#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cukrovka není jen o krevním cukru aneb její přidružená onemocnění

Když se cukrovka komplikuje... Veronika Hliněná 20.4.2020
Cukrovkáře neohrožuje jen samotná cukrovka, ale i její přidružená onemocnění, např. vysoký krevní tlak

Přestože je cukrovka jedním z nejčastějších civilizačních onemocnění, spousta lidí si neuvědomuje, o jak závažnou chorobu se jedná. Cukrovka totiž není jen o polykání léků či aplikaci inzulinu. Není jen o dietě, která je mnoha lidem na obtíž. Cukrovka je vážné onemocnění, které se týká celého těla, a pokud není léčena, přináší vážné zdravotní komplikace. Obzvlášť když jí pacient trpí současně s dalšími onemocněními.

Co je cukrovka a jak vzniká?

Krevní cukr (glukóza) je důležitou energetickou surovinou, a je tedy nezbytný pro správné fungování každé buňky našeho těla. Přestup cukru z krve do buněk je regulovaný pomocí hormonu inzulinu. Inzulin je tvořen buňkami slinivky břišní a uvolňuje se vždy, když se zvýší hladina cukru v krvi (glykémie). V cílové tkáni poté působí na speciální receptory, které aktivují průchod krevního cukru do buněk. Pokud je tento mechanismus porušen, začíná se rozvíjet cukrovka.

Cukrovka (odborně diabetes mellitus) je tedy stav, který se vyznačuje vysokou hladinou cukru a s ní souvisejícími problémy. Na základě produkce inzulinu je možné rozlišovat dva typy cukrovky:

  • Při cukrovce 1. typu se inzulin tvoří jen v nepatrném množství, případně vůbec. Projevuje se zpravidla již v mládí a k léčbě je nezbytná pravidelná aplikace umělého inzulinu.
  • Při cukrovce 2. typu se inzulin tvoří v normálním či zvýšeném množství, ale cílové tkáně jsou k jeho působení odolné (rezistentní), vzniká tedy tzv. inzulinová rezistence. Typicky se vyskytuje u starších lidí. Léčba cukrovky 2. typu je různorodá: u lehčích forem stačí úprava stravy a životního stylu, u těžších potom ústně podávané léky proti cukrovce, případně podkožní aplikace inzulinu.

Jaké jsou nejčastější komplikace cukrovky?

Cukrovka je systémové onemocnění. To znamená, že postihuje více orgánových soustav a poškozuje organismus jako celek. Většina problémů úzce souvisí s vysokou hladinou glykémie. Největší nebezpečí pramení z poškození srdce a cév, v ohrožení jsou však i ledviny, nervy či zrak.

  • V případě srdečně-cévních chorob se jedná o nejčastější a nejzávažnější komplikace cukrovky a řadí se k nejčastějším příčinám smrti u cukrovkářů. Projevují se hlavně srdečním selháním, způsobeným postižením srdce, které není schopno svým fungováním pokrýt potřeby tkání na živiny a kyslík, a srdečním infarktem, zapříčiněným uzávěrem tepen, které zásobují srdeční svalovinu. Speciálním typem cévní choroby je cévní mozková příhoda (lidově mrtvice), která také nezřídka ohrožuje pacienty na životě.
  • Poškození ledvin. Cukrovka je nejčastější příčinou ledvinného selhání. Pokud pacient trpí navíc vysokým krevním tlakem, její riziko se ještě zvyšuje. Je tedy nutné nechat si moč vyšetřit, a to alespoň jednou ročně. O poškození ledvin lékaře informuje nález bílkovin, které se za normálních okolností v moči nevyskytují. Na problém s ledvinami vás také mohou upozornit otoky rukou, nohou či obličeje.
  • Poškození periferních nervů. Cukrovka může vést k nervovým poruchám, odborně označovaným jako neuropatie. Poškození nervů vyplývá z nedostatečného zásobení tělesných partií kyslíkem, ke kterému dochází při zúžení či uzavření přívodných tepen. Projevy neuropatie jsou nejprve bolest a mravenčení, zpravidla dolních končetin. Později se rozvíjí jejich necitlivost. Jedná se o vážnou komplikaci, protože pacient necítí bolest, a může tak přehlédnout případné poranění, které může být vstupní branou infekce do organismu. Pacienti s neuropatií také hůře drží rovnováhu a častěji padají.
  • Poškození zraku. Cukrovka působí negativně i na cévy oka, které zásobují sítnici a zrakový nerv – dvě struktury nezbytné pro správné vidění. Pokud se na problém nepřijde včas nebo se neřeší, může vyústit až ve slepotu. Další oční onemocnění spojená s cukrovkou jsou šedý a zelený zákal. Cukrovkáři by měli pravidelně navštěvovat očního lékaře a případné změny vidění okamžitě hlásit svému diabetologovi.

