Nejčastěji nás zrazují srdce a cévy. Jaká prevence zabírá?

  • Redakce uLékaře.cz
  • 3.8.2016
  • Aktualizace: 3.8.2016
  • uLékaře.cz

Každý druhý Čech umírá na nemoci srdce a cév. Důvodů, proč tomu tak je, lze vyjmenovat mnoho. Chcete-li pro své zdraví to nejlepší, zaměřte se na změnu těch faktorů, se kterými můžete něco udělat. Nabízíme pár tipů.

Snížit vysoký cholesterol není jen cílem lékařů. Snažit se musíte i vy!
Snížit vysoký cholesterol není jen cílem lékařů. Snažit se musíte i vy!

Kardiovaskulární nemoci z velké míry souvisí s naší životosprávou. Riziko jejich vzniku tak máme i ve svých rukou. Co patří mezi nejvýznamnější činitele, které výskyt těchto chorob ovlivňují?

  • Vysoký krevní tlak (hypertenze).
  • Konzumace tabákových výrobků.
  • Zvýšená krevní hladina cukru.
  • Nedostatečná pohybová aktivita.
  • Nezdravá strava.
  • Krevní hladina cholesterolu a tuků.
  • Nadváha a obezita.

Rozvoj kardiovaskulárních onemocnění mají na svědomí též faktory, se kterými nic neuděláme. Jedná se o pohlaví, věk nebo výskyt srdečních a cévních nemocí v rodině. Vyšší nebezpečí se vyskytuje u mužů, dále u osob s tímto typem chorob v rodině a stoupá s věkem. Pokud patříte do rizikové skupiny, rozhodně byste neměli na životosprávu rezignovat. Naopak se zaměřte na vše, na čem můžete pracovat. 

Nebezpečná trojka 

Nejvýznamnější rizikový faktor, hypertenze, celosvětově postihuje více než miliardu lidí. Nejedná se přitom jen o problém vyspělých zemí – dvě třetiny z této sumy osob žije v rozvojových zemích. Do roku 2025 má toto již tak vysoké číslo vyšplhat až na jeden a půl miliardy lidí. Vysoký krevní tlak, jinak také tichý zabiják, protože „nebolí“, si však bohužel stále nehlídá spousta osob. Na druhé příčce se jako nejvýznamnější faktor kardiovaskulárního rizika objevuje kouření. Největší vliv má u žen, mladých mužů a těžkých kuřáků. Z cévního a srdečního hlediska je nejrozumnější s tabákem co nejdříve přestat. Už po dvou letech od poslední cigarety totiž riziky rozvoje kardiovaskulárních nemocí podstatně klesá. Po 15 letech je pak zhruba stejné jako u nekuřáků. Na neposledním místě hraje svou roli zvýšená krevní hladina cukru neboli diabetes. Riziko nemocí srdce a cév je v tomto případě 2× až 3× vyšší oproti zdravé populaci. Šest z deseti diabetiků pak na kardiovaskulární nemoci umírá. 

Nadváha a obezita se týká 3 z 5 Čechů

S vyšším kardiovaskulárním rizikem je spojený nadměrný příjem nasycených a transmastných kyselin a soli. Naopak chybí dostatečná konzumace ovoce, zeleniny a ryb. Příjem soli by například neměl překročit 5 gramů na den. Vyváženou stravou navíc přispíváte k udržení přiměřené hmotnosti, krevních hladin tuku a cukru a žádoucího krevního tlaku. S rozumným stravováním souvisí také cholesterol. V případě jeho zvýšeného množství v krvi dochází k ukládání ve stěně cév, které se tak zužují a neprochází jimi dostatek krve. Smutným finále takového procesu může být srdeční infarkt. Problém zvýšeného cholesterolu se vyskytuje častěji ve vyspělých zemích včetně ČR. Jevem, který často všechny předchozí potíže spojuje, je obezita. Nadměrná hmotnost vykazuje velkou souvislost s výskytem nemocí cévní soustavy. Téměř 3 miliony lidí každoročně v jejím důsledku zemřou. V ČR jde o významný problém, neboť nadbytek kil postihuje asi 60 % dospělé populace. Obezita je přitom spojena s 6× vyšším rizikem hypertenze a 7× větším nebezpečím cukrovky. 

Jak udržet cholesterol na uzdě

Snížit vysoký cholesterol není jen cílem lékařů. Snažit se musíte i vy. Při léčbě se využívá jak změn životosprávy, tak odborníkem předepsaných léků. Ihned se můžete pustit do obměny jídelníčku, udržovat si přiměřenou hmotnost a dostatečně se hýbat. Jaké potraviny jsou v novém životním stylu vhodné?

 
  • Celozrnné cereálie, ovesné kaše či otruby.
  • Ovoce – jablka, banány, hrušky, švestky nebo pomeranče.
  • Luštěniny – čočka, cizrna, různé druhy fazolí.
  • Některé druhy ryb (tuňák, makrela, losos), které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Cholesterol je jen jedním z kamínků v mozaice kardiovaskulárního rizika. Snaha o jeho snížení může být ale prvním správným krokem k vystoupení ze začarovaného kruhu vzájemně provázaných rizikových faktorů srdečních a cévních chorob. Téměř polovina české populace nezná svou hladinu cholesterolu, ačkoliv 85 % obyvatel souhlasí s tím, že tato látka představuje nebezpečí. Zkonzultujte s odborníkem své kardiovaskulární riziko, a pokud je to nutné, začněte pracovat na změnách. 

Pro orientační výpočet svého osobního rizika infarktu myokardu v příštích 10 letech můžete použít tuto kalkulačku (v angličtině):

http://cvdrisk.nhlbi.nih.gov/calculator.asp 

Zdroje:

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/aktuality/Cesi_ziji_dele_ale_trapi_je_civilizacni_nemoci/Zprava_o_zdravi_obyvatel_CR_.pdf

http://www.world-heart-federation.org/fileadmin/user_upload/documents/Fact_sheets/2012/PressBackgrounderApril2012RiskFactors.pdf

https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbc/treatment

http://zdravi.euro.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/temer-polovina-cechu-nezna-svou-hladinu-cholesterolu-482028

Autor článku:

Martin Zelinka

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: