#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hemoroidy - jaké jsou jejich příčiny a jak se léčí

Pro přehlédnutí vnitřních a k vyloučení jiných příčin krvácení je nejvhodnější rektoskopie. V případě potřeby je možné provést i kolonoskopii.

Hemoroidy, žilní městky, lidově „zlatá žíla“ nebo nesprávně hemeroidy, jsou zvětšené žíly konečníku. Typicky se projevují bolestí, svěděním a krvácením. Za hlavního viníka vzniku hemoroidů se označuje sedavý způsob života. Při něm se městná krev v žilách ve Vaší pánvi. Stejně tak k němu přispívá i složení Vaší stravy a následně stolice.

Co jste možná netušili...

Hemoroidy patří k nejčastějším lidským steskům. Budete se divit, ale má je v podstatě každý z nás. Jde totiž o žilní pleteň, která prostupuje stěnami dolní části konečníku a řitního otvoru. Označení hemoroidy se však nejčastěji používá v souvislosti s rozšířením těchto žil a vznikem souvisejících problémů.

O hemoroidech věděl své už starověký lékař Hippokrates v 5. století před naším letopočtem. Přisuzoval jejich vznik působení jedné z tělních tekutin, žluči, na žíly v konečníku. Prosazoval jejich léčbu speciálními rozžhavenými železy a ošetřování pomocí obkladů namáčených ve víně.

Hemoroidy trápí jen člověka. Ve zvířecí říši se s obdobným onemocněním nesetkáte. Vědci to vysvětlují naší vzpřímenou postavou. Díky ní se potýkáme s nerovnoměrným zatížením jednotlivých částí těla, tedy i konečníku a žil v jeho stěně.

Jak vznikají…

Za hlavního viníka vzniku hemoroidů se označuje sedavý způsob života. Při něm se městná krev v žilách ve Vaší pánvi. Stejně tak k němu přispívá i složení Vaší stravy a následně stolice. Z hlediska hemoroidů je nebezpečný zejména nízký obsah vlákniny. Posledním hlavním faktorem je zvýšení tlaku uvnitř konečníku. K tomu dochází nejčastěji při zácpě, ale i při těhotenství, porodu nebo zvedání nadměrně těžkých břemen. Svoji úlohu pravděpodobně do jisté míry hraje i dědičnost.

Zduřelé a rozšířené žíly vyčnívají do průsvitu střeva. Tlak procházející stolice může způsobit jejich vyhřeznutí navenek nebo krvácení. Žilní městky a jejich okolí jsou častým místem zánětu.

Jak se projevují...

Hemoroidy mají několik charakteristických projevů. Nejčastějším steskem je bolest a svědění konečníku. Společně se zarudnutím kůže v okolí řitního otvoru jsou způsobeny zánětem. Může se přidat i krvácení. To má obvykle podobu stop jasně červené krve na stolici nebo toaletním papíře. V některých případech může být krvácení i dlouhodobé a vést postupně až k chudokrevnosti.

Hemoroidy se podle výše svého uložení obvykle dělí na vnitřní a vnější. Vnitřní jsou hlouběji v konečníku a nemusí být dlouho patrné. Upozorní na sebe nejčastěji krvácením. Velké městky mohou působením tlaku vyhřeznout navenek. Vnější hemoroidy se objevují na hranici sliznice a kůže v konečníku. Mohou tvořit tmavě červené uzlíky viditelné a hmatatelné i zvenku.

V případě vyhřeznutí hemoroidů můžete u svého řitního otvoru pozorovat tmavě červené hroznovité útvary. Obvykle jsou silně bolestivé a krvácejí. Mají většinou tendenci ke zvětšování a zhoršování. Zpočátku jsou viditelné jen po stolici nebo zvýšení tlaku uvnitř konečníku a samy se vracejí zpět. Později po vyhřeznutí zůstávají venku. Lze je ale prstem zatlačit zpět do konečníku. V nejtěžších případech již nelze vyhřezlé hemoroidy vrátit zpět. K jejich odstranění je nutný lékařský zákrok.

Jak se potvrdí...

Poloviční cestu k diagnóze učiní lékař již při vyslechnutí Vašich obtíží. Bolest, svědění a krvácení z konečníku jsou pro hemoroidy typické. Stejně tak se ale může jednat o příznaky jiného onemocnění. Proto je nutné další vyšetření. Jeho základem je prohlédnutí Vaší anální krajiny, tj. okolí řitního otvoru a vyšetření konečníku.

Zevní hemoroidy bývají patrné pouhým pohledem. Pro přehlédnutí vnitřních a k vyloučení jiných příčin krvácení je nejvhodnější rektoskopie. V případě potřeby je možné provést i kolonoskopii.

Jak se léčí...

V léčbě lehkých stádií hemoroidů se obvykle začíná několika praktickými opatřeními. Prvním krokem by měla být úprava Vaší tělesné hmotnosti a dostatek pohybu. Obojím pomůžete lepšímu průtoku krve žilami ve své pánvi. V případě hemoroidů je také důležitá vhodná dieta. Měli byste se vyhnout nadýmavým jídlům a alkoholu. Vaše stolice by měla být měkká. Toho docílíte konzumací potravin s vyšším obsahem vlákniny a pitím dostatečného množství tekutin.

Hlavním léčebným opatřením je pravidelná hygiena a používání nedráždivého toaletního papíru. Vaše obtíže pomohou zmírnit i tzv. sedací koupele. Jejich principem je posazení do vany naplněné teplou vodou. Tiší bolest a zlepšují proudění krve ve stěnách konečníku. Tím snižují naběhnutí rozšířených žil. Do sedací koupele je možné po konzultaci s lékařem přidat i některý z protizánětlivých léků (např. heřmánek nebo hypermangan).

Lékař Vám může na hemoroidy předepsat speciální mast, krém nebo čípky. Jejich cílem je potlačit zánět a zmírnit bolesti. Vyhřezlé hemoroidy je vhodné vrátit zpět do konečníku. Při akutních obtížích byste měli dodržovat klid na lůžku v poloze na boku nebo na břiše.

Pro případy velkých hemoroidů, které nelze vrátit zpět do konečníku, dlouhodobého krvácení nebo nesnesitelných obtíží je vyhrazena chirurgická léčba. Ta spočívá v ošetření žilních městků tzv. sklerotizací nebo jejich odstranění zmrazením nebo naopak působením vysokých teplot. Rozšířené žily lze podvázat pomocí rektoskopu a speciálních gumových kroužků.

Léčba hemoroidů je obvykle náplní práce chirurga proktologa. Ten Vám také vysvětlí podstatu a výhody jednotlivých způsobů léčby a pomůže vybrat nejvhodnější metodu právě pro Vás.

Co dál...

Neléčené hemoroidy výrazně znepříjemňují život a bez nadsázky zhoršují jeho kvalitu. Rozšířené žíly se mohou ucpat krevními sraženinami - ztrombotizují. Projeví se to silnou bolestí konečníku a nucením na stolici. Charakteristickým projevem i nejčastější komplikací hemoroidů je krvácení. Obvykle nebývá silné, ale při dlouhodobém průběhu může vést až k chudokrevnosti.

Hemoroidy jsou nepříjemné, ale Váš život přímo neohrožují. Problémy přičítané hemoroidům však mohou být známkou jiných, vážnějších chorob. Proto své obtíže nikdy nepodceňujte.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V prevenci hemoroidů je nejdůležitější péče o stolici. Co si pod tím představit? Měla by být pravidelná a měla by mít spíš měkčí konzistenci. Docílíte toho vhodným složením stravy a dostatkem tekutin. Doporučuje se obohatit jídelníček větším množstvím ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, luštěnin nebo otrub.

Některé potraviny naopak akutní obtíže zhoršují. Žíly ve Vašem konečníku tak dráždí například nadměrně kořenná jídla, káva a nápoje obsahující kofein nebo alkohol. Nepůsobí sice přímo na hemoroidy, ale mohou zhoršovat pocit svědění.

Při hemoroidech se vyhněte nadměrnému tlaku v konečníku. Ten může kromě zácpy vyvolat i nošení těžkých břemen. Ke zlepšení průtoku krve svými pánevními žilami přispějete pravidelným pohybem. Vhodným sportem v tomto ohledu je plavání.

Líbil se vám článek?
+907
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Hemoroidy: choulostivý problém, o kterém není snadné mluvit

Svědění a bolest v oblasti konečníku, jasně červená krev na toaletním papíru....

Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou

Trpíte hemoroidy? Ještě než budete nuceni přistoupit k chirurgickému řešení,...

Zácpa - jaké jsou její příčiny a jak se léčí?

Údaje o výskytu zácpy jsou poměrně nepřesné, protože záleží na její přesné definici....

