Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba PAD a dieta

Šárka 2.1.2018

Dobrý den, prosím o rady, rok se léčím s diabetem, užívám Metformin SR 500mg 1 tbl.večer, dopoledne nejsem schopná nic pozřít, mám nauseu, kolem poledne jsem schopná pojíst, večer nastává čas obžersatví, jsem hodně hladová, po užití Metforminu mám noční bolesti břicha, někdy si musím vzít Algifen, trpím silnou plynatostí, mám dojem, že jen přibírám, vážím 98 kg a s Metforminem se má hubnout, mám opačný efekt,mám oteklé prsty HKK, poslední týden jsem užívání Metforminu vynechala, cítím se lépe...i s léčnou mám stále stejné hodnoty glykémií, ráno kolem 7-8, má lékařka mi neustále zdůrazňuje, že porušuji dietu, ale nezdá se mi, jen nejím pravidelně, protože mi to zaměstnání nedovoluje, prosím o radu,na kontrolu jdu 8.1., co říct lékařce??? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, nežádoucí účinky jsou u tohotu léku poměrně časté bohužel, zvláště pokud se nedrží právě ta dieta a určitě nemá smysl v tomto takto pokračovat, protože základem úspěchu léčby není užívání léku, ale dodržování správného stravovacího režimu, což je prostě to nejdůležitejší a pokud se nevyhnete takovým večerním hříchům, pak to užívání Metforminu ale ani ničeho jiného prostě nezachrání a dostanete se do spirály vedoucí do pekel a utrpení...takže vám radím buďte k lékařům úpřimná, může vám zkusit napsat jiný lék, často pomůže i změna na Metformin od jiného výrobce, ale hlavně sobě ani lékařům nic nenalhávejte, jinak budou v léčbě zmatky a problémy se spoluprácí, samozřejmě se zcela musíte těch večerních hodů rychle zbavit, jinak vám hrozí opravdu vážné komplikace do budoucna.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pokud jste již Metformin vysadila a cítíte se lépe, neužívejte jej až do kontroly nadále, nicméně nyní víc dbejte na to, co jíte a nedopřávejte si už naráz žádná větší množství na cukry bohaté stravy. Měřte si pravidelně glykemii a výsledky si zapisujte. Pokud byste měla vysoké hodnoty cukru nebo Vám bylo špatně, jděte na kontrolu hned. Vaší lékařce se svěřte s tím, jak jste se po Metforminu cítila, bude vám schopna nasadit jiný lék. Chápu, že máte dojem, že se stravujete dobře, ale sama uvádíte, že nejíte pravidelně a na noc jíte vysloveně hodně. To je přesný opak toho, co byste měla dělat u cukrovky. Snažte se zamyslet se nad složením Vaší stravy, jak jíte často a jaká množství, třeba si to piště, abyste Vy i Vaše lékařka měly jasno. Určitě se snažte něco sníst i dopoledne, připravte si malé svačinky, které odpovídají cukrovkářské dietě. Každý zaměstnavatel Vám musí umožnit, abyste se pravidelně najedla, jsou na to stanovené přestávky. Navíc ve Vašem případě si můžete nechat vystavit potvrzení od lékaře, že musíte pravidelně jíst. Pokud budete dodržovat dietu, pravidelně cvičit a najdete ve spolupráci s Vaší lékařkou lék, který Vám vyhovuje, bude to pro Vás do budoucna jedině dobře, protože Vás nebudou ohrožovat možné komplikace cukrovky. Jinak Vám při špatně kontrolované cukrovce hrozí obtíže se zrakem, cévami, ledvinami, citlivostí v koncích nohou a rukou a další možné projevy. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dieta
Dobrý večer ,chtěl jsem se vas zeptat.Jsem ted před...
Dieta
Prodelal jsem dvakràt akutnì zànet slinivky s hospitalizaci...
Dieta
Dobrý den,prosim Vás chtěla bych se zeptat jsem rok...
Dieta
Dobrý den, mám dotaz ohledně stravy. Budu psát rychle,...
Dieta na triglyceridy
Dobrý den.Manželovi 30let doporučili dietu na triglyceridy.Pořádně...
Spravna dieta
Dobry den..jen tak nahodou jsem nasel vasi webovou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba obezity

Dobry den, poradite mi nejake prasky na hubnuti? Jsem zdrava vsechno ale jsem...

Léčba obezity

Dobrý den, moje BMI je 34.9 jak bych měla správně užívat lék adipex retard....

Léčba obezity

Dobrý den. Trpím od dětství obezitou Je mi 55let. Při výšce 162cm mám 122kg....

