Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dlouhodobý průjem

Lenka 23.4.2018

Dobrý den.
Chtěla bych prosím s Vámi konzultovat zdravotní stav dcery.
Je jí 17 let, chodí do 2. ročníku na střední školu.
Již rok má vodnatý průjem bez příměsi a dříve se přidaly i bolesti břicha po určitém jídle, ale zjistily jsme, že to bylo vždy jídlo s mlékem nebo mléčnými výrobky. Takže jsme mléko vyloučili. (Bolest břicha se objevuje, jen když má strach z písemky nebo ústního zkoušení).
Nejprve jsme se domnívali, že je to ze strachu, ze školy, ale nakonec jsme navštívili v červnu obvodní dětskou doktorku, která nám dala doporučení na vyšetření pro podezření na štítnou žlázu. Na tuto kontrolu šla dcera až v srpnu. Ještě ten den mi volaly z ordinace, ať si přijdeme pro prášky, že má dcera velice nízkou hladinu hemoglobinu (77) a má těžkou anemii.

Výsledky jsme předali dětské obvodní doktorce a ta nás doporučila na dětskou gastroenterologii.
V září byla dcera na vyšetření a dodali jsme vzorky stolice. Byla zjištěna vysoká hodnota calprotectin 1 G 300ug/g a calprotectin 2 G 1800uq/g. Následně byla doporučena gastroskopie a kolonoskopie, která byla provedena v měsíci říjen.
Z výsledků, které mohly být zjištěny (i když byla 3 dny v nemocnici) se podařilo zjistit, neaktivní zánět v tlustým střevě. Bere léky Salofalk 500 a to 3 prášky ráno a 3 večer.
V lednu byla kontrola. Kde výsledky byly calprotectin 1 G 300ug/g a calprotectin 2 G 451ug/g.
Následná kontrola v květnu. Jenže stav byl snad horší, protože už chodila 10 - 15 krát denně. Takže jsme se objednali k doktorovi dříve a bylo zjištěno, že hladiny stouply, a proto byla doporučená znovu provést kolonoskopie, s tím že se budeme připravovat doma.
A chtěla bych se zeptat, jak zlepšit zdravotní stav dcery.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, vzhledem k potížím bych vás také určitě odeslala na gastroenterologické vyšetření - protože vzhledem k dlouhodobému průjmu a anémii bych měla podezření na nespecifický střevní zánět (tj. na Crohnovu chorobu či ulcerózní kolitidu). Tyto diagnózy se zjistí provedením koloskopie (a histologickým vyšetřením částečky střeva, která je odebrána při koloskopii).
Co se týče léčby- je nutné dostat zánět pod kontrolu, aby nebyl aktivní. Toto je v rukou gastroenterologů.
Obávám se, že Vám nebudeme moci konkrétně poradit, jak stav Vaší dcerky zlepšit- je totiž nutné provést nové vyšetření a podle něho se bude rozhodovat o dalším léčebném postupu. Základem zůstává dostat zánět pod kontrolu.
Váš dotaz předám ke zhodnocení i specialistovi, vyčkejte i jeho odpovědi. S pozdravem BB

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, je mi líto, s jakými obtížemi se Vaše dcera potýká. Jistě o ni máte obavy a pro ni to je určitě náročné. Podle toho, jak jste to popsala se obávám, že Vaše dcera může trpět nespecifickým střevním zánětem (Crohnovou nemocí nebo ulcerosní kolitidou). Pravděpodobně bude třeba, aby dostala nějaký další lék k potlačení probíhajícího zánětu, pokud Salofalk nebyl účinný. Rozhodnutí o tom, jaká léčba bude pro Vaši dceru nejvodnější, bude záviset na tom, jak dopadne kolonskopie a jaké budou výsledky z histologie. Možností je více a bude záležet na ošetřujícím gastroenterologovi, co vybere jako nevhodnější. Může dostat imunosupresivum, antibiotika, je možné, že bude potřebovat biologickou léčbu. Vše se bude řídit výsledky.

