Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zpomalený PM vývoj a nespavost

Psychika Katarína 12.11.2018

Prosim. detsk. psychologa nebo pediatra.
Syn ukonceny 10mes. Nar. ve 38tt vyvolavany porod vzhledem k "fetus magnus" a vvv srdce (As stredne az vice zavazna, operace pravd. do 3let). Apgh. skore 9, prvnich/24/hpod po narozeni Jip ke sledovani fci.
Syn spomaleny pmv, cviceni Bobath... plazi, neleze, neposadi. Pasivni sed dobry. Nic zasadniho... pouze pomale tempo. Plne kojen do ukonc. 6mes, kdy pridane prikrmy. Od te doby neprospival, 2,5 mes. bez narustu. hmotnosti. Sni malo. Obed vubec, jogurty a ovoce max. do 80g.
Kojim i pres den, jak si rekne, v noci musim.
Prosim o radu jak pristupovat k narocnemu diteti. Dve jiz velke mam a nema se srovnavat... ale. je to proste hodne jinak.
Syn mluvi malo, i kdyz komunikuje..nejaka odezva na basnicky, pisnicky, zvuky, urcovani clenu rodiny.. neni temer zadna.. krom. toho, ze pozna kde jspu. hodiny, pes..

Proc ale pisu..
Syn ma obrovske problemy se spanim jak pres den, tak v noci. Nejde o to, ze ja ho kojim uz mesice min. 10x za noc. Ale ze on je permanentne nespokojeny, malokdy se stane, ze si troufnu ho dat na zem at trosku plazi napreduje, objevuje svet... atd. V 80% zacne knourat, tahnout se na ruce.
prikladam tomu vyznam z toho, ze se proste nevyspi. Nikdy ne poradne tak, aby se vzbudily byl spokojeny.. vzdy se snazim. uspat aj rano co to jde, at nevstava treba v 5hod. Kdyz vim, ze opravdu nechce a vstavame teda.. nemam cas ani 10/min na hygienu, prevleceni, atd... uz si zmoli oci a knoura a je evidenenti ze chce spat. (nebo houpat?!) Dopoledne v lehatku, pouze za neustaleho houpani. Odpledne nekdy zkousime kocar, obcas se povede, nekdy se vracime do 5?min. domu,. protoze breci.
vyzkousela jsem 4 nositka... nema zajem.
Mam obavy, jestli nemuze mit neurologickou poruchu. Premyslim zkusit vyplakavaci metodu. Jsme s manzelem. zoufali. Jak zjistit, co je jeste normalni a co ne?
l

Snazime se co to jde, vsechen nas cas zabere syn... ale mame doma. jeste dve starsi, noc sikovne, rozumne deti, ktere chapou situaci, ale popravde je mi ich lito.

Co muzu delat a nezblatnit se?
Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
tak to je opravdu velmi složitá situace, samozřejmě vzhledem k Vašemu přání a složitosti předám Váš dotaz specialistovi z oboru pediatrie, který Vám odpoví. Prosím tedy o strpení .
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeněk Suchomel

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské a dorostové oddělení nemocnice Teplice

Dobrý den,
toto je dle mého složitý problém, těžko bez bližšího hovoru a vyšetření střílet diagnózy od boku. Ptala jste se na to, zda to nemůže být neurologický (ev. psychiatrický problém) - může, ale jak říkám, bez vyšetření specialistou těžko říct. V deseti měsících se zdá vývoj zpomalený, ale větší problém je opravdu ta vazba na vás. Může to být samozřejmě pouze vrtoch, jakési "rozmazlení", kterého nyní využívá, ale také choroba. Těžko říct, jestli by vyplakávací metoda pomohla. Pro začátek bych zkusil zredukovat množství kojení, ať se také trochu vyspíte, a snažit se zavést režim - když ho uložíte do postýlky, tak aby tam zůstal, nevyndávat ho, pokud začne kňourat. Takto si vás dle mého názoru omotá kolem prstu a stanete se otrokem. Ale vyšetření neurologem, ev. psychiatrem je dle mého nezbytné. Děkuji

Odpovídá lékař:

Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Hypnoterapie, Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

Dobrý den, popisujete své problémy s 10-timěsíčním synem a svou náročnou situaci. V textu se objevuje celá řada informací. Nicméně některé věci nejsou jasné a možná by stálo za úvahu se jimi zaobírat - např. je Váš syn nespokojený, jen když je od Vás oddělen, nebo i když ho držíte? Je-li dítě ukňourané nebo plačtivé, pak je důležitým indikátorem to, zda se uklidní, jakmile ho vezmete do náruče. To by znamenalo, že má zkrátka potřebu být s Vámi, a Vy byste tuto potřebu měla uspokojovat. Nedoporučuji nechávat dítě vyplakat. Psychika je citlivá a může takovou frustrací zůstat poznamenána až do dospělosti.

Spí syn v noci blízko Vás? (těsně vedle Vaší postele? Nebo spí přímo u Vás?) Má-li dítě v noci možnost být v co nejtěsnějším (fyzickém) kontaktu s matkou, pak často ani nevyžaduje tolik neustálé pozornosti přes den, čili tato forma společného spaní se dá určitě doporučit. Samozřejmě každé dítě je úplně jiné, některé může být velký "nespavec", ale důvodem buzení a nespokojenosti může třeba být i hlad (pozor - tzv. přední mléko při kojení je na žízeň, až zadní bývá na hlad, protože má jinou kvalitu, nevím, zda jste zkusila někdy přední mléko odstříkat, aby se dítě - hlavně při krátkém kojení - dostalo i k zadnímu mléku).

Dále píšete, že dítě nemá o nosítka zájem. Tomu moc nerozumím. Doporučuji používat některou z mnoha forem nošení, šátkování apod., které jsou dnes k dispozici, aby dítě mělo stálý pocit kontaktu s Vámi, mohlo sledovat činnost, kterou právě děláte, a tak mohlo objevovat svět s Vámi, a případně si u toho i zdřímlo. Zároveň máte možnost na dítě stále mluvit, komentovat nahlas to, co děláte a tím rozvíjet schopnost řeči i u něj.

Mnoho maminek se potýká s podobnými problémy, určitě by Vám pomohlo zapojit se do nějaké facebookové skupiny, kde si přečtete o podobných zkušenostech a zjistíte, že v tom nejste sama. To, že maminky nemohou samy ani na záchod - třeba i do 2, nebo do 4 let věku dítěte, není výjimkou. Každá fáze je ale v tomto věku přechodná a je potřeba vytrvat a vydržet. Pokuste se řídit potřebami svého dítěte, vycházet mu vstříc, i když to je samozřejmě náročné. Dítě si říká o to, co potřebuje, a jedna lidová moudrost praví "až dozraje, odpadne".

Kdyby se Vám situace zdála neúnosná, pouvažujte o možnosti aplikovat dítěti homeopatii nebo autopatii. Po podrobném rozhovoru s homeopatem nebo autopatickým poradcem dostanete lék nebo návod na jeho domácí přípravu a můžete touto alternativní formou léčby bez vedlejších účinků postupně dosáhnout u dítěte zklidnění, lepší spaní a pravděpodobně i větší chuť k jídlu a normální tempo vývoje. Jsou to metody celostní, takže harmonizují všechny jeho stránky.

Držím Vám palce a věřím, že se Vám nynější náročná péče o Vaše dítě v budoucnu mnohokrát pozitivně vrátí. Mgr. Lada Skulilová

Související dotazy

Zpomalený PM vývoj dítěte
Dobrý den, prosím o rady. Můj syn se narodil o tři...
Zpomalený PM vývoj
Dobrý den, prosím o rady. Můj syn se narodil o tři...
Zpomalený vývoj
Dobrý den, mám dotaz ohledně Nootropilu. Předepsán...
Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
dobry den mam tak trochu problem s nespavosti mohly...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zpomalení růstu

Dobrý den, jsem ve 36. týdnu a mám těhotenskou cukrovku. Do minulé kontroly...

Zpomalení růstu 3-letého syna

Dobrý den, syn od malinka patřil k těm větším dětem, od cca 2.roku ale roste...

Zpomalení růstu 3-letého syna

Dobrý den, syn od malinka patřil k těm větším dětem, od cca 2.roku ale roste...

Zpomalení růstu ročního dítěte

Dobrý den,ráda bych vás poprosila o zhodnocení růstu mého syna.narozen 1.9.2009...

Zpomalení růstu vousů

Dobrý den, potřebovala bych příteli pomoct, jelikož si stěžuje na abnormálně...

Zpomalení srdce při změně polohy

Dobrý den, prosím o radu. Jsem žena 21 let. Občas se mi stane, když si ze sedu...

Zpomalení tepu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální zpomalení tepu při změně polohy...

