#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Imunita hraje v boji s koronavirem hlavní roli

COVID-19 Co byste měli vědět? Zuzana Ježková 7.4.2020
Imunita je komplexní systém, který musí být v rovnováze, jde o celou armádu nejrůznějších pochodů poskládaných dohromady

Nákaza COVID-19 se postupně šíří populací a s tím přibývá nemocných s příznaky i bez nich. Vir bude ztrácet na síle, pokud získáme kolektivní imunitu a možnost očkování. Jak se bude situace dále vyvíjet? Kdy bude k dispozici případná vakcína? A co můžeme pro svoji imunitu udělat, abychom měli dost sil s onemocněním bojovat? Zeptali jsme se prof. MUDr. Anny Šedivé, DrSc., primářky Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Dá se říct, že imunita je nejsilnější zbraní v prevenci onemocnění koronavirem?

Na základě odborných článků, které zkoumají imunitní reakce proti viru SARS-CoV2, způsobujícímu současnou pandemii, mohu potvrdit, že imunitní systém reaguje přibližně tak jako na všechny virové infekce a zapojuje postupně všechny své zbraně. Jediný problém je v tom, že jsme se s tímto virem nikdy předtím nesetkali, takže nikdo nemá vytvořenou žádnou předchozí imunitu a všichni si ji postupně budujeme od nuly. Čím více přibývá lidí, kteří se s tímto virem setkali, tím více se buduje imunita společenství. Samozřejmě bychom ji moc rádi podpořili specifickou vakcínou, ale vzhledem ke krátkému času, který zatím uběhl od samotného počátku pandemie, taková vakcína samozřejmě ještě není k dispozici.

V izolaci nemůžeme žít do nekonečna, přijdou zřejmě další vlny nákazy

Nouzový stavu má zabránit rychlému šíření nákazy, aby nebylo obrovské množství nemocných lidí najednou a nezkolaboval zdravotnický systém. Dojde k tomu, že se koronavirem postupně nakazí většina populace, tím se získá kolektivní imunita a vir se oslabí? Je to reálná situace?

Myslím, že je to jediná situace, která nastane. Pokud bude mít vir pořád zcela volnou možnost šířit se v populaci, což v podstatě má, tak postupně naši populaci promoří. Díky zavedeným opatřením jeho šíření trochu zbrzďujeme, ale asi nemůžeme žít v tvrdé karanténě a izolaci do nekonečna. Situace se potáhne a už teď se objevují zprávy, že můžeme očekávat další vlny virové infekce, což je samozřejmě možné.

Objevuje se i řada spekulací, že se aktivita viru omezí se zvýšenou teplotou letních měsíců, ale já myslím, že se nejspíše omezí kombinací faktorů a hlavně zvýšením promořenosti populace, které nastane v následujících měsících. Nějaká bezpečnostní opatření potom budeme mít ještě zřejmě v řádu měsíců a určitě bude nutné nastavit nějaké monitorování, abychom včas zachytili případné následné vlny nákazy. Ve vědecké komunitě teď probíhá horečná práce na specifikaci, zlepšení a zrychlení testů na COVID-19 a zároveň se tyto komplexní záležitosti řeší na úrovni států a jejich epidemiologických analýz, abychom se na situaci mohli zároveň podívat na základě jasných čísel.

Jak je to s případnou vakcínou proti koronaviru?

V oblasti vývoje vakcíny probíhá opravdu velmi intenzivní výzkumná činnost. Hlavní otázkou nyní je, kdy bude vakcína k dispozici. Historicky se již mnohokrát ukázalo, že rychlost je v tomto případě důležitá – třeba když byla epidemie viru Zika, horečně se pracovalo na vakcíně, ale epidemie skončila dříve, než byla bezpečná vakcína vyvinuta. Velké ztráty při takovém neúspěšném vývoji vakcíny výrobce spíše odradily. Je to tedy teď opravdu ožehavá otázka, ale řekla bych, že v tomto případě je možné, že vakcína bude ještě předtím, než budeme s tímto virem jako společnost zcela seznámeni. Doufám, že ji i využijeme.

Koronavirová záhada – součástí nejohroženější skupiny nejsou děti

Co se týče onemocnění COVID-19, k nejohroženějším patří lidé v seniorním věku. Je zvláštní, že to nejsou i děti, u kterých se imunita teprve vyvíjí. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Nás všechny to samozřejmě zaujalo a čekám, že se tím bude zabývat řada studií. Je to opravdu zajímavé, protože ani novorozenci nevypadají, že by byli ohrožení – i když se narodí ženám pozitivním na COVID, tak jsou povětšinou negativní. Případy dětí s vážnějším průběhem onemocnění jsou tedy opravdu raritní, a pokud se u nich nákaza koronavirem objeví, myslíme si, že mají nějakou poruchu imunity. Je možné, že u dětí jde o kombinaci toho, že jejich sliznice včetně povrchu plic jsou velmi – řekla bych – „nové“, tedy v dobrém stavu, a tak působí už v té první bariéře proti tomuto viru, a nějakých složek vrozené imunity, s kterou přicházíme na svět. Taková bariéra je zřejmě velmi důležitá hned v počátečních stadiích tohoto virového onemocnění.

Máte informace, kolik případů nákazy COVID-19 se týká jedinců s diagnostikovanou poruchou imunity, kteří patří také k velice rizikové skupině?

Co se týče primárních, tedy genetických vrozených imunodeficiencí, neboli poruch imunity, tak to se v tuto dobu samozřejmě řeší na celém světě. Mezinárodní společnosti založili dotazník, kam se hlásí pacienti, kteří mají imunodeficienci a nakazili se koronavirem. A musím říct, že zprávy jsou doteď docela příznivé, protože z celosvětového hlediska je tam registrováno devět pacientů a zatím žádný z nich není ve vážném stavu, přestože mají poruchu imunity a jsou léčeni jako všichni ostatní.

Imunita je naše jediná šance

V rámci informací souvisejících s koronavirem se objevují také články nabádající k posilování imunity nejrůznějšími způsoby. Je to vstupenka, jak se koronaviru vyhnout nebo si alespoň zajistit hladší průběh onemocnění?

S úlohou imunity samozřejmě souhlasím, to je téměř jediné, co můžeme dělat. Ale co se týká jejího „posilování“, je to trochu kontroverzní, protože se jako vždy vyrojuje řada nejrůznějších doporučení, co se má jíst za léky a co se má užívat za prostředky, ale téměř žádné z těchto zpráv nemají opodstatnění v jakékoliv vědecké studii. Jsou to všeobecné, někdy rozumné a někdy málo opodstatněné výkřiky, co se má dělat.

Domnívám se, že je to přesto naše jediná a nejdůležitější šance – vrátit se k jednoduchým a známým doporučením, že máme organismus udržovat celkově ve formě. Měli bychom zajistit, abychom měli dostatek spánku a zdravé kvalitní výživy, která obsahuje všechny důležité živiny a stopové prvky a také dostatečné množství přirozených vitaminů a bílkovin, zkrátka aby organismus byl z tohoto pohledu velmi pevný. K tomu je samozřejmě zásadní přidat i pohyb a aktivní odpočinek.

Má význam nejen v souvislosti s koronavirovou nákazou, ale i vzhledem k ročnímu období brát nějaké podpůrné prostředky za účelem „vylepšení“ imunity?

Moc se k tomu nekloním. Jediný vitamin, kterého v našich podmínkách máme po zimě vždycky nízké hladiny, je vitamin D, protože se tvoří pod vlivem slunečního záření. Tedy je možné si nějaký vitamin D přidat, ale byla bych velmi opatrná, protože se jím dá předávkovat. Daleko lepší je chodit na slunce, protože i samotné sluneční záření je dobré na obranu proti virovým onemocněním.

Mluví se například také o zvýšených dávkách vitaminu C…

Co se týče vitaminu C, tak jeho úloha je také důležitá, ale v souvislosti se současnou situací se mluví někdy o opravdových megadávkách, které se do organismu dají dostat prakticky jen infuzně. Takové strategie jsou pro širokou populaci zbytečné a opětovně to není podloženo žádnými vědeckými studiemi. Běžné tabletové formy vitaminu C, které by někdo bral ve vyšší dávce, se z těla stejně vyloučí.

Asi bych měla varovat předtím, aby se něco bralo jednostranně, zvláště pokud se deklaruje jakási účinnost. Imunita je komplexní systém, který musí být v rovnováze, jde o celou armádu nejrůznějších pochodů poskládaných dohromady. A do tohoto systému není dobré jakýmkoliv způsobem, zvláště jednostranně, zasahovat a vychylovat ho z té rovnováhy, aby tomu člověk ještě více neuškodil.

(jez)

Autor článku: Zuzana Ježková
Líbil se vám článek?
+13
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Jak důležitý je imunitní systém v boji proti rakovině?

Imunita neboli obranyschopnost hraje nejen při vzniku, ale i během léčby rakoviny...

