#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Doba přežití pacientů se srdečním selháním se díky pokrokům v léčbě stále prodlužuje

Když srdce selhává Zdena Lacková 31.8.2022
U klasického srdečního selhání je selhání pravé komory vždy známkou pokročilejšího onemocnění a horší prognózy.

Srdce může někdy selhávat jen na levé, nebo jen na pravé straně. Na co se v takových případech připravit? A kterou z diagnóz, je lepší z úst lékaře slyšet, pokud jde o možnosti léčby, jsme se zeptali MUDr. Jana Beneše, Ph.D., z Kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Jaké znalosti o lidské anatomii je třeba mít, abychom dokázali pochopit rozdíl mezi pravostranným a levostranným srdečním selháním?
Je třeba vědět, že v srdci existují dvě síně a dvě komory a způsob, jakým spolu souvisejí. Klíčové je si uvědomit, že srdce je hned dvojnásobnou pumpou, kde jsou obě pumpy – pravá a levá komora – zapojeny za sebou. Krev teče nejdřív přes pravostranné srdeční oddíly, tedy pravou síň a komoru, a poté ta samá krev přes oddíly levostranné, levou síň a komoru. To pro pochopení základních rozdílů stačí.

Proč je častější levostranné než pravostranné selhání?

U klasického srdečního selhání (tedy toho se sníženou nebo i zachovalou ejekční frakcí, parametrem vyjadřujícím, jak velká část krve je při každém srdečním stahu vypumpována do krevního oběhu) je selhání pravé komory vždy známkou pokročilejšího onemocnění a horší prognózy. To znamená, že existují pacienti, kteří mají extrémně sníženou funkci levé komory, ale mohou mít úplně normální funkci pravé komory. Stejně tak pacienti se srdečním selháním se zachovalou ejekční frakcí, mohou mít zcela normální anebo také výrazně postiženou funkci pravé komory. Jelikož jen část pacientů s nemocnou levou komorou má i sníženou funkci pravé komory, logicky jsou tak příznaky levostranného srdečního selhání častější.

Jak se levostranné srdeční selhání projevuje?

Typickou potíží pacienta postiženého srdečním selháním je dušnost. Tu nemocný pociťuje zpravidla při námaze – zadýchává se při chůzi do schodů, musí zastavit a odpočinout si. Námahové obtíže jsou pro srdeční selhání typické, pracující svaly vyžadují přísun většího množství krve, což omezeně výkonné srdce není schopné zajistit.

Dále je typické, že pacienti s výraznějším zhoršením levostranného srdečního selhání nejsou schopni vydržet spát vleže nebo si musí dát pod hlavu více polštářů. Jsou i tací, kteří místo v posteli spí vsedě, třeba v křesle.

A jak vypadá typický pacient s pravostranným selháním?
Typickým příznakem pravostranného srdečního selhání jsou otoky nohou, kterých si pacienti většinou všimnou. Otoky bývají měkké, do oteklé dolní končetiny je možné vytlačit důlek. Při pravostranném selhání dochází také k městnání krve v játrech, což vede k jejich zvětšení. Toho si pacienti zpravidla nevšimnou, až při velkém zvětšení si stěžují na neurčitý pocit tlaku a tíhy pod pravým žeberním obloukem, kde jsou játra uložena. Městnání krve v játrech může způsobit filtraci volné tekutiny do břišní dutiny. Pokud je tekutiny v břišní dutině více, tlačí na bránici a zhoršuje dušnost. Při městnání krve v játrech je také narušen tok krve ze zažívacího ústrojí, což vede k nechutenství a v případě delšího trvání může způsobit hubnutí.

Objevuje se i únava?

Ano, pravostranné srdeční selhání může vést i k omezené schopnosti pravé komory čerpat krev, což se může projevit syndromem nízkého srdečního výdeje, tedy únavou, nevýkonností, špatným prokrvením orgánů. Pravostranné srdeční selhání se také významnou měrou podílí na zhoršené funkci ledvin.

Jaká vyšetření je třeba k potvrzení diagnózy provést?
Pokud je základní diagnózou onemocnění postihující levou komoru, vystačíme si většinou s klasickým echokardiografickým vyšetřením. Při podezření na arytmogenní kardiomyopatii pravé komory se používá magnetická rezonance, která má velmi dobrou schopnost ozřejmit strukturu tkáně.

