Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba při ruptuře předního křížového vazu

Ortopedie Vojtěch 9.1.2018

Dobry den, chtěl jsem se zeptat na standartnost léčebného postupu při ruptuře předního křížového vazu? Mně po úrazu kolene bylo zpočátku uděláno RTG vyšetření, které nic neprokázalo. Následovala kontrola u ortopeda za dva týdny, který mě dle klinických příznaků ihned objednal k artroskopii. Termín byl hned za týden od kontroly. Žádné MR vyšetření. Ale rovnou diagnostická artroskopie. Tam se zjistilo že mám přetržený křížový vaz a fissuru menisku a že poté se bude muset udělat plastika vazu. Po artroskopii následovala rehabilitace a po jejím absolvováním jsem se chtěl objednat na plastiku. Na kontrole mi ale ortoped sdělil, že nejprve musím docvičit a doposílit svaly a že mám přijít na kontrolu za 3 měsíce, kde se uvidí zda li budu indikován k plastice.
Můj dotaz je na to, zda li není celý ten proces nejaky prodloužený? Uraz konec října, artroskopie začátek listopadu, prosinec již bez neschopenky strávený v práci. Začátkem ledna kontrola, kde jsem předpokládal domluvení termínu plastiky vazu. Namísto toho jsem byl ale o další 3 měsíce odložen na další kontrolu. Tak by mě zajímal Váš názor a pohled?
Já se nemůžu zbavit pocitu, proč se plastika neudělala hned při první artroakopii a proč odložení za ty 3 měsíce, zda se mi to jako dlouhá doba.
Vřele děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, nejsem ortoped, proto nemohu posoudit, zda byl postup léčby standardní. Na Váš dotaz tedy bude odpovídat specialista- vyčkejte, prosím, jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Postup je zcela seriozní a naprosto zvyklý.
To že se i bez magnetické rezonance při artroskopii potvrdila ruptura předního zkříženého vazu hovoří o přesné diagnostice stavu.
Při provedení, tak zv. časné ASK se nikdy plastika vazi neprovede, změny v koleně jsou čerstvé, tedy akutní a provedení přesné plastiky brání.
Plastika se provede s odstupem, po zklidnění stavu a zhodnocení stavu kolena.
Dnes se plastika vazu neprovádí vždy. Posoudí se, zda koleno plastiku potřebuje, zda se jedná o nestabilitu kolena. Provádí se spíše u mladých lidí a sportovců.

Související dotazy

Stav po plastice křížového vazu, možnost uvolnění šroubů po pádu
Dobrý den,jsem 2měsíce po plastice předního křizového...
Plastika předního křížového vazu
Dobrý den zajímalo by mě po jaké době se doporučuje...
Jaká je vhodná ortéza při totální ruptuře předního křížového vazu v koleni
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký typ ortézy bych...
Plastika předníko křížového vazu
Dobrý den, jsem 4 roky po plastice předního krizoveho...
Plastika předního zkříženého vazu
Dobry den,jsem tyden po plastice predniho zkrizeneho...
Po plastice středního křížového vazu mě strašně bolí holení kost
Pane doktote, cca týden po plastice středního křížového...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba poraněných vazů na palci u nohy

Dobrý den, při fotbale jsem si poranil kloubní pouzdro na palci pravé nohy...

Léčba poruchy růstu u dospělých

Dobrý den, chci se zeptat na možnosti léčby poruchy vzrůstu - ve svých 21...

Léčba poruchy spánku vlivem směnného provozu

Dobrý den, 25 let pracuji na směnném provozu. Posledních asi 5 let mám potíže...

Léčba poruchy štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den Měla bych dotaz jsem -Po rodinném úmrtí jsem byla unavěná došla...

Léčba prasklých obratlů

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého otce (78 let). Do souč....

Léčba prednisonem

Dobrý deň, mám 23r. a chcem sa opýtať na užívanie prednisonu a jeho vysadenie....

Léčba prostaty a nízký tlak

Vážený pane doktore, ještě čiperný tatínek (85) užívá na zbytnělou prostatu...

