#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Život se stomií a mýty, které ho provázejí

Život se stomií 12.1.2015

Život stomiků rozhodně není jednoduchý. Pojďmě se podívat na nejčastější mýty týkající se života se stomií a rakoviny tlustého střeva.

Stomik je zdravotně postižený člověk, který má dočasně nebo trvale vyvedeno tlusté střevo, tenké střevo nebo močové cesty na povrch těla. Dochází tím k neovladatelnému vyprazdňování střevního obsahu nebo moči nepřirozenou cestou s použitím stomických pomůcek. Život se stomií tak přináší výrazné zhoršení celkové kvality života, nicméně ho provází řada mýtů, které mají s realitou pramálo společného.

1. mýtus – stomii má člověk po rakovině tlustého střeva

Stomie se vytvoří po nádoru tlustého střeva sice v 63 % případů, v 19 % ale vedou ke stomii také zánětlivá onemocnění střev, komplikace při jiných operacích břicha nebo při léčbě jiných onkologických onemocnění. Mohou to být i úrazy nebo vrozené problémy se střevy nebo konečníkem. Výsledky ukázal dotazník, který vyplnili členové klubů stomiků z celé České republiky v roce 2009. Studii zpracovala společnost STEN/MARK pro české ILCO, což je dobrovolné sdružení stomiků.

2. mýtus – stomie je už navždy

Stomie rozhodně nemusí být navždy. Téměř polovina vývodů tenkého nebo tlustého střeva je časem zanořena. Často bývá také stomie založena jen proto, aby se střeva správně zahojila, což může trvat pár týdnů nebo měsíců. Teprve pokud je konečník nefunkční, je třeba zřídit stomii trvalou. To se někdy může stát i u pacientů, u kterých se zprvu předpokládá zanoření stomie. Trvalé bývají urostomie, tedy vývody z močového měchýře. Nefrostomie – vývody z ledvin jsou zpravidla dočasné.

3. mýtus stomické pomůcky způsobují problémy

Jen pomůcka nevhodná pro daného pacienta může způsobovat problémy. Najít vhodnou pomůcku je ale někdy opravdu nesnadné. S jedním typem pomůcky nevystačí pacient celý život, okolí stomie se mění a mění se i aktivity stomika. Je proto vhodné mít kontakt na zkušenou stomasestru, která pacientovi s výběrem vhodné pomůcky pomůže a naučí ho s ní také správně zacházet.

Je třeba být ale trpělivý, naučit se opravdu dobře zacházet s pomůckami trvá dosti dlouho. Nemocný se často dostatečně nesoustředí, je nepozorný, nepochopí vše, co mu zdravotník říká, nebo mu není dobře, nemá dost sil. Proto je potřebné, aby mu ze začátku někdo pomáhal.

4. mýtus získat stomické pomůcky je problém

Nejvýhodnější je nechat si pomůcky předepsat ve stomaporadně. Zkušení pracovníci stomii zkontrolují a následně vyberou a pacienta naučí používat pro něj nejvhodnější pomůcku. Stomik má právo na zákonem stanovený limit pomůcek, ale pozor – „vyfasované“ pomůcky nelze vracet nebo měnit. Pokud má stomik dobře zvolenou pomůcku a umí s ní zacházet, se stanoveným limitem bez problémů vystačí.

Stomické pomůcky můžeme také zakoupit – jejich cena ale bývá poměrně vysoká. Také je může předepsat praktický nebo odborný lékař. Praktickému lékaři ale musí pacient předložit písemné doporučení, jakou pomůcku mu zvolila a vyzkoušela stomasestra. Pomůcky se předepisují maximálně na dobu 3 měsíců. Těsně po operaci je výhodnější předepisovat pomůcky na období kratší, protože se stomie mění.

5. mýtus – raději umřu než žít se stomií

Pouze nejistota a neznalost budí strach. Když lékař sdělí pacientovi diagnózu, která vede k vytvoření vývodu, je to vždy šok. Už pojmenování nemoci, většinou rakoviny, budí hrůzu. Nehledě na obavy z toho, jak se dá se stomií žít a jak nás bude přijímat okolí.

