#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak na stres s homeopatií

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 22.6.2015

Stres jako problém moderní doby se dotýká snad každého člověka. Kromě toho, že nás připravuje o prostou radost ze života, přináší i řadu potíží. Jak si s každodenním napětím poradit (nejen) s pomocí homeopatie, to poradíme v následujících řádcích.

Definicí slova stres je vlastně vystavení jedince nějaké nepříjemné, zatěžující situaci, ať již fyzické, nebo psychické. To následně vede k produkci hormonů, které mají tělo připravit na příslušnou obrannou reakci. Přirozený průběh této reakce je, že po vystavení stresovému podnětu dojde k aktivaci hormonálního systému s následnou fyzickou odpovědí (útěk nebo boj), po níž následuje zklidnění a regenerace. V dnešní době je nicméně stresových faktorů nepřeberná řada a působí na nás téměř trvale, případně jsou tyto podněty velmi silné. Výsledkem je, že pokud se nenaučíme s napětím pozitivně pracovat a žít, brzo se jeho vliv negativně projeví na našem zdraví. Důsledky chronického stresu bývají především:

  • onemocnění srdce – vysoký tlak, ischemická choroba srdeční, infarkty myokardu,
  • žaludeční vředy,
  • cukrovka, 
  • psychické problémy, například deprese.

Najděte zdroj 

Odhalit kořeny stresu, to je nezbytný začátek ozdravného procesu, protože jen to, co dokážete pojmenovat, můžete i cíleně řešit. Není to tak jednoduché, jak se může zdát – příčiny napětí nemusí být vidět na první pohled. Nejlepší metodou je psát si deník, který pomůže odhalit nejčastější zdroje nervozity. Pokaždé, když vás něco „vytočí“, sepište si, co bylo příčinou, dále jak jste se cítili fyzicky i psychicky, jak jste na situaci zareagovali a co jste udělali pro to, abyste na tom byli lépe.

Vyhodnoťte obranu  

Opět vám pomůže deník. Důležité je zbavit se zejména zdraví škodlivých způsobů reakce na stres, což je:

  • kouření,
  • konzumace alkoholu, uklidňujících léků či drog,
  • bulimie či anorexie,
  • bezcílné sledování televize či koukání do počítače,
  • odcizení a problémy ve vztazích s rodinou, přáteli, kolegy,
  • odkládání řešení problémů i důležitých pracovních úkolů,
  • přenos stresu na jiné osoby (výbuchy vzteku, násilí, nadávky).

Čtyři kroky ke klidu 

1.  Zbavte se zbytečného stresu

Může vás překvapit, kolik zdrojů napětí se dá ze života celkem snadno eliminovat.

  • Naučte se říkat NE – prostě si neberte víc úkolů, než jste schopni zvládnout.
  • Vyhýbejte se lidem, kteří vám přináší stres do života.
  • Eliminujte vše, co ve vás vyvolává nervozitu – ať už jsou to zprávy v televizi, z nichž máte úzkost, dopravní zácpa, anebo hovory o politice. 
  • Sepište si seznam úkolů – tady rozlište věci, které musíte udělat a které byste vykonat měli. Úkony, které nejsou nezbytně nutné, napište na konec seznamu, nebo je případně úplně vynechte.

2. Zvládněte situaci

Pokud se nemůžete stresujícím momentům vyhnout, zkuste je změnit.

  • Dejte průchod svým pocitům a komunikujte – je to lepší než skrývat emoce.
  • Buďte svolní ke kompromisům.

3. Když nemůžete změnit svět, zaměřte se na sebe

Jiný postoj k náročným situacím dokáže také mnohé.

  • Podívejte se na problémy z jiného úhlu a snažte se najít na všem to pozitivní – když uvíznete v koloně na dálnici, můžete si místo rozčilování užít třeba poslech oblíbené hudby nebo chvíle klidu, kdy na vás nikdo nemluví.
  • Změňte svoje nároky – častým zdrojem stresu je přehnaná pečlivost a touha po dokonalosti. Najít přiměřený kompromis zmírní mnoho napětí.

4. Přijměte věci, se kterými nelze pohnout

Někdy to může být sice velice těžké, ale je to vždycky lepší než „jít hlavou proti zdi“.

  • Nepokoušejte se měnit to, nad čím nemáte kontrolu – to se týká především chování ostatních lidí. Místo toho se můžete zaměřit na revizi svých postojů.
  • Na každém problému hledejte možnost pro svůj vlastní růst, a pokud na něm máte podíl, můžete se poučit z chyb.
  • Podělte se o své pocity – i když něco nemůžete změnit, lze si o tom popovídat, třeba s důvěrnými přáteli.
  • Naučte se odpouštět – tím se můžete osvobodit od negativní energie a jít dál svou cestou.

