Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaké další vyšetření vyhledat?

Jan 13.12.2017

Dobrý den, mám následující problém - je mi 28 let, asi před měsícem a půl jsem měl něco jako zvýšenou fyzickou aktivitu, kdy jsem nesl v ruce těžší vysavač a následně asi 3 hodiny intenzivně uklízel - vysával, atd. Mám dlouholeté problémy s pravým tříslem, kdy se mi po zánětu varlete v roce 2004 zvětšila v tomto třísle uzlina, která se občas ozývá. Děje se tak především při zvýšené námaze nebo když tahám těžší věci. Dodám, že v roce 2009 jsem měl pro změnu zánět levého nadvarlete a celkově se v této oblasti potýkám řekl bych s větší citlivostí. Nyní ale, po zmíněné námaze nebolí uzlina, avšak po úklidu mě začala vystřelovat krátká opakovaná intenzivní bolest do pravého varlete. Následně jsem asi týden pociťoval tupou bolest v třísle, především v oblasti kolem šourku. Po týdnu, kdy mě začalo už více bolet i pravé varle, jsem šel k urologovi, který konstatoval podráždění dané oblasti, doporučil mi na bolest Nimesil a rovněž mi napsal ATB Ciplox 500. Ty jsem bral 2x denně 10 dní. Při intenzivní bolesti (asi 2x) jsem si vzal Nimesil, jinak se bolesti během pobírání ATB sice zmenšily, ale nepřestaly. Znovu jsem tedy šel na urologii a doktor protáhl léčbu další dávkou, už pouze 1x denně večer. Na SONO varlat ani urotraktu nic nenalezeno. Kýla rovněž neidentifikována. Po dobrání první dávky byla vyšetřena moč i na bakterie a nic neobsahovala. V polovině druhé dávky jsem šel na kontrolu, kdy mi lékař doporučil přestat užívat ATB s tím, že zřejmě na vyřešení problému nemají příliš vliv. Z urologického hlediska nebyl potvrzen žádný nález. Bolesti mám v oblasti hráze vpravo pod šourkem, přesně řečeno mezi hrází a nohou. Velmi často vystřelují do šourku (varlete) nebo do pravé nohy s tím, že cítím trnutí celé nohy a vystřelující bolest až do plosky. Jsou to bolesti různě intenzivní, večer obvykle mírné nebo úplně přestanou. Z hlediska pohybu to bolí méně při sezení, ale není to pravidlem. Ráno je bolest opět zpět. Musím ještě podotknout, že bolest povoluje často při "odchodu plynů". Vzhledem k popsanému mi byla doporučena návštěva neurologie, kdy lékař provedl vyšetření a byl jsem na RTG páteře. Po vyšetření (hýbání s nohou) mě celá oblast bolela více asi 2 dny. Na RTG není nic podstatného, je možné, že mám mírně křivou pánev nebo mírně kratší levou nohu, ale není to zřejmé. Především se při vyšetření ani po první rehabilitaci nepodařilo dohledat něco, co by bolest zjevně způsobovalo. Ačkoliv jsem na "dyskomfort" v této oblasti už celkem zvyklý, jsou bolesti velmi nepříjemné a hlavně už měsíc a půl pořád stejné, bez známek výraznějšího zlepšení. Prosím o radu, jak bych měl dále postupovat, příp. jaké další vyšetření vyhledat. Předem velmi děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k tomu, že urologický nález je v normě, určitě by jsem vyšetřovací i léčebný proces nyní zaměřila na kosterně-svalový systém, asymetrie délky končetin, blokády sakroiliakálního skloubení, bolest původu z kyčelního kloubu (byl proveden rentgen kyčlí?), či tzv. syndrom pánevní bolesti, který vychází ze svalové dysbalance a přetěžování pánevního dna. Zkuste intenzivní rehabilitaci, zpočátku pod vedením fyzioterapeuta, poté pravidelné cvičení doma. Pečujte i o stolici, pravidelný režim, dostatek tekutin, omezit nadýmavé potraviny, dostatek vlákniny k prevenci zácpy. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jane, zdá se, že jste podnikl co šlo, abyste zjistil, kde může být problém. Pokud jste byl takto důkladně vyšetřený na urologii, zřejmě nebude problém tam. RTG páteře nepatří k nejpřesnějším zobrazovacím metodám, bylo by možné uvažovat o magnetické rezonanci, ale pokud neurolog ani fyzioterapeut na Vás nic nenašli, zatím zřejmě není indikovaná. Pokud by obtíže trvaly, obraťte se stran tohoto vyšetření znovu na Vašeho neurologa.