Crohnova choroba: v hlavní roli střevní bakterie

Střeva jsou osídlena milióny bakterií, které mají vliv nejen na to, jak trávíme,...

Jak posílit imunitní systém pro boj s virovými infekcemi?

Podpora imunity má význam nejen v období koronavirové pandemie. Právě teď, kdy...

Genetika v revmatologii – jakou hraje roli?

Jako u mnoha jiných onemocnění i u těch revmatologických hrají určitou roli...

Jak dát s roztroušenou sklerózou životu konečně hlavní roli? Inspirujte se na specializovaném webu

Život s roztroušenou sklerózou (RS) přináší mnoho specifik pro pacienty i jejich...

Klíště: není to brouk a ze stromů neskáče

Drobný parazit, který je obrovským postrachem. Klíště drží neslavné prvenství...

Globální boj proti AIDS

AIDS je celosvětový problém. Drtivá většina případů trápí rozvojové země, zejména...

Hledáte průvodce životem s roztroušenou sklerózou? Nabídne vám ho web Život v hlavní roli

Přestože současná medicína stále nedokáže roztroušenou sklerózu vyléčit, neznamená...

Víte, jak přesně vypadá diagnostika astmatu u malého dítěte?

Bronchiální astma patří ve většině průmyslových zemí k nejčastějším chronickým...

Virová onemocnění a vitamin D – proč a kolik ho potřebujeme?

Vitamin D hraje podle odborných poznatků důležitou roli v aktivaci imunitních...

Doporučujeme

Čtěte více

Ideální věk na otěhotnění? Končí dřív, než si myslíte

Pět procent. Jen takovou šanci na početí přirozenou cestou máte po čtyřicítce....

Ideální začátek školy pro děti v pubertě je deset hodin

Výzkumy z poslední doby ukazují na skutečnost, že děti v pubertě, tedy teenageři,...

Ignorovat očkování a spoléhat pouze na umění lékařů znamená hazardovat se zdravím

Když zběžně listujeme sekcí „Vaše zkušenosti“ na těchto stránkách, snadno zjistíme,...

Implantologické ošetření aneb Jak se vyznat v zubních náhradách

Zub či zuby, které v ústech chybí, narušují celistvost chrupu jak z estetického...

Impotence

Impotence nebo erektilní dysfunkce je porucha mužských sexuálních funkcí. Charakterizují...

Impotence jako první příznak srdečního onemocnění

Pokud jste u sebe v poslední době zaznamenali problémy s erekcí, je nejvyšší...

Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení

Erektilní dysfunkce neboli impotence je neschopnost dosáhnout dostatečné erekce...

Impulzivita způsobuje nespavost

Impulzivita je vlastnost, kterou okolí člověka snadno rozpozná. Rychlé zčervenání,...

Imunita - vaše obranná linie pro zdravý život

O zdraví či nemoci rozhoduje imunita. Brání vás před viry a bakteriemi i před...

Imunita a zažívání na jedničku se slevou 1000 Kč

Posilte svou obranyschopnost, než vypuknou podzimní virózy. Sedmdesát procent...

Imunitní systém – více než první obranná linie

Právě teď je vhodný čas na posílení imunity a podporu odolnosti vůči sezónním...

Imunitní systém občas potřebuje „nakopnout“. Biologická léčba to dokáže

Biologická léčba je v současné době poměrně rozšířenou a uznávanou metodou,...

Imunitní systém se může stát zabijákem spermií

Neplodnost trápí v průměru jeden z pěti párů v reprodukčním věku. Část z nich...

Imunitu dětí pomůže zvýšit domácí mazlíček

Máte doma psa nebo kočku a bojíte se, že kvůli tomu budou z vašich dětí alergici?...

Imunitu je v některých případech nákazy žloutenky nutné utlumit

Při léčbě virové hepatitidy bývá v některých situacích paradoxně nutné utlumit...

Imunologické vyšetření - kdy, jak a proč se provádí?

Imunologické vyšetření se zaměřuje na obranyschopnost lidského organismu vůči...

Imunoterapie a biologická léčba jsou silnými protivníky melanomu

V posledních desetiletích se stal maligní melanom noční můrou pro mnoho lidí....

Imunoterapie v alergologii

Alergik reaguje na běžné látky (v případě alergie se jim říká alergeny) z okolního...

Imunoterapii lze využít i v léčbě chronického astmatu

Injekce specifických alergenů pod kůži (označovaná jako specifická alergenová...

In-line bruslení: co dělat, aby bylo bezpečné

Jaro už se začíná pomalu hlásit o slovo, a nastává tak ideální počasí pro venkovní...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#