Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika

  • Redakce uLékaře.cz
  • 29.8.2014
  • Aktualizace: 16.9.2014
  • uLékaře.cz

Každý desátý Čech má v těle méně železa, než je třeba. Přitom je tohoto prvku v potravinách dost. Proč jej tedy máme nedostatek? A jak si s tímto problémem poradit?

Vstřebatelnost železa zvyšuje například vitamín C, zelenina a ovoce s obsahem hořčíku a ryby.
Vstřebatelnost železa zvyšuje například vitamín C, zelenina a ovoce s obsahem hořčíku a ryby.

Železo je pro člověka velmi důležitý. I malý deficit tohoto prvku snižuje fyzickou výkonnost, zvyšuje překyselení organizmu, zhoršuje schopnost udržovat tělesnou teplotu, způsobuje neklid a podráždění.

Je zajímavé, že při infekčních onemocněních hladina železa v krvi klesá i přesto, že je jeho příjem zvýšen. Je to způsobeno tím, že tělo cíleně snižuje dostupnost železa pro patogenní mikroorganizmy a tím zamezuje jejich růst. To dokazuje, že tělo umí s železem hospodařit podle aktuální potřeby, dokáže ho také ukládat. Při nedostatku železa se z potravy vstřebá procentuálně více než v případě, že ho je dostatek (v rozmezí 2 až 20 procent).

Železo: je všude, jen ne v těle

Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy je na trhu po celý rok dostatečné množství všech potravin včetně ovoce i zeleniny z druhého konce světa, je nedostatek železa vzácností. Opak je ale pravdou, protože deficitem železa trpí přibližně desetina populace, zejména žen a dětí.

Příčiny? Například moc pijeme mléko

Jednou z nich je nadměrná konzumace mléka (totéž platí i pro hořčík), dále pak konzumace rafinovaných potravin s vysokým obsahem tuků, cukrů a bílé mouky v takové míře, že na přírodní potraviny s vysokým obsahem železa nezbude v jídelníčku „místo“.

V běžné stravě je obsah železa až 10× vyšší než jeho denní spotřeba. Bohužel se ale železo nevstřebává všechno. Je to otázka jeho chemické struktury – proto tolik záleží na formě, v jaké se v potravě vyskytuje.

 

Pro míru vstřebatelnosti je ale důležitý také stav střeva, doslova jeho „kondice“. Pokud bude střevo dlouhodobě přetížené, vzniká chronické podráždění. V jeho důsledku se vstřebatelnost železa, ale i ostatních prvků, významně snižuje.

Vstřebatelnost železa je také dána přítomností některých látek, které ji mohou zvýšit, ale i snížit. Vstřebatelnost železa zvyšuje vitamín C, zelenina a ovoce s obsahem hořčíku, maso a ryby. Vstřebatelnost naopak snižuje čaj, káva, syrové vejce, sója a produkty z ní, fosfátové soli (např. tavené sýry, kolové nápoje, …) a tepelná úprava.

Jak podpořit vstřebatelnost železa

Zajištění dostatku železa pro organizmus je důležité, ale není příliš obtížné. Je-li strava dostatečné pestrá, je v ní železa dost. Lepší než zajišťovat zvýšený příjem železa z masa je zvýšit příjem vitamínu C, omezit pití černého čaje a kávy.

V léčbě chudokrevnosti a podpořit vstřebávání železa vám může pomoci i homeopatie. MUDr. Eva Kettmannová, odborná garantka portálu Svět homeopatie.cz, na chudokrevnost z nedostatku železa (tzv. sideropenickou anémii) doporučuje následující homeopatika:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH – vhodné pro všechny pacienty v dávkování: 2× denně 5 kuliček alespoň po dobu 3 měsíců.
  • China 9 CH – vhodné u pacientů, u kterých je příčinou chudokrevnosti větší krevní ztráta, zvlášť vhodné pro ženy po porodu. Lze kombinovat s homeopatickým lékem Ferrum phosphoricum v dávkování: 2× denně 5 kuliček, až dokud potíže přetrvávají.

Uvedené homeopatické léky zvyšují vstřebávání železa z potravy. Výhoda homeopatické léčby chudokrevnosti je v tom, že homeopatika nemají nepříjemné vedlejší účinky na trávení, zatímco u všech běžných preparátů železa se poměrně často vyskytují trávicí potíže, jako zácpa, průjem nebo bolesti břicha.

„Homeopatika jsou pro svou šetrnost a snadnou aplikaci vhodná i u novorozenců a malých dětí. U anémie středně těžkého a těžkého stupně lze kombinovat klasickou léčbu s homeopatiky, neužívejte však obojí ve stejnou dobu – mezi aplikací klasického léku a homeopatického léku by měl být odstup alespoň 20 minut,“ doplňuje lékařka

Upozornění: Vždy dodržujte doporučení ošetřujícího lékaře a lékaře homeopata.

Autor článku:

Lucie Nestrašilová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: