#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Homeopatika pro těhulky: těhotenství a příprava na porod

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 2.1.2014

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství problematické pro možnost poškození či ovlivnění plodu, a proto zde homeopatie představuje možnost účinné léčby, která je naprosto bezpečná pro nastávající matku i její dítě.

Nejběžnějším problémem, se kterým se mnoho žen v průběhu těhotenství setká, je nevolnost a zvracení. Průběh těchto potíží a jejich intenzita je velmi individuální, nicméně někdy je nutno nastávající maminku pro těžké zvracení i hospitalizovat v nemocnici. Nevolnost je vyvolaná určitými jídly, ale často i jen pachem kuchyně, cigaretového kouře a někdy stačí i jen pomyšlení na jídlo…

Při řešení těhotenské nevolnosti a zvracení jsou na prvním místě režimová opatření stran jídla a diety. Jistě je nutné vynechat vše, co nevolnost provokuje. Je vhodné jíst menší porce jídla než obvykle a jíst alespoň 5× denně. A protože nevolnost může být vyvolána i nízkou hladinou krevního cukru, je dobré mít stále u sebe nějaké malé jídlo, jako například sušenky, kousek čokolády, banán a podobě. Také se vyplatí mít něco „drobného“ i na nočním stolku a najíst se hned ráno, ještě než vstanete z postele. Dostatečný pitný režim je samozřejmostí a v jeho rámci je možno nevolnost mírnit i zázvorovým čajem, který je možno dochutit medem a citronem.

Těhotenská potíž č. 1: nevolnost

Z homeopatických léků bývá nejčastěji indikován lék Sepia officinalis 15CH, jehož obraz se těhotenské nevolnosti podobá nejvíce. Nevolnost je vyvolaná nejen pachem vařeného jídla, ale i jen pomyšlením na něj. I přes nevolnost je zvláštní pocit prázdnoty v oblasti žaludeční jamky. V obraze tohoto léku najdeme i známé „těhotenské chutě“, v tomto případě nejčastěji na kyselé potraviny, typicky nakládané okurky a zeleninu anebo na jablečný džus. Nevolnost se v klidu zhoršuje a zlepšuje s vydatným pohybem, jako třeba během nebo tancem. Žena má sklony ke smutku, starostem a často bývá rozčilená i z nicotných příčin. Podává se 3–5× denně po 5 granulích.

Dalším z homeopatických léků použitelných při těhotenské nevolnosti je Nux vomica 9CH, kdy nevolnost je horší především po ránu, bývá zhoršována vydatným jídlem, kávou, alkoholem či kouřením, nicméně žena má na tyto stimulanty přesto neodolatelnou chuť. Opět se podává 3–5× denně.

Pulsatilla – žena má nevolnosti zhoršované v přeplněných či vydýchaných místnostech a ulevuje jí pobyt na čerstvém vzduchu. Nesnáší těžká a tučná jídla a i přes zvracení a pocit suchosti v ústech nemá téměř vůbec pocit žízně. Dávkování léku Pulsatilla 9CH je opět 3–5× denně 5 granulí.

Těhotenská potíž č. 2: únava

Zvlášť ve vyšším stupni těhotenství se často objevuje únava, žena se cítí opravdu jako zbitá, protože kilogramy navíc jsou na těle přece jen znát. V noci jen těžko hledá polohu na spaní, o „kopání“ miminka ani nemluvě. Výborným lékem na tyto stavy je Arnica montana 15CH, 3× denně 5 granulí.

Těhotenská potíž č. 3: bolesti zad

Bolesti zad, které s rostoucím bříškem taky rostou, se dají léčit již výše zmíněnou arnikou, a to tehdy, pokud se žena cítí jako zbitá. Bolesti v oblasti bederní páteře, které doprovází výrazný pocit slabosti a které se charakteristicky zlepšují opřením zad o něco hodně tvrdého, jako je třeba dřevěná židle, velmi dobře reagují na lék Kalium carbonicum 9CH, podávaný 3–4× denně 5 granulí. Bolesti v tomto případě zhoršuje klid a odpočinek a naopak jsou menší při rozhýbání.

Těhotenská potíž č. 4: slabost zad

Někdy se u žen v posledních měsících těhotenství objevuje zajímavý stav, kdy se při chůzi najednou objeví slabost zad a dotyčná nemůže náhle udělat ani krok. Tyto potíže řeší lék Bellis perennis 9CH, podávaný 3–4× denně 5 granulí.

Těhotenská potíž č. 5: emoční výkyvy

Ještě bych zde rád zmínil základní lék emočních výkyvů, o které v tomto citlivém období nebývá nouze. Je to lék Ignatia amara 15CH, který je výbornou pomocí v situacích náhlých špatných zpráv, neshod s partnerem i okolím, náhlé smrti někoho blízkého a podobně. Je to lék smutku se zamlklostí a neustálým vzdycháním, pocitem únavy a ospalosti, se zíváním, eventuálně i s bolestmi hlavy, které spraví klasické pevné ovázání hlavy ručníkem. Charakteristickým znakem je zde pak to, že tento stav zmírní nějaké rozptýlení (popovídání si, kino či televize) než utěšování. 

Homeopatická příprava na porod: přirozený

Do posledních týdnů těhotenství neodmyslitelně patří i příprava k porodu, nejlépe samozřejmě přirozenému, ale někdy je již předem jasné, že těhotenství bude muset být ukončeno císařským řezem, zejména při zdravotních potížích maminky. Krom podpory a přípravy psychické, což je záležitost literatury, partnera a předporodních kurzů, velký díl vykoná i homeopatie.

