Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava

Srdce a cévy Miroslav 4.12.2021

<p>Dobrý den, pane profesore, zhruba poslední 3 roky mám potíže s permanentní únavou, nedostatkem energie. Sdělovat to lékařům, včetně internisty, který mě vždy provádí echokardiografické vyšetření, nepomáhá. Nepomáhá ve smyslu, aby řekli (po patřičném vyšetření) diagnozu - příčinu potíží a na to navázali léčbu. Nebo aby řekli - příčina tvých potíží se nedá léčit, je třeba přizpůsobit životní režim nebo něco podobného.... Od roku 2019 byla u mne diagnostikována fibrilace síní, která je jednou z příčin únavy... Teprve nedávno jsem se dostal (na základě vlastní iniciativy) k vyšetření u lékaře v nemocnici Na Homolce v Praze. Ten lékař v podstatě, bez znalosti historie mých vyšetření stanovil po pečlivém vyšetření diagnozu "těžká dilatace obou síní LAV 131 mL". To je hlavní příčina mé únavy, mého nedostatku energie, protože všechny další příznaky, které pocituji, odpovídají uvedené diagnoze - alias dilatační kardiomyopatii... Vím, že tato "závada" se v podstatě nedá léčit a statistiky mortality při této diagnoze mluví jasně. Jinak řečeno - pro mne je to "konečná". Nehroutím se z toho, beru to jako "takový je život". Navíc, mám svoje za sebou...., je mě 84 let . Snad jen, že mě to trochu překvapilo, v mladších letech jsem sportoval, dělal jsem atletiku i závodně, v posledních letech pochopitelně "jen" rekreační sport, včetně cyklistiky, lyží, atd. Takže mě spíše mrzí, kdyby někdo z těch doktorů u kterých jsem absolvoval různá vyšetření, včetně řady echokardiografií byl trochu schopnější, nebo iniciativnější, mohl jsem o té moji "závadě" vědět dříve a třeba ten svůj režim přizpůsobit o několik let dříve... Chtěl bych se Vás, pane profesore, zeptat na Váš názor. Děkuji Vám za Vaši odpověď a přeji hodně zdraví ve Vaši práci.</p>
<p>1. Doplňující dotaz dne 5.12.2021: <span style="color: #393939; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; font-size: 13px;">Pokud jde o medikaci mých potíží z poslední doby, používám "sestavu" - viz závěr mailu, kterou mě vytvořili ve FN v Plzni, kde jsem byl nucen pobývat  asi 4 dny kvůli</span></p>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;"><em style="box-sizing: border-box;"> </em></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;"><em style="box-sizing: border-box;">Dg.: 1214 akutní non QIM  malého rozsahu (30/09/21)</em></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;"><em style="box-sizing: border-box;">        1251 SKG  (01/10/21): 2VD, konzervativně</em></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;"><em style="box-sizing: border-box;">         EF LK 55-60 % (TTE 10/21, výrazná dilatace LS)</em></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;"><em style="box-sizing: border-box;"> </em></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;">Při zmíněné "sestavě" léků je třeba se starat (jak sám potvrzujete) o kolísání TF aby nebyla příliš vysoká/nízká. S tím trochu bojuji, když si doma měřím tlak resp TF ...Občas dost "vylétne" tlak a řeším to přidáním valzap combi 160/12,5 mg . V souvislosti s tlakem se pochopitelně mění i TF. Budu to ještě řešit s praktickou lékařkou. <span style="color: #000000; font-size: 14px;">přikládám "sestavu" léků jak ji momentálně užívám. Je to kombinace léků, které předepsala FN v Plzni (tučné písmo) + léky na "jiné" potíže od ambulantních resp. praktických lékařů (normální písmo) =&gt; </span><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold;">Eliquis 2,5 1/0/1, Godasal 100/50 - 1/0/0</span>, Nolpaza 40 1/0/0, <span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold;">Atoris 40 0/0/1</span>, <span style="box-sizing: border-box; font-weight: bold;">Concor 2,5 1/0/0, Mono mack depot 100 1/2/0/0, Digoxin1/0/0,</span> </div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif !important;">Milurit 100 1/0/0, Kinito 50 1/0/1, Omnic Tocas 0,4 0/0/1, Xalacom kapky</div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif !important;">občasná moje volba valzap combi 160/12,5 většinou 1/0/0, někdy 1/0/1. <span style="color: #393939; font-size: 13px;">Jak se pane profesore díváte (při mé diagnoze) na pití vína a to zejména červeného?? Mám rád víno, zejména červené a moje dřívější i současné zkušenosti  jsou takové, že mě červené víno (např. když vypiju večer 2-4 dc) pomáhá, cítím se po něm dobře. Dokonce i měření tlaku ráno po předchozím večerním sezení s kamarády při vínku (scházíme se pravidelně 1x za měsíc) ukázalo naprosto správné a standartní hodnoty kolem 120/80/70 .</span></div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif !important;"> </div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif !important;"> </div>

prof. MUDr. Radek Pudil Ph.D.
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Radek Pudil Ph.D.

