#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sport je zátěží pro tělo i psychiku. Jak se dostat zpátky do formy?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 5.8.2016

Přiměřený pohyb je nezbytnou složkou zdravého životního stylu. Nicméně i dlouhodobě a dobře provozovaný sport s sebou může přinést určité problémy, o nárazové a nadměrné zátěži rekreačních sportovců nemluvě. Většinu potíží lze naštěstí vyřešit díky homeopatikům.

Homeopatii v rámci tréninkové přípravy či při léčbě nejrůznějších poranění využívají i mnozí špičkoví sportovci. Příkladem může být fotbalový tým Německa, sprinter Usain Bolt, fotbalista David Beckham či slovenská tenistka Dominika Cibulková. Na homeopatické léčbě si cení rychlost zhojení poranění a zkrácení rekonvalescence. Důležité pro vrcholové sportovce je však především to, že se nejedná o chemické léky ani látky zakázané či dopingové.

Analgetika mají svá minus

Každý sport občas bolí, ať již v rámci různých úrazů, či vlivem tréninkového přetížení. Jako nejjednodušší pomoc se nabízí překlenout toto těžší období nějakým analgetikem a pokračovat v přípravě. Tyto léky samozřejmě zajistí zmírnění bolestí, ale pak třeba sportovec nemůže upravit nějaký špatný pohybový stereotyp či zavčasu zvolnit tempo. Mikrotraumata vznikající při nevhodném pohybu se nerozpoznají, kumulují se a nakonec může dojít k závažnému poškození zdraví. Kromě toho léky na bolest překyselují organismus; chronickým překyselením se u intenzivně trénujících jedinců například zvyšuje riziko osteoporózy a únavových zlomenin. Vše se může ještě komplikovat dehydratací. Při sportu je její určitý stupeň (a zahuštění krve) ve své podstatě běžný, i když samozřejmě přechodně. Může ale dojít k tomu, že se koncentrace chemických léků v krvi dostane na vyšší hodnoty, než je běžné v nezátěžovém stavu. Játra, ledviny, žaludek i střevo pak mohou být vinou nedostatku tekutin vystaveny v podstatě toxickým koncentracím se všemi nežádoucími účinky.

Základní homeopatická „čtyřka“ pro sportovce

Arnica montana 9CH je jednak lék všech možných úrazů, ale je to i preparát pomáhající při přetížení, zejména svalové tkáně. Kromě toho příznivě působí na srdce. Konkrétně v případech, kdy má sportovec po dlouhodobých intenzivních výkonech pocity tlaku na hrudi a dojem jakoby příliš velkého srdce. Stav může být doprovázený i extrasystolami. Ideální je, když se podá jedna dávka 5 granulí před tréninkem či sportovním výkonem, během něj se užívá v pitném režimu a poté se zopakuje další dávka 5 granulí. Výrazně se tak zlepšuje regenerace svalů i spánek, který neruší rozbolavělé tělo. Lék má též příznivý vliv na psychiku. Dá se použít i při poúrazové stresové poruše a samozřejmě jako základní přípravek při případných operacích.

Ruta graveolens 9CH zabírá na akutní stadia výronů, dislokací a zánětů šlach. Jde tedy o základní lék na přetažené klouby, natržené šlachy či poranění okostice (například holeň u fotbalistů). Má obzvláště příznivý dopad na šlachy flexorů (ohybačů), zápěstí a kotníků. Je to nezbytný pomocník především pro méně trénované sportovce.

Rhus toxicodendron 9CH je lék na bolavé svaly po příliš namáhavém cvičení. Řeší ztuhlost svalů z přetížení, ve kterých se mohou objevovat i drobné záškuby. Pomáhá při bolestech především dolní části zad, třeba po zdvihání velmi těžkých břemen. Jde o neocenitelný přípravek na následky vymknutí a poranění kloubů, velmi potřebný je též v rámci rehabilitace. Hodí se tehdy, když se bolest horší chladem a vlhkem. Nejtěžší bývá první pohyb, po rozhýbání se stav částečně zlepší. Pomáhá i teplo a masáže.

China rubra 5CH je preparát vhodný v případech únavy vyplývající z dehydratace. Zlepšuje regeneraci po každém sportovním výkonu, který je spojen s velkou ztrátou vody pocením. Je vhodné podat jednorázově 5 granulí po každém intenzivním tréninku spolu s dostatečným množstvím vhodných tekutin.

Proč nás trápí křeče  

S křečemi se setkal téměř každý sportovec a u řady z nich tento problém nejednou zhatil šance na dobré umístění. Boj s křečemi musí být komplexní, podpořit ho mohou i homeopatika. Svalová křeč je dlouhodobý a nadměrný stah svalového vlákna, což je samozřejmě bolestivé. Může postihnout jak svaly kosterní, tak i tzv. hladké, například ve střevě. Je to děj reflexní, vůlí neovlivnitelný, který je dán nadměrnou dráždivostí nervů. Příčin nepřiměřené dráždivosti nervů, a tím pádem i křečí může být u sportovců více. Jednak nerovnováha minerálů v krvi, ale také vyčerpání energetických zásob v buňce či nedostatek některých vitamínů. Může jít i o přetížení svalů, proto je důležitá správná regenerace po každém větším výkonu. Co pomáhá v rámci první pomoci?

  • V akutním stadiu křečí je vhodné svaly zahřát a protáhnout.
  • Masáž může v této situaci spíše uškodit.
  • Doporučují se rychle doplnit ionty.
  • Není-li k dispozici speciální iontový nápoj, postačí i obyčejná kuchyňská sůl a voda.

Co zařadit do prevence

Svaly je před výkonem vhodné zahřát a protáhnout. Dodržujte pitný režim s dostatkem iontů, především magnezia. Magnezium přispívá k uvolnění svalových vláken. Ztráty tohoto prvku jsou při sportovní aktivitě výrazně zvýšené. Jednak vinou většího pocení, ale také v důsledku námahy či hladovění hladina magnezia v krvi klesá. Sportovci by tedy měli dbát na dostatečný přísun nejen hořčíku, ale i vápníku, zinku a vitamínů – především B6 a E. A jak mohou pomoci homeopatika? 

Cuprum metallicum 9CH je hlavním a všeobecným lékem proti křečím chodidel a lýtek šířícím se od prstů směrem nahoru. Stah je velice bolestivý. Přípravek pomáhá nejen sportovcům, ale i v případě nočních křečí u starších lidí.

Magnesia phosphorica 9CH zabírá na křeče především z dlouhé námahy, které doprovází i svalový třes. Bolesti se v těchto případech lepší teplem a tlakem.

Arnica montana 9CH je preparátem na potíže z přetížení spojené s pocity rozbitosti ve svalech.

Nux vomica 9CH pomáhá při křečích, jejichž původcem jsou již prvotně zatuhlé svaly, které mohou mít i kontraktury. Pomůže nejlépe u lidí, kteří se sportu věnují spíše nárazově a jinak mají sedavé zaměstnání. Navíc si rádi dopřejí kávu, cigaretu či skleničku alkoholu.

Causticum 9CH je vhodné na křeče, které postihují zatuhlé a bolavé svaly a jsou spojeny s pocity zkrácených šlach. Problémy se horší v chladu a při suchém počasí, naopak se zlepšují teplem a vlhkem. Postižený může navíc trpět v nočních hodinách syndromem neklidných nohou.

Ignatia amara 15CH je lékem na křeče způsobené emočními problémy, například při neshodách s trenéry či kolegy v týmu.

Calcarea carbonica 15CH řeší křeče z námahy a chladného prostředí. Nejlépe funguje u obézních sportovců se slabým svalstvem, kteří se velmi snadno unaví.

Vhodný lék či léky podáváme v akutním stavu i v 15minutových intervalech. Se zlepšením prodlužujeme dobu mezi podáním.  

Zažeňte předstartovní kolaps

Napětí ze závodů, spousty diváků, soupeři, kteří srší energií, časový stres a mnoho dalších faktorů. Atmosféra, kterou sportovci důvěrně znají. Udržet v této situaci „nervy na uzdě“, soustředit se jen na sebe a věřit ve své schopnosti je mnohdy obtížné. Jedním z osvědčených přípravků, které v této situaci mohou pomoci, je Gelsemium sempervirens 15CH. Je to známý lék na trému, ale zabírá i u sportovců, kteří jsou jakoby paralyzováni stresem z nadcházejícího závodu. Mají pocit, že svaly jsou těžké, unavené a skoro se nemohou pohnout. Myšlení je otupělé, převládá neschopnost se soustředit na očekávaný závod. Trenérům může takový jedinec připadat ospalý a roztřesený. Ideální dávka léku je 1–2× 5 granulí krátce před startem.

 

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+3
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Konec výmluv, proč nemůžete sportovat. Tělo vám poděkuje

Deset z deseti lékařů sport doporučuje. Proč? Protože prospívá tělu i duši,...

Kdy zpět ke sportu? Průvodce délkou hojení nejčastějších úrazů

K létu a dovoleným patří pohyb v přírodě a sportovní aktivity. Ty jsou však...

