Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kvasinková infekce, kandidy

Infekce Tomáš 16.11.2016

Dobry den.

Rad bych se zeptal jeli kvasinkova infekce vzdy viditelna pri endoskopickem vysetreni. Jiz zhruba dva az tri roky se mi zhorsuje zdravotni stav prodelal jsem dosti vysetreni jak jsem jiz psal v predchozim dotazu nicmene nyni jsem si pri navsteve Litvy nechal udelat testy na plicni chlamidie a na candidu, jelikoz zde ve Velke Britanii mne 4 ruzni doktori na poliklinice ujistili ze nic jako plicni chlamidie neni popripade me posilali na centrum sexualne prenosnych nemoci kde se sice delaji testy na chlamidie nikoli vsak plicni. Testy na protilatky na plicni chlamidie IGG a IGM delane primo v Litve vysly negativne nicmene testy na candidu, jez z Litvy poslaji do Nemecka, vysly v pripade IGG pozitivne, coz by nasvedcovalo dlouhodobejsi infekci. Vsechny me symptomy pretrvavaji podrobne jsem je vypsal v minulem dotazu. Jsem cerstve po endoskopii, kde mi sdelili ze muj travici trakt je v poradku az na lehkou infekci v duodemu, tedy provedli biopsii pro opakovane testy na H pylori ktere pri testech ze stolice vysly negativne.
Muj dotaz tedy zni je mozne ze jsem infikovan nejakym druhem candidy i kdyz endoskopie od pohledu nejevi zadne znamky pritomnosti? Kdyz jsem se o pozitivnich testech na candidu zminil na mistni poliklinice bylo mi predepsano 150mg fluconasalu ktere jsem si jeste nevyzvedl nebot se mi zda ze pri takhle dlouho trvajicin onemocneni to prece nemuzu stacit a jelikoz mam obavy z vraceni infekce a vim ze azoly by se nemely uzivat pokud byly uzivany v nedavne minulosti. Prosim o pomoc nejakeho doktora ktery se s infekci kandidou nekdy setkal popripade se touto problematikou zabyval.
Predem dekuji za odpoved, vazim si vaseho casu. Tomas

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, kandidy patří k běžně přítomným kvasinkám na sliznici trávicího traktu a pokud se nepřemnoží, nezpůsobují problémy. Aby na sliznici trávicí trubice byly viditelné povlaky tvořené kvasinkami, musela by infekce být masivní - taková se objevuje především u osob s těžkými poruchami imunity (např. při AIDS), nebo po agresivní antibiotické léčbě (třeba dvojkombinaci antibiotik při těžkých bakteriálních infekcích). Nebyly-li při endoskopickém vyšetření na sliznici spatřeny povlaky tvořené kvasinkami, nevylučuje to jejich přítomnost v trávicím traktu, ale není jich tam tolik, aby byly takto vidět. IgG neznamenají chronickou aktivní infekci, ale setkání se s patogenem v minulosti, tj. prodělání infekce nebo infikování v minulosti, kdy ale nyní, při negativitě IgM, by infekce probíhat neměla. Přeléčení flukonazolem bych proto velmi zvážila (ale nevím, jak zněl Váš předchozí dotaz, kde jste podrobněji psal obtíže). S pozdravem

Pylori Helikobakter pylori Plicní chlamidie Aids

Související dotazy

Kvasinková infekce
Dobrý den, u lékaře mi byla diagnostikována kvasinková...
Kvasinková infekce
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se dá léčit kvasinková...
Kvasinková infekce pochvy
Dobrý den. Mám zhruba 5 let denně výtok který je bílý...
Kvasinková infekce u muže
Může se kvasinková infekce u muže projevit nutkáním...
Kvasinková infekce
Dobrý den, je mi 17 let a poprvé se u mě a mého přítele...
Kvasinková infekce
Dobrý den, již od mých 16 let se u mě objevují opakovaně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den. Já s přítelem už jsme 2x prodělali kvasinkovou infekci. Teď jí má...

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den, všiml jsem si že nedávno se mi na žaludu objevila červená skvrna....

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den, můj dotaz se týká možné kvasinkové infekce. V posledních dnech pociťuji...

Kvasinková infekce úst

Dobrý den paní doktorko, po trojkombinaci ATB, se mi na jazyku objevily malé...

