Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Těhotenství

Simona 13.7.2018

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat teda spíš poradit.Zda bych měla jít a zkusit IVF je mě 42 let a děti nemám.Jestli třeba to už není riskantní v tomto věku nejen pro dítě ale i pro mě....Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, za prvé je důležité vědět, zda vnitřně "víte", že by jste měla dítě mít. V tom případě Vám doporučuji konzultovat s gynekologem možnosti a zda po zdravotní stránce je možné k zahájit přípravy. Pokud toužíte mít dítě, ale máte pochybnosti, či spíše si nejste jista, je nutné počítat s rizikem věku, s tím, že pokud Vaše tělo není v pořádku, můžete předat dítěti geny, které mohou být nositelem nějakých zdravotních postižení. Zde bych opravdu v prvé řadě rozlišovala, jak moc po dítěti toužíte a jak se na těhotenství a pak výchovu dítěte cítíte. Jsou i starší matky a mají dravé děti. Proto Váš dotaz nelze jednoduše zodpovědět. Je dobře, že to vše zvažujete, a je třeba i zvážit rizika, která zmiňujete, ale nelze nevěřit, pokud jste zdravá, i ve Vašem věku v narození zdravého dítěte. Asi to poslední, co jsem zmínila "věřit", je velmi důležité. Pokud jsou pochybnosti a strach - pak pro zvažování narození miminka bych doporučila konzultaci u gynekologa a praktického lékaře. Přeji Vám, aby vše dobře dopadlo.S pozdravem MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, i gynekologovi se špatně odpovídá na otázku tak širokého až filosofického rázu.
1. chcete-li být těhotná, je to riziko pro Vás i pro plod, ale jen riziko nikoli jistota patologie. Samozřejmě správně tušíte, že ten "správný" pro zrození potomka již dávno minul. Jednak po 35.roce věku rapidně roste riziko genetické, například Downovým syndromem je ve Vašem věku postižen jeden plod ze šedesáti, na druhé straně Váš organismus již nemusí být v optimální kondici pro relativně velkou zátěž, jakou těhotenství představuje, cévy, srdce, játra i ledviny tuto zátěž snášejí pochopitelně hůře nežli ve "20" letech. Stoupá frekvence těhotenských cukrovek, hypertenzí a s tím spojených poruch růstu plodu i vyšší riziko císařského řezu.
2. nevím žádné podrobnosti, proč byste měla podstupovat riziko IVF, jak dlouho se snažíte, co je event. příčinou dosavadního neúspěchu,...
Závěrem je tolik, zda chcete být těhotná, je jen Vaše a partnerovo rozhodnutí, záleží, co vše jste ochotna kvůli díteti obětovat, Váš lékař musí na základě lepší znalosti Vašeho stavu než já exaktně posoudit rizika, tyto s Vámi probrat a navrhnout postup, a v případě otěhotnění zajistit kvalitní screening genetických vad a nastavit správnou Vám individualizovanou péči. Jiná cesta není. S pozdravem PL

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem.styk pred...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství

Dobrý den, jsem ve 13 tt a 28 mam přijít na ultrazvuk a následně zajít na...

Těhotenství

Chci se zeptat jsem těhotná, menstruaci uz nemam půl roku. A doktorka my neřekla...

Těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda jde při běžné analýze krve při darování krve zjistit,...

Tehotenstvi

Dobry den mam cca 10 dni zpozdenou menstruaci nekdy me poboliva bricho na ruznych...

Těhotenství

Dobrý večer, mám jednu zvídavou otázku. Rok beru pravidelně antikoncepci Minerva,...

Těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by byl hodně velký problém, kdybych...

Těhotenství

Dobry den,po vysazeni HA mi dr. kvuli nepravidelne ovulaci nasadil Clostilbegyt.Brala...

Tehotenstvi

Dobry den chtela bych se zeptat s přitelem jsme měli p.styk a použili jsme kondom,...

Těhotenství

Dobrý den, Když jsem byla v 17.tt tak jsem šla na tripple testy, z nich mi...

Těhotenství

Dobrý den je mi 16 let a mela jsem s partnerem nechráněný sex. A na partnera...

Těhotenství

Dobrý den, kolik týdnů od početí musí uběhnout aby na ženě bylo poznat, že je...

Těhotenství

dobrý den pane doktore, potřebuji se zeptat zda můžu být těhotná .Po vysazení...

Tehotenstvi

muj pan gynekolog mi poslal na vysetreni na genetiku-potrebovala bych vedet...

Těhotenství

Dobrý deň, môže ma gynekológ poslať na umelé prerušenie tehotenstva keď je plod...

Těhotenství

Dobrý den, už dva roky mám pravidelnou menstruaci, ale ted mám již přes dva...

Těhotenství

Dobrý den, 5.3. jsem měla s přítelem dvakrát přerušovaný sex. 13.3. jsem pak...

Těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu otěhotnět, když nemenstuuji. Minulý...

Těhotenství

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda můžu být těhotná poslední menstruaci jsem...

Těhotenství

dobrý den,mám dotaz ohledně vhodného oblečení v těhotenství.Byla jsem na tréninku...

Těhotenství

Chtěla bych se zeptat , už delši dobu mám pocit že jsem těhotná, ale přitom...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy

Dobry den, asi pred 2 tydny jsem mel nejaky virus a mel jsem obrovsky prujem...

Pálení při močení

Dobrý den mám dotaz ohledně pálení při močení.. Předtím jsem často trpěla na...

Nehojící se podebraný palec

Dobrý den, již 3 měsíce mám problémy se zahnisaným palcem na noze. Hnisání se...

Boulička na stydkém pysku


Výrůstky na penisu

Dobrý den, na penisu pod předkožkou se mi začaly vytvářet malé bílé výrůstky,...

Zlomenina malíčku ?

Dobrý den , předevčírem jsem narazila s železnými kolečky do malíčku o železné...

Špatné trávení mléčných výrobků

začal jsem na sobě pozorovat, že mám problém s trávením mléčných výrobku. Trpím...

Vyrážka penisu


Svrab


Pásový opar, znamená to něco ??

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zřejmě pásový opar (kožní lékařka...

Paměť na obličeje

Dobrý den, již dlouhou dobu mám problémy s rozpoznáváním tváří, někdy mě to...

Zánět čelistního kloubu?


Revmatoidní artritída, jak udržet váhu při léčbě kortikoidy

Dobrý den paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena...

Mravenčení těla

Dobrý den, asi 2 měsíce mě mravenční pravá část těla, krom nohy, prý se jedná...

Vysvětlení nálezu RTG páteře a kyčlí

Dobrý den, mohu se prosím zeptat. na vysvětlení RTG páteře mírná difuzní spondyloza....

Žluto-bílý povlak na penisu


Plané neštovice?

Dobrý den,prosím o radu zda může jít o neštovice?Syn chodí do druhé třídy a...

Asi tyden pocituji v konecniku rezavy pocit

Dobry den asi tyden pocituji v konecniku rezavy pocit nemam sedave zamestnani...

Nebolavý tvrdý vřed v ústech, který vznikl po kousnutí do těchto míst

Dobrý den. Asi před dvěma dny jsem se omylem kousla do vnitřní strany rtu. Dnes...

Bolest břicha nádor většinou nezpůsobuje

Dobrý den,můj muž má tři týdny pocit mírného tlaku nad horní části pupku více...

Zavřít reklamu