Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Infekce HPV

Karel 31.12.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
měl jsem kondylomata, které by měla být v současné době vyléčené. To znamená, že nemám již žádné vnější projevy. Tato nemoc je zpúsobena virem hpv (6,11). Podle informací od lékařů a lidí, kteří provádí testování není možné u mužů provést otestování, které by dalo relevantní výsledky na přítomnost tohoto viru. Otestovat se lze nechat, ale pokud nejsou vnější příznaky, test vyjde s velkou pravděpodobností negativní. Můžu být dále tedy potencionální šiřitel viru hpv.

Můj dotaz směřuje k dalším vztahům. Nerad bych někoho tímto virem nakazil a ohrozil. Moje doktorka mi dovolila mít pohlavní styk s ochranou. Jaká je pravděpodobnost nakažení při chráněném pohlavním styku? Z vlastní zkušenosti jsem poznal, že se nemusí jednat o 100 procentní ochranu. Platí, že možnost nákazy bez přítomnosti kondylomat je nižší než pokud se kondylomata vyskytují?

Podle informací dostupných na internetu se s virem hpv setká až 90 procent populace do 30 let (http://www.bradavice-genitalni.cz). Platí ovšem, že s tímto virem se vypořádá tělo samo u 90 procent lidí a jen u 10 procent dojde k rozvoji kondylomat? Je toto pravdivá informace?

I přes obavy bych rád bych o tomto problému iinformoval před zahájením sexuální aktivity budoucí partnerku. Je jedním z řešení případně její očkování pomocí vakcíny Gardasil, případně Sildard. Jaká je účinnost očkování, pokud je partnerce 28 let. Je možnost se i po očkování nakazit? Je pro ženy hrazeno očkování pojišťovnou?

Poslední otázka směřuje k možnosti přenosu viru hpv. Jasný je pohlavní styk, případně dotykem na nakažené intimní místa. Je ale možné se nakazit i při líbání?

Předem Vám děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
kondylomata jsou skutečně nejčastěji přenášená virová pohlavní nemoc. Jak jste sám uvedl, u většiny nakažených dojde k vymizení infekce i bez léčby.
K přenosu dochází při kontaktu s kožní lézí, tedy kondylomatem, pokud tedy projevy nemáte, riziko je sníženo. Stejně tak je pravda, že při projevech není vyloučeno riziko přenosu ani při chráněném styku.
Podle informací z centra pro HPV infekce na Bulovce by mělo docházet k projevům infekce jen u 1-2% nakažených.
U třetiny pacientů infekce zcela vymizí, u třetiny přejde do latentního stadia a u třetiny se může projevit onkogenní potenciál- dle typu viru.
Jedinou možnou ochranou je očkování. Největší přínos má u žen, které se s nákazou ještě nesetkaly, celkově má ale pozitivní účinek u žen do ,45 let.
Pojišťovna očkování plně hradí u dívek. Dále je možné požádat o příspěvek na očkování, ten se u jednotlivých pojišťoven liší, stejně tak podmínky pro vyplácení.
Pěkný den

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená pane
očkování proti HPV viru rozhodně cenu má nejen vzhledem ke kondylomům ale hlavně jako prevence rakoviny čípku Některé pojišťovny na něj přispívají je nutno se u vaší informovat..Líbání jako přenos kondylomů není příliš pravděpodobný způsob.
Styk s ochranou samozřejmě snižuje možnost nákazy,ale procentuálně to nelze přesně vyjádřit je ale skutečně doporučený
Vaše udaje z netu o promořenosti populace HPV virem odpovídají realitě.
Příjemný den

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

HPV infekce
Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce....
Infekce HPV
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem...
HPV infekce
Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který...
HPV infekce
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aký čas po pohlavnom...
HPV u mužů
Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho...
HPV infekce
Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce horních cest dýchacích

Dobrý den, Mám takový nepříjemný dotaz a docela se obávám.. Asi před 10ti dny...

Infekce horních cest dýchacích

Dobrý den,od 12.10 mě bolí v krku,mám rýmu ale nekašlala jsem.16.10 jsem byla...

Infekce horních cest dýchacích

Dobry den, uz pres tyden me boli hlava a svalstvo, mam hroznou rymu, kasel,...

Infekce horních cest dýchacích

Dobrý den, minulý týden jsem prodělal chřipku, ležel jsem doma (teploty jen...

Infekce horních cest dýchacích

Dobry den, ted uz je to tyden co me trapi nejaka viroza a ani po tydnu jsem...