Zatím by Vaše dcera měla nadále užívat doporučenou léčbu, v období aktivity zánětu s četnými průjmy by měla jíst bezezbytkovou dietu. O dietě se můžete něco dozvědět například na stránkách www.crohn.cz, kde jsou i články lékařů. Jde o to vynechat slupky, semínka, kůže, mastné, tučné, dráždivé, syrovou zeleninu, luštěniny atd.. Vhodná je bílá rýže, brambory, kvalitní bílé maso, ovoce jen bez slupek, rozvařené, vlastně jen jablko, někdo snese banány, ze zeleniny jen vývary, vhodné jsou kaše, polévky, vše měkké, bez slupek a kousků, aby se střevo mohlo hojit. Také bych doporučila vynechat mléčné výrobky, zejmény když víte, že je dcera špatně snášela, protože schopnost střeva je trávit v období zánětu často klesá.

Pokud má dcera již provedené testy na alergie a nesnášenlivosti (lepek, mléko, nesnášenlivost laktózy), což předpokládám, pak lze doporučit vynechat nyní mléčné produkty i ty kysané. Nejméně laktózy obsahuje máslo a velmi tvrdé sýry, ale i s těmi bych počkala, než se střevo zklidní. Také omezte výrobky obsahující mouku.

Pokud testy na celiakii a problémy s trávením mléka ještě neproběhly, což Vám řekne gastgroenterolog či praktická lékařka, pak je jistě nutné je doplnit. Poraďte se potom s gastroenterologem, jak postupovat. protože na testy je třeba, aby v krvi byly přítomné protilátky. Jakmile by byly testy hotové, můžete na čas vyzkoušet eliminační dietu bez mléka a s minimem lepku, pokud by nebyla prokázána celiakie. Pokud by se prokázala, pak by bylo třeba lepek vynechat úplně. Přidejte dceři probiotika denně. Můžete doplnit vitamin C v tabletách v podobě, kterou by dcera snášela. O vhodnosti dalších potravinových doplňků stravy se poraďte s gastroenterologem, který Vám doporučí podle nálezů, laboratorních tesů a celkového zdravotního stavu dcery.

Do budoucna bude třeba vyladit stravu tak, aby dcera měla co nejmenší obtíže. Nemocní se střevními záněty mívají různorodé obtíže a lecky šěpatně některá jídla tráví. U střevních zánětů bývá období klidu, kdy není průjem, dost často nebývají zvášť přísná dietní opatření. V době aktivního zánětu se doporučuje právě bezezbytková dieta a vynechat ty potraviny, které dělají potíže. To bude třeba vytestovat u lékařů a také osobně vyzkoušet.

Je také možné zvážit nějakou psychoterapeutickou podporu pro dceru, pokud máte dojem, že obtíže špatně snáší a psychicky na tom není dobře. Takto dlouhá nemoc jistě dokáže velmi negativně ovlivnit psychické zdraví a možná by dceři mohlo pomoci naučit se nějak stres s tím spojený zvládat.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dlouhodobý průjem
Dobry asi rok uz me trapi prujem a nadymani na zachod...
Dlouhodobý průjem
Dobrý den, je mi 20 let a už od března mě trápí průjem....
Uroval U a průjem
Dobrý večer,chtela bych se zeptat.Na rozpuštění ledvinových...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Nejasný průjem
Od návratu z dovolené trpím průjmy ale vždy jen dopoledne...
Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouhodobý průjem


Dlouhodobý průjem

Dobrý den paní doktorko, můj 23 letý syn má dlouhodobě průjem. Vždy asi jednou...