Přidružená onemocnění zvyšují riziko komplikací

Cukrovkáře neohrožuje jen samotná cukrovka, ale i její přidružená onemocnění, která dále zvyšují pravděpodobnost vzniku jejích komplikací. Jsou to zejména:

  • Vysoký krevní tlak, který je jejím nejčastějším přidruženým onemocněním. Existují studie, které dokládají souvislost mezi výskytem cukrovky a vysokého krevního tlaku. Působí negativně na srdce, nutí jej pracovat usilovněji, což přináší riziko přepětí srdeční svaloviny a rozvoje srdečního selhání.
  • Porucha metabolismu tuků. U cukrovkářů je možné často pozorovat změny v zastoupení jednotlivých forem transportu tuků. Zatímco „dobrý“ (HDL) cholesterol se u nich snižuje, hladina „špatného“ (LDL) cholesterolu roste. Taktéž jsou u nich nezřídka vysoké hladiny triglyceridů. Přítomnost velkého množství LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi vede k tomu, že se tukové částice zachytávají na stěnách cév a vytváří takzvané aterosklerotické pláty. Dochází tedy k zužování průsvitu cév, snížení průtoku krve za zúžením a vše může vyústit až úplným přerušením dodávky kyslíku a odumřením postižené tkáně. Příkladem je právě srdeční infarkt.
  • V případě obezity existuje obrácený vztah k cukrovce: Obezita většinou podmiňuje vznik cukrovky, což souvisí s jejím hlavním vyvolávajícím faktorem, totiž s nezdravým životním stylem a nedostatkem pohybu. Dostatek fyzické aktivity je zdraví prospěšný z mnoha důvodů: redukuje obezitu, oddaluje vznik cukrovky 2. typu, působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a má pozitivní vliv na tukovou bilanci. Nutno dodat, že se nemusí jednat o vrcholové sportovní výkony, dle Americké odborné kardiologické společnosti (American Hearth Association) stačí týdně alespoň 150 minut aerobní aktivity o střední intenzitě.

Naštěstí dnes existuje již taková léčba cukrovky, např. v podobě tzv. gliflozinů, která kromě udržení normální hladiny krevního cukru působí i na přidružená onemocnění cukrovky, pomáhá snížit tělesnou hmotnost i krevní tlak.

Cukrovka, ač si to mnoho lidí nemyslí, opravdu není onemocnění, se kterým je radno si zahrávat. Pacienti si často neuvědomují všechny komplikace, které s sebou přináší. A vůbec si většinou nepřipouští, že mohou být i život ohrožující. Abyste se jim vyhnuli, je třeba dodržovat správnou léčbu, a to nejen cukrovky, ale i jejích přidružených onemocnění, zejména vysokého krevního tlaku či cholesterolu. Samozřejmostí by měla být změna životního stylu vedoucí k omezení tělesné hmotnosti – dodržování diety a pravidelná fyzická aktivita.

(ver)

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11877-diabetes-complications?fbclid=IwAR0nwdwJNUnfB70gP0I6a3bfIKU5ZMa3F_UiIavJ6NK-dKzv9eGAi_UDt6s

https://www.healthline.com/health/diabetes/effects-on-body?fbclid=IwAR2d2k51ferID9HvBuM7yi5WclVz93CklZsTIJU2JWs_cMXQV3LxMZMrsz0#1

https://www.besthealthmag.ca/best-you/diabetes/5-health-conditions-that-are-caused-by-diabetes/?fbclid=IwAR3B2Xi-y0kBah4M_PSTlOkrjszfkxyKrS6sloKCAEC4uwDYnQtTkI9hZ-E

https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cardiovascular-disease--diabetes?fbclid=IwAR0iQ5nJ_9jyLCjlgcgpJ90NyQbfTqBmS6gSwkDXGV0hSBP1GwjA9w12xG4

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/cardiovascular_disease?amp&fbclid=IwAR10uoBypXBxud0S9q8C6z1DHW8QDuVs8v5VXQmKaSsHtG1pufncTFtrVkA

Autor článku: Veronika Hliněná Pediatrie, gynekologie a porodnictví, kardiologie
Zatím nemám přesně vybraný obor, o který bych se chtěla dále zabývat, vše je velmi zajímavé.
Líbil se vám článek?
+11
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Při cukrovce trpí i ledviny

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi poškozuje cévy různých orgánů včetně...

