Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je nutné brát Pradaxu?

Vnitřní lékařství Věra 4.9.2017

Zdálo se mi, že se mi chvěje srdce.Žádné potíže jsem neměla(zadýchávání,únava..).Na holtru mi byla zjištěna aritmie,předepsán 1/2nebiletu ráno a valfarin, neb jsem prý ohrožena mrtvicí a infarktem. Po valfarinu mě začaly velmi bolet klouby. Při vysazení, bolest rychle mizela. Bylo mi řečeno , že valfarin musím brát, nic jiného není a jestli chci jiný lék, ať mi ho napíše jiný lékař. Objednala jsem se u kardiologa. Byl mi nasazen holtr.Lékařka mi sdělila, že vzhledem k tomu, že na holtru nic nenašla, ona by mi dala slabší léky na ředění krve,(godasal...) abych se zbavila bolesti kloubů.Ošetřující lékařka (internistka)však tvrdí rozčileně, že to není možné a napsala mi pradaxu. Je nutné brát pradaxu? Je to i finančně náročné, jsem důchodce.Chtěla jsem konzultaci s jiným lékařem, jsem z Nového Boru, v České Lípě neberou._?Prosím o radu. Doplnění informací: Na prvním holtru jsem měla potvrzenu paroxysmální FS,byl mi předepsám warfarin, nebilet 1/2 ráno a večer, dále užívám letrox 50og 1x1,gleperil 1x1 4mg.
Warfarin mi způsoboval velké potíže, bolesti kloubů, panadol nepomáhal..... Nejdřív mi bylo řečeno, že nic jiného není a jestli chci něco jiného, tak si mám najít jiného lékaře. Proto jsem šla za kardioložkou. Ta mi nasadila holtr a řekla, že vzhledem k tomu, že tam nic závažného nenašla, dala by mi slabší léky na ředění krve, abych se zbavila bolesti kloubů.. např godasal a další, které si nepamatuji. Ošetřující lékařka zuřila a předepsala mi pradaxu. Potože jsem v důchodu, je to velká částka a od kardioložky mám doporučeny léky výše uvedené, chtěla jsem se zeptat ošetřující lékařky, zda by nebyla jiná možnost, méně finančně náročná. Ani jsem nepromluvila a vyštěkla na mě , že jestli ji nevěřím, ať si najdu jiného lékaře. Jiný lékař daleko široko není.
To byl důvod, proč jsem se obrátila na Vás.
Krom toho se říká, že mezi oběma ženami je nějaký problém, tak jsem velmi nejistá. A moje nejistota ještě vzrostla po Vaší odpovědi, že dle Vašeho názoru je kardioložka nezodpovědná.
V každém případě děkuji za odpověď a pokud by byla možnost podle Vašeho názoru na levnější variantu , byla bych Vám velmi vděčná za doporučení. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, je velice těžko jenom z informací, které jste nám poskytla učinit jednoznačný závěr. Pokud byla na prvním Holtru skutečně zachycená arytmie, předpokládám, že se jednalo o fibrilaci síní, která nemusí být setrvalá, ale může se objevovat jenom v záchvatech, tzv. paroxyzmech a proto na dalším monitorování nemusela být zachycena. Vzhledem k tomu, že táto arytmie Vás určitě ohrožuje, je potřeba stanovit, jak vysoké riziko těchto tromboembolických komplikací máte právě Vy (infarkt myokardu, CMP), k tomu slouží specifické skórovací systémy (CHADS-VASc score například), je nutné zhodnotit i riziko krvácivých komplikací při antikoagulační léčbě a až na tomto základě indikovat léčbu. I když neznám Vaše anamnestické údaje, tak už jenom Váš věk je při této arytmii indikací k antikoagulační léčbě. Pokud warfarin netolerujete, jedná se o jasnou kontraindikaci k jeho užívání a alternativou jsou nové antikoagulancia, co je například zmiňovaná Pradaxa, finančně možná náročnější, ale s výhodou toho, že se nemusí kontrolovat INR a dalšími. Postup kardioložky mně připadá velice hazardní. Pro přesnější informaci z naší strany je nutno doložit alespoň závěr obou dvou Holtrů, komplexní anamnézu včetně té lékové. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, pokud máte prokázanou fibrilaci síní je vhodné užívat léky na ředění krve jako prevence cévní mozkové příhody. Netolerujete Warfarin, tak můžete užívat nové léky na ředění krve. Nevím, jestli si je platíte celé sama ( cca 1500 Kč na měsíc) nebo se Vám zdá velký doplatek v řádu deseti korun. S novými léky je ze začátku potíž, protože jsou drahé a lékaři jsou postihování pojišťovnou. Ještě mě napadá, zkuste se obrátit na svoji pojišťovnu, mají své revizní lékaře, kteří celou věc posoudí. Poté je někdy lepší dojíždět delší vzdálenost a mít lékaře, který Vám více vyhovuje.

