#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Využíváte náhradní nikotinovou terapii naplno?

Přestaň kouřit jednou provždy! MUDr. Hana Tichá 25.4.2023
Odvykání kouření bude pořád vyžadovat vaši pevnou vůli.

Máte dojem, že odvykání s náhradní nikotinovou terapií není u vás tak úspěšné, jak by mohlo být? Náhradní nikotinová terapie je jednou z osvědčených metod při odvykání kouření. Její výhodou je možnost volného zakoupení bez nutnosti lékařského předpisu. Nabízí také širokou škálu forem odvykání, jako jsou náplasti, pastilky, orální sprej nebo žvýkačky. Přesto se k ní mnoho kuřáků staví skepticky, jelikož ji považuje za neefektivní. Důvod je prostý a spočívá v jejím nesprávném používání.

Princip náhradní nikotinové terapie spočívá v nahrazení nikotinu z jiného zdroje než z tabáku, a to v kontrolovaných dávkách pro potlačení abstinenčních příznaků v průběhu odvykání. Ty bývají nejčastějším důvodem, proč se kuřákům nedaří úspěšně zanechat kouření, ačkoliv naprostá většina z nich by si to přála. Podstatné je, že tyto abstinenční příznaky se rozvíjejí v důsledku chybějící dávky nikotinu, na který byl organismus zvyklý.

Nikotin obsažený v přípravcích náhradní nikotinové terapie se nijak neliší od nikotinu v cigaretách. Výhodou oproti nim ovšem je, že je do těla dodáváno pouze kontrolované množství terapeutického nikotinu, nikoliv stovky dalších nežádoucích chemických látek obsažených v cigaretovém kouři. Množství nikotinu obsažené v léčivých přípravcích je dostatečně nízké na to, aby nevyvolávalo závislost, ale zároveň dostatečně silné, aby dokázalo potlačit abstinenční příznaky.

Při užívání náhradní nikotinové terapie lze navíc relativně přesně odhadnout, kolik nikotinu se do organismu skutečně dostane, zatímco příjem nikotinu z cigaret je značně proměnlivý a individuální v závislosti na intenzitě kouření a jiných faktorech. Terapeutický nikotin tedy pomůže překonat abstinenční příznaky, mezi které patří mimo jiné nutkavá chuť na cigaretu a nervozita, a usnadní tak odvykajícímu zvládnout život bez cigarety. 

1. chyba: Nezvolili jste správnou dávku nikotinu

Lidé mají často obavy z případného předávkování nikotinem z náhradní nikotinové terapie. S ohledem na obsah přesně kontrolovaného a relativně nízkého množství nikotinu se však v praxi s předávkováním zpravidla nepotýkáme, naopak většina lidí bývá dle zkušeností během nikotinové terapie spíše poddávkovaná. Obecně platí, že pokud jsou přítomny abstinenční příznaky, dávka dodávaného nikotinu je nedostatečná. Na základě počtu vykouřených cigaret za den je poměrně jednoduché nastavit náhradní nikotinovou terapii tak, aby fungovala efektivně a abstinenční příznaky byly potlačeny v dostateční míře.

2. chyba: Neužíváte náhradní nikotinovou léčbu správným způsobem

Nikotin se vstřebává v lehce zásaditém pH, zatímco kyselé ho ničí. Při užívání ústních forem náhradní nikotinové terapie je proto nutné vyvarovat se současného pití či jezení, a to zejména kyselých nápojů a potravin. Léčivé žvýkací gumy s obsahem nikotinu je z důvodu místa vstřebávání nikotinu nutné žvýkat v souladu s doporučením, tedy pomalu – několikrát žvýkačku pouze nakousnout a při dostavení se pálivého pocitu odložit žvýkačku pod jazyk či dáseň a asi minutu počkat a postup opakovat.

Celková doba žvýkání by se měla pohybovat kolem 30 minut. V případě rychlého žvýkání se nikotin do těla nevstřebá v ústech, ale je spolykán a znehodnocen v kyselém pH žaludku a nedostane se do krevního oběhu. Výsledkem nesprávného žvýkání žvýkacích gum s obsahem nikotinu je dojem, že nefungují. Navíc se může objevit nepříjemné pálení v krku, slinění, nevolnosti a škytání. To rovněž platí pro orální sprej, který se při aplikaci nemá polykat či vdechovat. V případě aplikace náplastí s nikotinem je třeba volit na kůži čisté místo bez ochlupení a poranění a nedotýkat se rukama lepivého povrchu náplasti s nikotinem pro zachování efektivního vstřebávání nikotinu.

3. chyba: Formy náhradní nikotinové terapie nekombinujete

V případě kuřáků s vyšší mírou závislosti (více než 20 cigaret denně) se doporučuje v procesu léčby náhradní nikotinovou terapií zkombinovat postupně se uvolňující formu (náplast) a formu „pohotovostní“ (2mg žvýkací gumu, sprej). Náplast zajišťuje průběžné uvolňování nikotinu po dobu 16 hodin (předpokládá se totiž, že během spánku kuřáci nemají přísun nikotinu, a náplast tedy kopíruje obvyklý denní režim). Ústní formy pak zajistí akutní zvýšení hladiny nikotinu v krizových situacích, tedy zejména v době, kdy byl kuřák zvyklý kouřit, nebo při projevech abstinenčních příznaků, aby došlo k jejich minimalizaci. Vždy je lepší použít některou z „pohotovostních“ forem náhradní nikotinové terapie nežli sáhnout po cigaretě. Spreje s nikotinem fungují při užití dvou vstřiků již během 30 sekund. U všech forem náhradní nikotinové terapie je však vždy třeba dodržovat maximální doporučené denní dávkování v souladu s příbalovou informací. 

4. chyba: Náhradní nikotinovou terapii jste ukončili předčasně

Doba užívání náhradní nikotinové terapie by měla v plné dávce trvat minimálně 8, raději 12 týdnů, při kratším užívání dochází k poklesu předpokládané účinnosti a k častému navrácení se k cigaretám. Za úspěšné odvyknutí se považuje dlouhodobá abstinence, tj. nejméně 6, ale raději až 12 měsíců.

5. chyba: Čekáte, že vám léčivé přípravky „zakážou kouřit“

Odvykání kouření bude pořád vyžadovat vaši pevnou vůli. Náhradní nikotinová terapie vám totiž nezakáže kouřit a nesebere vám cigaretu z ruky. Jejím úkolem je minimalizovat abstinenční příznaky tak, abyste dokázali snadněji překonat odvykací stav a zvládnout nekuřácký den. Závislost na kouření totiž do značné míry souvisí i s naučenými rituály s kouřením spojenými – například lidé jsou zvyklí kouřit společně s kolegy při kuřáckých pauzách, cestou na autobus, při řízení, při kávě apod. Na tyto situace je nutné se dopředu připravit a vytvořit si v hlavě plán činností, které budete dělat, až se dostanete do situace, kdy obvykle kouříte. Doporučuje se také tyto naučené kuřácké situace změnit: dát si místo kávy čaj, změnit místo, kde kávu pijete, cestou na autobus si prohlížet časopis apod. 

Užívání náhradní nikotinové terapie, je-li v souladu s doporučenými postupy, přibližně zdvojnásobuje pravděpodobnost úspěšného zanechání kouření. Účinnost se přitom neliší v závislosti na zvolené formě. Efektivita však významně stoupá při využití odborné pomoci center pro léčbu závislosti na tabáku, event. odborných lékárnických konzultantů. Jejich potvrzení o léčbě je současně u většiny pojišťoven vyžadováno k přiznání bonusového příspěvku na léčbu závislosti na tabáku, který se dle pojišťovny pohybuje od 400 do 2000 Kč/rok.

Reklama na léčivý přípravek. Léčivé žvýkací gumy Nicorette® Classic Gum 2 mg & 4 mg, Nicorette® FreshFruit Gum 2 mg & 4 mg, Nicorette® Icemint Gum 2 mg & 4 mg, lisované pastilky Nicorette® Mint 4 mg, orální sprej, roztok Nicorette® Spray s příchutí lesního ovoce 1 mg/dávka a Nicorette® Spray 1 mg/dávka obsahují nikotin a jsou k podání do úst. Transdermální náplast Nicorette® invisipatch 25 mg/16 h, Nicorette® invisipatch 15 mg/16 h, Nicorette® invisipatch
10 mg/16 h obsahuje nikotin a je k transdermálnímu podání. Před použitím si pečlivě přečtěte celou příbalovou informaci. CZ-NI-2300039.

(tich)

Zdroj: 

Králíková E. et al.: Doporučení pro léčbu závislosti na tabáku. Čas Lék čes 2022; 161: 33–43. Dostupné na: https://www.slzt.cz/media/document/79bee9694f97b9bdf14eafaf8f20b392.pdf

     

Autor článku: MUDr. Hana Tichá
Líbil se vám článek?
+30
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Odvykání kouření pomocí náhradní nikotinové terapie – jak na to?

Nikotin je hlavní návykovou látkou v tabáku. Když zanecháte kouření, přestanete...

Náhradní matka v roli "pouhé" náhradní dělohy?

V nedávné době se objevila v tisku zpráva, že známé americké herečce ze seriálu...

Kdy se z kuřáka stává nekuřák?

Odvykání kouření je náročný proces, někdy i opakovaný. Může trvat několik týdnů,...

Nikotinem se lze předávkovat i při odvykací kúře

V České republice kouří jedna třetina obyvatel, z níž 70–80 % lidí by s touto...

Tomáš se stal konečně nekuřákem. Díky kombinaci náhradního nikotinu s odbornou pomocí

Jak se zbavit cigaret a přežít odvykací stav? Co dělat s chutí na cigaretu?...

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla...

Léčba dotykem: Reflexní terapie

Reflexní terapie vychází z podstaty, že na koncových částech těla se vyskytují...

Hormonální substituční terapie – pomocník, nebo nepřítel?

Hormonální substituční terapie je lékaři předepisována jako pomoc při obtížích...

Být zas fit? Nekouřit!

Toužíte po hezčích nohách, svěžím dechu a nezávislosti? Stačí málo. Nekouřit....

Terapie tyroxinem u eutyroidních pacientů nemění tělesné složení

Supresní terapie tyroxinem se využívá v léčbě zvětšené štítné žlázy nebo uzlů...

Doporučujeme

Čtěte více

Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit

Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho...

Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění

Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná....

Vyšší riziko vzniku roztroušené sklerózy je u kuřáků

Dlouhodobé studie zřetelně ukázaly, že kouření zvyšuje riziko vzniku roztroušené...

Vyšší žena než muž jako společenské faux pas?

Průměrná žena je menší než průměrný muž a již tento prostý statistický fakt...

Výtažek z muškátu pomáhá i při ústupu nachlazení

Když vás přepadne běžná viróza v podobě rýmy a nachlazení, často se stává, že...

Výtažek z muškátu zatočí s každou virózou

V tradiční jihoafrické medicíně je známo, že extrakt z tamního muškátu léčí...

Výtažek z muškátu: žádné šarlatánství, ale skutečný rostlinný lék

S nachlazením nebo zánětem průdušek většina lidí neběží hned k lékaři, ale zamíří...

Využijte léto k podpoře zdraví. Poradíme jak na to

Aby léto bylo opravdu příjemné, je třeba myslet i na své zdraví. Léto totiž...

Využijte některých z tipů, jak zefektivnit komunikaci s lékařem

Víte, jak co nejlépe využít čas strávený u lékaře? Je dobré se předem pečlivě...

Využití enzymů při zmírnění zánětu a bolesti

Enzymy se nachází v každém živém organismu a jsou jeho nedílnou a nepostradatelnou...

Vyvarujte se zlozvyků, které ohrožují vaše srdce

Srdeční selhání je vážný stav, při němž srdce není schopno dostatečně pokrýt...

Vývoj biologických léků: od počítačového modelu k pacientovi

Cesta vývoje biologických léčiv trvá roky a je velmi drahá a komplikovaná. Pojďme...

Výzkum medvědího spánku pomůže lidem s osteoporózou

Asi vás hned zkraje napadne, co koho vede k přemýšlení o osteoporóze medvědů....

Význam některých parametrů imunity v novorozeneckém věku

Odhalení odchylek v imunitním systému alergiků v novorozeneckém období je důležité...

Význam správné výživy pro pacienty po mozkové mrtvici

Je smutným faktem, že škody napáchané mozkovou mrtvicí umí dnešní medicína léčit...

Vyzrajte na bolesti zad

Bolesti zad trápí stále častěji velkou část lidí. Mohou být způsobeny úrazem,...

Vyzrajte na jarní alergii

S příchodem jarních měsíců se blíží i doba prvních jarních alergií. S nimi ruku...

Vyzrajte na sennou horečku!

Pylová alergie je jedním z nejznámějších projevů alergie. Pro její nejčastější...

Vyzrajte nad křečovými žilami pomocí přírody, pomohou vám pomeranče i kaštany

<p>Problém křečových žil se dá řešit několika způsoby. Venotonika neboli léky...

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#