Specifika cukrovky u seniorů

Cukrovka je nejvýznamnějším metabolickým onemocněním spojeným s vyšším věkem....

Při cukrovce nehlídejte jen hladinu krevního cukru, ale i krevních tuků

Epidemie cukrovky u nás postupuje závratným tempem. Podle některých dat o počtu...

Diabetická neuropatie aneb Cukr na nervy nepomáhá

Poškození nervového systému může lidem s cukrovkou nenávratně zkomplikovat život...

Cukr tělo potřebuje. Poznáte formu vhodnou pro konzumaci?

Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku,...

Lidé s cukrovkou jsou ke chřipce náchylnější

Cukrovka neboli diabetes mellitus je v dnešní době relativně časté onemocnění,...

Chřipka při cukrovce

Pokud máte cukrovku neboli diabetes, je třeba věnovat zvýšenou pozornost i dalším...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jak útočí cukrovka na nervy?

Častou a také závažnou komplikací cukrovky je tzv. diabetická neuropatie. Jak...

Jak rozpoznat cukrovku

Cukrovka je v České republice jedním z nejčastějších onemocnění. Cukrovka 2....

Doporučujeme

Čtěte více

Cukrovka – strašák, nebo díky možnostem moderní medicíny žádný velký problém?

„Mám pro své pacienty opravdové pochopení, sám jsem velký gurmán,“ říká prof....

Cukrovka – tichá hrozba, která může vést až k srdečnímu selhání

Ptáte se, jak je možné, že nemoc, která nezpůsobuje bolest a pacienty zdánlivě...

Cukrovka – tichý zabiják

Cukrovka trápí lidstvo od nepaměti. Nejstarší zmínka o chorobě pochází již z...

Cukrovka (prvního a druhého typu) u dětí

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti...

Cukrovka je hrozbou pro srdce. Obrana je přitom jednoduchá

Všichni diabetici mají zvýšené riziko srdečních a cévních onemocnění. Naštěstí...

Cukrovka krade chuť k milování. Jak touhu vrátit zpět?

Ne vždy musí život s diabetem vést ke zhoršení milostného života. Přesto podle...

Cukrovka může bolet

Neléčená cukrovka poškozuje řadu orgánů. Mezi ty, které jejímu vlivu podléhají...

Cukrovka může poškodit i váš zrak

Mezi jednu z častých a závažných komplikací cukrovky patří tzv. diabetická retinopatie....

Cukrovka může zapříčinit oční komplikace

Pokud trpíte cukrovkou, pravděpodobně víte, že se pojí s řadou komplikací. Jednou...

Cukrovka může zasáhnout i zrak

<p>Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, mezi nimi...

Cukrovka ničí nervy – dokonce i ty v břiše nebo srdci

Poškození nervů ve vnitřních orgánech neboli diabetická autonomní neuropatie...

Cukrovka v roli protivníka při hojení ran

Cukrovka trápí značnou část obyvatelstva. Jednou z nepříjemných obtíží, které...

Cukrovka ve statistických číslech

O cukrovce se hovoří čím dál častěji, a to jak v souvislosti s nezdravým životním...

Cukrovka: hořká nemoc se sladkým jménem

Zjistili vám diabetes a vy teď nevíte, co máte jíst, zda můžete cukr a jaký...

Cukrovkáři mohou zkrotit svou nemoc s chytrou aplikací. Sto z nich ji dostane na rok zdarma

Snížená dostupnost zdravotní péče v době epidemie koronaviru negativně dolehla...

Cukrovkáři, mějte se před ztukovatěním jater na pozoru

Po lidech závislých na konzumaci alkoholu a drog představují z hlediska jaterních...

Cukrovkáři, nečekejte, až vás dostihnou komplikace! Zvolte aktivní přístup

Cukrovku 2. typu často doprovází četné komplikace, které si nezřídka vynutí...

Cukrovkáři, neodkládejte ani v době epidemie návštěvy u lékaře!

Cukrovka se celosvětově řadí na přední příčky nejčastějších chronických onemocnění....

Cukrovkáři, nezapomínejte na pohyb!

Zdravotní následky, které s sebou cukrovka přináší, jsou překážkou v každodenním...

Cukrovku doprovází nepříjemný společník

Diabetes – to není jen užívání léků, je to také velká starost o dolní končetiny....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#