Kvasinková infekce v krku

Dobrý den, před cca měsícem a půl mi byla zjištěna mykóza v krku. Tedy kvasinky....

Kvasinková infekce v pochvě

Dobrý den.Nejsem si jistá zda tento dotaz patří do této kategorie, ale do kategorie...

Kvasinková infekce v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství. Minulý týden jsem brala antibiotika...

Kvasinková infekce v těle

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu s mým zdravotním problémem. Jako mnoho...

Kvasinková infekce v ústech

Dobrý den, před dvěma týdny jsem na doporučení plicního lékaře začala dvakrát...

Kvasinková infekce žaludu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Půl roku zpátky se mi na penisu začala...

Kvasinková infekce, Macmiror globule

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho je možné, aby účinkovaly (tedy vytékaly)...

Kvasinková infekce, močová infekce, průjem

Dobrý den. Před měsícem jsme spolu s partnerem spali poprvé, zaznamenali jsme...

Kvasinková infekce, potíže s trávením, vynechání menstruace, bolest kloubů

Dobrý den, Již pár měsíců jsem mimo ČR a již v té době u mě můj gynekolog několikrát...

Kvasinková infekce, zánět močového měchýře

Dobrý večer. Mám důležitý dotaz..Asi před měsícem jsem začala pociťovat zvláštní...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, asi před 2-3 týdnama jsem zjistil že mám (Nejspíš kvasinkovou infekci)...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, před několika lety jsem měla velké problémy s kvasinkami. Myslím,...

Kvasinková infekce?

Dobrý den. Je mi čerstvě 15 let. Pohlavní styk jsem ještě neměla. Nedávno jsem...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, mám často se opakující infekci v pochvě (při prvních léčeních jsme...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, mám dotaz ohledně kvasinkové infekce. Již přes rok mám problémy...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, skoro měsíc se potýkám u syna ( 2r.8 měs.) s kožní vyrážkou. Když...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Časté zívání


Úzkost nebo štítná žláza ??

Dobrý den, už tak dva měsíce nemůži pořádně usnout. když si lehnu a už usínám...

Bolest žeber

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o krvnom obraze. Pred dvoma mesiacmi mi...

Zápal plis a infekční průjem u kojence

Dobrý den,pane doktore.Právě ležím s ročním synem již 7 den v nemocnici.Přijali...

Antidepresiva vedlejší účinky

Dobrý den, užívám cca 5 let antidepresiva Arketis 20 mg (tapletu denně) na...

Bolest prstů u nohou

Zdravím, 2 dny mě trápí bolet prstů u nohou, když chci ohnout prsty začnou...

Roztroušená skleróza ?

Dobry den, mel bych dotaz nejspise na neurologa. Je mozne, aby clovek mel roztrousenou...

Nádor dutin

Dobrý den byl jsem na rtg dutin a mám zastrenou levou stranu chtěl jsem se zeptat...

Chronická trichomoniáza - diagnostika

Dobrý den. Včera jsem byla po dvou letech na preventivní prohlídce u svého gynekologa...

Nolpaza - pálení žáhy

Dobrý den, rád bych mě zajímal Váš odborný náhled na mou problematiku. Je...

Uzliny pod čelistí

Dobrý den chtěl bych se zepta mám na pravé straně asi 3 nateklé uzliny velikost...

Dlouhodobé bolesti pod kolenem zezadu na vnější straněstraně,

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s píchavou až řezavou bolestí pod kolenem...

Svědivá vyrážka na noze

dobrý den , 2 měsíce už mám na chodidle červenohnědý flek viz foto neboli...

Hodnoty PSA

Dobrý den, manžel 71 let, váha 95 kg, v péči urologa, TURP v roce 2015 -...

Zalehle leve ucho, bez bolesti, zmeny behem dne

Dobry den, uz asi 14-20 dnu mam zalehle leve ucho.. Behem dne se to obcas...

Únava

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí nevolnosti v podobě malátnosti, točení hlavy,...

Křeče v břiše, průjem a krev ve stolici

Dobrý den, v pátek (6.4.) mě v 00:10 probudily strašné křeče do oblasti podbříška...

Bolest v levém třísle

Dobrý den. Je mi 34. Na fotbale sem se natáhl nohou po míči a učitel sem ostrou...

Těhotenství počínající

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se moje rané těhotenství zatím dobře vyvíjí....

Borelioza
