Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání antibiotik

Léky Barbora 17.7.2018

Dobrý den, již asi tři týdny me trápí problémy s močovými cestami, bolesti břicha, dle utrazvuku způsobené i možnou prasklou cystou na vaječníku. Po týdením užívání Duomoxu 500 byl při kontrole moči cca po 10 dnech objeven nález a byly mi předepsány léky Biseptol 480, na tři dny. Vzhledem k tomu, že jsem nepocitovala téměř žádné obtíže váhala jsem, zda lék užívat. (Nerada užívám léky pokud to není nutné) Poslední atb jsem brala asi před 10 lety, mohu se zeptat, jaké jsou následky užívání takových léků? Je organismus ještě pár týdnů oslabený a měl by člověk být v klidu nebo muže již normálně cestovat, sportovat atd. a třeba užívat nějaké vitamíny? Také mě překvapilo, že ač se nejspíš jedná o silnější lék, v příbalovém letáku není poradně zdůrazněno, že se nemá užívat kyselé, vitamin C, mléčné výrobky. Zajímalo mne, jak je to například se sklenkou alkoholu, také tam není tato informace zmíněna. A případně s cigaretou? Či sluncem? Když jsem se dotázala lékárníka výrazně to nedoporučoval. Po jaké době od poslední užité tablety si mohu dát např. jedno pivo? Děkuji za odpověď a přeji krásný den!

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Barboro, každý lék může mít nežádoucí účinky, ale jelikož jste zajisté mladá a zdravá, neočekávala bych nějaké závažnější vedlejší účinky. Nejčastěji mohou tyto ATB způsobit průjem, nevolnost. Proto se doporučuje po celou dobu ATB terapie užívat laktobacily k obnově střevní mikroflóry. Doporučila bych vám klidový režim minimálně ještě týden po dobrání, jíst pestrou stravu ( dostatek čerstvého ovoce a zeleniny). Samozřejmě byste po celou dobu ATB terapie měla omezit alkohol a cigarety, které mohou mít vliv na hladinu ATB v krvi a metabolizují se stejně jako ATB převážně v játrech. S první malým pivem bych vyčkala 2-3 dny po dobrání. Při léčbě Biseptolem byste se měla vyvarovat kyselé stravě či tekutinám a omezit pobyt na sluníčku na nezbytně nutnou dobu. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Ztotožňuji se s odpovědí dr. Harnové. Jste-li jinak zdráva, nejsou žádné následky užívání antibiotik pravděpodobné. Doporučuji vyšší příjem tekutin, tablety nezapíjet kyselými nápoji, omezit kyselé, mléko. Kyselé nápoje a potraviny se doporučují proto, aby se účinná látka Biseptolu "nevysrážela" v ledvinných kanálcích. Z téhož důvodu je vhodný i vyšší příjem tekutin. Je rozumné přestat kouřit. Vitamíny nejsou potřebné, spíše pestrá strava. Kdybyste trpěla močovými infekcemi častěji, můžete zkusit brusinky nebo mannosu (poraďte se v lékárně) a je to další důvod zanechat kouření.

Související dotazy

Svědící vagína po užívání antibiotik
Dobrý den, Jsem těhotná v 15tt mám zánět močových...
Užívání hormnální antikoncepce a antibiotik
Od čtvrtku užívám antibiotika Fromilid a zároveň antikoncepci...
Účinnost antikoncepce při užívání antibiotik
Dobry den, beru naplast Evru jiz 6.rokem,pred tyfnem...
Antibiotika a alkohol
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, včera jsem od lékaře...
Hormonální antikoncepce a antibiotika
Dobrý den, ovlivňuje prosím účinnost HAK (beru 14...
Suchost pochvy po užívání antibiotik
Dobrý den, dlouhodně jsem brala ATB na zánět močových...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání Adipex retard

Dobrý den,po požití pilulky adipex retard mi bylo nevolno. Vzala sem si ho ke...

Užívání adipexu..

Jsem po gynekologické operaci,měla jsem nádor v děloze.Adipex jsem v dřivějši...

Užívání Akneroxid 1é, Aknemycin v těhotenství

Dobrý den, léčím s akné a dlouhodobě používám Akneroxid 10 a Aknemycin roztok....

Užívání Aloe Vera

Dobrý den, jsem 2 měsíce po odebrání terminálního ilea střeva, nyní už vysazuji...

Užívání Anabolu a divné pocity

dobrý den, již 5 let užívám euthyrox 85 mg denně na poruchu štitné žlázy, chci...

Užívání analgetik na artrosu a warfarinu

Mám silnú artrózu kolien. Užívam Warfarin. Môžem príležitostne (sporadicky)...

Užívání Anasilonu

dobrý den mam už nějakej čas stavy pocení třes nohou a slabost na...

Užívání Anopyrinu

Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně užívání Anopyrinu. Deset let...

Užívání antiastmatika,antihistaminika

Dobrý den, 7měsíční dcera má atop.ekzém, byla zjištěna alerg.na krav.mléko,bílek,ořechy...

Užívání antib. Augmentin a Klacid

Dobrý den, zjistili mi chronickou infekci žaludku. Dostal jsem tablety Helicid,...

Užívání antibiotik

Dobrý den, prosím o radu. V době kdy jsem dobíral antibiotika Duomox 500 jsme...

Užívání antibiotik

Dobrý den, ráda bych se informovala na průběh léčby antibiotiky.. Měla jsem...

Užívání antibiotik

Chcem sa spýtať . Beriem antibiotika Fromilid 500 , môžem si vypiť ? ( myslím...

Užívání antibiotik


Užívání antibiotik

Dobry den,momentálně beru antibiotika na chřipku,včera jsem měl nechraněný sex...

Užívání antibiotik

Dobrý den, již potřetí mi byl při výtěru z krku objeven Streptokok. Až teď -...

Užívání antibiotik

Dobrý den, dnes jsem dostal od doktora antibiotika Duomox 1000, v úterý mám...

Užívání antibiotik

Pěkný den, beru již 5 den atb Doxybene. Od počátku mám problémy s průjmem,...

Užívání antibiotik

Dobrý den, pane doktore, při gynekologické prohlídce mi byla zjištěna v pochvě...

Užívání antibiotik a globulí

Dobrý den, před pár dny mi obvodní doktorka předepsala antibiotika Triprim...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta na ledvině u plodu dítěte

Dobrý den paní Doktorko, Jsem v 17tt a jedná se o mé druhé těhotenství. Dnes...

Xarelto


Kozni problemy

Dobry den, dela se mi opar primo na pohl.organe, vzdy na stejnem miste. Zhruba...

Hodnoty výsledků štítné žlázy a co dál

Dobrý den, při odběru mi byly zjištěny tyto výsledky: S-Anti-tyreoglobulin...

Antidepresiva a alkohol?


Trpím bolestí pravého ramene, i při mírné zátěži v ramenu mi "přeskakuje"

Dobrý den, trpím bolestí pravého ramene i při mírné zátěži v ramenu mi "přeskakuje"...

MRI MOZKU

Dobry den, rada bych znala vas nazor na nalez z mri mozku, ktera mi byla provedena...

Opakovaná infekce vedlejších nosních dutin


Vysvetlenie diagnózy

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo znamená lekársky záver : - polyartralgie a polyt....

Délka penisu

Dobrý den, je mi 16 a při erekci mám penis vysoký asi kolem 13 cm. Vážím skoro...

Dysplazie patelly

Zdravím, pane doktore, je mi 18 let a asi dva měsíce mám takový nepříjemný...

Zápach z úst a nosu

Dobrý den, už několik let trpím zápachem z úst (připomínající stolici), i nosu...

Hlen ve stolici a nadýmání

Dobrý den, v květnu jsem byl na odstranění hemeroidu. Je to tak měsíc tak mě...

Praskání v uších


Laparoskopie

Dobrý den,chci se zeptat..jsem 2dny po operaci sl.streva laparoskopicky kdy...

Nedostatek bílých krvinek

Dobrý den, byl mi dělán odběr krve kvůli štítné žláze, která mi vyšla tsh 4,8....

Křivá nosní přepážka

Dobrý den, prosím Vás byla jsem přesně před rokem na operaci křivé nosní přepážky...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Už 14 dní mě píchá/pobolívá levá část...

Vyrážka

Dobry den, zhruba pred mesicem a pul se mi zacala na rukou delat vyrazka..ze...

Rameno - Hill Sachsův defekt

Dobrý den, asi 8 měsíců pocituji bolest v levém rameni při zvedání předmětu...

Reklama
Zavřít