Léčba obezity, léky

Dobry den.jaky je prosim nazor na uzivani keku Mysimba?je tento lek ucinny a...

Léčba obrny obličejového nervu

Dobrý den, chci se poradit o eventuelním dalším postupu od 26.4 obrna trojklanného...

Léčba onemocnění horních cest dýchacích a kašle

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jelikož se léčím již podruhé...

Léčba OP

Dobrý den, ne že by to byl závažný dotaz. Ale přece... Narazila jsem v jednom...

Léčba opruzenin

Dobrý den, mám měsíčního chlapečka a trpí na opruzeniny. Používám mast Infadolan...

Léčba osteoporózy

Dobrý den, byla my zjištěna osteoporoza. Beru condrosulf jednou za tři měsíce,...

Léčba ostruhy

Dobrý den, byla mi zjištěna ostruha na levé patě. Byla jsem vyslána RTG kde...

Léčba panické ataky

Dobrz den, chtela jsem se zeptat, jak zvládat a léčit panickou ataku. Diagnostikovali...

Léčba panické poruchy

Dobrý den, léčila sem se se zvýšenou funkcí štítny žlázy a v te době se u me...

Léčba panické poruchy

Dobrý den.Měla bych ještě dotaz.Panický strach z nemocí měsíc a půl mi noje...

Léčba panické poruchy

Dobrý den, chtěl bych s zepta na průběh léčby panické poruchy. PP léčím cca...

Léčba panické poruchy a úzkostí

Dobrý den, pul roku uzivam Asentru 50mg na panickou poruchu a uzkosti ale stale...

Léčba paniky, tetanie

Lekar odporucil na silny atak/paniku/tetaniu pichnut roztok horcika. Pomaha...

Léčba parazitárního onemocnění

Dobry den, jiz druhym rokem navstevuji jednu kliniku kde podstupuji hydrocolon...

Léčba parkinsonismu

vážený pane doktore,moje žena již několik let trpí parkinsonovým syndromem,i...

Léčba páteře

Dobrý den. byla mi zjištěna oplostela hrudni kyfoza. Chtěla jsem se zeptat jestli...

Léčba páteře

Dobrý den,v MR vyšetření LS páteře které bylo provedeno v únoru 2010 se píše: v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest až páleni přední plosky , levé nohy

Dobrý den , chtěla bych se zeptat , mám problém s levou nohou. Byla jsem už...

Plicní chlamydie

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda i plicní chlamydie mohou způsobit neplodnost....

RHB po úraze

Dobrý den, měl jsem úraz 1. 4. 2017 na lyžích. Vyšetření 2. 4. 2017 (viz dva...

Chronicky zanet mrtveho zubu

jak léčit chronický zánět mrtvého zubu

Opožděná menstruace


Bolest ramene


Kondylomata

Dobrý den cca před pul rokem se mi objevil malý kožní výrůstek v oblasti řitniho...

Bolest břicha, černá stolice

Dobrý den, mám prozbu jaký jsou příčiný a příznaky rakoviny tlustého střeva...

Zamlklé těhotenství

Dobry den prosim radu. Pri navsteve gynekologa mi bylo oznameno tehotenstvi...

Bolest pravé ruky od lokte směrem k rameni

Dobrý den,mám dotaz.Již několik měsíců mě bolí pravá ruka od lokte k rameni.Při...

TSH ---léky

Dobrý den, asi 3 roky se léčím s hypofunkcí št. žlázy,na začátku byla hodnota...

Trpím motáním hlavy

Dobrý den,trpím motáním hlavy a závratěmi už několik let. Léčím se s tím na...

Transfuze krve po porodu

Dobry den, pane doktore, v srpnu (8.8.2008) jsem rodila a po porodu druhy den...

Salmonelóza

Dobry den.. V patek mi byla potvrzena Salmoneloza. Jsem na neschopence.. 12.7....

Vyrážka skupiny osob, svrab

Dobrý den, v našem domě se objevila vyrážka a to už u několika osob. Je hodně...

Mykoza po antibiotikách

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné mít s braní antibiotik mykozu....

Bolest ucha cca týden po extrakci horní 8ky

Dobrý den, měl jsem nález na dolní osmičce, kvůli snížené bolestivosti byl...

Totální endoprotéza kolena

Jak dlouho po operaci kolena - totální endoprotéza musím používat elastickou...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Předkožka přilepená k penisu

Dobrý den.Mému synovi je 12 let a když si stáhne pokožku,na pravé straně žaludu...

Zavřít reklamu