Najděte si čas na zábavu a zdravý životní styl

  • Sportujte – pravidelná aerobní fyzická aktivita velmi dobře odstraňuje stres a napětí.
  • Jezte zdravě – dobře sestavená dieta pomáhá tělu zvládat těžká období.
  • Vynechte cukr, kávu, alkohol i cigarety – na krátkou dobu mohou pomoci k úniku ze stresu či přechodnému zlepšení nálady, z dlouhodobého hlediska je ale jejich účinek jednoznačně negativní.
  • Dopřejte si dostatek spánku.
  • Dělejte věci, které vás baví a přináší vám radost do života.

Použijte homeopatii

Homeopatické léky mohou pomoci zklidnit rozjitřené emoce a získat na problémy jiný náhled. Začněme s tzv. akutními preparáty, určenými na zvládnutí náhlých či intenzivních stavů. Vybraný lék lze podávat i několikrát denně v obvyklé dávce 5 granulí.

Ignatia amara 15CH – hlavní přípravek na akutní emoční potíže, které mohou být vyvolány neshodami, smutkem či špatnými zprávami (například nečekaný rozchod či propuštění z práce). Projevují se velmi proměnlivou náladou, která kolísá od smutku se vzdycháním a uzavřeností až k hysterickým výlevům. Tyto stavy provází pocit knedlíku v krku s obtížným polykáním. Celkové zhoršení přináší pokusy o útěchu, pití kávy nebo i pobyt na čerstvém vzduchu.

Gelsemium sempervirens 15CH – lék na emoce, které dotyčného doslova paralyzují a roztřesou. Tento třes je pociťován vnitřně, ale může být patrný i navenek. K doprovodným příznakům patří otupělost, potíže s pamětí, nesoustředěnost. Příčinou tohoto stavu může být emocionální šok, osobní konflikty, špatné zprávy nebo například tréma z nějaké očekávané události.

Argentum nitricum 15CH – hodí se pro osoby, které se pod vlivem stresu stávají neklidné, úzkostné a zbrklé. Typicky je to v rámci strachu z nějaké nadcházející akce, například ze zkoušky či nějaké schůzky. Úzkost doprovází průjem a touha po sladkostech.

Staphisagria 15CH – lék pro lidi, kteří v důsledku stresu skrývají své emoce. Navenek jsou milí, jemní, ale uvnitř to vře a zejména ukrývají silný hněv. Jejich základním pocitem je totiž ponížení, pokoření, zneužití či poranění cti. Ve skrytu duše můžou snít o pomstě nebo někde v ústraní a o samotě krátce nechat hněv vybuchnout.

Lék Staphisagria je jakýmsi pomezním lékem mezi akutními léky a těmi, které odpovídají určitým osobnostem, jež na stres reagují specifickým způsobem. U osob, které způsobem popsaným u léku Staphisagria reagují na zátěžové situace opakovaně, může být tento preparát vhodný i jako tzv. terénní lék. Pak je vhodné podávat jej v ředění 30CH 1× týdně až 1× měsíčně a obdobně lze dávkovat i ostatní přípravky uvedené dále v textu.

Calcarea carbonica odpovídá osobám, které zažívají stres zejména v oblasti financí a osobních jistot. Potřebují stabilitu a nejsou schopny riskovat. Svou náturou jsou pomalejší, ale systematičtí a potřebují svoje vlastní pracovní tempo. Obrovským pozitivem těchto lidí je velký smysl pro zodpovědnost a pečlivost. Přetížení nadbytkem starostí a úkolů v nich vyvolá velkou úzkost.

Arsenicum album je vhodným lékem pro lidi, kteří jsou taktéž velmi pečliví, ale v tomto případě to mnohdy směřuje až k pedantičnosti a velké přísnosti. Vše musí mít své místo, svůj pevný řád. Pokud tomu tak není, budou tito jedinci trpět velkou úzkostí a neustále se budou snažit o nápravu. Kromě toho, že je bude stresovat nepořádek či finanční starosti, často se budou strachovat i o své zdraví.

Nux vomica pomůže stabilizovat takzvané osobnosti typu A čili workoholiky, kteří jsou orientovaní na výkon. Jejich stres bude pramenit buď ze snahy být nejlepší, z velké soutěživosti, nebo na druhou stranu z konfliktů s těmi, kteří nepodávají výkony podle jejich představ. Nesnášejí zejména odpor a protiřečení, což u nich bude vyvolávat prudké výbuchy hněvu. Mají tendence k velké konzumaci kávy, alkoholu či cigaret.

Aurum metallicum je lékem pro osoby, které jsou v určitém ohledu podobné už uvedenému typu Nux vomica čili jsou to osoby soutěživé, které chtějí být nejlepší. Pokud se jim daří dobře, jsou živí, veselí a společenští, ale jakýkoliv nezdar či konflikt je těžce deprimuje, což vede k obrazu těžkých depresí až se sklony k sebevraždě. Po fyzické stránce budou hodně trpět vysokým tlakem či srdečními chorobami.

