#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inkontinenci řeší těhotné ženy, senioři i muži po operaci prostaty

Inkontinence - únik moči Nikola Kužílková 30.10.2021
S inkontinencí by se měl každý svěřit svému lékaři

S inkontinencí by se měl každý svěřit svému lékaři. Stud není namístě. Současná medicína pomáhá potíže s únikem moči zmírnit nebo zcela vyléčit. Specialista dokáže poradit i v situacích, kdy zůstaneme odkázáni na inkontinenční pomůcky. My jsme o informace požádali MUDr. Markétu Rafajovou z Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Inkontinenční pomůcky je dobré vybírat na míru

Má péče o inkontinentní pacienty v jednotlivých životních fázích svá specifika?

Ano, určitě. Velice záleží na tom, do jaké míry je pacient soběstačný, aktivní a také jakým stupněm inkontinence trpí. Podle toho je následně nutné vybírat vhodné inkontinenční pomůcky, aby plnily svoji funkci na sto procent. Škála inkontinenčních pomůcek je dnes velice široká, od vložek až po pleny či kalhotky. Čili mladému sportovci s malými úniky moči budou více vyhovovat vložky, na rozdíl od méně pohyblivého seniora, který pravděpodobně více ocení plenkové kalhotky. Velmi zásadní roli v péči hraje také prevence opruzenin, případně proleženin. K tomuto účelu slouží speciální kosmetika, která čistí, ochraňuje, ale také regeneruje namáhanou pokožku.

Jaké jsou příčiny inkontinence u žen během těhotenství?

Inkontinence v graviditě bývá důsledkem hormonálních a anatomických změn. Zvětšující se děloha postupně utlačuje močový měchýř, čímž se snižuje jeho kapacita. Navíc může dojít k poškození jeho podpůrného vazivového aparátu i svalů pánevního dna. Riziko inkontinence je vyšší u gravidních žen s nadváhou či u vícečetných těhotenství. Ve většině případů se jedná o takzvanou stresovou inkontinenci a její výskyt je udáván podle různých studií mezi 19 a 75 %.

Odezní potíže po porodu?

Osm týdnů po porodu trpí úniky stále ještě kolem 38 % žen. U většiny z nich však inkontinence odezní do šesti měsíců. Prevence nežádoucích úniků moči spočívá v redukci tělesné hmotnosti, léčbě případné infekce močových cest a v posilování svalů pánevního dna ještě v průběhu těhotenství. Vždy je však dobré poradit se ohledně cviků s odborníkem.

Jak o sebe ženy v tomto období mohou pečovat, jaké pomůcky jim mohou pomoci řešit každodenní situace spojené s inkontinencí?

Ženy, které se s inkontinencí potýkají, by měly využívat inkontinenční pomůcky, nikoliv menstruační vložky. Současně je vhodné sáhnout po speciální kosmetice, která neutralizuje případný zápach a pečuje o pokožku.

Jakou souvislost má inkontinence a menopauza? Jaké pomůcky a jaká péče pomáhají ženám řešit problémy s únikem moči v tomto životním období?

S menopauzou klesá postupně hladina pohlavních hormonů, především estrogenů. V důsledku toho se ztenčuje sliznice pochvy a močových cest, klesá prokrvení a elasticita svalů pánevního dna a močové cesty se stávají náchylnějšími k infekcím. Všechny tyto stavy se podílejí na rozvoji inkontinence. Výběr inkontinenčních pomůcek by měl opět záviset na množství unikající moči, ale i na preferenci pacientky. Při menších únicích je možné sáhnout po slipových vložkách, které jsou diskrétní a neutralizují zápach. Také je dnes možné pomůcky volně kombinovat, to znamená přes den používat vložky a na noc využít například vyšší savosti natahovacích kalhotek. Také u žen v menopauze je vhodnější používat speciální kosmetiku určenou pro inkontinenci. Výborným pomocníkem mohou být ochranné krémy s argininem či oxidem zinečnatým.

U mužů se inkontinence objevuje s přibývajícím věkem

V jakém věku se s inkontinencí nejčastěji setkávají muži? Jaká bývá její příčina?

U mužů stoupá výskyt inkontinence s přibývajícím věkem. I přestože jí mohou trpět čtyřicátníci, nejvíce bývají postiženi muži nad 65 let. Mezi nejčastější příčiny vzniku inkontinence patří zbytnělá prostata a na ní prováděné operační zákroky.

