Alkohol zažívání zlepšuje – ovšem jen v malých dávkách!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 28.12.2015
  • Aktualizace: 29.12.2015
  • uLékaře.cz

Pití může činit život příjemnějším, ale také nám pěkně zavařit. A stejně paradoxní to je i s jeho vlivem na zdraví organismu. Jak se alkohol podepisuje na našem trávení?

Víte, jak se alkohol podepisuje na našem zažívání?
Víte, jak se alkohol podepisuje na našem zažívání?

Užitek z mála 

Kdo z Čechů nikdy neprohlásil či alespoň neslyšel, že se k vepřu-knedlu-zelu ze zdravotních důvodů musí pít pivo? Za touto povídačkou se bohužel příliš pravdy neskrývá. Kombinace alkoholu s tučným jídlem naopak může náš trávicí systém ošklivě přetížit. Následující fakta jsou ale vědecky dokázaná. 

  • Malé dávky alkoholu snižují riziko vzniku žlučových kamenů. Příčinou je pravděpodobně schopnost alkoholu zasahovat do metabolismu cholesterolu, který je ve žluči obsažen. 
  • Svým účinkem na cholesterol a srážlivost krve alkohol snižuje také pravděpodobnost rozvoje aterosklerózy a s ní spojeného tzv. metabolického syndromu.
  • Rozumné množství těchto nápojů může mít i blahodárný psychologický efekt, je-li konzumace spojena s chvílemi uvolnění a odpočinku.

Jak vidíte, benefitů plynoucích z alkoholu není mnoho – druhé dva jsme uvedli i přesto, že se trávicího systému netýkají. Zmínili jsme je jen proto, že jsou těmi nejdůležitějšími kladnými efekty pití na naše zdraví. Odborníci se ale téměř jednohlasně shodují: Tyto výhody jsou ve srovnání s riziky, která z alkoholu plynou, naprosto zanedbatelné.

Tyjátr v játrech

Dále se již poctivě držme trávicího systému. Někdo si jej představuje pouze jako „trubku“ tvořenou žaludkem a střevy, patří sem však i slinivka, žlučník nebo játra. Právě ta jsou zodpovědná za zpracovávání živin, odbourávání škodlivých látek, tvorbu žluči – zkrátka by se dala považovat za nejzásadnější orgán trávicí soustavy. I z důvodu, že jsou pro nás tolik důležitá, mají játra úžasnou schopnost sebeobnovy, a je proto poměrně těžké je „zničit“. Alkoholikům se to ale mnohdy podaří.

  • Již malé dávky alkoholu vyvolávají v játrech tzv. ztukovatění, steatózu. Je to vyplnění jaterních buněk žlutými tukovými kapénkami. Vzniká v reakci na usilovnou snahu těchto buněk zpracovat alkohol. Téměř každý, kdo si občas zajde na pár skleniček, má játra do určité míry ztukovatělá. Steatóza sama o sobě není závažná a je kompletně vratná – k jejímu odbourání stačí několik týdnů úplné abstinence.
  • Ztukovatění je však prvním krokem na cestě k problému. Časem může být totiž vystřídáno vazivovatěním neboli fibrózou.
  • Dalším stupněm je pak cirhóza jater, která ve svém konečném stadiu znamená úplné jaterní selhání. To, zda člověk dospěje až do tohoto stavu, nezávisí pouze na množství vypitého alkoholu, ale i na vrozených předpokladech a faktorech prostředí.

Bolest, průjem i podvýživa

Je dokázáno, že zvýšená konzumace alkoholu může způsobovat:

 
  • pálení žáhy,
  • poškození sliznice žaludku až její zánět – gastritidu,
  • nevolnost a zvracení,
  • plynatost, průjem, méně často i zácpu,
  • zvýšení rizika rakoviny ústní dutiny, jícnu, tenkého i tlustého střeva,
  • podvýživu způsobenou tím, že alkohol zhoršuje vstřebávací funkci střev, nebo neschopností závislých zdravě a vydatně jíst,
  • chronický i akutní zánět slinivky břišní – pankreatitidu.

Některé z těchto příznaků jsou pouze nepříjemné, jiné závažné. Jedno ale mají společné: lépe by nám bylo bez nich. Pokud vás tedy trápí špatné trávení, přestaňte svůj každodenní půllitr hájit a dejte si s ním na chvíli pauzu. A když už budete u toho, odpusťte si i to vepřo-knedlo-zelo. Dost možná se vám bez nich uleví.

Zdroje: 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8073844.stm

www.babyonline.cz/detsky-lekar-online/vyziva-dospelych/piti-piva-po-jidle

POVÝŠIL, Ctibor, Ivo ŠTEINER (ed.) a Vanda CIPROVÁ. Speciální patologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2007, xviii, 430 s. ISBN 978-80-7262-494-2.

CHRISTIANE BODE, Ph.D., AND J. CHRISTIAN BODE, M.D. Alcohol’s Role in Gastrointestinal Tract Disorders. (http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh21-1/76.pdf)

BUJANDA L. The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11151864)

Autor článku:

Lucie Kovářová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: