#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Na bolest hlavy platí homeopatie

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 15.9.2014

Bolest hlavy je jednou z velmi nepříjemných situací, se kterou se setká téměř každý, a nejednoho z nás bolesti hlavy významně omezují v běžném denním i pracovním životě. Bolest hlavy se vyskytuje dokonce častěji než běžné nachlazení nebo chřipka. I proto se vyplatí hledat fungující a hlavně šetrné prostředky, které hlavě uleví.

Bolest hlavy je jednou z velmi nepříjemných situací, se kterou se setká téměř každý, a nejednoho z nás bolesti hlavy významně omezují v běžném denním i pracovním životě. Bolest hlavy se vyskytuje dokonce častěji než běžné nachlazení nebo chřipka. I proto se vyplatí hledat fungující a hlavně šetrné prostředky, které hlavě uleví.

Příčin bolestí hlavy je mnoho a často tento zdravotní problém představuje pouze doprovodný příznak jiného onemocnění, například zánětu dutin (tzv. sinusitidy), nerozpoznané oční vady, infekční nemoci. Souviset může i s nevyrovnaným životním stylem.

Typy bolestí

Pak jsou to samozřejmě bolesti hlavy v neurologickém slova smyslu. Tady je nutné rozlišit, jestli se jedná o tenzní bolest hlavy, cluster headache, anebo o pravou migrénu.

  • Tenzní bolest hlavy – většinou je způsobena přetížením, fyzickým i psychickým, je doprovázena ztuhlostí a bolestí krčních svalů a svalstva ramen, eventuálně i svalů hlavy, bolesti jsou tlakové, tupé. Bolest u tohoto typu bolesti hlavy se během dne může zhoršovat, ale po vyspání zmizí či se zmírní.
  • Migréna – jednostranná bolest hlavy, silná, která často začíná tzv. aurou (čichovou, zrakovou či sluchovou předzvěstí), po této auře přichází bolest. Migréna je doprovázena poruchami vidění, citlivostí na světlo a hluk, nauzeou a zvracením a postiženého (nejčastěji jsou to ženy či dívky) zneschopňuje od vykonávání běžných činností na řadu hodin a vzácně i dní. Příčiny a mechanismy migrény nejsou stále detailně vysvětleny, nicméně je jisté, že během záchvatu dochází ke stažení cév zásobujících mozek a tím k jeho horšímu prokrvení.
  • Cluster headache – bolest hlavy, opět jednostranná, která může trvat i několik dní, dostavuje se v různých časových odstupech a ve své intenzitě se může v průběhu jednoho záchvatu měnit. Postihuje především muže a záchvat je doprovázený slzením oka na postižené straně a může být i vodnatá rýma.

Co může za bolest

Vyvolávajících faktorů bolestí hlavy je mnoho a na vzniku této bolesti se podílejí různou měrou. Patří mezi ně únava, únava očí, stres, psychické faktory, jako je třeba úzkost, dále alergie, hormonální nerovnováha, problémy s trávením, nízká hladina krevního cukru, léky, kofein, alkohol anebo změny počasí.

Zejména při opakovaném výskytu bolestí hlavy je vždy nutné lékařské vyšetření a vyšetření u specialisty – neurologa. Co nejdříve je třeba se obrátit na lékaře v případě výskytu tzv. varovných příznaků, lékaři je nazývají „červené praporky“. Jedná se o bolesti hlavy doprovázené některým z následujících příznaků – dvojité vidění, zmatenost, závrať, vysoká teplota, ztuhlost krku, kdy postižený není schopen sklonit bradu k hrudní kosti, nemožnost hýbat některou končetinou, prudké zvracení a nevolnost. S těmito příznaky se setkáváme nejčastěji u infekčního zánětu mozkových blan anebo u nádorů mozku. Tady není radno si zahrávat a pokoušet se o domácí léčbu.

 

Homeopatická první pomoc při bolestech hlavy

Protože obraz bolestí hlavy bývá velmi pestrý, stejně jako je mnoho příčin jejich vzniku, je nutno vybírat i z více homeopatických léků. Mezi nejdůležitější patří:

  • Belladonna je lék na tenzní bolesti hlavy. Většinou jsou to náhle nastupující bolesti pulzujícího charakteru doprovázené překrveným obličejem. Zhoršují se hlukem, světlem, pohybem, typické je zlepšení vleže, v tichu a ve tmě. Tento typ bolestí se může vyskytnout třeba po ostříhání vlasů, návštěvě holiče či po pobytu na prudkém slunci.
  • Bryonia je lékem bolestí s pocitem, že se hlava rozskočí. Bolest je nejčastěji vlevo, doprovázená nevolností, zvracením a závratí zejména při vstávání. Zhoršuje se sebemenším pohybem, pacient strnule drží hlavu v jedné poloze, zlepšuje se silným stlačením hlavy a chladem. Pacient chce absolutní klid a samotu.
  • Ignatia je lékem pro bolesti hlavy, které mohou nastat po zklamání například z rozpadlého vztahu či po ztrátě milované osoby nebo zvířete. Charakteristický je pocit, jako by postižený měl v hlavě vražený hřebík. Bolesti zhoršuje pach tabákového kouře a emoce, zlepší se jakýmkoliv rozptýlením a studeným obkladem na hlavu.
  • Gelsemium sempervirens je lékem proti bolestem hlavy například při chřipce, ale mohou to být i bolesti vyvolané stresem, špatnými zprávami a přepracováním. Jsou to bolesti vycházející z týlní krajiny do svalů šíje, které jsou ztuhlé a bolestivé, pacient si bude stěžovat na pocit těžké hlavy a pocity otupělosti.
  • Nux vomica je dalším lékem na bolesti hlavy z přepracování, nadmíry kávy, alkoholu a přemíry bohaté stravy. Bolesti jsou kongestivního rázu, lokalizované do vlasaté části hlavy, můžou se objevit hned po ránu nebo po jídle. Doprovází je podrážděnost, citlivost na světlo a pocit ucpaného nosu s event. kýcháním. Zhoršení nastává pohybem, potřásáním hlavou a především duševní námahou. Zlepšení se dostaví vleže a v teple.
  • Staphysagria je lékem proti bolestem hlavy následkem intenzivních emocí, zejména při potlačeném a nevyjádřeném vzteku z ponížení či pokoření. Doprovází je oční symptomy. Zlepšení přichází v noci a v teple.
  • Kalium phosphoricum je výborným lékem na bolesti hlavy studentů, které vznikají po mnoha dnech usilovného studia a zhoršují se jakýmkoliv pokusem o další studium či čtení. Zlepší se během procházky na čerstvém vzduchu.

Dávkování: Lék, který nejvíce odpovídá charakteru bolestí, podáváme v ředění 15CH i opakovaně až do zlepšení.

 Hlava bez bolesti: co ještě můžeme udělat

Neméně důležitá jsou v prevenci a léčbě bolestí hlavy i režimová opatření.

  • Dodržování pitného režimu – na prvním místě je samozřejmě dostatečné zavodňování organismu. Náležitá hydratace zlepší metabolismus a zajistí i odplavení toxické zátěže.
  • Vynechání určitých potravin – trpíte-li bolestmi hlavy, je dobré vynechat i určitá jídla. Ty totiž bolesti hlavy mohou samy o sobě vyvolat svým chemickým složením. Například vyřadit z jídelníčku jednoduché cukry, protože vedou ke kolísání hladiny krevní glukózy, a samozřejmě jíst vícekrát denně menší porce jídel s vyšším obsahem vlákniny. Také je nutno vyřadit například plísňové sýry, uzeniny, uzené ryby a červené víno pro obsah tyraminu, v uzeninách je navíc často i glutamát – další látka, která také může vyvolat bolest hlavy.
  • Přísun minerálů – vhodný je dostatečný přísun vápníku a hořčíku. To zabezpečí například sójové produkty, listová zelenina, luštěniny, ořechy a banány a dále omega-3 mastné kyseliny, obsažené například v mase lososa či makrely.
  • Aromaterapie – úlevu může poskytnout i aromaterapie, například levandule a máta uleví od bolesti i stresu. Pár kapek esenciálního oleje rozmíchejte v troše kvalitního oleje a aplikujte na spánky, čelo a eventuálně na zátylek. Pokud se na bolesti hlavy podílí zánět paranazálních dutin, je vhodná inhalace s eukalyptem.
  • Akupresura – pomoci ale může i akupresura, nácvik relaxačních technik anebo taky prevence pravidelným vhodným tělesným cvičením.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.,
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna

odborník uLékaře.cz



Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+27
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Na bolesti hlavy platí změna jídelníčku i homeopatika

Bolest hlavy je velmi nepříjemný zážitek. Mnoho lidí přitom trpí bolestmi hlavy...

Alergii nepodceňujte! Umí rozpoutat nepříjemnou bolest hlavy

Bolestmi hlavy vinou přecitlivělosti trpí spousta lidí. Pomoci mohou léky, ale...

Na bolest hlavy platí homeopatie

Bolest hlavy je jednou z velmi nepříjemných situací, se kterou se setká téměř...

Bolest hlavy může způsobit i rýma!

70–80 % populace trpí bolestmi hlavy, z toho asi polovina minimálně jednou za...

Bolest hlavy: Čím je způsobena a jak se jí vyhnout

Bolest hlavy – podle odborníků častěji ženská než mužská záležitosti. To ale...

9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy

Tuhle zdravotní potíž zná téměř každý a ví, jak dokáže otrávit život a vyřadit...

Bolest hlavy: běžná obtíž, nebo veliký malér? Zjistěte, jak jste na tom vy

Většina bolestí hlavy neznamená žádný závažný problém. Ovšem ve výjimečných...

Kouříte? Nesvádějte bolesti hlavy na přemíru učení

Mnoho studentů si spojuje cigaretu s odpočinkem nebo příjemným uvolněním. Málokoho...

Opakované bolesti hlavy? Nechte si zkontrolovat krční páteř!

Hlava jako střep – tento stav zná spousta lidí. Příčin tohoto nepříjemného problému...

Atopický ekzém a bolesti hlavy zvládnete pomocí vhodné životosprávy

Problémy v podobě atopického ekzému nebo bolestí hlavy mohou začínat již v dětství....

Doporučujeme

Čtěte více

Mžitky mohou být neškodné, ale také signalizovat vážné poškození zraku

V zorném poli se nám mihne stín, máme pocit neostrého vidění za šera nebo nás...

Na „křečáky“ platí kompresivní punčochy – ale jen ty správné!

Buďto škrtí moc, nebo kloužou a jen překážejí. Nemáte s punčochami krotícími...

Na „křečáky“ platí léčivé punčochy

A ne ledajaké! Jedná se o speciální tlakové elastické punčochy používané při...

Na 30. květen připadá Světový den roztroušené sklerózy

Roztroušená skleróza je závažné neurodegenerativní onemocnění. Letošní Světový...

Na akné zkuste homeopatika

Akné postihuje velkou část mladé populace a stává se jednak bolestivým, ale...

Na akromegalii mohou upozornit bolest hlavy i potíže s očima

Typické příznaky spojené s akromegalií, jako je zvětšování rukou, nosu nebo...

Na alergii vám pomohou i homeopatika

Alergie postihují stále více lidí a způsobují jim nemalé potíže. I na tyto stavy...

Na anafylaktickou reakci můžete být připraveni dopředu

Anafylaktická reakce představuje nejtěžší a nejzávažnější odpověď organismu...

Na atopický ekzém vyzkoušejte tekuté stříbro!

Atopická dermatitida neboli ekzém je chronické onemocnění kůže, které má tendenci...

Na bolavá záda jóga vždy nepomůže

Jóga a pohyb obecně se uplatňují v prevenci bolestí zad, při dlouhodobé léčbě...

Na bolest hlavy platí homeopatie

Bolest hlavy je jednou z velmi nepříjemných situací, se kterou se setká téměř...

Na bolest má příroda lék

Když se řekne černý pepř, představí si asi většina z nás malé černé kuličky...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Na bolesti hlavy platí změna jídelníčku i homeopatika

Bolest hlavy je velmi nepříjemný zážitek. Mnoho lidí přitom trpí bolestmi hlavy...

Na bolševník velkolepý jen s rukavicemi a obličejovým štítem

Bolševník obrovský je nebezpečný jak pro okolní vegetaci svým bezohledným šířením,...

Na co byste neměli zapomenout při léčbě kortikoidy: 1. část

Glukokortikoidy jsou léky, které dokážou tlumit zánět v těle. Vycházejí z účinků,...

Na co dát pozor při výběru hračky pro děti

Panenky, autíčka, stavebnice – hračky poskytují dětem nejen zábavu, ale především...

Na co máte s kostními metastázami nárok aneb odpovědi na nejčastější sociální otázky

Onkologičtí pacienti mají nárok na podporu v sociální, zdravotní, ale i psychologické...

Na co nezapomínat při léčbě kortikoidy: 2. část

Protizánětlivě působící léky obsahující kortikoidy jsou často v léčbě střevních...

Na co ohledně srdečního selhání jste se nás v poradně uLékaře.cz nejvíce ptali?

Srdce – orgán, na němž závisí život každého z nás. Jeho selhávání s sebou přináší...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#