s obsahem kofeinu nejsou vhodné. Ženám, které pijí v těhotenství často kávu, se ve větším procentu rodí děti s nižší porodní hmotností. Lepší je vynechat také nápoje s obsahem chininu (tonik), neboť na tuto látku reaguje děloha ženy velmi citlivě kontrakcemi. Z čajů jsou vhodné čaje z maliníku, jahodníku, lipového květu a šípků.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#