Pro úlevu od stresu může být indikována i řada dalších léků, například Natrum muriaticum, Pulsatilla a mnohé další. V případě akutních i dlouhodobých potíží, které se nezlepší ani přes pečlivý výběr některého z uvedených preparátů, bude nejlepší obrátit se na lékaře-homeopata.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+41
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Vyhněte se stresu, podporuje rakovinu!

Ovládá váš každodenní život stres? Kromě rizika infarktu myokardu či mozkové...

Stres nás drtí. Naučte se mu čelit!

Infarkt, mrtvice, deprese, závislosti. Jejich společným spouštěčem může být...

I při stresu můžete dobře spát

Určitě se vám už stalo, že jste kvůli stresu nemohli usnout. Nevyspání má ale...

Dlouhodobý stres může skončit drogovou závislostí

Dnešní doba je charakterizována svou uspěchaností a stresem. K pracovnímu vytížení...

Víte, jak stres ovlivňuje hladinu cholesterolu?

Není třeba připomínat, že s vysokou hladinou cholesterolu je spojeno také riziko...

Jak se zbavit únavy a stresu

Vánoční svátky jsou definitivně za námi a my si pomalu zvykáme na nový rok 2016....

Kouření snižuje stres. Anebo naopak?

Kuřáci velmi často říkají, že je cigareta uklidňuje a kouřením se zbavují nahromaděného...

Stres zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Stres může vést až k rakovinnému bujení. To jsou výsledky čínských vědců z univerzity...

Devět tipů, jak nepodlehnout vánočnímu stresu

<p>Kromě přátel a rodiny k vám domů můžou o Vánocích zavítat i dva nezvaní hosté:...

Jak zatočit se stresem?

Stres. Zažil ho snad každý z nás. Ne vždy musí být špatný. Jak si ale poradit,...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak na kopřivku? Zevnitř, nebo zvenku?

Kopřivka patří mezi nejčastější kožní onemocnění, postihuje děti i dospělé,...

Jak na kruhy pod očima? Pomůže kyselina hyaluronová!

Tmavé kruhy pod očima jsou častým problémem, se kterým se potýká mnoho lidí....

Jak na mravenčení a svědění, které nedá spát

Ačkoliv se svědění a mravenčení může oproti dalším projevům roztroušené sklerózy...

Jak na nákupy, když nemáte energii?

Vrátili jste se z návštěvy obchodního centra naprosto vyčerpaní a rozhodnutí...

Jak na neuropatickou bolest po léčbě rakoviny?

Podle statistik má 30 až 40 % lidí podstupujících chemoterapii zkušenosti s...

Jak na odvykání kouření? Vybírejte bezpečné formy přípravků na odvykání

Snažíte se přestat kouřit a máte obavy, zda jsou léčivé přípravky určené k odvykání...

Jak na omlazení cév a kůže? Zkuste rutin

S přibývajícími lety přirozeně klesá kvalita pojivových tkání v organismu, což...

Jak na opary s homeopatiky

Opary jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Zvláště, objevují-li se opakovaně....

Jak na pevné a pružné žíly nejen v těhotenství

Funkce žilního systému je u budoucích maminek významně ovlivněna nejen hormonálními...

Jak na potíže s vyprazdňováním při roztroušené skleróze?

Roztroušená skleróza (RS) s sebou často přináší i potíže, o kterých se většina...

Jak na střevní dyskomfort?

Víte, že naše střevo obsahuje mikroorganismy prospěšné pro naše zdraví, ale...

Jak na úzkosti? Pomoci mohou i homeopatika

Úzkostné stavy v mírné formě občas zažívá každý z nás. Většina lidí určitě zažila...

Jak na výron kotníku u dětí? Vyzkoušejte enzymoterapii!

Výron kotníku není žádná legrace. Patří k nejčastějším zraněním a rozhodně není...

Jak na vysoký cholesterol? Nejprve bez léků

Vysoký LDL-cholesterol urychluje aterosklerotický proces. Vinou toho se pak...

Jak na život s depresí? Zeptejte se v naší nové poradně

Trpíte vy nebo někdo ve vašem okolí depresí? Nemáte odvahu se zeptat svého lékaře...

Jak načasovat otěhotnění? Nebojte se vysazení antikoncepce

Budu mít problém otěhotnět? Jak dlouho mám po vysazení antikoncepce vlastně...

Jak najít zubaře, který ošetří i hemofilika

Hemofilici mimo zdravotní záležitosti, které vyplývají z jejich onemocnění,...

Jak nakládat s použitými inkontinenčními pomůckami?

Používání inkontinenčních pomůcek se týká žen i mužů různých věkových kategorií....

Jak nakopnout imunitu před sychravým podzimem?

Již brzy se teplota nenávratně propadne a studený vichr oznámí příchod podzimu....

Jak nám léto u moře pomůže v boji s chřipkou v zimě?

V roce 2007 sice sluníčko moc nepřálo, ale jistě se našlo alespoň několik teplých...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#