Zatím Vám doporučuji nadále docházet na rehabilitaci, protože jedno sezení Vám žádné výsledky nepřinese. Je možné, že postupně při rehabilitování pod dohledem a vedením zkušeného terapeuta odhalíte nějakou příčinu a podaří se Vám potíže odstranit. Pro příčinu v oblasti kosterní a svalové by svědčilo to, že Vám obtíže začaly po námaze ve vynucené poloze a také to, že se obtíže zhoršují při relaxaci svalů po spánku. Je možné, že nemáte dostatčně posílené svalstvo v malé pánvi a hluboký stabilizační systém a když Vaše svaly povolí, dojde k projevení bolestí. Také je možné, že máte prostě nevhodnou matraci, postel, polštář či něco jiného v posteli. Nedošlo u Vás v poslední době k nějaké změně v této oblasti? Nekoupil jste si třeba nový polštář? Nespíte jinak či jinde?

Mezi možné příčiny bolestí v tříslech patří i onemocnění kyčelních kloubů, proto Vám doporučuji, abyste se svými obtížemi navštívil také ortopedii. Někdy se podobné obtíže, které popisujete, mohou vyskytnout jako následek zánětů v oblasti malé pánve.

Vzhledem k tomu, že se Vaše obtíže mírní po odchodu plynů, zamyslete se také nad Vaší stravou. Můžete mít například nesnášenlivost některých potravin, která může způsobit střevní zánět či nadýmání. Pokud trpíváte na průjmy či máte střídání průjmů či zácpy, je možné zaměřit se na vyloučení střevních zánětů pomocí kolonoskopie. Na potravinové nesnášenlivosti či alergie existují vyšetření, která Vám může udělat praktický lékař, ten Vám také může vystavit žádanku na gastroenterologické vyšetření. Zatím doporučuji probiotika, omezení nekysaných mléčných výrobků, dostatek vlákniny, hodně tekutin.

Pokud by se neodhalila příčina a Vaše obtíže nadále trvaly, zkuste navštívit některého z praktiků celostní medicíny: Jako nejlepší se mi pro Vás jeví akupunktura, která dobře pomáhá na bolestivé stavy.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Gynekologické vyšetření
Dobrý den, pani doktorko, pane doktore, čeká mě první...
EMG vyšetření
Dobrý den, mám dotaz. Mám dlouhodobě bolesti zad. Neurolog...
EMG vyšetření
Dobrý den, Po operaci vyhřezlé ploténky jsem byla na...
Osteologické vyšetření
Dobrý den, ráda bych věděla jaké náběry mně čekají,...
Gynekologické vyšetření
Dobrý den, pani doktorko, pane doktore, čeká mě první...
Obavy z vyšetření
Ahoj, chtěla bych poděkovat paní doktorce Barboře Barchánkové...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jaká postel je vhodná po operaci páteře

Dobrý den, moje matka (75 let) v tomto týdnu podstoupí na ortopedické klinice...

Jaká šance je na otěhotnění ?

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jaká šance je na otěhotnění . Mám antikoncepci...

Jaká tvrdost u skládané přírodní matrace?

Dobrý den, vyhlédl jsem si v tomto i-obchodu matraci s kokosem, http://www.raj-futonu.cz/katalog-futonu#kokos,...

Jaká vyrážka na kůži


Jaká vyšetření mi čekají před vyoperování cysty

Zdravim mam dotaz. mam v levé straně genytálijí dvě dvou centymetrový cysty...

Jakási vyrážka kolem pochvy

Dobrý den. Před třemi dny se mi kolem pochvy udělalo červené zarudnutí, pupínky...

Jaké antidepresivum je nejlepší na anxiózně fobickou poruchu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké antidepresivum je nejlepší na anxiozně...

Jaké by byly následky pro plod pri uzivani antidepresiv

dobrý den, rok a půl se lečím na psychiatrii kvůli depresím z rozvodu,nejprve...

Jaké by byly vhodné další procedury

Dobrý den, zitra to budou čtyři tydny od operace plastika křížového vazu ponoci...

Jaké cvičení?

