| Nápověda

Angina pectoris

Prvním vyšetřením srdce stále zůstává vyšetření lékařem
Angina pectoris je označení obtíží vznikajících při nedostatečném prokrvování srdečního svalu. Je jednou z forem ischemické choroby srdeční. Mezi jejími typickými projevy...  celý článek
Ilustrace
Bolest na hrudi je jedním z typických znaků závažného onemocnění srdce nebo plic. Bolest může mít různý charakter: tlaková, řezavá, ostrá, bodavá, tupá, vystřelující do různých...  spustit dotazník
 
Ilustrace
Hluk srdci neprospívá, zvlášť pokud jste mladý kuřák
Ticho léčí – známá fráze, kterou se lidstvo řídí již po generace. Teprve v poslední době se však nalézají vědecké důkazy pro to, že hluk má opravdu neblahý vliv na zdravotní s...  celý článek
Ženy ohrožují na životě nejvíce nemoci srdce
Podle výsledků kanadské studie mají ženy s nejzávažnějším typem anginy pectoris třikrát vyšší riziko rozvoje nebezpečného onemocnění koronárních tepen. Ukazují to výsledky...  celý článek
Poškození srdečního svalu lze zachytit na EKG
Co je to infarkt myokardu? Vzhledem k tomu, že srdce musí ve dne i v noci bez přestávky pumpovat krev do celého těla, má své vlastní stálé zásobování kyslíkem a živinami. To...  celý článek
Prokazatelná při EKG vyšetření
Navzdory poměrně komplikovanému názvu je tato choroba asi většině z Vás dobře známa. Její důsledky pro naše zdraví jsou příliš vážné a výskyt v našem nejbližším okolí příliš...  celý článek
EKG je součástí kardiologického vyšetření
Jakým způsobem se infarkt myokardu (IM) diagnostikuje? Má-li váš lékař podezření na IM, neodkladně provede tato vyšetření: EKG – pomocí měření elektrické aktivity srdce IM d...  celý článek
Pomocí kabelů se pacient připojí k přístroji

EKG

EKG, elektrokardiografie, „natáčení srdce“ je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. Záznam elektrické akt...  celý článek
Přestaňte kouřit!
Jaká je prevence IM? Zlepšete svou hladinu cholesterolu. Jestliže nevíte, jakou máte hladinu cholesterolu, je nejvyšší čas si ji u svého praktického lékaře zjistit.  celý článek
Co je příčinou infarktu myokardu? Infarkt myokardu je výsledkem procesu, který se nazývá koronární nemoc. Jedná se o ucpávání věnčitých cév srdce, které vyživují srdeční sval...  celý článek

Ischemická choroba srdeční

| Dotaz od: alzbeta

Mám 85-ti letou maminku u které asi před 20- 25 lety diagnostikovali lékaři ICHS se záchvaty anginy pectoris. Léta užívala Mono Mack,Digoxin,Hydrochlorothiazid a Prestarium.Před...

Když se někdy pacientům náhle změní jejich dlouhodobě užívané léky, mohou mít potíže - ani ne čistě psychické, spíše z toho, že mají obavy, aby léky, které dostali, jim nějak...

Vyšetření?

| Dotaz od: Miroslav

Je u mě podezření na nestabilní ang.pectoris, alespon dle příznaků, po jídle, výstřely do lopatky, levé ruky, přecházení této tupé bolesti po těchto místech, kde se objeví na...

Vaše obtíže nejsou zcela typické pro anginu pectoris, spíše bych je dával do souvislosti s postižením páteře. Vyšší odstup ST v hrudních svodech je častým nálezem u mladších...

Pokud se léčíte s nemocným srdcem a právě se chystáte vyrazit na tolik očekávanou dovolenou, měli byste vědět, že se vám tím okamžikem zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního...  celý článek
Prožít infarkt je velmi nepříjemná zkušenost. A je tato příhoda důvodem, proč skoncovat s cestováním v letadle? Odpovědi na tuto a další otázky hledala britská k...  celý článek
Co měl lékař na mysli, když před vámi vyslovil tuto diagnózu? Leccos lze odvodit - choroba srdeční je vcelku jasná. Ale co s tou ischemií? Ischemie je označení pro stav, kdy...  celý článek
Ateroskleróza a s ní spojená onemocnění srdce a cév se někdy označují jako „nemoc 20. století“. Netrápí ale jen naši moderní civilizaci. Angina pectoris nebo infarkt myo...  celý článek
Ateroskleróza neboli po česku kornatění cév je degenerativní onemocnění cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, při němž dochází k tuhnutí (kornatění)cévní stěny a zužování...  celý článek
Stres negativně ovlivňuje zdraví srdce. S tímto závěrem přišli na 49. výroční konferenci Americké společnosti pro srdeční choroby američtí lékaři. Jejich výzkum pak potvrdili i...  celý článek

Prosím dá se vyléčit vasospastická AP, po 10 let ji mám v diagnoze u svého cardiologa a naposledy mi napsal že mám ischemii a pouze algický syndrom. Po ránu mám bolesti na hrudi...

Vasospastická angina pectoris se sama neztratí, ale příznaky jsou někdy mírnější. Princip vasospastické anginy spočívá v tom, že se céva, která zásobuje srdeční sval, zúží a vy...

Američtí vědci objevili dalšího činitele, pomocí kterého dokážou mnohem lépe odhadnout, jakou má člověk naději, že ho postihne některé ze srdečních onemocnění. Nemoci jako...  celý článek

Bolest na hrudi.

| Dotaz od: Dagmar

Mám takový dotaz,už 14 dní pozoruji bolest na prsou jde mi to až do zad někdy mravenčení a bolest v levé ruce př měření tlaku naměřuji hodnoty v průměru 105/ 58(65) tep 98až...

Obtíže, jaké uvádíte, patří k těm velmi častým, které řeší praktičtí lékaři, internisté, kardiologové..Jde o odlišení poruchy typu anginy pectoris a tzv. vertebrogenních obtíží...

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností, jak podpořit nemocné srdce. Přesněji řečeno srdeční sval, který nedokáže přečerpat dostatečné...  celý článek
Máte nechuť k práci, která vás dříve bavila? Enormně vás unavují běžné činnosti v zaměstnání a vstát ráno z postele je nepřekonatelný problém? Pak možná trpíte tzv. syn...  celý článek
Jídelníček průměrného Čecha se v posledních dvaceti letech výrazně ozdravil. A je to znát i ve statistických tabulkách: od roku 1990 výrazně poklesla úmrtnost na choroby srdce a...  celý článek
Potíže s cévami jsou dnes bezkonkurenčním zabijákem číslo jedna, co se nemocí a úmrtí týče. Pro kvalitu života a život samotný jsou některé cévy důležitější než jiné. Koronární...  celý článek
Choďte a zase choďte. I takto jednoduše by se dala nazvat rada, která vám může zachránit zdraví, a někdy dokonce život. Chůze má totiž blahodárný účinek na celý lidský...  celý článek
Pod pojmem onemocnění srdce si většina z nás představí především infarkt myokardu, anginu pectoris a možná také nějakou tu chlopenní vadu. Choroba s názvem alkoholická...  celý článek
Pokud máte rádi vysokohorskou turistiku a zároveň máte potíže se srdíčkem, pak raději opatrně. Vysoká nadmořská výška je totiž spojena s významnými změnami v kardiovaskulárním...  celý článek
Přestože západní medicína se svými důkazy podloženými poznatky, přístroji a účinnými léky pořád hraje hlavní roli v léčbě srdečních onemocnění, stále více lidí se zajímá o...  celý článek
Ne nadarmo se říká, že muzika umí léčit. Její poslech může prospět také pacientům, kteří trpí těžkým stresem a úzkostí a kteří právě podstupují léčbu ischemické choroby srdeční.  celý článek
Máte-li podezření na infarkt myokardu, okamžitě volejte ZZS (tel. 155). Volejte i tehdy, pokud si nejste jisti, zda jsou příznaky opravdu vážné.  zobrazit článek
Mezi standardní otázky při vyšetření lékařem patří, zda kouříte. Vyhnete se jí jen těžko a záleží na vás, zda své kuřáctví chcete tajit. Dobře si ale svoji odpověď rozmyslete...  celý článek
Po poslední cigaretě nastane podivné prázdno. Kdo pocit, že mu něco chybí, dokáže zahnat nějakou činorodostí, zvládá vše lépe. Mnoho čerstvých nekuřáků ale nevydrží a vymění...  celý článek
Většina pacientů trpících srdečními chorobami může svým aktivním přístupem přispět ke snížení rizika zhoršení nemoci. Je důležité stanovit si jasné cíle, změnit špatné zdravotní...  celý článek
Běžecké i sjezdové lyžování jsou oblíbené zimní sporty, které rozvíjejí fyzickou zdatnost. Její udržování a zlepšování je důležité nejen jako součást prevence vzniku nebo...  celý článek
Ačkoliv by se mohlo zdát, že když klesne riziko kardiálních komplikací, klesne i riziko plicních onemocnění, opak je pravdou. Plíce totiž na regeneraci potřebují daleko více...  celý článek