Do jaké míry se liší inkontinenční pomůcky pro muže a ženy?

Pomůcky pro muže jsou obdobné jako pro ženy, takže i pánové mohou využívat vložky či plenkové kalhotky, liší se však v anatomických poměrech. Pro muže jsou navíc k dispozici takzvané urinální kondomy. Jedná se o formu pomůcky, která není založena na principu absorpce, ale odvádí moč do sběrného sáčku, který si dotyčný pravidelně vypouští.

Jaké jsou nejčastější příčiny inkontinence u dětí starších pěti let?

U dětí starších pěti let mohou být příčiny inkontinence velice rozmanité. Může se jednat o projev zánětu, cukrovky, neurologické či psychologické poruchy. Inkontinenci ovlivňuje také tělesná váha dítěte nebo zácpa. Nejčastěji však u dětí řešíme takzvané noční pomočování, kdy dochází k samovolným únikům moči během spánku.

Jaké existují možnosti léčby u dětí?

Léčba závisí na vyvolávající příčině. Velmi často bývá založena na režimových opatřeních, jakými jsou omezení tekutin před spaním, vyčůrání se před ulehnutím, buzení dítěte během noci atd. Dle potřeby je možné použít také farmakologickou léčbu, která má za cíl snížit produkci moči během spánku. Aby byla léčba úspěšná, je důležitá dobrá spolupráce dítěte s rodiči a veliká dávka trpělivosti a porozumění ze strany rodičů.

V čem jsou pomůcky pro děti specifické?

Inkontinenční pomůcky pro děti prodělaly za poslední léta značný pokrok. Od klasických plenkových kalhotek se liší konstrukčními a ostatními užitnými benefity. Součástí jsou například elastické bočnice, upevňovací pásky s možností opakovaného přilepení, vnitřní hydrofobní volánky či dvojité absorpční jádro. Velkou výhodou je také možnost jejich předepsání na poukaz, který hradí pojišťovna.

Inkontinence může signalizovat jiné závažné onemocnění

Jakou péči vyžadují imobilní pacienti s inkontinencí?

Imobilní pacienti vyžadují komplexní péči. Kromě samotné tělesné hygieny a výměny inkontinenčních pomůcek se jedná o péči o lůžko, polohování nemocného nebo prevenci proleženin a opruzenin.

Jaké pomůcky nebo ošetření pokožky u těchto pacientů zvolit? Kde se případně můžeme o péči poradit, jakou podporu můžeme využít?

Z pomůcek bývají nejvíce využívány tvarované pleny a plenkové kalhotky. Velkými pomocníky jsou také hygienické podložky a jednorázové mycí žínky. Pokožka imobilních inkontinentních pacientů vyžaduje maximální pozornost. Péči o ni velmi usnadňují speciální vlhčené ubrousky nebo čisticí pěny určené k použití bez vody. Po dokonalém očištění pokožky je nezbytná její dostatečná výživa a hydratace, ideální jsou produkty podporující hojení. V praxi se hodně využívají produkty s ureou. Na závěr je pak vhodné nanést ochranný krém. Ohledně péče je možné požádat o pomoc ošetřujícího lékaře, lékárníka, případně výrobce inkontinenčních pomůcek.

Jak byste na základě své praxe a zkušeností povzbudila ty, které inkontinence trápí, ale ostýchají se navštívit lékaře?

V praxi se často setkáváme s pacienty, kteří se za inkontinenci stydí a dlouhou dobu se s těžkostmi nesvěří nebo se domnívají, že se jedná o problém, který k jejich stavu patří. U velké části pacientů však můžeme po důkladném vyšetření začít s léčbou, která vede ke zmírnění potíží nebo jejich úplnému vymizení. Také bych ráda zmínila, že inkontinence moči může být prvním příznakem jiného závažného onemocnění a vyšetření u lékaře je velice důležité. U těch pacientů, kteří budou i nadále odkázáni na inkontinenční pomůcky, je možné je předepsat na poukaz, který jim zcela nebo částečně hradí pojišťovna. Inkontinence je nejčastějším steskem, se kterým se v urologické praxi setkáváme každý den, a není namístě se za ni stydět.

(nik)

Autor článku: Nikola Kužílková
Líbil se vám článek?
+10
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

I muži se mohou potýkat s inkontinencí

Inkontinence moči častěji trápí ženy, a to z důvodu anatomických rozdílů v pánevní...

Inkontinence u těhotných: co ji může způsobit?

V souvislosti s těhotenstvím se obvykle mluví o ranních nevolnostech a změně...

Pět možností, jak řešit inkontinenci

Obecná představa, že močová inkontinence postihuje pouze starší ženy, je mylná....

Inkontinence dokáže potrápit ženy i muže, ačkoliv se její příčiny různí

Dokud nás nepotká močová inkontinence, většina z nás ani nevnímá, že naše tělo...

Proč mají muži problémy s prostatou

Proč jenom muži mají potíže s prostatou je celkem jasné. Prostata patří k mužským...

Muži, zahoďte předsudky! Estetické operace nekrášlí jen ženy

Čeští muži váhají, ale v zahraničí už je to dávno běžná praxe. Estetické operace...

První kroky s inkontinencí by měly vést k praktikovi

Inkontinence moči je celosvětový problém. V České republice se s ním potýká...

Inkontinenční pomůcky nejsou jen pro ženy

Inkontinence provází velkou část populace, a to nejen ženy, jak si lidé většinou...

Trpí muži rakovinou více než ženy?

Možná ano. Alespoň muži ve Spojených státech umírají na rakovinu více než ženy...

Léčba inkontinence: Operace ano či ne?

Nabídl vám lékař chirurgickou nebo konzervativní léčbu inkontinence a vy nevíte,...

Doporučujeme

Čtěte více

Inkontinence kvůli lékům? I to je možné!

Na vzniku nebo zhoršení inkontinence se může podílet řada faktorů. Patří k nim...

Inkontinence není ostuda. Řešit se dá účinně a diskrétně

Neschopnost udržet moč trápí mnoho lidí. Není to ostuda, ale je to problém,...

Inkontinence po léčbě rakoviny prostaty: Přestaňte se stydět a začněte bojovat!

Mezi nepříjemné vedlejší následky terapie rakoviny prostaty patří inkontinence....

Inkontinence po porodu trápí mnoho žen

Jak ukazují průzkumy, s únikem moči má během prvních třech měsíců po porodu...

Inkontinence se nevyhýbá ani dětem

Samovolný únik moči nemusí být jen problém dospělých. Toto onemocnění často...

Inkontinence se týká i mladých žen a mužů

Potíže s únikem moči se neobjevují jen u starších žen, jak se mnoho lidí mylně...

Inkontinence škodí pokožce seniorů

S přibývajícím věkem přirozeně klesá kvalita pokožky. Jde přitom o důležitou...

Inkontinence u těhotných: co ji může způsobit?

V souvislosti s těhotenstvím se obvykle mluví o ranních nevolnostech a změně...

Inkontinence zvyšuje riziko vzniku proleženin

Proleženiny neboli dekubity ohrožují nejvíce starší pacienty dlouhodobě upoutané...

Inkontinence. Jak udělat první krok k její léčbě?

Pokroky v oblasti lékařského vědění jdou ruku v ruce s rozvojem nových možností...

Inkontinencí život nekončí!

S nadsázkou se někdy říká, že močová inkontinence nezabije, ale ukradne vám...

Inkontinenční kalhotky – velký pomocník diskrétních rozměrů

Při problémech s udržením moči mají pacienti k dispozici řadu speciálních inkontinenčních...

Inkontinenční pomůcky – jakými parametry se řídit při výběru?

Ačkoliv je inkontinence v posledních letech čím dál více diskutované téma, pro...

Inkontinenční pomůcky až k vám domů? Ano, lze to!

Inkontinence – jeden z obávaných zdravotních problémů v populaci, který může...

Inkontinenční pomůcky můžete získat i na poukaz

Samovolný únik moči neboli inkontinence postihuje muže i ženy. Pokud jsou problémy...

Inkontinenční pomůcky nejsou jen pro ženy

Inkontinence provází velkou část populace, a to nejen ženy, jak si lidé většinou...

Inkontinenční pomůcky vybírejte pečlivě

Pro některé lidi představuje samovolný únik moči jen občasný problém vyvolaný...

Inkontinenční pomůcky zásadně zlepšují kvalitu života

Tak jako se neustále posouvají možnosti léčby samovolného úniku moči, tak se...

Inkontinenční vložka může být zcela spolehlivá, a přesto diskrétní

Mnoho žen i v dnešní době stále řeší ochranu před úniky moči tím, že si kupují...

Inline skating: zranění bolí, raději jim proto předcházejte

Sportovní aktivita zvaná inline skating se v posledních letech těší velké popularitě....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#