Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Xarelto a opakované plicní embolie

Srdce a cévy Dominik 15.1.2018

Dobrý den,

je mi 23 let a již dvakrát jsem měl plicní embolii. Zvažuje se celoživotní užívání Xarelta, ovšem z důvodu toho, že se nenašla přesná příčina embolie, se s paní doktorkou rozmýšlíme, zda by nebylo možné ještě jednou zkusit léčbu vysadit s tím, že by jsem docházel na odběry krve a můj zdravotní stav se hlídal, jelikož s celoživotním užíváním od takto nízkého věku jsou také spojena rizika. Při hledání následků dlouhodobého užívání antikoagulačních léků jsem našel pouze nežádoucí účinky spojené s Warfarinem jako např. kornatění cév a riziko mozkové mrtvice. Mě především zajímá, jaká jsou rizika a nežádoucí účinky při dlouhodobém užívání Xarelta.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den Dominiku, děkuji za dotaz. Byly Vám prosím provedeny speciální krevní testy, aby se vyloučila porucha krevní srážlivosti? Kouříte? Pokud ano, je nezbytné, abyste přestal. Jelikož je Xarelto poměrně nový lék, obávám se, že nebude mnoho studií a poznatků s celoživotním užíváním Xarelta. Co je ovšem nezpochybnitelné je fakt, že Plicní embolie Vás může usmrtit. Užívání Xarelta může mít jako nežádoucí efekt vyšší riziko krvácení, pokud se říznete, omezení při užívání jiných léků z důvodu možných interakcí. Z mého pohledu praktika bych raději Xarelto užívala celoživotně, než měla další plicní embolii. Váš dotaz dále přeposílám našem specialistovi z Kardiologie. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, jak píše paní doktorka, dlouhodobé zkušenosti s užíváním Xarelta ještě nejsou k dispozici. Pokud jste měl 2x embólii je otázka, zda-li zkoušet vysadit antikoagulační léčbu. Někdy se nepřijde na důvod, předpokládá se trombofilní stav, který ještě není rozpoznán. To, že se nyní na to nepřišlo, neznamená, že k vyšší srážlivosti krve nemáte dispozice.

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Plicní embolie
Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Xanax v těhotenství

Dobry den, jiz jsem se tady ptala, ale stejne mam porad strach. Na zacatku tehotenstvi...

Xanax vs frontin


Xantelasma palpebrarum

Dobry deb chtela bych se zeptat co je to a jak se to da odstranit. Predem velice...

Xarelto

Dobrý den, tento dotaz neboli prosba se týká mé matky, která bude mít příští...

Xarelto


Xarelto

Dobrý den. Po diagnóze hluboké žilní trombózy mi na tři týdny lékař předepsal...

Xarelto a alkohol


Xarelto a antikoncepce

Dobry den.pred 5.ttzdnami som prekonala uraz zlomeninu kotniku.nasledne dna...

Xarelto a antikoncepce

Dobry den prerusila som hornonalnu antikoncepciu mistra dna 10.3. Kvoli zisteniu...

Xarelto a dieta

Dobrý den, začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku Xarelto 15...

Xarelto a piercing

Dobry den, Pred pul rokem mi byla diagnostikovana zilni tromboza dolni koncetiny....

Xarelto v těhotenství

Dobrý den, užívám lék Xarelto již 7 let. S partnerem uvažujeme o těhotenství....

Xarelto v těhotenství

Dobrý den, Min.týden mi byla zjištěna trombóza svalové žíly po sundání sádrové...

Xd

Dobrý den, Jen se optám co může znamenat pocit jako někdy chvilku takovy zabrněni...

Xeropthalmie - jak suplementovat vitamín A

Dobrý den, před asi rokem u mě začal plíživě syndrom suchého oka na pokladě...

Xeropthalmie a počítač

Dobrý den, léčím se suchostí očí způsobenou dlouhodobým nedostatkem vitamínu...

XChtela sem se zeptat na ...

XChtela sem se zeptat na stydkem pysku se mi udelala boulicka neni moc velka...

Xorimax

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je bezpečné u antibiotik Xorimax...

Xorimax

Dobry den, chtela bych se zeptat. Dostala jsem antibiotika Xorimax 500mg, muzou...

Xorimax

Dobrý den, lékař mi předepsal Xorimax po 8 hodinách. Letos mám již druhý zánět...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Puchýře na kůži

Zdravim pani doktorko udelal se mi na onliceji mali puchýřek nejdrive jsem si...

Zvětšenáá uzlina na krku

Dobrý den. Někdy na konci března sem začal pociťovat tlak kolem posledních zubů...

Nekvalitní spánek

Dobrý den, je mi 52 let a již delší dobu nemám kvalitní spánek. Usínám v pohodě...

Zvětšená slezina (splenomegalie) 144mm podélně

Dobrý den, jelikož se ke svému praktickému lékaři dostanu až po novém roce,...

Kalcifikace aorty

Dobrý den. Při RTG srdce a plic v rámci předoperačních vyšetření (žlučník) byl...

Mravenčení a husí kůže

Dobry den, v posledni dobe se mi stava, ze mam mravenceni a husi kuzi na levem...

LS páteř

Dobrý den, prosím o laskavé vysvětlení následujícího nálezu: Ventrální listesa...

Fraxiparine a alkohol


Břišní svaly v těhotenství

Dobrý den, potřebovala bych radu či vysvětlení. To že se v těhotenství nemají...

Chondropathia patellae

Dobrý den, na ortopedii mi byla zjištěna Chondropathia patellae, dostala jsem...

Rotaviry

Je známo, že počátkem jara se objevují často úporné střevní a žaludeční obtíže...

DiAg.G98

Dobry den, Najskor by som sa predstavila , volam sa Nina ,mam 34 rokov.Mam...

Bolest zad po pádu

Dobrý den. Dnes ráno při vyjížďce spadla moje přítelkyně z koně přímo na záda....

Bolesti po hysterektomii

Dobrý den, mám 10 dní po hysterektomii a to laparoskopicky s ponecháním vaječníků....

Bolest pravé strany těla

Dobry den, už skoro týden mám bolest jakoby celé pravé strany. Pravý bok, pravá...

Hemoroidy


Bolest okolo srdce, třes v noci


Zlomenina článku prstu


Výsledky moc chemicky + moc sediment

Dobrý den,chci se zeptat jestli podle výsledku to znamená zánět nebo ne. moc...

Záblesky v očích

Prosím o sdělení, co může způsobovat záblesky-světlo při krajích zorného pole....

Reklama