Dlouhodobý průjem

Dobrý Den, prosím vas chtěla bych se zeptat mám už celých 14dni průjem ale s...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den, je mi 18 let a posledních několik mesíců me trápí průjmy, nebo téměř...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den, mám už 3. týdny průjem. Držím dietu, hodně piju (hlavně čaje) ale...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den,od konce ledna trpím průjmem,cokoliv sním,jde do 30 minut ven,PL doporučil...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den,mám již několik let po ránu i po jídle rychlý průjem.asi 3x až 4xdenně....

Dlouhodobý průjem

Dobrý den. Zhruba od Září se potýkám s opakovaným průjmem. Vždy se opakuje...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den, je mi 17 let a před týdnem jsem dostala průjem, první dva dny jsem...

Dlouhodobý průjem

Dobrý den, již přes měsíc mám průjem a to několikrát denně. Nejprve to začíná...

Dlouhodobý průjem

Dobry asi rok uz me trapi prujem a nadymani na zachod jdu tak 4 denne. NEekdy...

Dlouhodobý průjem a bolesti kyčlí

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že bolest kyčlí souvisí s...

Dlouhodobý průjem u 3-leté slečny

Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně dětského průjmu. Dcera (3 roky) dostala...

Dlouhodobý průjem u 3,5 letého syna

dobrý den,chtěla jsem se zeptat na potíže mého syna ,má už rok potíže se stolicí...

Dlouhodobý průjem, bolest žaludku, v cizině

Dobrý den, Žiji dlouhodobě v cizině a před měsícem se u mě objevil průjem....

Dlouhodobý průjem, po každém jídle

Dobrý den, už delší dobu mám problémy se zažíváním. Myslela jsem si původně,...

Dlouhodobý spánek

Dobrý den..Je mi teprve 16 a chodím na Gymnázium a před asi rokem se u mě objevili...

Dlouhodobý stres

Dobrý den Prosím o radu.Asi tak 7 let jsme žili s manželem ve stresu.Sypaly...

Dlouhodobý stres

Dobrý den, můj přítel trpí dlouhodobým stresem a došlo to tak daleko, že má...

Dlouhodobý stres a potíže

Dobrý den, mám takový problém, už asi 2 měsíce jsem ve stálém stresu po té co...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého ramene

Dobrý den,mám dotaz.Je mě 27 let a často mě bolý pravé rameno v někdy s ním...

Bolest břicha

Dobrý den, zničeho nic mě začalo bolet na pravé straně břicha na úrovni pupku. Bolest...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Brnění konečků prstů

Dobrý den, mám takový problém s brněním prstů. Mám je dost citlivé na dotek...

Postižení jazyka

Mám popraskaný jazyk a po stranách jakoby výrůstky..Vše v nepravidelné době...

Jedno varle níž

Dobrý den, je mi 22 a mám dotaz ohledně varlat. Velikostně jsou si dost podobná...

ATB a Slunce


Chlamydie

Dobry den, na gynekologii mi zjistili chlamydie. Pan doktor mi predepsal Klacid...

Tříštivá zlomenina patní kosti

Dobrý den, 27.6. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu patní kosti dle RTG s porušením...

Proktologické vyšetření

Dobrý den, Jmenuji se Klára a je mi 16 let. Poslední dobou mě trápila bolest...

Hodnota PSA


Bolest prsou při užívání HA

Dobrý den, už 3 měsíce beru antikoncepci Sunya pravidelně ve stejnou hodinu,...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Angiopatie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou příznaky angiopatie a za jakých...

Zvětšené uzliny


Užívání léků na žilní nedostatečnost (Cyklo3fort) během kojení - ano, nebo ne?

Dobrý den. Je mi 32 let a jsem v 25 týdnu těhotenství. Beru Cyclo3fort na chronickou...

Zvýšená kyselina močová


Popis EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podrobnější komentář výsledku EKG, sinusový...

Velké množství vyloučení moči

Dobrý večer, mám takový problém. Asi před týdnem jsme vylučoval moči něco okolo...

Bolest na prsou

Dobrý den již 3 den mám bolesti na prsou, Byla jsem u lékaře a provedl mi CRP...

Zavřít reklamu