V listopadu 2014 jsem absolvovala operaci sinus pilonidalis na kostrči, pooperační...

JAKE DIETNI OMEZENI U HELIKOBAKTERIE PYLORI

DOBRY DEN,UZ 10 LET ME TRAPI HELIKOBAKTERIE PYLORI.BYLA JSEM PRELECENA NEJMENE...

Jaké je možné pracovní zatížení po výhřezu ploténky?

Dobrý den, ráda bych se informovala jaké jsou mé možnosti v rámci pracovního...

Jaké je riziko nákazy?

Dobrý den. Mám takový dotaz. Když se budeme s jiným mužem o sebe třít přes spodní...

Jaké je riziko otěhotnění

Dobrý den, ke konci mého menstruačního cyklu ( den před další menstruací) jsem...

Jaké je riziko otěhotnění ?

Dobrý den , Beru HA Jeanine, Nyní ji beru už 3 měsíc v kuse bez 7 denní pauzy....

Jaké je riziko otěhotnění při menstruaci?

Dobrý den, zajímalo by mne jak velké je riziko otěhotnění při menstruaci? Také...

Jaké je riziko otěhotnění, když beru pravidelně nehormonální antikoncepci Jangee?

Otěhotnění při antikoncepci Zdravím, chci se zeptat, jaké je riziko otěhotnění,...

Jaké je riziko otěhotnění, když...

jsem ho klukovi kouřila (ale jenom v rámci předehry..tzn. neudělal se) a pak...

Jaké je riziko otěhotnění?

Dobrý den, beru HA (Mirelle), ale v den 17. tablety jsem dostala střevní chřipku,...

Jaké je riziko otěhotnění?

Dobrý den, beru HA (Mirelle), ale v den 17. tablety jsem dostala střevní chřipku,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svrab a svědění kůže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, měla jsem před 2 měsici nechráněný pohlavní...

Křeče pod žebry

Prosím vás, omlouvám se, že se takhle ptát,ale mám strach jít k doktorce. Mívám,...

Vysvětlení RTG krční páteře - spondyloza, osteofyty, napřímení krční lordózy, osteochondroza, spondylartróza

Dobrý den. Můžete prosím vysvětlit RTG nález? Mám tam napsáno. Napřímení krční...

Pulzující bolest lehce nalevo pár cm nad penisem

Dobrý den, chci se zeptat už druhý den mého muže trápí jakoby pulzující bolest...

Vyrážka na prstu

Dobrý den. Už delší dobu (2měsíce) mne trápí vyrážka ,kterou mám na levém prostředníčku....

Dotaz ohledne urogynetalni oblasti

Dobry den, Mam dotaz ohledne urogynetalni oblasti. Za svuj zivot jsem prodělala...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Masturbace po operaci

Před pár dny jsem byl na akutní operaci varlat, bohužel si nepamatuji název...

Mykóza a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali mi HA Yasminelle nemůže způsobovat mykotické...

Absces řitní krajiny

Dobré ráno pane doktore,prosím chtěl jsem se jen zeptat-jsem po zákroku abscesu...

Alkohol a bolest žaludku

Dobry den, je mi 15 let, v utery jsme s kamarádkou pily becherovku a kolu, vypila...

Neštovice

NEŠTOVICE Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Syn 4roky a dcera 2 roky přišli...

Orofar v těhotenství


4 měsíce mě trápí zápach z úst

dobrý den, zhruba 4 měsíce mě trápí zápach z úst. Na ORL mi udělali výtěry i...

Mrazení v zádech

Ještě jednou dobrý den, zapomněl jsem v předchozím dotazu zmínit, že ten pocit...

Rentgen zubu v těhotenství

Dobrý den..Zjistila jsem,že sem v ranném stadiu těhotenství a zrovna nyní absolvuji...

Pichlavé bolesti nad penisem a někdy v břiše a podbříšku

Dobrý den, je mi skoro 20 let. Před třemi dny jsem byl na večírku. Opil jsem...

Popis EKG

Dobry den, v EKG zprávě mam uvedeno 74 reg, poloha vertikalni, PQ 0,136 bQRS...

Absces Bartholinské žlázy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda-li je možné aby se mi znova vrátil zánět...

Operace žlučníku

Jsem naprosto bez problemu od 1 dne operace žlučniku žadne bolesti vše se vyborně...

Zavřít reklamu