Je podle Vás z nějakého důvodu výhodnější být „levákem“, nebo naopak „pravákem“, co se týče selhávání srdce?
To je mnohem komplikovanější otázka, než se na první pohled zdá. Pravá komora je mnohem plastičtější a má mnohem větší regenerační kapacitu než komora levá. U pacientů s těžce omezenou funkcí pravé komory, například po infarktu, se funkce pravé komory může velmi rychle úplně spravit.

Existují také pacienti se specifickou vrozenou vadou, kteří pravou komoru nemají vůbec a veškerou cirkulaci krve obstarává komora levá. Těmto pacientům se může i úplně bez pravé komory dařit až překvapivě dobře.

Skutečnost, že je možné se bez pravé komory úplně obejít, vedla k domněnce, že pravá komora vlastně vůbec není potřeba. Její funkce ale byla doceněna v posledních letech. Pravá komora hraje klíčovou roli v situaci, kdy je problém ve funkci komory levé. Při onemocnění levé komory existuje řada léčebných postupů s prokázaným příznivým vlivem na osud pacientů a zlepšení přežívání. Léčba pravostranného srdečního selhání doposud nemá žádné specifické léčebné možnosti.

Liší se diagnóza levostranného a pravostranného srdečního selhání z hlediska příčin a rizikových faktorů pro jejich vznik?
Selhání pouze pravé komory je typické pro plicní arteriální hypertenzi, kde není příčinou, ale jen důsledkem zvýšeného odporu plicního řečiště, dále u arytmogenní kardiomyopatie, která postihuje typicky pravou komoru a potom u nedomykavosti chlopně mezi pravou síní a pravou komorou.

Příčina plicní arteriální hypertenze není úplně jasná, existují nicméně případy plicní arteriální hypertenze pro užívání některých anorektik – léků potlačujících chuť k jídlu.

Arytmogenní kardiomyopatie má nejspíše převážně dědičný podklad. Ve všech ostatních případech je pravostranné srdeční selhání komplikací, nebo jen dalším stupněm selhání levostranného.

A jakou mají dnes pacienti s diagnózou srdečního selhání prognózu, pokud jde o kvalitní život i samotné přežití? Jaké možnosti léčby se jim nabízejí?
Obecně se dá říct, že stále se zlepšující. V literatuře se pořád opakuje, že srdeční selhání má prognózu srovnatelnou, nebo dokonce horší než řada nádorových onemocnění a že padesát procent pacientů se srdečním selháním zemře do pěti let od stanovení diagnózy.

Naše vlastní data u velké skupiny pacientů se srdečním selháním, kteří byli vyšetřeni a sledování v IKEM, ukazují, že střední doba života se srdečním selháním je 8,9 roku. Což je střední hodnota u velké skupiny pacientů. Jsou samozřejmě pacienti, u kterých srdeční selhání rychle postupuje a naopak tací, kteří se srdečním selháním žijí mnoho let.

Nastal v poslední době v léčbě pokrok, který by vedl ke zlepšení jejich prognózy?
Nastal obrovský pokrok. Jezdit na konference o srdečním selhání byla celkem nuda – v podstatě nic nového ohledně léčby se nedělo. V 2014 přišla totální bomba, studie, možná vůbec první v historii srdečního selhání, která byla předčasně ukončena pro jasně lepší efekt testované léčby, takže by bylo neetické ve studii dále pokračovat. No a v poslední době se s novými léčebnými možnostmi doslova roztrhl pytel a rýsují se i další, které vypadají velmi zajímavě.

Pomáhá k léčbě srdečního selhání i něco dalšího kromě léků?

Ano, máme k dispozici přístrojovou léčbu – implantaci defibrilátorů, které zabraňují náhlému úmrtí na maligní poruchu srdečního rytmu. Existují přístroje pro srdeční resynchronizační léčbu a v poslední době se rozmáhají i dlouhodobé mechanické srdeční podpory.

(lacz)

Autor článku: Zdena Lacková
Líbil se vám článek?
+40
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kvalitu života při srdečním selhání určuje nejen medicína, ale i zodpovědnost pacienta

Počty pacientů s akutním i chronickým srdečním selháním stále rostou. O tom,...

Pohyb se srdečním selháním v každém ročním období

Každé z ročních období je něčím specifické a obohacuje nám všední dny, sport...

