Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tetanie a přetrvávající obtíže

Mozek a nervy Tomáš 8.1.2018

Dobrý deň. Pred 3 mesiacmi mi z ničoho nič večer náhle stuhla pravá polovica tela, na druhý deň ráno to už bolo lepšie a po pár dňoch to prešlo, s tým, že mi ale odvtedy ostalo niekoľko trvalých "následkov."
- pravé chodidlo v oblasti päty a členka mi odvtedy brní/mravčí non-stop keď som v pokoji, teda keď ležím alebo sedím
- pri chôdzi pre zmenu pociťujem tuhnutie svalstva v nohách, najmä v ľavom lýtku a v oblasti okolo kolena
- svalové fascikulácie po celom tele (nevylučujem, že by to nemohlo byť stresom, keďže neviem prísť na to, čo mi je)
- pravá ruka (dlaň a prsty) reaguje na chlad v podstatne zvýšenej miere v porovnaní s ľavou, keď teraz v zime vyjdem vonku, tak je okamžite ľadová
Po "ataku", resp. zmeravení polovice tela som navštívil neurológa, ktorý mi diagnostikoval neurogénnu tetániu. Bral som Timonil 150, ale nepomohlo, zároveň odvtedy nepretržite beriem vyššie dávky magnesia, calcia, po novom aj guajacuran či ginko. Stav sa vôbec nezlepšuje. Podstúpil som MRI mozgu aj miechy, SM vylúčená, borelióza neg., biochémia, svalové enzýmy všetko v poriadku.
Chcel by som sa opýtať, či sa tetánia môže prejaviť takýmto atakom, kedy človeku stuhne polovica tela a či môže tetánia zanechať takéto chronické následky ako parestézia chodidla. Ak nie, kde inde by teda mohol byť koreň problému?
Ďakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, z mého pohledu (praktického lékaře) je podstatné, že příznaky jsou oboustranné či dokonce postihují (fascikulace) celé tělo. Už toto samo o sobě vylučuje řadu závažnějších neurologických diagnoz - není přítomna ložiskovost, lateralita Vašich obtíží. Další diagnozy byly dle mého názoru vyloučeny popsaným rozsáhlým vyšetřením a tak je i dle mého názoru pravděpodobné, že se jedná o "pouhou" zvýšenou nervosvalovou dráždivost ve formě tetanie. Pak by bylo zřejmě vhodné Vaší léčbu zaměřit komplexněji, včetně prevence a omezení stresu, ev. i nějakou psychofarmakoterapií, apodobně. Pokud bude léčba úspěšná, žádné chronické následky byste mít určitě neměl. S pozdravem MUDr. Petr Tomandl.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Tomáš.
Potíže jsou poněkud atypické až bizarní, takže při všech negativních nálezech asi proto je uvažováno i jen zvýšené nersvalové dráždivost a psychických slibech. Vedle hořčíku by možná byla vhodná i psychorelaxe a např Schultzuv autogenni trening. Neurologicke kontroly k vylučeni vývoje stavu. Pro tento a pečlivostí zkusit i některý antineuralficky další léky jako gababentin ev pregabalin. Z vyšetřeni by zde mélo při nelepšeni být i vyšetření mozkomišního mozku.EEG a EMG k vyl lokálních epileptickych projevu a ev i nersvaloveho onemocněni.zdravim dr.Šigut

Související dotazy

Tetanie
Dobrý den.Své obvodní lékařce jsem sdělila příznaky...
Tetanie
dobrý den chci se zeptat ještě je magnosolv vhodný...
Tetanie
Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz...
Tetanie
dobrý den prosím o radu když jsem přišla na neurologii...
Tetanie
dobrý den prosím o radu jak se pozná tetanie,protože...
Latentní tetanie
Dobrý deň chcem sa opýtať ohľadom tetanie a,nedavnp...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tetanie a embolie a zvysene D dimery

Dobry den,mela jsem zvysene D dimery,nejaky nalez na plicich byl,proto meli...

Tetánie a hořčík

Dobrý večer, pane doktore, mám tetánii, nicméně zároveň trpím nesnášenlivostí...

Tetanie a hyperventilace

Dobrý den, moje 15-ti letá dcera trpí latentní tetanií a hyperventilací. Toto...

Tetanie a migreny

Dobrý den, má dcera začla mít před pár měsíci problémy s migrénama. Má je dost...

Tetanie a možnost užívání B6

dobrý den chci se zeptat na neurologii mi pani doktorka řekla že mám tetanii...

Tetanie a nález na EKG

Dobry den,potrebuji poradit,uz 5 let mam tetanii a stavy s ni spojene,2 roky...

Tetanie a nespecifické obtíže

Dobry den, uz som vam pisala, ze mi bola diagnostikovana neurogenna tetania...

Tetanie a panická ataka

Dobrý den,ráda bych znala váš názor, od řijna trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem...

Tetanie a panické ataky


Tetanie a průjmy u dcery

Dobry den uz nevim kudy kam tak se chci zkusit poradit s vami mam dvanactiletou...

Tetanie a tlak v hlavě

Dobrý den. Na EMG mi byla diag. Tetanie spolu s ni mam i celkovy psychicky neklid...

Tetanie a uzkosti

Dobry den, po potvrdeni neurogennej tetanie z EMG vysetrenia mi neurologicka...

Tetanie a vyšetření EMG

Dobrý den, byla jsem na jehlovém vyšetření EMG - sval na ruce, jestli nemám...

Tetanie jako poststresová reakce

Dobry vecer,chtela bych se zeptat od unora trpim stavy jako brneni nohou,tvare,jakoby...

Tetanie, bolesti patere a hlavy

Dobry den, minuly rok mi byla diagnostikovana neurogenni tetanie, pote co jsem...

Tetanie, cysta hypofýzy

Dobry den, chcela by som sa opytat vlastne ani neivem ako zacat. mam za sebou...

Tetanie, motání hlavy, hučení v uších, tlak v očích


Tetanie, psychické ataky

Dobrý den, je to půl roku co me odvezla sanita po tetanickém záchvatu (po běhu)....

Tetanie, úzkost

Dobrý den, často mám sevřený žaludek a je mi nevolno. Mám závrať a k tomu mě...

Tetánie?

Dobrý den paní doktorko, je mi 24 let a chtěla bych Vás poprosit o radu. Asi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mozková výduť

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Má nevlastní sestra (měly jsme stejného...

Mozková synkopa, jak ji léčit

Zdravím vá chci se zeptat na mozkovou sincotu jestli se dá leči muj bratr...

Belara

Dobrý den,od začátků mého sexuálního života bojuju se sníženým libidem a nikdy...

Belara

Jeste jsem se chtela zeptat, Belara je dobrá na plet na vyvin prsou atp. ale...

Mozková vada?/ dlouhodobý problém

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dříve názor odborníka než bych dostala doporučení...

Bolest kolene v klidove poloze v sede

Dobry den pane doktore, hned na zacatku musim rict ze merim asi 196cm a vazim...

Mozková příhoda...

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se moc zeptat na stav moji maminky,...

Belara

je mi 31 let jsem mírná kuřačka a belaru užívám 2 roky.Menzes mám nepravidelný...

Jak účinně rozpustit hleny

ještě jednou k mému dotazu.Užívám Miflonid 2x denně a Claritin 1 večer.Dělají...

Mozková příhoda a řízení

mohu i nadále vykonávat práci řidiče?před třemi měsici jsem prodělal menší mozkovou...

Bělání prstů

Dobry den ,cca rok se.pri I.mirnem ochlazeni nebo pri kontaktu s necim studenym...

Kožní změny ? svrab

Mám asi 7 dni problém ,ze mě svědí nohy jakoby pod kůži projevuje se to i na...

Vyndání stehů po extrakci zubů


Dieta, hubnutí

Dobry den chtěla bych zhubnout pár kilo.chtěla jsem se zeptat zda je k večeři...

Mozková příhoda

Já už jsem sem psal ohledně mozkové příhody a zajímá mě, jak neurolog pozná,...

Cytologické vyšetření a HPV

Dobrý den chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z cytologie prvni cyto...

Bělání (odumírání) kůže na prstech

Dobrý den, již dlouhou dobu, asi 3 roky, mám problém s kůží na prstech na rukou....

Bušení srdce

Dobry den,je me 19let a asi od kvetna me trápí pocit na omdleni mam tlak v hlavě...

Mozková příhoda

Dobrý den, má matka měla mozkovou příhodu a to prý na základě "zanešených" krčních...

Bechtěrovova nemoc

Dobrý den. Kvůli setrvale zvýšenému CRP (kolem 15) mi byly provedeny různé testy...