Hemoroidy – jedno z nejrozšířenějších onemocnění je stále tabu

Mnoho z nás zná jejich projevy na vlastní kůži. Ne každý ale ví, jak vznikají...

Hemoroidy – problém, o kterém se nemluví

Slyšeli už jste někdy pojem píštěl nebo zlatá žíla? Je to české označení pro...

Většina západní populace se během života potýká s hemoroidy

Hemoroidální nemoc patří mezi tzv. civilizační choroby, jejichž výskyt v populaci...

Bojujte s hemoroidy efektivně!

Hemoroidy jsou nepříjemné a dlouhotrvající onemocnění, které trápí až polovinu...

Trápí vás obtíže v oblasti konečníku? Krátký test napoví, jestli se jedná o hemoroidy

Hemoroidy zažije alespoň jednou za život většina z nás. Ačkoliv příznaky na...

Můj dědeček i táta měli hemoroidy. A co já?

Přestože dědičnost hemoroidální nemoci nebyla doposud jednoznačně potvrzena,...

Hemoroidy – nepříjemný problém nejen v těhotenství

Nemluví se o nich, ačkoliv potkají většinu z nás. Řeč je o hemoroidech. Proč...

Doporučujeme

Čtěte více

Hemofilie napříč dějinami: nejen šlechtici krvácí

Hemofilie byla objevena, avšak nepojmenována již ve starověku. V Talmudu, posvátné...

Hemofilie nemusí být pro sex překážkou

Diagnóza hemofilie neznamená, že byste se měli zříkat milování. Naopak, uspokojivý...

Hemofilie v běhu dějin

Je přezdívána královskou nemocí podle své nejslavnější nositelky, královny Viktorie....

Hemofilii lze zjistit již v těhotenství

Je ve vaší rodině hemofiliie dědičným onemocněním? Chcete zjistit, jak na tom...

Hemofilik a operace: pro zdárný průběh zákroku je řádná příprava nutností

Aspoň jednou za život se skoro nikdo z nás operaci nevyhne, ať už se jedná o...

Hemofilik a zaměstnání: Vybírejte budoucí povolání pečlivě

Stejně jako kterékoli jiné chronické onemocnění i hemofilie vám pravděpodobně...

Hemofilik o Vánocích: jak mlsat zdravě a bez výčitek

Hlídat si tělesnou váhu uprostřed vánočního hodování je zvlášť důležité pro...

Hemofilik s odřeným kolenem nevykrvácí aneb Nejčastější mýty kolem hemofilie

Mysleli jste si, že lidé s hemofilií při každém poranění vykrvácejí nebo že...

Hemofilikovo vaření aneb Jídlo pro zdraví i potěšení

Jezte zdravě – to se snadno řekne, ale mnohem hůře dodržuje. Je to obtížné pro...

Hemofilus typu b – proč je součástí kojenecké vakcinace?

Když se řekne hemofilus typu b, většina lidí si nepředstaví vůbec nic a neví,...

Hemoroidy – jedno z nejrozšířenějších onemocnění je stále tabu

Mnoho z nás zná jejich projevy na vlastní kůži. Ne každý ale ví, jak vznikají...

Hemoroidy – nepříjemný problém nejen v těhotenství

Nemluví se o nich, ačkoliv potkají většinu z nás. Řeč je o hemoroidech. Proč...

Hemoroidy – problém, o kterém se nemluví

Slyšeli už jste někdy pojem píštěl nebo zlatá žíla? Je to české označení pro...

Hemoroidy a covid-19: Jak spolu souvisí?

Z odborné studie publikované v roce 2018 vyplývá, že hemoroidy patří mezi běžné...

Hemoroidy řešte – možností léčby je dost!

Hemoroidy jsou nezávažné, ale velmi časté a nepříjemné onemocnění. Dlouho nepůsobí...

Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou

Trpíte hemoroidy? Ještě než budete nuceni přistoupit k chirurgickému řešení,...

Hemoroidy: choulostivý problém, o kterém není snadné mluvit

Svědění a bolest v oblasti konečníku, jasně červená krev na toaletním papíru....

Heparin nejen zabíjí – především léčí

V současné době není neobvyklé, že i velmi mladým dívkám lékaři zjistí hlubokou...

Hepatitida – nechtěný suvenýr z vaší dovolené

Jestliže vyrážíte do zahraničí, nezapomeňte se před cestou informovat o nemocech,...

Hepatitida A – jak se nenakazit na dovolené

Možná jste během školní docházky zažili karanténu kvůli žloutence. Třída měla...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#