Ti, co znali někoho, komu byl vývod vytvořen před 30 a více lety, mají ze stomie největší obavy. Tehdy byl člověk opravdu vyřazen ze společnosti. Nebyly k dispozici kvalitní pomůcky. Pacient používal buničitou vatu, plíny nebo tzv. „jánošíkův pás“, tuhý opasek, ke kterému se připevňovaly pevné igelitové sáčky, často od mléka. Doba ale pokročila a s ní i medicína.

Operace rozhodně nemusí znamenat konec aktivního života, ale jen předěl. Člověk jen potřebuje vědět, jak na to. Jen nedostatek informací vede k nesprávnému rozhodnutí, které se nedá už změnit. Informujte se proto v poradnách, sdílejte své problémy s ostatními a uvidíte, že i se stomií se nechá žít kvalitní život.

6. mýtus – jsem na stomii příliš mladý

Nikdo není na stomii příliš mladý. Pokud vývod vyřeší zdravotní problém, jakým může být například zastavení funkce střev po ozařování, je založení stomie vysvobození. Pacienti jsou ušetřeni řady let bolestí, strachu vyjít mezi lidi a obav cokoli sníst. Stomické pomůcky jsou navíc diskrétní a spolehlivé. Nemocným tak může stomie pomoci vrátit se k normálnímu životu a vykonávat běžné činnosti včetně zaměstnání.

7. mýtus – s vývodem nemohu mezi lidi

Problémy, se kterými se stomici setkávají, patří k určitému tabu, o kterém naše společnost nerada hovoří. Právě proto se neví, že pokud má pacient pro svou stomii zvolenou vhodnou pomůcku a naučí se s ní zacházet a hlavně pokud se s novým způsobem vyprazdňování vyrovná psychicky, může se vrátit k běžnému životu, do zaměstnání, může do divadla i na dovolenou, může létat letadlem, chodit po horách i plavat v moři.

8. mýtus – musím tajit, že jsem stomik

Stomici se nemusí stydět, že jejich závažný zdravotní problém byl dočasně nebo trvale vyřešen vývodem ze střev nebo močovodu. Vždyť když se nyní mluví o problémech s prostatou, o rakovině děložního čípku nebo prsu, proč by se nemohlo mluvit o problémech se střevy a s vyprazdňováním vůbec. Patří to k životu. Věnovat i zažívání a střevům náležitou pozornost je nesmírně důležité. Stomie ztěžuje život, to je zcela jisté. Stomici potřebují určité ohledy. Pokud se nesvěří svému okolí, neřeknou, co potřebují, mají je ostatní často za podivíny, pronášejí necitlivé poznámky, které nepřispívají k dobré pohodě stomika.

9. mýtus – spolky stomiků nemohou novému stomikovi pomoci

Právě naopak, pacientské organizace mohou a umějí pomoci lidem se stejným problémem. V dobrovolném sdružení stomiků ILCO, které v současné době zastřešuje 19 sdružení stomiků v České republice, je řada vyškolených dobrovolníků, kteří vědí, jak pomoci pacientům a jejich blízkým vyrovnat se s novou situací, mobilizovat všechny síly, jak zvládat úskalí života se stomií. O práci dobrovolníků mají zájem zejména ti, kteří ze začátku potkali zkušeného stomika, který jim pomohl zvládnout nesnadné začátky.

Informační a poradenské centrum pro stomiky a lidi s onemocněním střev najdete na adrese Polská 15, Praha 2, nedaleko stanice metra A Jiřího z Poděbrad. Otevřeno je v pondělí od 13.00 do 18.00 hodin a ve čtvrtek od 9.00 do 13.00 hodin, po předchozí dohodě i jindy.

Ing. Marie Ředinová, předsedkyně Českého ILCO, se stomií žije 12 let

Líbil se vám článek?
+68
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Umíte správě pečovat o stomii?

Přestože jsou v léčbě střevních zánětů různé možnosti takzvané konzervativní...

Mýty o revmatu: znáte je?

O mnoha onemocněních se tradují různé mýty, zkazky a polopravdy. Nejinak je...