Léčba prostaty vakuovou pumpou

Jde také léčit prostata vakuovou pumpou

Léčba přetržené uzdičky

Dobrý den prosím vás, kolik trvá zacelení přetržené uzdičky u penisu a jaká...

Léčba při hypofunkci ledviny

Dobrý den, chtěla bych poděkovat lékaři za odpověď na dotaz ohledně diety při...

Léčba rabeprazolem

Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg k užívání 2x denně k potlačení...

Léčba radioaktivním jódem

Dobrý den tak histologie druhého laloku dopadla dobře,tak se prý budou rozhodovat...

Léčba radiojodem

Dobrý den, v rodině máme osobu, která nedávno strávila 10 dní v nemocnici po...

Léčba radiojódem

Dobrý den, jsem po odstranění ŠŽ s nálezem papilární karcinom. Nález byl ohraničený,...

Léčba radiojodem

Dobrý den, před asi 10 mešíci mi našli nádor ve štitné žláze. Poprvé jsem byla...

Léčba radiojodem

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na léčbě radiojodem. Asi za 3 týdny tam...

Léčba radiojodem

Dobrý den, dočetla jsem se na internetu,že existuje několik typů rakoviny štítné...

Léčba radiojódem

Dobrý den pane doktore. Přítel (23 let) jde 8.04.2011 na operaci, kdy mu bude...

Léčba radiojodem- poděkování

Paní doktorko Hasilová, děkují Vám za rychlou odpověd, moc jste mě uklidnila....

Léčba rakoviny a psychika

Rakovina děložního čípku Dobrý den, Měl bych na Vás prosím dotaz. Manželka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Bolest temene hlavy

Dobrý den, chci se zeptat, už čtyři dny mě pálí a mám takovou ostrou bolest...

Ucpaný noc, zalehlé uši, tlak v obličeji

Dobrý den již tři neděle mne trápí následující problém. Pocit ucpaného nosu,...

Možná nákaza HIV

Dobry den, potrebuji pomoc a odpoved od infektologa. Bohuzel jsem se asi nakazil...

Bolest levé lícní kosti

Dobrý den, už asi týden mě bolí kost za zuby v levé straně obličeje, proniká...

Tlak v obliceji

Jiz asi paty mesic me trapi tlak az trpnuti pod ocima v oblasti licnich kosti....

Sarkoidóza

Dobrý den, po spoustě vyšetření mi lékaři zjistili sarkoidózu III. stupně, generalizovanou...

Sarkoidoza

Dobrý den, dnes mi bylo diagnostikováno podezření na sarkoidozu. chtěla bych...

Pálení a bolesti na hrudi i pod hrudí...

Dobrý den. Již přes rok trpím šíleným pálením na hrudi i pod hrudí, které jakoby...

Fialová skvrna na předkožce

Na predkožke mám fialovú škvrnu , nerastie , pri masturbácii ma to troska štípe...

Sarkoidóza

Dobrý den, byla jsem na vyšetření PET, kde závěr zprávy je: uzlin. sndrom generalizovaný...

Sarkoidóza

Dobrý den,potřebovali bychom radu pro naši dceru,která trpí sakoidozou plic.Léčí...

Fialová skvrna nad kotníkem

dobry den chtěla jsem se jen zeptat mám dva fialovy fleky na noze nad kotníkem...

Puchýřky na boku

Dobrý den, na boku se mi udělaly nějaké dva malé puchýřky. Nejdříve to vypadalo...

Sarkoidoza

Dobrý den, z histologického vyšetření kožních léz (momentálně různě po těle...

Neštovice

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat dcera má druhý den nestovice a partner tvrdí...

Fialová stolice u miminka

Dobrý den. Mám 8 měsíční dcerku a již podruhé se u ní objevila stolice zbarvena...

Fialove fleky

Dobry den chtela bych se zeptat udelali se mi dva vedle sebe fialove fleky ale...

Sarkoidiosa plic

Dobrý den,jsem nar.r.1964,od r.2001 se léčím s chron.sakoid.plic,užívám medrol...

Jak sam poznam zvetsene uzliny na trislech a na krku

Dobry den, zajimalo by me, jak si mohu sam na sobe poznat zvetsene uzliny v...