Zpomalení tepu při změně polohy

Dobrý den, měla bych dotaz,trpím už dlouho na velmi nízký krevní tlak,byla...

Zpomalený PM vývoj

Dobrý den, prosím o rady. Můj syn se narodil o tři týdny dřív, nyní je mu dva...

Zpomalený PM vývoj

ZAPOMĚLA JSEM K MINULÉ OTÁZCE NAPSAT PŘÍZNAKY ÚDAJNÉHO ZPOMALENÉHO VÝVOJE- SYNEK...

Zpomalený PM vývoj dítěte

Dobrý den, prosím o rady. Můj syn se narodil o tři týdny dřív, nyní je mu dva...

Zpomalený růst a neejakulace

Dobrý den je mi 13 a penis mi už asi od 11 let neroste když jsme chodili před...

Zpomaleny tep

Dobry den,pisu vam o radu i kdyz to asi takhle na dalku nepujde,ale i tak bych...

Zpomalený vývoj

Dobrý den, mám dotaz ohledně Nootropilu. Předepsán dceři (za 2 dny má 4 měsíce)....

Zpomalený žaludek

Dobrý den nedávno jsem byl na gastroskopii a tam mi řekli že mám agnormálně...

Zpozdeena menstruace

Dobry den, prvni den po menstruaci jsem mel s pritelkyni nechraneny sex, pritelkyne...

Zpozdena menstruace

Dobry den, pred vanoci jsem byla u gynelologa na preventivni prohlidce, pozna...

Zpozdena menstruace

Dobry den, myslite ze spozdeni 13 dni je trochu pozde navic me boli v podbrisku...

Zpozdena menstruace

Dobry den preji mam dotaz. Uz 4 dny mam zpozdenou menstruaci a ma bazalni teplota...

Zpozdena menstruace

Dobry den, před týdnem sem měla sex s přítelem nepoužili jsme kondom a prášky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšená amyláza v plazmě

Dobrý den, při vyšetření byla opakovaně zvýšená amyláza v plazmě (AMS 1,79,...

Bílé tečky na sliznici dutiny ústní

Dobrý den, je mi 19 let. Měl bych takový problém a nevím Co s ním. Asi tak před...

Točení hlavy, brnění končetin

Dobrý den, chci se zeptat na mé bolesti hlavy doprovázené motáním a mírně mlživím...

Příušnice a masturbace

Může mě nějak ohrozit masturbace pokud mám příušnice? ( je mi čerstvě 15let...



Bolest na vnitřní straně pravého kolene

Dobrý den, už delší dobu (možná už i rok) mám na dotek citlivou oblast na vnitřní...

Bolesti hlavy, brnění končetin

Dobrý den . Trápí mě dlouhodobě menší potíže . Sestra mé matky měla nádor...

V noci brní ruce

Dobrý den, asi 3 měsíce mě v noci brní ruce (od ramene k prstům), budí mě...

Bolest žeber (pod žebry) na pravé straně

Dobrý den, mám problém již cca 4 dny. Jde o to že z ničeho nic (nejsem si vědoma...

Pálení jazyka a bolest horního patra

Dobrý den, chci se zeptat, jiz druhym dnem me pali predni spicka jazyka a boli...

Úzká pochva

Dobrý den, (panna nejsem) a mám 16 let. Mám problém s moc úzkou pochvou, když...

Naražený palec u nohy

Dobry den, dnes som pri surfovani spadla a narazila si palec na nohe o kamen....

Bolest podbřišku, v zádech, brnění končetin, píchání u srdce

Dobrý den, Je mi 26 let,již měsíc mě trápí bolest podbřišku...spíše v okolí...

Návrat žluči do žaludku


Brnění rukou v noci


Bolest vnitřní strany pravého chodidla

Dobrý den, chtěl bych Vás touto cestou požádat o radu. Nevím, jestli je má...

Bolest penisu po ejakulaci

Dobrý den.. Chtěl bych se zeptat zda je můj penis na pohled v pořádku. A trápí...

Bulka v dutině ústní

DOTAZ NA VENEROLOGA Dobrý den pane doktore, cítím mírný výrustek (bulku) na...

Nateklý krční čípek

Dobrý den, paní doktorko. Na téma krční čípek tu už bylo hovořeno několikrát....

Zvýšené eosinofily a monocyty

Dobrý den, bolí mě břicho vpravo dole, (slepé střevo už nemám to mi preventivně...

Reklama