Když pacient při léčbě nespolupracuje, ani nejnovější léky selhávající srdce nezachrání

Pacientů se srdečním selháním nyní žije v České republice okolo 300–350 tisíc....

Jaké jsou novinky v léčbě srdečního selhání?

Pacientů se srdečním selháním ve vyspělých zemí neustále přibývá. Svůj podíl...

COVID-19 u cukrovkářů se srdečním selháním – jak se účinně chránit?

Infekční onemocnění, které naši republiku zasáhlo počátkem března, ohrožuje...

Znáte spouštěče srdečního selhání? Nepatří mezi ně jen vysoký tlak

Srdečním selháním trpí v České republice asi 300 000 lidí. Počet pacientů s...

Rozeznejte srdeční selhání u svých blízkých díky několika znamením

Odhaduje se, že v České republice může žít kolem 300 000 lidí se srdečním selháním,...

Horních deset tisíc umírá po operacích srdce méně

Lidé s nižší socioekonomickou úrovní umírají pět až deset let po kardiochirurgických...

Nový úsvit v léčbě AIDS, nebo jen lichá naděje?

Dva HIV pozitivní pacienti, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeně kvůli...

Doporučujeme

Čtěte více

Do hor vyrazte jen s patřičným vybavením

Pobyty na horách, zdolávání výškových překážek, vůně čerstvého vzduchu a nádherné...

Do jaké míry ovlivňuje inkontinence kvalitu života?

Močová inkontinence je velice stresující stav, který zasahuje snad do všech...

Do jaké míry zabrání preventivní léčba nevolnosti po chemoterapii?

Nejste si jistí, zda má smysl užívat preventivní léky proti zvracení a nevolnosti,...

Do které ze tří skupin patříte, co se týče léčby běžného nachlazení?

Přecházíte rýmu a čekáte, že jak přišla, tak taky odejde? Nebo si vaříte jeden...

Do lázní pro zdraví kloubů

Lázeňská léčba je jednou z nejstarších metod, jak bojovat s revmatoidní artritidou....

Do ordinace, nebo na internet? OZP jako první proplácí konzultace s lékařem online

Spoustu času a starostí spojených s vyhledáváním, objednáváním a návštěvou správného...

Do školy – poprvé s brýlemi

Úspěšná návštěva očního lékaře je jenom polovina úspěchu na cestě k lepšímu...

Do školy později? Jen na doporučení odborníků!

Odklad povinné školní docházky představuje opatření, díky němuž lze předejít...

Do tanečních s roztroušenou sklerózou? Ano!

V boji s roztroušenou sklerózou je každý pohyb prospěšný. A víte, co může být...

Do života s RS patří cvičení, zdravá strava, ale i zábava

Zdravý životní styl je při onemocnění roztroušenou sklerózou stejně důležitý...

Doběhněte si pro zdraví

Běh, jogging, rychlá chůze. To vše patří mezi aerobní aktivity. Při aerobním...

Dobrá biologická dostupnost je základem účinné léčby

Na doplňky stravy se někdy díváme s nedůvěrou a pochybami o účinnosti obsažených...

Dobrá komunikace s lékařem – základ úspěšné léčby

Mluvit spolu a rozumět si je základ každého dobrého vztahu. Nejinak je tomu...

Dobrá zpráva pro manželky - léky na erekci pro zkvalitnění manželského sexu

Podle průzkumy agentury STEM/MARK používají pacienti léky na erekci převážně...

Dobrý zrak je pro školáky nutností

Zrakové vnímání umožňuje člověku získávat podstatnou část informací. Podobně...

Dobře „najedené“ klouby vás podrží

Jak je důležité mít zdravé a hladce pohyblivé klouby, si lidé často uvědomí...

Dobře fungující lymfa pomůže zahojit ránu

Lymfa – tajuplný název, který mnohým nic neříká. Přitom je dobré mít o této...

Dočasná tetováž není bez rizika

Mezi mladými lidmi se v současnosti stále více rozšiřuje malování na kůži henou....

Dočasné tetování hennou je u alergiků nebezpečné

Pouliční tetování je v poslední době velmi populární mezi americkou i evropskou...

Dodejte dítěti léčenému růstovým hormonem sebevědomí!

Léčba růstovým hormonem, stejně jako malý vzrůst, může být pro malé dítě poměrně...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#