Masážní vanička na nohy

| Dotaz od: zuzka

Prosím Vás, maminka dostala jako vánoční dárek masážní vaničku na nohy, kterou si moc přála, ale dle návodu by jí snad neměla používat, nebo by se měla předem zeptat lékaře...

Vzhledem k tomu, že maminka trpí neuropatií a velmi pravděpodobně (vzhledem k tomu diabetu) i poruchou prokrvení dolních končetin, doporučovala bych ještě toto konzultovat s...

Bušení srdce

| Dotaz od: Nikol

Je mi 33 let. Již delší dobu (asi tak rok) se mi stává, že mi z ničeho nic začne bušit srdce, ale nepravidelně (jako by zakoplo a rychle se snažilo vstát- třeba 3x po sobě...

Moc ráda bych Vás uklidnila,ale bez vyšetření by to nebylo "fér".Vaše příznaky mohou být "pouhým"projevem zvýšeného napětí nervového systému/tzv.sympatikotonie/,ale u ženy...

Neustala nutnost dodechovani

| Dotaz od: Ladislav

Mam dotaz ohledne meho problemu s neustalou nutnosti dodechovani a to i v klidu - casto se stava, ze dodechnout nemuzu a casto musim i zivat. Pred cca 4mi mesici jsme mel...

Pokud máte v pořádku EKG, krevní tlak, napadá mě, zda netrpíte chudokrevností, ta se často projevuje dušností (snadným zadýcháním se) a zvýšenou únavností. Na vině může být také...

Riziko

| Dotaz od: Karolina

Pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda mám nějaké riziko dostat srdeční onemocnění (ICHS, angina pectoris, infarkt) i v mladém věku (popřípadě kolem 30, ale i teď).Mám 21 let...

Vaše vyšetření jsou v normě. Jde ještě o rodinnou zátěž, pokud vaši rodiče nemají problém se srdce, tak vaše riziko je nízké. Obezita a nedostatek pohybu jsou také rizikové...

HA tri-regol

| Dotaz od: Barbara

Chtěla bych se zeptat začínám poprvé s HA tri-regol a chtěla bych se zeptat zda po ní budu tloustnout a jestli je tato antikoncepce šetrná,jelikož mám v rodině angínu pectoris a...

Jestliže vy sama jste zatím s tlakem žádné problémy neměla, nemusíte se obávat. Tloustnutí je vpodstatě zadržování vody v těle, které způsobují hormony obsažené v antikoncepci...

Bio aloe vera

| Dotaz od: Zdeněk

Dočetl jsem se, že pokud mám krevní skupinu 0, pak bych neměl užívat bio extrakt z aloe vera. Údajně dochází k nadměrnému ředění krve. Užívám léky na anginu pectoris, včetně...

Toto tvrzení vychází z diety dle krevních skupin, která se řadí spíše k alternativním způsobům stravování. Osobně nepovažuji užívání aloe vera v přiměřených dávkách za nevhodné...

Je možná a vhodná léčba kmen. buňkami pro 1) žena 78 let, art.kolena 3.stupeň, TEP doporučena, ale zamítnuta pro onemocnění srdce/těžká angina pectoris/ a 2)žena 51let, artroza...