Specializace: Kardiologie Pracoviště:

Vážený pane Miroslave, děkuji Vám za Váš dotaz. Vyplývá z něj, že se v posledních 3 letech cítíte slabší, unavenější, že Vám byla diagnostikována fibrilace síní s dilatací obou síní (především levé síně), dále zmiňujete dilatační kardiomyopatii. Bohužel takto přes e-mail se věc vyřešit nedá, ale pokusím se alespoň nastínit nějaké řešení.
Pro celkové zhodnocení Vašeho stavu a definitivní vyjádření by bylo potřeba vidět celou dokumentaci. Ale alespoň stručně k jednotlivým bodům:
- fibrilace síní je poměrně častou arytmií u pacientů v pokročilém věku, v případě zvětšení (dilatace) síní, které popisujete, bohužel nemá většinou smysl provádět tzv. elektrickou kardioverzi (elektrický výboj, tedy obnovu normálního, tedy sinusového rytmu), neudržel by se. V těchto případech se soustředíme na kontrolu srdeční frekvence tak, aby se nebyla příliš rychlá či pomalá a zabraňujeme tvorbě nitrosrdečních sraženin (trombů), které by Vás mohly ohrozit. Proto je nutné tzv. ředění krve (antikoagulace). Tím se riziko vzniku trombů značně omezí,
- v případě dilatační kardiomyopatie (o které se zmiňujete) je vhodná medikamentózní léčba projevů srdečního selhání, ty by mohly být příčinou Vaší zvýšené únavnosti s snížení tolerance námahy. Toto nyní léčíme nejenom léky, ale pokud je potřeba (určité echokardiografické a ekg parametry) tak i implantací různých zařízení (speciálních stimulátorů). Píšete, že jste byl vyšetřen v Nemocnici Na Homolce. Toto pracoviště vyniká právě v této oblasti a proto si myslím, že asi správně indikovali další postup.
- pokud se týká tělesné aktivity. Velmi oceňuji, že jste celý život sportoval a že se snažíte i nyní. Je to dobře. Pokud byste v minulosti nesportoval, tak by Vaše problémy mohly přijít dříve a navíc tělo by nemělo určité návyky, jak hospodařit s energií a Vaše svalová hmota by byla minimální. Tedy nyní čerpáte určité výhody z předchozího pravidelného sportování. Ale co je důležité, abyste se se svým kardiologem poradil, do jaké míry (s ohledem na Váš funkční stav srdce a symptomy) byste mohl pokračovat (co do intenzity a typu zátěže). Ukazuje se, že pravidelná přiměřená fyzická aktivita úměrná funkčnímu stavu má velmi příznivý efekt.
Takže shrnuto, bylo by vhodné se poradit se svým kardiologem o nejenom dalším postupu léčby (myslím, že je pravděpodobně optimální, ale přesto kontrolou nic nezkazíte), ale také o možnostech pravidelné fyzické aktivity.
Přeji Vám, ať jste brzy v pořádku a vrátíte se k k optimálnímu typu pohybu.
S pozdravem
R.Pudil

prof. MUDr. Radek Pudil Ph.D.
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Radek Pudil Ph.D.

Specializace: Kardiologie Pracoviště:

Vážený pane Miroslave,
děkuji za doplňující informace. Nemám k Vaší léčbě námitek. Ohledně pití vína (samozřejmě v omezeném množství) - opravdu jen v omezeném množství.
Víte, před nedávnem to byla prosazovaná a podporovaná věc. Ukázalo se ale, že alkohol může ve větším množství působit přímo toxicky na myokard. Proto skutečně všeho s mírou...
Přeji Vám pevné zdraví.

Související dotazy

Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Snížená funkce štítné žlázy a únava
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné, aby...
Cvičení a svalové křeče, únava
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně svých zdravotních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava

Dobrý den, už 14 dní mám problémy se spánkem. Není to tak, že bych málo spala....

Únava

Dobrý den,před týdnem a půl jsem dobral antibiotika,která mi nezabrala,takže...