Chcete se dostat do formy, ale trápí vás klouby? Zkuste běžky!

Kdo považuje běh na lyžích za sport vhodný jen pro seniory, je na velkém omylu....

Poškozují vytrvalostní sporty průdušky?

Sportem ku zdraví. Otázkou však zůstává, zda to platí za všech okolností. Námahou...

Jarní sportování: dejte tělu čas dostat se do formy

První sluníčko spoustu lidí zláká k různým pohybovým aktivitám. Kromě radosti...

Chřipka a sport

Pravidelný pohyb obecně pomáhá zvyšovat odolnost proti chřipce. Ani trénovaný...

Zlepšete revma sportem: tanec

Jednou z nejpříjemnějších forem pohybu je tanec. Že jste na diskotéku staří,...

Může sport utlumit sexuální touhu?

Může mít silový nebo vytrvalostní sport vliv na sexuální aktivitu, případně...

Sport skutečně pro všechny

O prospěšnosti sportu jistě nikdo nepochybuje. Co platí o zdravých lidech, platí...

I sport může mít vliv na plodnost!

Sportem k trvalé invaliditě? Rozhodně ne! Cvičení je totiž dobré pro fyzické...

Doporučujeme

Čtěte více

Spokojený sexuální život zvyšuje bezpečnost silničního provozu

Spokojený sexuální život má přiznivý vliv na naši psychiku. Vědci zkoumali vliv...

Společně proti závislosti: pochopení a podporu nabízejí svépomocné skupiny

Součástí léčby závislosti je i takzvané doléčování. Jde o aktivity, které závislým...

Společný čas s rodinou? Nejlepší možná investice, kterou si lze dopřát

Odpověď na otázku, proč si pravidelně dopřávat společné rodinné aktivity, není...

Spoléhat na to, že dítě malého vzrůstu se "samo vytáhne", se nemusí vyplatit

Máte pocit, že vaše ratolest roste nějak pomalu a nedosahuje takové výšky, jaké...

Spolehlivě rozpoznat zánět spojivek se vyplatí

Červené a suché oči způsobené dlouhou prací na počítači bychom jako zánět spojivek...

Spolehlivost LH testů

Běžnou metodou vyšetření koncentrace luteinizačního hormonu (LH) je v současnosti...

Spolkněte kameru

Jednoduché nahlédnutí do zákoutí lidského těla a diagnostika nebo léčba pomocí...

Spolupracujte při léčbě, strávíte méně času v nemocnici

Přijde vám podivné, že pacient, který cílenou léčbu střevních zánětů (SZ) přesně...

Spontánní krvácení: ničí svaly více, než se dosud zdálo

U hemofiliků s těžkou formou nemoci dochází následkem poruchy krevní srážlivosti...

Sport a gynekologický zánět – ošidná kombinace

Pravidelný pohyb je velmi prospěšný pro zdraví a posiluje naši obranyschopnost....

Sport malým hemofilikům dovolte, ale ne ten rizikový

Dlouho platila zásada, že by se lidé s poruchou krevní srážlivosti měli veškeré...

Sport s inkontinencí? Je možný!

Inkontinence moči není dobrou zprávou pro nikoho a tím méně pro vášnivé sportovce....

Sport skutečně pro všechny

O prospěšnosti sportu jistě nikdo nepochybuje. Co platí o zdravých lidech, platí...

Sport v těhotenství: za určitých podmínek rozhodně ano!

<p>Sport v těhotenství přináší určitá rizika, ale také mnoho výhod. Jaké zásady...

Sportem ku zdraví: co (ne)dělat, aby to tak opravdu bylo

Letní prázdniny začaly a s nimi nastalo i období výletů a sportovních aktivit....

Sportem ku zdraví… ale s rozumem!

Touha po zdraví, boj s nadbytečnými kilogramy a lákavá představa štíhlého těla...

Sportování pro každého… alergika

Pokud trpíte sezonními alergiemi či sennou rýmou, pak pro vás mohou být venkovní...

Sportovat lze i ve vysokém věku aneb Ani stovka nic neznamená

Když se řekne sportovec či sportovkyně, většina lidí si představí mladé lidi...

Sportovat můžete i s revmatickou chorobou – základem je kvalitní výbava

Zimní aktivity obecně patří k těm nejnebezpečnějším. Důležité je proto kvalitní...

Sportovci trpí alergií častěji než ostatní

Příznaky jako škrábání v krku nebo rýma byly u atletů a dalších sportovců většinou...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#