Infekce horních cest dýchacích, nechráněný sex

Dobrý večer,ke konci listopadu jsem měla nechráněný sex,ke konci ledna se projevili...

Infekce horních cest dýchacích, syn 2 roky

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na názor dalšího odborníka. Můj syn měl...

Infekce horních cest dýchacích, zarudlé oči

Dobrý den, odkazuji se na můj příspěvek ze dne 27.3.2018, dotaz #285652. Pořídil...

Infekce horních dýchacích cest a průjem při atb terapii

Dobrý den, moc prosím o radu. Cca pred 10 dny se mi objevily příznaky nachlazení-...

Infekce HP a bolest břicha

Dobrý den,už víc jak dva roky boJuli s velkými bolestmi břicha v levém podzebri,již...

Infekce HPV

Dobrý den, na poslední pravidelné prevenci mi po stěru lékařka sdělila, že se...

Infekce HPV

Dobrý den, chci se zeptat ohledně přenosu HPV virů, kvuli kterému jsem musela...

Infekce HPV

Dobrý den,než jsem s partnerem začala sexuálně žít/známe se půl roku/,nechal...

Infekce HPV

Dobrý den, byla jsem na cytologickém vyšetření a našli mi nález viru HPV pozitivní....

Infekce HPV

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně infekce HPV. Pravidelně chodim na prevence,...

Infekce HPV

Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem nositelem infekce HPV....

Infekce HPV u muže

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat mám Papillon virus 16 -18 když jsem se to...

Infekce hpv v ústech

Dobrý den, prosím o informaci, jak by se projevila infekce virem hpv (především...

Infekce HPV viry

Dobrý den, při pravidelné gyn. prohlídce mi byly zjištěny pozitivní HPV viry,...

Infekce HPV viry

Dobrý den, zřejmě jsem se nakazil virem HPV a s tímto problémem jsem navštívil...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Operace leukoplakie v močovém měchýři


Bolest hrudní páteře

Dobrý den, cca 3 týdny cítím pálivou bolest v oblasti zad mezi lopatkami. Bolest...

Oprava zubů v narkoze

dobrý den mám dotaz.... Mám docela zanedbané zuby chtěl jsme se zeptat zda je...

Jak funguje hospitalizace v psychiatrické léčebně

Dobrý den pane doktore už kdysi jsme vám psala a měla bych ještě dotaz. Doktorka...

Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře

Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a stále unavena.Lekar nic...

Svědivá vyrážka na krku

Dobrý den, objevili se mi červené fleky na krku. Strašně svědí. Použila jsem...

Brnění a mravenčení rukou

Dobry den, chtela jsem se zeptat co znamena brneni rukou, i prstu mravenceni....

Páteř

Dobrý den paní doktorko, asi tak měsíc mi pobolívá hlava a trochu se mi motá....

Krvácení při stolici

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co by mohly znamenat mé obtíže. Už asi 5...

Normální hodnoty tlaku a pulsu u dětí

prosim jaky je normalni tlak a puls u 5l holčičky naměřili jsme ji nahodne puls...

Sono ledvin

Dobry den, mam diagnozu, sono ledviny a potrebuju poradit ....Parenchym sire...

Pohyb po operaci varixů

Dobrý večer, jsem 20 dní po operaci varixů na nohou, mohl bych už nějak začít...

Nález MR

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení nálezu z MR. Rozsáhlejší gliové změny suprantoriálně...

Dlouhodobe travici potize

Dobry den pani doktorko, pokusim se sve problemy strucne shrnout. Je mi 23 let,...

Rentgen po zápalu plic

Dobrý den, v dubnu trpěla jsem silným dráždivým kašlem, léčena jsem byla Ecobecem....

Citlivé až bolestivé prsní bradavky

Dobrý den, posledních pár dní mě začala bolet na dotek, třeba i trička, nebo...

Pořád plivu zelený hleny z krku

Dobrý den chtěl bych se zeptat je to tak měsíc co jsem od plivnul krvavý hlen...

Bolest kolene a kyčle po operaci menisku

Dobry den pred rokem jsem byl na operaci menisku leveho kolene,stale se .i spatne...

Bolí mně obě chodidla

Dobrý den, už asi rok me bolí obě chodidla, bohužel až nyní sem to začal řešit...

Červené skvrny na penisu

Dobrý deň spravili sa mi na zaludi červené fľaky a občas to svrbí

Inzerce
×