Související dotazy

Je nutné brát léky?
Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na gastroskopii,...
Alergie na Pradaxu?
Dobrý den, měla bych prosbu. V březnu jsem byla na...
Je opravdu nutné brát antikoncepci?
Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a jsem úplně...
??nutné
Dobrý den. chtel abych se zeptat kdyz sem dostala menstruaci...
Sunya - JAK brát
Dobrý den, dostala jsem dnes svou první antikoncepci,...
Je nutné užívat Letrox?
Dobrý den, Zasílám lab. výsledky a prosím o radu,zda...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je nutná operace?

Je mi 15 a při klidném stavu jde predkožka stáhnou celkem v pořádku ale při...

Je nutná operace?

dobrý den ,chodím na kontroly na cévní oddělení z důvodu regrese tromboflebitis...

Je nutná operace?

Dobrý den,27.8. jsem si zlomila levou nohu,na chirurgii dg.S82.90 zlomenina...

Je nutná pauza na menstruaci při změně antikoncepce?

Dobrý den, necelý rok jsem užívala Diane, kvůli psychickým problémům mám teď...

Je nutna plastika dle pooper. Vypisu? Dekuji

Zdravim, byl jsem na odstr. Menisku u dr.holibky a chci se zeptat, zda-li bude...

Je nutná reoperace ?

Dobrý den, prosím o Váš názor jestli je nutná reoperace - loni jsem podstoupila...

Je nutná resekce zubního kořene ??

Dobrý den, mám dotaz ohledně resekce zubního kořene. Zkusím závažnost problému...

Je nutná revize dělohy?

Dobrý den ,pořebovala bych rychle od vás poradit... mam 17dní spoždění MS mela...

Je nutná synovektomie?

dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodná/nutná synovektomie - není jiná možnost...

Je nutné brát léky?

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na gastroskopii, kde mi zjistili, že mám...

Je nutné doporučení od praktika k objednání u specialisty?


Je nutné léčit střední sideropenickou anemii?




Je nutné odstranění štítné žlázy?


Je nutné při IMC užívat ATB?


Je nutne umrtvit zub?


Je nutné užívat euthyrox?


Je nutné užívat lék?


Je nutné užívat Letrox?


Je nutné užívat přípravek Euthyrox 50 1/2 tabletky každý den

Dobrý den , mám dotaz zda je nutné užívat přípravek Euthyrox50 1/2 tabletky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fyziologický nález na plicích

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co znamená, když na potravinářském průkazu...

Vypadávání obočí

Dobrý den, před zhruba deseti lety mně vypadala část pravého obočí, měla jsem...

Vyšetření na pohlavní nemoci

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, u jakého lékaře je nejlepší nechat se vyšetřit...

Křeče v nohách v noci


Korunka se ulomila i s čepem

Dobrý den, Chci se Vás zeptat, zubař mi udělal korunku na zubu (dvojka nahoře)...

Extrakce zubu na pohotovosti

Dobrý den, bolí mě zub osmička nahoře, dnes jsem byla u zubaře a říkal, že zub...

9. zub

Hezky den, rad bych se zeptal na pocet zubu. Vychazi mi totiz, ze v mem dolnim...

Fialový žalud

Dobrý den, zpozoroval jsem, ze mám takovou nezvyklou barvu žaludu, takovou zarudlou...

Předávkování Euthyroxem

Vážená paní doktorko, nemáte nějaké zkušenosti s předávkováním Euthyroxem? Stalo...

Žilní neprůchodnost

Dobrý den, mám dotaz na příznaky případné žilní neprůchodnosti. Týden mě bolí...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

POHLAVNI NEMOCI

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu být nakažena pohlavní nemocí, když...

Bušení srdce po alkoholu


Křeče v nohách, třes, napnuté svaly

Dobrý den Přikládám potíže s kterými se potýkám. Křeče v nohách,napnuté svaly...

Upadla mi korunka i s čepem

Dobrý den, zubař mi udělal korunku na dvojce vepředu a po necelých 2 měsících...

Dušnost a atopie

Dobrý den, dnes jsem byla u své nové alergoložky, protože mám posledních pár...

UZ ledvin

Dobrý den, nedávno jsem byla na ultrazvuku, kvůli podezření žlučníkových kamenů....

A

Dobrý den. Užívám Pramino 28, zhruba 2 roky. Menstruaci jsem dostala znovu po...

Bolest zad, kyčlí a kolen

Dobrý den, když se ohnu a zvedám něco těžšího tak mi v zádech části bedrech...

Malý penis, dlouhá kůže.

Dobrý den, mám asi takový problém s tím, že při úplné erekci se mi postavý penis,...

Reklama
Zavřít