Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dotaz

Očkování Veronika 23.8.2017

Dobrý den,
Ráda bych se prosím informovala podrobněji ohledně různých a možných situací, jak se zachovat. Dotazy se týkají očkování proti tetanu, léta jsem nebyla očkováná proti tetanu, ale vzhledem k tomu že reaguji na kde jaký lék alergickou reakcí, tak jsem si před očkováním pro jistotu nechala vzít krev na protilátky proti tetanu, kde to vychází 1:10, tedy dle pana doktora a laboratoře jako dostatečná ochrana proti tetanu. Tím pádem jsem se očkovat nešla. Ale má první otázka zní, je to vždy 100% ochrana ? Co dělat třeba za situace, kdy si člověk zabodne trn, třísku ? Samozřejmě s tím, že se odstraní z kůže , umyje mýdlem a vydezinfikuje peroxidem? Musí se i při dostatečném množství protilátek jít do nemocnice na další vakcínu? Dále, pokud si zabodnu cosi co nemůžu určit co je, protože to není okem viditelné a ani na pohmat, přesto místo bolí a je citlivé, co v takovém případě? Nerada bych šílela kvůli každé třísce , říznutí či trnu, to bych běhala na pohotovost stále . Četla jsem, že je ideální když rána krvácí, ale to bohužel u trnu ani třísky nehrozí, jak se tedy zachovat ? A pokud se tříska zapíchne a člověk je mimo domov, tedy může vyndat, umýt a vydezinfikovat až po pár hodinách, je to rizikové? Děkuji mnohokrát za odpověď
Veronika

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud je dostatek protilátek, neočkuje se, ochrana je dostatečná. Při poranění je třeba ránu řádně vydezinfikovat, odstranit nečistoty či cizí tělesa. Pokud se Vám to nepodaří, je třeba navštívit lékaře, aby ránu ošetřil a nedošlo k lokální infekci ze znečištění. Čím déle je tříska zapíchnutá, tím větší riziko infekce je. Na Váš dotaz ohledně tetanu - dokud jsou protilátky proti tetanu, tak toto onemocnění nehrozí. Až nebudete mít protilátky, je pochopitelné, že riziko bude. Toto onemocnění vzniká, dostanou-li se do rány toxiny bakterie Clostridium tetani. Tyto bakterie jsou součástí trávicího traktu skotu, koní, byly zjištěny i u některých lidí. Měla by jste si zvážit, jestli Vám bude pak ten stres stát zato, když již v této době, kdy se nemusíte obávat, že tetanus dostanete, máte tak velké obavy. Proto bych Vám doporučovala až bude třeba, tetanus přeočkovat za náležité přípravy, aby nedošlo ke komplikacím.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Léky a jejich kombinace
Dobrý den, mám takový dotaz a možná i problém. Beru...
Dysfagie po tonsilektomii
Dobrý den, naše dcera (22let) je měsíc po operaci odstranění...
Cysty vaječníku
Dobrý den, Chtěla bych se zde dozvědět něco více...
Otoky DK
mám bolesti nohou bolí to od vnitřních kotníků po chodidlo...
Objednání k odbornému lékaři
Dobrý den Prosim vás, je možné objednat se na vyšetření...
Urtrica
Dobry den, Rad bych se zeptal, asi 3 tydny zpet...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dotaz

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je normální,že rozměry laloku se mění..nejvetsi...

Dotaz

Dobrý den, již druhý den mě trápí svědění v oblasti konečníku. Nahmatala jsem...

Dotaz

dobry den to sem zase ja...antikoncepsi neberu ...a ano s pritelem mame stik...

Dotaz

dobrý den chtěla bych se jen zeptat 4.7. mi dělal lékař výtěr a byla zjištěna...

Dotaz


Dotaz


Dotaz

Dobrý den chci se prosím zeptat už nějakou dobu mě trápí občasné svědění kůže...

Dotaz

Dobrý den, po vyšetření jarer mám zvýšené hodnoty AST: 0,64. Je to špatné a...