ÚNAVA

DOBRÝ DEN, POSLEDNÍ TŘI ROKY, PO NĚJAKÉ FYZCKÉ NÁMAZE TŘEBA CVIČENÍ, KOPÁNÍ...

Únava

Už druhý týden se cítím unavená, a druhý den už mám rýmu a bolesti hlavy a...

Únava

Dobrý den. Mému otci je 70 let a už nějakou dobu je hodně unavený když si sedne...

Únava

Dobrý den. Je mi 29let. Po porodu se mé zdraví začalo plíživě horšit. Požít...

Únava

Již týden mě trápí nesnesitelná únava (jsem aktivní sportovec). Dále nechuť...

Únava

Dobrý den, byla jsem dnes u lékaře a jsem trochu nešťastná z odpovědi na mé...

Únava

Dobrý den, muj problem zacal pred necelymi 2 lety. V podstate z jednoho tydne...

Únava

Dobrý Den všimla jsem si,že poslední dobou již delší dobu.Pozoruji na sobě šílenou...

Únava

Dobrý den všimla jsem si, že poslední dobou již delší dobu. Pozoruji na sobě...

Únava

Už dlouhou dobou neustále trpím silnou únavou, která mi nedovolí skoro nic dělat-...

Únava

Dobrý den. Už nejméně půl roku se potýkám s obrovskou a neustálou únavou. Nejradši...

Únava

Dobrý den paní doktorko, poslední dobou mám pocity velké únavy, slabosti, závratí,...

Únava

Dobrý den, mám dotaz: již dlouhou dobu mně trápí únava. Nepomáhá ani spánek....

Únava

Dobry den, chtel bych se zeptat (vek 27), cca 8let nazpatek mi zaclo byt semtam...

Únava

Vážený pane doktore.Je mi 45 let a již dva roky jsem po totální strumektomii...

Únava

Dobrý den. Cítím se už delší dobu unavená,vyčerpaná,ospalá,špatně soustředěná,zhoršený...

Únava

Dobrý den, na úvod bych chtěla předeslat, že už se několik let léčím s chronickým...

Únava

Dobrý den, jsem 1/2 roku po porodu. Utrpěla jsem velkou krevní ztrátu jak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina výběžku obratle L4

Dobrý den, dle RTG jsem pravděpodobně měla zlomeninu výběžku obratle L4....

Bolest dásně

Dobrý den, Před dvěma dny mě začala bolet dáseň za zubem moudrosti, který mi...

Bolest v podbřišku

Dobrý den . Trápí mě bolesti v podbříšku spíše na leve straně. Mám silné...

Točení hlavy, brnění prstů, nevolnost

Dobry den. Nekolikrat za den se mi zamota hlava a obcas me brni prvni clanky...

Pálení, řezání v pochvě

Dobrý den, před několika dny mě začaly sužovat problémy uvedené výše. Netuším,...

Bolest na hrudi.

Dobrý den, posledních cca 10 dní mě začalo bolet na hrudi. Trápilo mě to už...

Fotosenzitivita


Malý penis

Dobrý den je mi 20 let a mám malý penis, nevim zda je to uzdičkou a nebo něčím...

Potíže po léčbě antibiotiky

Vážený pane doktore/ paní doktorko, v současné době mě již přes měsíc trápí...

Kdy mohu jít sama (bez rodičů) na gynekologii

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám podezření že mám nějakou infekcí letos mi...

Stav po potratu, revize dělohy

Dobrý den, v pátek 28.6. jsem prodělala spontánní potrat v 8.týdnu těhotenství,...

Brnění malíčku a části prsteníčku


Problém s erekcí při nasazení kondomu

Dobrý den, jsem muž ve věku 22 let a mám problém s erekcí při nasazení kondomu....

Brnění rukou v těhotenství

Dobrý den, začínám třetí trimestr prvního těhotenství a již 14 dní mi pernamentně...

Dyspepsie horního typu

Dobrý den, dlouhodobě trpím celkem mírnými, nespecifickými břišními obtížemi...

Bolest SI skloubení

Zdravím a potřebuji poradit s mým dlouhodobým problémem pro zdejši doktory asi...

Husí kůže společně se zimnicí

Dobrý den párkrát do měsíce se mi stává že mi zničeho nic začne být neskitečná...

Zánět dásně

Dobrý den, můj přítel občas trpí zánětem dásně na pravé části. Vždy když je...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Malý penis

Dobrý den chtěl bych se zeptat na můj penis je mi 15 a mám malý penis tak 3...

Reklama