Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dieta-lepek

Trávení Pacient 4.7.2018

Dobrý den, už roky se cítím strašně unavený, v 15 mi byla diagnostikována bezlepková dieta, neměl jsem žádné problémy, sportoval jsem, ale po změně stravování jsem se cítil unavený a projevilo se to i na výsledcích. Od té doby bezlepkovou dietu nedržím. V té době jsem byl často nemocný (angína-streptokok), z tohoto jsem se dostal, ale únavený jsem byl čím dál víc, musel jsem chodit odpoledne spát, se sportem jsem postupně přestal a v noci jsem spát nenemohl. Už v té době jsem se cítil slabý, ale myslel jsem, že se z toho dostanu vlastními silami, ale to se nepodařilo. Všechny tyto problémy jsem roky uváděl na gastru i u svého lékaře, výsledky vyšetření včetně ultrazvuku břicha jsou v pořádku, pouze zvýšená bilirubinemie. Během let se mi zhoršila pamět, cítím nejistotu, unavený jsem pořád i po vyspání, pořád cítím únavu na očích, nedělá mi dobře umělé studené světlo, když jsem v okolí kouře z cigaret, tak mě oči pálí ještě víc a necítím se vůbec dobře, nekouřím, alkohol nepiji, po alkoholu a to i po malém množství jsem ještě víc slabší. Nedávno jsem byl na urologii, dva roky nazpět jsem zaznamenal nepříjemný zápach moči, trvá to do teď, stejně jako před dvěma lety je výsledek odběru v pořádku, nicméně při hledáni důvodu jsem našel informace o kvasinkové infekci a spoustu věcí se shoduhuje s tím co roky popisuji. Je mi 25, pracuji, ale moc mě to trápí, snažím se i sportovat, ale jen tak, abych se ještě víc neunavil. Chci se o dalším postupu poradit tady s Vámi, urologem a následně i se svým doktorem a zkusit to vyřešit. Samotná bezlepková dieta mi nepomůže, a pokud by moje problémy mohli být způsobeny kvasinkami, nebo plísněmi, tak zkusím jinou dietu. Poradíte mi, jak postupovat? Naposledy jsem byl minulý rok na ultrazvuku, od té doby jen na urologii s ultrazvukem, vše v pořádku. Byl jsem poslán i na psychyatrii, ale snad i podle reakce doktora bych původ v psychice nehledal, už předtím jsem si myslel, že je to zbytečné a nedokážu si představit, že by mi to pomohlo. Guajacuran, který jsem si dva roky zpátky zakoupil jsem vůbec nepocítil. Trochu líp jsem se cítil když jsem dostal antibiotika, ale ty už jsem roky neměl. Prosím o doporučení, snažil jsem se spoustu informací najít sám, ale nevím jaké vyšetření zmínit a na co mám právo, tentokrát jsem připraven, že to budu řešit usilovněji, i kdybych se měl hradit vyšetření sám. Děkuji za Vás čas.

MUDr. Marie Vaňačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

Dobrý den pane Davide,
pokud Vám byla v minulosti zjištěna intolerance lepku , měl byste dietu s vyloučením této obilné bílkoviny ze stravy dodržovat celoživotně . Projevem nesnášenlivosti glutenu=lepku nemusí být vždy průjem s velkoobjemovými stolicemi, ale mohou to právě být pocity střevního dyskomfortu, únavnost , celková nevýkonnost , přičemž klinické vyšetření i laboratorní, rtg, sonografické neprokáží abnormální nález.Zvýšená hladina bilirubinu v krvi sama o sobě není onemocnění,jedná se o zvýšenou hladinu bilirubinu v krevním séru bez jaterního onemocnění.Nicméně pro jistotu byste měl požádat o bakteriologické vyšetření moče,pokud již toto nebylo provedeno.
Náš tým zdravotních sestřiček Vám ještě zajistí doplňující názor specialisty.
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den,pane Davide, chápu, že se Vám nechce dodržovat bezlepkovou dietu, zvlášť když jste před zjištěním nesnášenlivosti lepku (celiakie) neměl obtíže. Jistě svoje nynější problémy nedáváte do souvislosti s diagnózou celiakie, ale musím Vás ujistit, že téměř vše, co jste popsal, celiakie způsobuje. Někdo nemá průjem, ale je unavený, nevýkonný, má větší sklon k infekcím. Je to tím, že tělo je oslabené dlouhodobým zánětem, který je způsobený tím, že se do střeva dostává něco, co neumí trávit.
Pokud Vám tedy byla zjištěná nesnášenlivost lepku, určitě musíte dodržovat celoživotně bezlepkovou dietu, protože se jinak nezačnete cítit lépe. To, že jste po začátku diety cítil pokles ve výkonu, nebylo podle mne dané tím, že jste nejedl lepek, ale spíše tím, že Vaše strava nebyla vyvážená. V patnácti letech člověk potřebuje obrovské množství energie, není vyjímka sníst deset rohlíků, a najednou se to pro Vás změnilo. Není divu, že jste se necílil tak jako předtím. Přechod na dietu bez lepku není snadný, musíte kalorie, které jste přijímal z pečiva a příloh, nějak doplnit, musíte číst složení výrobků, musíte nad jídlem přemýšlet. Nemějte z toho obavu, bezlepkových výrobků existuje veliká spousta, výrobky z brambor, rýže, , pohanky, jáhel, quinoy atd.. Doporučuji Vám, abyste se podíval například na stránky www.bezlepek.cz, www. celiak.cz. Bezlepkovou dietu nevzdávejte, vyplatí se to. Jediná léčba celiakie a jejích projevů spočívá v dietě a když ji nebudete dodržovat, nejen že Vám bude špatně, ale vystavujete se zvýšenému riziku vzniku střevních nádorů.
Zvýšený bilirubin může být způsobený celou řadou příčin, nemusí ale svědčit pro nic vážného. Doporučuji Vám, abyste se nechal u praktického lékaře či na gastroenterologii dovyšetřit. Může se jednat o projev Gilbertova syndromu, nezávažné dědičné nemoci, která kromě zvýšeného bilirubinu má za důsledek vyšší únavu, sníženou výkonost, horší snášenlivost alkoholu a některých potravin, pocit nadmutí břicha či neurčité břišní potíže, pocit zamlženého mozku a další.
U praktického lékaře doporučuji nechat vyšetřit hodnoty minerálů a iontů, protože můžete mít nějakou nerovnováhu v důsledku porušeného trávení.
Doporučuji imunologické a alergologické vyšetření, zda nemáte nějakou porucuh imunity, která by mohla Vaše obtíže zhoršovat. Kvůli očím také můžete navštívit očního lékaře, ať jste pořádně vyšetřen.
Kvasinkovou infekci nevylučuji, je možné, že se ve střevě dlouhodobě oslabeném zánětem přemnožily podobné mikroby. Můžete požádat Vašeho praktického lékaře o vyšetření.
Nechejte si samozřejmě vyšetřit moč a podstupte urologické vyšetření, jak máte v plánu.
Doufám, že se mi podařilo Vám nastínit směry, kterými se můžete ubírat. Věřím, že když budete důsledně držet dietu, pečovat o svá játra, a alespoň do doby dovyšetření se příliš nepřetěžovat, začnete se cítit lépe.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Mám alergii na lepek
Dobrý den, mám potíže se zažíváním. Mám alergii na...
Lepek
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, na nějaké objektivní...
Bezetbytková dieta
Dobrý den. Mám Crohnovu chorubu. Mám dodržovat bezezbytkovou...
Alergie na lepek ??
Dobrý den mám dotaz když sním at světle nebo tmavě...
Bezlepková dieta
Je mi 17 let a nedávno mi zjistili že mám alergii na...
Intolerance na lepek a mléko
Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dieta u mononukleózy

Dobrý den, muzu se zeptat co vse muzu jist pri monunukleoze? Muzu jogurty s...

Dieta u nespecifického střevního zánětu

Dobrý den,mám léta nespecifický střevní zánět s chronickou střevní perianální...

Dieta u RS

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na téma jídelníček při RS. Nedoporučují s e...

Dieta u salmonely


Dieta u syndromu krátkého střeva

Dobry den.Jiz dva roky jsem po resekci tenkeho streva.Syndrom kratkeho streva.Neustale...