Dotaz

Dobrý den, Moc rád bych se zeptal na problém mého dědy, věk 65. Dochází pravidelně...

Dotaz

Dobrý den mám dotaz ohledně Hiv,Aids.Nedávno jsme si pořídily sedací soupravu,byla...

Dotaz

Dobry den, Tak pred 3/4 rokem jsem si vsimla 1.vyrustku a tak 3 mesice zpět...

Dotaz

Ahoj, prosím co je na informaci, co jsem získala, pravda. Dnes se lékaři gynekologové...

Dotaz

Dobrý den,třetí den mě pálí od krční jamky až do úst je to nepříjemný pocit...

Dotaz

Dobry den, dlouhodobe me trápí pocit nafoukleho břicha. Poslední 2 týdny ale...

Dotaz

Dobrý den, syn(5 let) byl u lékaře se silným suchým(dunivým), dráždivým kašlem...

Dotaz

Dobrý den, prosím, někde jsem četla, že na stres jsou dobrá probiotika. Prosím,...

Dotaz

Dobrý deň, Minulý mesiac som mala chrípku, na ktorú mi doktorka predpísala...

Dotaz

Dobrý den, několikrát jsem byla na chirurgické pohotovosti nic nenašly. Kvůli...

Dotaz

Co mám dělat s tamponem, dobrý den, nevím co mám dělat. Chtěla jsem se koupat...

Dotaz

Dobrý den vlivem léčbou antibiotik dumox 1000 mi lékař sdělil že sem si porušil...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Puchýř na břiše

DNES JSEM OBJEVIL TUHLE HRUZU NA BRISE A NEVIM CO TO JE. JE MOŽN0 , ŽE BY TO...

Krev ve stolici a průjem

Dobrý den, mám dotaz.. už druhý týden mám problém se stolicí, jeden den je stolice...

Zarudlá dáseň

Dobrý den, již druhý den mě bolí dáseň nad 4.horním levým zubem. Místo je zarudlé,...

Bakterie ve výtěru z pochvy

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o Váš názor na náš problém. V červenci se...

Lichen sclerosus et atrophicus

Dobrý den, je mi 21 let a již 3 roky trpím pohlavně/kožní nemocí. Začalo to...

Dlouhodobé užívání Prothazinu

Synovi je 10 let a již 3 roky užívá na doporučení plicního lékaře každý večer...

Černá řídká stolice

Dobrý den už tři dny mám černou řídkou slizovitou stolici. Taky mám křeče do...

Uzlina na ruce

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat zda jsou lymafatické uzliny hmatné i mimo již...

Strupy v nose

Dobry den, uz nekolik dni me trapi zlutooranzove strupy na vnitrnich stenach...

Zesláblost,motání hlavy,nával horka

Dobrý den, v poslední době se u mě vyskytuje nenadálá a bezpříčinná zesláblost,...

Poruchy vidění

Dobrý den, již delší dobu, skoro 10 let, mě trápí problém se zrakem, který se...

Antikoncepce a Amoksiklav


Nateklá uzlina pod čelistí

Dobrý den, už 3. rok mám nateklou uzlinu pod čelistí, předtím jsem to neřešila...

Sníž.činnost štítné žlázy+hormonální substituce-svědění pokožky celeho těla

Dobry den pani doktorko, jiz nekolik let mam snizenou cinnost stitne zlazy,...

Suchý a svědící žalud

Dobrý den, trapi mě viz. foto načervenalý žalud, který když je prokrvený...

Bolest břicha


Dvojité vidění, všechna vyšetření bez nálezu příčiny

Dobrý den, asi před dvanacti dny jsem ta no vstal a zjistil jsem ze blbe zaostruji...

Bolest zubu, čištění kanálků

Dobrý den, zubařka mi již delší dobu čistí kanálky na zubu kde jsem měla kaz....

Antibiotika


Krev na toaletním papíře po stolici

Na velkou chodím jednou až dvakrát týdně, jenže u toho jsem si všimla,že je...