Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antikoncepce a žilní tromboza

Hematologie Aneta 20.2.2018

Dobrý den, byla mi předepsána antikoncepce dienelle, která je zároveň mojí první antikoncepcí. Chtěla bych se zeptat, jaké je riziko žilní trombózy? Jsem nekuřák, zdravě se stravuji a sportuji, ovšem v rodině (sestra matky) už jedna trombóza proběhla a proto se také obávám. Mým lékařem mi bylo sděleno, že riziko je minimální, ale i tak bych ráda slyšela názor druhé strany. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Aneto, taktéž se domnívám, že riziko je ve vašem případě malé. Ale pokud máte pochyby, můžete si u svého gynekologa nebo PL udělat testy k vyloučení trombofilních mutací ( např. f V Leiden). S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

Danielle obsahuje 30ug estrogenu, je to základní antikoncepce, Tato antikoncepce je vhodná pro tak mladé dívky jako jste vy. Ale jako každá jiná antikoncepce s podobným množstvím estrogenu zvyšuje riziko trombozy 2-3x. Riziko je cca 5/10.000, tedy velmi malé.

V dnešní době je možné se nechat otestovat na dva základní a běžně se vyskytující geny (mutace f. V Leiden a mutace f. II prothrombin) - odběr jedné malé zkumavky krve - poplatek za vyšetření není vysoký (max 2tis Kč, dokonce jsem od jedné pacientky slyšela cenu i pod 1tis Kč) a budete mít větší klid.

Na jakoukoliv antikoncepci nedoporučuji kouřit - chválím, že nekouříte.
Jiné rizikové faktory kromě pozitivní rodinné anamnézy (tromboza tety) nemáte.
Vaše riziko trombozy je tedy opravdu malé - 1 promile.

Nedoporučuji antikoncepci chvíli brát a chvíli nebrat (třeba 1/2roku jo a 1/2roku ne) - vždy po novém nasazení se riziko trombozy výrazně zvyšuje na prvních 3-6měsíců, pak se riziko snižuje téměř do hodnot, jako kdybyste antikoncepci neužívala. Z hlediska rizika trombozy je tedy vhodné brát antikoncepci dlouhodobě.

Přeji pěkný den
s pozdravem V.Kašš.

Související dotazy

Žilní trombóza
Dobrý den,v pátek mi byla zjištěna hluboká žilní tromboza...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Žilní trombóza- správnost léčby
Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního...
Žilní tromboza
Dobrý den, mám časté bolesti obou lýtek, ale více na...
Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Tromboza
Dobrý den, ležím v nemocnici s hlubokou žilní trombozou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc je snížena účinnost HA, když jsem...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jaké je riziko otěhotnění, pokud jsem po užití...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, ve středu odpoledne jsem měla pohlavní styk, večer týž den jsem si...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, stalo se mi, že jsem brala řádně antikoncepci, asi za tři dny jsme...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, byla jsem s přítelem na dovolené a měla jsem zrovna dostat menstruaci,...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, vím, že podobných dotazů tu padlo už několik, ale já bych se přece...

Antikoncepce a zvracení 5 hodin po užití

Dobrý den, může antikoncepci ovlivnit zvracení po zhruba 5 a půl hodinách od...

Antikoncepce a zvýšené jaterní testy

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po porodu a plně kojím. Již v těhotenství mi byly zjištěny...

Antikoncepce a zynerit - má na ní vliv?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může zineryt proti akné ovlivnit účinnost...

Antikoncepce a žaludek

Dobrý den, nedávno mi zjistili refluxní chorobu jícni. Krom toho mi bylo sděleno,...

Antikoncepce a živočišné uhlí

Dobrý den, beru HA Regulon a v pátek 4.5. mě bolelo břicho, tak jsem si vzala...

Antikoncepce Adele

Dobrý den.Omylem jsem si vzala čtvrteční tabletku ve středu a ve čtvrtek pak...

Antikoncepce Adele

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda antikoncepce Adele zavodňuje. Přijde mi...

Antikoncepce Adele

Dobrý den, dnes mi lékař předepsal HA Adele, je to moje 1. HA vůbec. Má tato...

Antikoncepce Adele a vynechání menstruace

Dobrý den mám takový dotaz. Beru antikoncepci Adele, ale nedostala jsem menstruaci....

Antikoncepce Adele- snížení účinnosti kvůli antibiotikům Zinnat 500 mg

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, beru antikoncepci Adele. V pátek 10.8. jsem...

Antikoncepce Adele, zpoždění krvácení

Dobry den, Uzivam HA Adele pravidelne uz 4 Roky. Tento mesic jsem zacala ale...

Antikoncepce ano či ne?

Dobrý den, je mi 26 roků a již od 16ti let užívám antikoncepci Yadine. Párkrát...

Antikoncepce Artizi

Dobrý den,mám takový dotaz. Dobírám platíčko antikoncepce Artizia a poslední...

Antikoncepce Artizia

Dobrý den , chcem sa spýtať , zmenila som antikoncepciu a začínam užívať Artiziu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dávkování antibiotik


Paradoxní nespavost

Dobrý den je mi 21 let a už od 16 mám problémy se spaním a přes noc obvykle...

Odběr krve po antibioticích

Dobrý den, zajímalo by mne, za jak dlouho po dobrání antibiotik je vhodné odebrat...

Zvětšená žíla na penisu

Dobrý den asi před týdnem se mi na penisu objevila obrovská žíla,vedoucí od...

Kulička v šourku

Dobrý den, je mi 15 let a už dlouho mám v šourku kuličku velkou cca. jako 1/3...

Červený nos

Dobrý den, mam neustále červeny nos uplně hoři, alkohol jsem nepila dlouho takže...

Bolest zad s prostřelováním do nohy

Před několika měsíci mi při bolesti levé nohy byla diagnostikována /CT/ posunutá...

Ureaplasma urealyticum


Vyšší tep

Dobrý den, Chci se zeptat zda tělesná teplota kolem 35 a zároveň vyšší tep...

Červené tečky na horním patře

Dobrý den, než začnu s tím, co mě momentálně trápí, tak se vám svěřím se svými...

Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


1. IVF bez ET - špatný vývoj embryí s fragmenty

Dobrý den, je mi 29 let, jsem po prvním cyklu IVF bez ET z důvodu špatného...

Biopsie děložního čípku

Dobrý den, 17.2.2017 mám jít na biopsii děložního, chtěla jsem se zeptat co...

Hemoroid

Dobrý den, jsem pracující studentka, která bohužel sedí celý den ve škole...

Antibiotika a paralen


Nález na děložním čípku

Dobrý den, i přes dobré výsledky v předchozích cytilogiich byla má doktorka...

Bolest při vyprazdňování

Dobrý den, poslednich asi 20 dní mám bolesti při stolici. Bolesti se projevují...

Napřímená krční lordosa

mohu požádat o laické vysvětlení diagnózy, která byla vystavena ve Vaší nemocnici...

Krvácení z penisu

Při divočejší souloži dochází u mě ke krvácení z penisu. Krve bývá docela dost....

Nízká hranice trombocytů

Dobrý den, jsem dárce krve a krevní plazmy. Na transf. stanici mi bylo v červnu...

Reklama
Zavřít