Léčba artrozy kmenovými buňkami je záležitost zatím experimentální, běžně se tato léčba neprovádí. Navíc u pokročilých artroz je tato léčba i neindikována, není na místě...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Dagmar

Chci se zeptat, 1) zda je možné, aby důvodem vysokého krevního tlaku (140/95) byl problém s bederní páteří - ztuhnutí. Po odstranění by se měl tlak dostat zcela do normálu a...

Lék Tenoloc je nasazen správně - používá se k léčení vysokého krevního tlaku a zúžených cév na srdci (syndrom angina pectoris) - vysvětlení: Tenoloc zpomaluje srdeční frekvenci...

Perkutální transluminální angioplastika je moderní a elegantní technika, která umožňuje zobrazit a zároveň léčit věnčité tepny Vašeho srdce. Pomocí této metody může lékař nalézt...  celý článek
Chtěli byste někam letět, ale přemýšlíte, zda je to bezpečné, když máte nějaké srdeční onemocnění? Výzkumníci z Yaleovy univerzity sestavili seznam doporučení, jak se chovat a...  celý článek

Srdce, bolesti na hrudníku

| Dotaz od: Jarka

Moje dcera má občas bolesti jakoby na hrudníku, v dolejší části. Poslední dobou měla dvakrát, když byla ve vaně bolesti jakoby dolních žeber a šlo jí to nahoru do krku, do...

Bolesti na hrudi mohou být způsobeny jak ze srdečních příčin, tak například i pálením žáhy, nebo drážděním mezižeberních nervů. Doporučoval bych proto komplexní vyšetření u...

Dieta při brániční kýle

| Dotaz od: Erika

Léčím se na vysoký krevní tlak,mám velkou brániční kýlu.Užívám léky -moduretic,micardis,betaloc SR,helicid.Minulý týden jsem mělá bolesti na hrudi,tlak i mírné pálení,bolest...

I když nechcete hned k lékaři, doporučuji kontrolu jakýmkoli lékařem, kterému důvěřujete - je zejména nutné vyloučit bolesti na hrudi při angíně pectoris, tj. onemocnění...

Anxiolytika a antidepresiva – dvě kategorie poměrně často zmiňovaných a užívaných léků. Přesto se ale většinou jejich účinky lidem pletou a zaměňují je. Pojďme si tedy udělat v...  celý článek

Bolest rukou

| Dotaz od: Zdeněk

Včera jsem se předklonil a po několika minutách mě začaly neskutečně bolet obě ruce. Bolest se přelévala mezi ramenem a loktem do zápěstí a zpět. K tomu mne začalo bolet...

Bolesti na hrudi, vyzařující do ramene a horní končetiny by mohly znamenat infarkt nebo anginu pectoris, pálení žáhy, jak píšete, není určující. Doporučuji Vám nečekat, až se...

Začátkem určování diagnózy je podrobné klinické vyšetření. Váš lékař se Vás podrobně zeptá na Vaše příznaky a anamnézu.  celý článek

Bolest u srdce

| Dotaz od: Monika

Od mala sportuji a hraji fotbal. Dřívě mě sem tam píchlo u srdce, ale poslední dobou se to nějak zhoršuje, byla jsem minulý rok na EKG a to bylo v pořádku, spíše mě píchá nad...

Moniko, je dost pravděpodobné, že Vás píchá až za srdcem, bývají to hodně často podráždění svalů od páteře. Zkuste při tom dýchat mělce a do budoucna dbát na správné sezení...

Vaginalni krouzek

| Dotaz od: anonymka

Chtela bych se zeptat jestli je pravda, ze pri uzivani vaginalniho krouzku je nizsi riziko zilni trombozy(mam pro ni geneticke predpoklady) ale jestli neni nijak snizena i...

Výrobce jasně udává neužívejte když Máte, nebo jste v minulosti měla, krevní sraženinu (trombózu) v žilách dolních končetin, plících (embolie) nebo jiných orgánech...

Je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci (konkrétně je to Vreya). Jsem s ní spokojená, líbí se mi její spolehlivost ohledně nechtěného...