I se stomií si můžete život vychutnat

Stomie by ve své podstatě neměla být příčinou významného omezení jídelníčku....

Boříme mýty o křečových žilách

Objevily se u vás křečové žíly? Máte obavy, jaký to bude mít vliv na vaše zdraví...

Mýty o cholesterolu, které je třeba neustále vyvracet

Navzdory velké pozornosti věnované v posledních letech cholesterolu přetrvávají...

12 mýtů a pravd o neplodnosti

Zdravý životní styl, osmerčata po umělém oplodnění, chybná sexuální praktika...

Když už přijde řada na stomii...

Je třeba si říct, že založením stomie život pro pacienta nekončí. Moderní pomůcky...

Tři nejčastější mýty o ženském srdci

Kardiovaskulární choroby – nejběžnější příčina smrti nejen mužů, ale i žen. O nemocech oběhové...

Mýty a fakta o roztroušené skleróze: Co je a co není pravda?

O roztroušené skleróze (RS), stejně jako o dalších onemocněních, koluje mezi...

Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

<p>Bolest zad je velmi častým jevem – až  80 % lidí se s těmito potížemi někdy...

Doporučujeme

Čtěte více

Život narkomana po substituční léčbě

I když se člověk rozhodne s drogovou závislostí přestat a vrátit se do normálního...

Život po covid-19: Když máte nejhorší za sebou, ale přesto se necítíte zdravě

Nekonečná únava, stále zvýšená teplota, úporný kašel, neschopnost se soustředit,...

Život po infarktu

Srdeční infarkt je vážný stav, který stále často končí úmrtím. Přeživší lidé...

Život po odstranění prsu

Odoperování části nebo celého prsu (tzv. ablace) se nejčastěji provádí kvůli...

Život po rakovině: jak začít žít zdravěji

<p>Gratulujeme, přežili jste jednu z nejobávanějších nemocí – zhoubné nádorové...

Život s biologickou léčbou: Co vás čeká?

Dostat biologickou léčbu je skutečný důvod k oslavě. Spolu s pocity radosti...

Život s hepatitidou: zácpa bývá závažný problém

Ačkoliv zácpu většina z nás vnímá pouze jako přechodný břišní dyskomfort, pro...

Život s inkontinencí: osvojte si správné hygienické návyky

Inkontinenční pomůcky jsou pro pacienty s únikem moči zásadní součástí života....

Život s inkontinencí: Zahoďte stud a své problémy řešte

Mnohé studie potvrzují, že nejméně dvě procenta dospělých lidí trpí nedostatečnou...

Život s následky klíšťové encefalitidy

Paní Jiřina Kolářová, která své zkušenosti stručně vylíčila v rubrice "Diskuze",...

Život se žlutou kůží

Žloutenka je někdy zaměňována a ztotožňována s virovým zánětem jater, hepatitidou....

Život si řídíme sami – jen na nás záleží, zda sáhneme po drogách

Mnozí z nás se jistě zamyslí nad tím, čím je dáno, že někdo k drogám sklouzne...

Život závislého lze prožít i bez drog

Když se mluví o závislosti, často se rozumí samo sebou, že jde o závislost na...

Životní optimismus chrání srdce

Také už jste slyšeli, že smích prodlužuje život? Podle nedávno publikované kanadské...

Životní pohodu lze nalézt navzdory vleklé nemoci

Lupénka může člověka přimět k zamyšlení nad sebou samým a také nad tím, jak...

Životní prostředí těhotných žen ovlivňuje riziko alergie u jejich dětí

U více než poloviny astmatiček se v průběhu těhotenství jejich onemocnění zhoršuje,...

Životní styl – důležitá součást léčby dyslipidemie

Dyslipidemie neboli příliš vysoká hladina škodlivého cholesterolu v krvi je...

Životní styl a prostata

Předchozí styl života a jeho změna při projevech benigní hyperplazie prostaty...

Životu nebezpečné chrápání - zástava dechu během spánku.

Chrápání není jen obtěžující jev pro svého "majitele" a jeho partnera, může...

Žloutence se v Evropě daří

Přes veškerou osvětu a snahy mnoha lékařů a vědců se hepatitidě stále daří komplikovat...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#