Základní lék v přípravě k porodu jak přirozenému, tak i císařským řezem představuje Arnica montana 15CH, je to hlavní lék poranění měkkých tkání a při podání před porodem slouží k prevenci těchto poranění. Jeho další významnou funkcí je i příprava cévního řečiště na budoucí zátěž, snižuje velikost krevní ztráty během porodu, zrychlí vstřebávání hematomů a mimo jiné i sníží nebezpečí tromboembolie. Podávat jej je možno již 3 měsíce před porodem 5 granulí 1× týdně, 14 dní před porodem přecházíme na podávání 1× denně v dávce 5 granulí. Gelsemium sempervirens 15CH pomůže zvládat strach a obavy z toho, co bude, trému, kterou doprovází paralýza s pocitem otupělosti a třesem. Tento lék je možno začít podávat asi měsíc před porodem v dávce 5 granulí 1× týdně. Ke slovu opět může přijít i již zmíněný lék Sepia officinalis 15CH, který v tomto období poslouží k posílení vazivového aparátu, jehož dobrá funkce je nezbytná ke zdárnému průběhu spontánního porodu. I tento lék se začíná podávat asi měsíc před porodem 5 granulí 1× týdně. K uvolnění děložního hrdla a přípravě porodních cest slouží lék Actaea racemosa 15CH, jejž je vhodné začít podávat asi týden před termínem porodu, a to 5 granulí 1× denně.

Homeopatická příprava na porod: císařský řez

Příprava k porodu císařským řezem s léky Arnica montana a Gelsemium sempervirens je shodná s již popsaným postupem a dávkováním.

V těhotenství se samo sebou může objevit i řada jiných nepříjemností či zdravotních potíží, které jsem zde nezmínil, ale prakticky vždy je možno vyléčit či zmírnit tyto potíže s pomocí homeopatie, ale to by bylo již na jiný příspěvek. Stejně jako možnosti homeopatie při vedení porodu či při řešení poporodních potíží.

MUDr. Jaroslav Čupera

Člen Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.

odborník uLékaře.cz



Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+8
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Těhotenství

Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk....

Těhotenství a porod s poruchou srážlivosti: jak probíhají?

I ženy s krvácivým onemocněním mohou otěhotnět a porodit dítě. Přenašečky genu...

Když diagnóza zní: „rizikové těhotenství“

Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně...

Sport v těhotenství: za určitých podmínek rozhodně ano!

<p>Sport v těhotenství přináší určitá rizika, ale také mnoho výhod. Jaké zásady...

Sex v těhotenství – co když žena nechce?

Obecně lze říci, že sexu v těhotenství nic nebrání. Jestliže je žena zdravá...

Těhotenství a žloutenka: testování má smysl!

Hepatitid existuje několik druhů a mohou způsobovat chronické poškození jater...

Těhotenství se srdečním onemocněním? Ano, ale pod lékařským dohledem

Pokud trpíte nějakým srdečním onemocněním a chystáte se otěhotnět, nemusí být...

Těhotenství s artritidou? Pozor na léky!

Pokud jste těhotná nebo o graviditě uvažujete, musíte vzít v potaz i svoji nemoc....

Podle čeho poznáme mimoděložní těhotenství

Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv....

I s nemocným srdcem lze těhotenství zvládnout v pohodě

Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní...

Doporučujeme

Čtěte více

Homeopatie pro cyklisty

Silniční či horská cyklistika je velmi populárním sportem, nicméně ač se řídíme...

Homeopatie pro seniory – poradí si nejen s bolestí, ale i špatnou náladou

Známé rčení praví, že proti věku není léku. Nicméně homeopatika si dokážou poradit...

Homeopatie pro turisty: Jak zvládnout následky kratších či delších „výšlapů“

Turistika – oblíbená aktivita napříč všemi věkovými skupinami. Někdy nás ale...

Homeopatie: může pomoci k miminku?

Během několika posledních desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu párů,...

Homeopatie: po čem sáhnout, když je dítě k neutišení

<p>Všechna miminka pláčou, a to bez výjimky. Některá více, některá méně. K uklidnění...

Homeopatika boreliózu nevyléčí, ale ulehčí její průběh

Borelióza je velmi závažné a v určitém ohledu i zákeřné onemocnění, které je...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti

Miminko je na světě, a i když je vaše radost jistě nevýslovná, pravděpodobně...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika pro kojené děti

Kojení je nejlepší výživou pro miminka, ale někdy může být spojeno s různými...

Homeopatika při „císaři“ uleví nejen od bolestí

Jste těhotná a bojíte se „císaře“, nebo jej porodník rovnou plánuje? I v této...

Homeopatika při či po antibiotické léčbě

Antibiotika jsou nezbytné a velmi často předepisované léky. Nicméně u mnohých...

Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou

<p>Chladné měsíce roku jsou pro mnohé z nás spojeny s rýmou a nachlazením a...

Homeopatika spraví rytmus vašeho zažívání

Mnoho z nás často trápí pocity těžkého žaludku a další problémy spojené s trávením....

Homeopatika šitá na míru potížím stárnoucích mužů

Běžně se mluví o tom, že u žen dochází s ukončováním jejich plodného života...

Homeopatika umí podpořit léčbu poruchy příjmu potravy

Různými formami poruch příjmu potravy trpí řada především mladých lidí. Řešení...

Homeopatika vhodná pro plavce

Prázdniny a letní sezona jsou za dveřmi a s nimi i období koupání. Jak si užít...

Homeopatika vhodná pro zimní pobyt na horách

Na zimní období a s ním spojené radovánky, nejen na horách, se těší mnoho z...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Horečka k alergii nepatří!

Mnoho projevů alergie je možné zaměnit s běžným nachlazením, jsou totiž stejné....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#