#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou

MUDr. Jaroslav Čupera 9.1.2015

Chladné měsíce roku jsou pro mnohé z nás spojeny s rýmou a nachlazením a pro některé rodiče dětí školou a školkou povinných představují tyto potíže doslova černou můru. Neléčená rýma trvá týden, léčená většinou sedm dní, praví známé rčení. Jak si s rýmou poradit pomocí homeopatie?

nemocna, zena, muz, kapesnik, ryma
nemocna, zena, muz, kapesnik, ryma

Akutní rýma je známá kapénková infekce, která se snadno přenáší v kolektivech či místech, kde se vyskytují lidé v těsných a uzavřených prostorech. Zimní období tomuto šíření velmi nahrává. Přenos je tedy velmi snadný a citlivým jedincům k onemocnění stačí opravdu málo. Rýmu způsobují především rinoviry (těch je známo kolem 95 typů), dále adenoviry – viry chřipky. Rýmou se ale mohou projevovat i alergie anebo příliš suchý či znečištěný vzduch.

Onemocnění většinou probíhá ve 4 fázích:

  • První fáze – fáze nespecifických příznaků, která je známá u všech viróz. Je spojená s pocitem, že se člověk necítí ve své kůži, z dalších příznaků se mohou objevit pálení v nose či na sliznicích horních cest dýchacích, malátnost, případně lehce zvýšená teplota.
  • Druhá fáze – dostavuje se klasická rýma s čirým výtokem z nosu, ten může být doprovázen kýcháním, bolestí v krku a suchým kašlem.
  • Třetí fáze – virový zánět se často komplikuje bakteriální superinfekcí, výtok se mění na žlutý, hustý a hnisavý, kašel je produktivní.
  • Čtvrtá fáze – sekrety, které jsou hnědé či zelené, často zasychají do krust, rýma se zmenšuje. Po této fázi dochází buď k uzdravení a vymizení příznaků, anebo se rýma může zkomplikovat například zánětem dutin, angínou, zánětem středního ucha nebo bronchitidou s kašlem a vykašláváním.

Vyžeňte rýmu pomocí homeopatik

První fáze onemocnění je spojena jen s neurčitými příznaky, ale pokud se homeopatická léčba nasadí už v této fázi, často se podaří vývoj onemocnění zastavit anebo podstatně zmírnit jeho další průběh. Prvním lékem je Oscillococcinum, které pomůže nastartovat imunitní systém pro boj s infekcí. V akutním stavu je podáváme v dávce 1 tuba v intervalu 8 hodin minimálně první 2 dny. V některých případech můžeme v této počáteční fázi onemocnění nasadit lék odpovídající pravděpodobné vyvolávající příčině, což je například lék Aconitum napellus po silném prochlazení či „profouknutí“. Rhus toxicodendron se užívá v případech, kdy došlo k prudkému ochlazení zpoceného těla nebo lék Belladonna, což je specifický lék na rýmu, která se spustí po ostříhání vlasů anebo čistě po prochlazení hlavy. Lék Nux vomica může být také účinnou pomocí zejména pro pacienty, kteří mají náhle pocit chladu v oblasti ledvin a neustále kýchají, ač rýma se jim ještě nespouští. U výše uvedených léků nejlépe vyhovuje ředění 15CH, lék podáváme 5× denně či zpočátku opakujeme i v hodinových intervalech. Během 12 či maximálně během 24 hodin by se měl stav pacienta výrazně zlepšit anebo se obraz onemocnění změní.  

Druhá fáze se vyznačuje především vodnatým výtokem z nosu. Nejčastěji se v této fázi používá lék Allium cepa. Rýma je vodnatá, intenzivní, je velice dráždivá a nemocný má nos červený a odřený. Rýma je zhoršená v teple a v uzavřených místnostech, kdy se často dostaví silné kýchání, a naopak zlepšená v chladu a na čerstvém vzduchu venku. Může ji doprovázet i slzení očí, bolest v krku a pálivá bolest za hrudní kostí s kašlem a vykašláváním hlenovitého sekretu. S hojným vodnatým výtokem z nosu se můžeme setkat i v případech, kdy je doporučen lék Gelsemium sempervirens. Rýma je opět hojná, vodnatá a pálivá, doprovázená bolestmi hlavy i celého těla s pocity malátnosti, slabosti, otupělosti a nechuti k jakékoliv činnosti, navíc bez pocitu žízně. Někdy je stanoven lék Arsenicum album, který je vhodný na nepříliš hojnou rýmu, při níž si ale pacient bude stěžovat na silné pálení v nose, které se bude zlepšovat všemi formami tepla, ať už teplou místností, teplým oblečením, jídlem, či nápoji. I z banálního onemocnění bude velmi znepokojený a bude se všemožně snažit se co nejrychleji uzdravit. Léky Allium cepa, Gelsemium či Arsenicum album nejčastěji podáváme v ředění 9CH či 15CH, zpočátku i 5× denně a s ústupem potíží snižujeme četnost podávání.

U některých nemocných se můžeme setkat i s jakýmsi přechodem mezi fází vodnaté rýmy a husté rýmy, sekret se mění na hlenovitý, ale ještě to není vyloženě žlutá a hnisavá rýma, sekret spíše připomíná vaječný bílek. Lékem je zde Natrum muriaticum, kdy obraz mírně připomíná lék Allium cepa na velmi hojnou rýmu, značné kýchání, pálení v nose a pálení očí s intenzivním pálivým slzením. Stav se opět zhoršuje teplem a v uzavřené místnosti, ale také sluncem a kromě čerstvého vzduchu se rýma zlepší omytím obličeje studenou vodou. Důležitým doprovodným příznakem je stálá a intenzivní žízeň. Většinou postačí zvolit ředění 9CH.

Třetí fáze

V této době se sekrece mění na hnisavou, žlutou. Postiženy jsou často i vedlejší dutiny nosní a objevují se různě silné bolesti hlavy, zejména v obličejové části. Kalium bichromicum je lékem v situacích, kdy rýma je silná a žlutý až zelený sekret je spojen s krustami, které často zasychají kolem nosních dírek. Kromě toho rýma stéká i dozadu do krku. Pacienti si budou stěžovat na bolest a pocit ucpání v oblasti kořene nosu a rýmu často doprovází kašel s obtížným vykašláváním žlutého hlenu, někdy se při kašli dostaví až pocity na zvracení. Pulsatilla je lékem na rýmu se žlutým sekretem, který je velice hustý, ale nedráždivý, opět se zhoršuje v teple a uzavřených místnostech, kdy je doslova ucpaný. Rýma je převážně přes den a v noci není tak intenzivní. Pacient si bude stěžovat i na ztrátu čichu. Lék Hepar sulfur je indikován ve stavech, kdy jsou bolesti v oblasti dutin velmi silné. Rýma je páchnoucí, hnisavá a pacient je velmi zimomřivý. Zvláštním znamením tohoto léku je zlepšení inhalacemi horké páry. Příslušný lék hnisavé rýmy je nutné podávat v ředění minimálně 9CH, lépe je začít hned s ředěním 15CH, protože při použití nižších ředění by mohlo dojít ke zhoršení potíží nemocného. Frekvence podávání je 3× denně 5 granulí.

Když už se rýma komplikuje v podobě hnisání, je vhodné vybraný homeopatický lék doplnit v účinku o lék Pyrogenium 9CH podávaný 1× denně. Tento lék silně podporuje imunitu ve všech případech bakteriální infekce a hnisání na sliznicích.

Co můžete ještě udělat

Kromě homeopatické léčby platí další opatření, která je dobré při rýmě dodržovat:

  • Vitamín C – je důležitý pro imunitu a tlumí alergické reakce, můžete jej užívat (jen krátkodobě) až 4× denně 1000 mg.
  • Výtažek z grepových jadérek – ten pomáhá tlumit zejména chronické záněty dutin.
  • Křen – jednak obsahuje hodně vitamínu C, a navíc je to skvělá drenáž dutin, jedná se ale o recept jen pro silné povahy… Slabší povahy mohou zkusit cibuli nebo česnek, které fungují obdobně.
  • Jako u všech jiných infekcí je na místě dieta s omezením mléka, mléčných výrobků a rafinovaného cukru a samozřejmě dostatečný příjem tekutin.
  • Samozřejmá je i péče o nosní sliznice, nejlépe mořskou vodou či například Vincentkou ve spreji.

Doporučujeme

Čtěte více

Homeopatie: může pomoci k miminku?

Během několika posledních desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu párů,...

Homeopatie: po čem sáhnout, když je dítě k neutišení

<p>Všechna miminka pláčou, a to bez výjimky. Některá více, některá méně. K uklidnění...

Homeopatika boreliózu nevyléčí, ale ulehčí její průběh

Borelióza je velmi závažné a v určitém ohledu i zákeřné onemocnění, které je...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti

Miminko je na světě, a i když je vaše radost jistě nevýslovná, pravděpodobně...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika pro kojené děti

Kojení je nejlepší výživou pro miminka, ale někdy může být spojeno s různými...

Homeopatika pro těhulky: těhotenství a příprava na porod

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad...

Homeopatika při „císaři“ uleví nejen od bolestí

Jste těhotná a bojíte se „císaře“, nebo jej porodník rovnou plánuje? I v této...

Homeopatika při či po antibiotické léčbě

Antibiotika jsou nezbytné a velmi často předepisované léky. Nicméně u mnohých...

Homeopatika spraví rytmus vašeho zažívání

Mnoho z nás často trápí pocity těžkého žaludku a další problémy spojené s trávením....

Homeopatika šitá na míru potížím stárnoucích mužů

Běžně se mluví o tom, že u žen dochází s ukončováním jejich plodného života...

Homeopatika umí podpořit léčbu poruchy příjmu potravy

Různými formami poruch příjmu potravy trpí řada především mladých lidí. Řešení...

Homeopatika vhodná pro plavce

Prázdniny a letní sezona jsou za dveřmi a s nimi i období koupání. Jak si užít...

Homeopatika vhodná pro zimní pobyt na horách

Na zimní období a s ním spojené radovánky, nejen na horách, se těší mnoho z...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Horečka k alergii nepatří!

Mnoho projevů alergie je možné zaměnit s běžným nachlazením, jsou totiž stejné....

Horečka po návratu ze zahraničí? Raději se nechte prohlédnout!

Vysoká teplota je odpovědí těla na infekci. Pokud se objeví poté, co jste se...

Horečka, příznak chřipky, ale někdy také rakoviny

Vysokou teplotu většinou vnímáme jako nepříjemnost, která provází nejčastěji...

Horečnaté křeče u dětí a jak je zvládnout

Křeče při horečkách neboli febrilní křeče se objevují hlavně u malých dětí....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#