Dieta u vyšší hladiny cholesterolu

Dobrý den, mám dotaz ohledně cholesterolu. Moje matka(63 let) bere léky na vysoký...

Dieta u zvýšené kyseliny močové v krvi

Dobrý den, je mi 25 let a ke konci zimy my byla v Rakousku, kde pracuji,...

Dieta v těhotenství

Dobrý den,prosím o pomoc.Jsem ve 31.tt těhotenství a za celou tu dobu jsem nabrala...

Dieta v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli může strava v těhotenství zapříčinit...

Dieta-alergia

Dobry den,mam syna 2 roky a 9 mesiacov a pred mesiacom sa osypal,mal skaredy...

Dieta, hubnutí

Dobry den chtěla bych zhubnout pár kilo.chtěla jsem se zeptat zda je k večeři...

Dieta, spálení na slunci

Dobrý den, minulé léto jsem držel dietu, kdy jsem jedl pouze rýži,těstoviny...

Dietářka s jojo efektem

Dobrý den, jsem věčná dietářka s jojo efektem, je mi 37 let a před 3/4 rokem...

Dietní chyba


Dietní opatření po operaci slepého střeva

Dobrý den, manžel je po operaci slepého střeva klasickým řezem - laproskopie...

Dietní porada

Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s muškátovým oříškem při kojení. Používám...

Dietolodická rada

Hezký den. Po zjištění- dárek k šedesátinám cha cha , že mám cukr 5,9 a tlak...

Dietologický chaos

Dobrý den,nám problém s vnoučetem a nemůžu se nikde jinde zeptat. Můj vnouček,...

Diety

Dobrý den, musím držet žaludeční a diabetickou dietu. Vím zhruba co jíst a co...

Diety a poškození srdce

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,zdali je možné častými dietami poškodit srdce?mam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stav po operaci kolene

Dobrý den, před 8 týdny jsem byla na operaci menisku, kdy mi byla 1/2 odstraněna,...

Otok nártu

Dobry den, můj problém spočívá v otoku nártu od kořene prstů pravé nohy. Jedná...

Určení pohlaví z ultrazvuku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na vás názor, jaké vidíte pohlaví na ultrazvukovém...

Bolest kolene

Zdravím, už asi 3tím týdnem u mne dochází ke zvláštní bolesti v oblasti (přímo...

Bolest pod levými žebry na levé straně

Přeji hezký den, mám na Vás dotaz, již pár měsíců mě trápí silná bolest pod...

Bílý povlak + zápach na žaludu

Dobrý den, již 7 měsíců se nemohu zbavit nepříjemného zápachu a nevýrazného...

Zvýšené CRP a nižší tepová frekvence


Spasmed

Dobrý den, trápí mne slabý únik moči, který nesouvisí s kýcháním, zvedáním...

Hormonální antikoncepce

Dobry den , chtela jsem se zeptat, mam drazdivy tracnik a uzivam kalciove tablety...

Srdeční arytmie

Dobrý den, je mi 19 let a poslední skoro tři týdny mám mírné potíže. Pocituji...

Vyrážka

Dobry den, zhruba pred mesicem a pul se mi zacala na rukou delat vyrazka..ze...

Pálení a pocit tepla v hlavě

Dobrý den,je mi 32let a donedávna jsem byla celkem zdravá.Začátkem ledne,se...

Ibuprofen a kojení


Jaterní léze

BYL JSEM NA SONO JATER,A ZJISTLI MI DISFUSNÍ JATERNÍ LÉZE TYPU STEAOSY ALE ŽLOZTENKU...

Stav po kolonoskopii

Dobry den, Dnes jsem byla na kolonoskopii. Vysetreni pro mne bylo dost bolestivé...

Červené fleky na žaludu


Jak probíhá vyšetření cév

Dobrý den chci se zeptat jak probíhá vyšetření cév? Děkuji

Bolest zad a vystřelování do pravé nohy

Dobrý den pane doktore,jsem MR páteře s tímto výsledkem:Bederní lordoza napřímená.Páteřní...

Závratě

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám časté závratě někdy se to opakuje i víckrát...

Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Reklama