Ničeho bych se nebála, že dostanete trombózu je menší riziko, než že Vás zítra srazí auto:) řečeno s nadsázkou. Pokud nekouříte a nemáte zátěž v rodině, nebála bych se.

Chirurgie srdce a velkých cév, jeden z nejpřitažlivějších chirurgických oborů, má historii plnou výjimečných osobností. Přesto na počátku i tento respektovaný – a poměrně m...  celý článek
Vyjádřit jednou větou, jak se projevuje metabolický syndrom, je velmi komplikované. Nejlépe jeho příznaky vyjadřuje výraz "smrtící kvarteto".  celý článek
Ročně využívají letecké dopravy miliony osob. S tím souvisí otázky bezpečnosti letecké dopravy u osob trpících akutním nebo chronickým onemocněním. Absolutní zákaz se však týká...  celý článek

Divný pocit v srdci

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych se vás zeptat ,mám takoví divný pocit v srdci stává se mi to docela často cítím jak mi v něm silně proudí krev takoví prudký tok je mi to dost nepříjemné . Občas mi...

Pravděpodobně se jedná palpitace. Jde o předčasné stahy srdce, mají je všichni lidé, ale pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečené, pouze nepříjemné. Někdy palpitace jsou...

Tlak mám v normě, ekg taky, léčím se s vyšším cholesterolem, poslední dobou mi činí občas problém vyjít schody, musím se zastavit, někdy mi nestačí dýchat nosem a dýchám pusou...

Vaše potíže mohou být od srdce. Jak popisujete vaše potíže mohlo by se jednat o anginu pectoris. Bude vhodné další vyšetření u vašeho praktického lékaře, který rozhodne o dalším...

Dárcovství krve

| Dotaz od: Anna

Když bych chtěla kromě krve dávat i destičky, jaká pravidla platí? jak často se může dávat? Co to obnáší? Jak povzbudit znovu hubnutí, když se tělo brání a jsou pocity velké...

Pokud jste již darovala plnou krev, budete velmi pravděpodobně také vhodným dárcem krevních destiček. Obecná (zákonem stanovená) kriteria jsou: věk 18 – 60 let., minimální t...

Bodavá bolest u srdce

| Dotaz od: David

Už 3tí den mne bolí asi 5 cm vlevo od hrudní kosti. Bolest je svíravá a ohraničená. Mívám občas vyšší tlak. Cítím se celkově unavený a zesláblí. Bolest levé strany je jedině na...

Takto korespondenčně bych komentoval jen dvě věci. Za prvé které stavy s bolestí na hrudi jsou závažné a současně hrozí nebezpečí prodlení. Nejčastější je ischemická choroba...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: zdenek

Bude mi 60 let a jelikož jsem nikdy nebyl v sauně,rozhodl jsem se ji navštívit.Přečetl jsem si na internetu návod správného saunování a první tři návštěvy proběhly dobře.Cítil...

Akutní infarkt byl naštěstí vyloučen, může se ale jednat i o námahovou anginu pectoris. V první řadě doporučuji kardiologické vyšetření - buď bicyklovou ergometrii (zátěž...

O tom, že lidskému tělu může prospívat pobyt v sauně, ví i malé dítě. Méně je však veřejnost informovaná o tom, že existuje i dokonalý protipól sauny, tzv. polárium.  celý článek

Bolest srdce

| Dotaz od: Jitka

Jiz druhym dnem mam potize spat mam pocit ze mi neco svira srdce obcas rychle buseni a bolest strilici do leve ruky.potim se a jsem slaba.ale nemuzu k lekari jsem sama s malim...

S popsanými obtížemi v každém případě co nejdříve vyhledejte lékaře. Pokud se nestupňují, praktického lékaře, který Vás orientačně vyšetří a podle nálezu určí další postup...

Chtěla bych se zeptat, proč se kys.acetylsalicylová 100mg užívá až jako sekundární prevence IM a ne již jako prim.? Samozřejmě u osob v riziku ( starší, s projevy ateroskl. i...

Hano! Kladete sofistikovaný dotaz! Kyselina acetylsaliczlová má samozřejmě, jako všechny léky, své nežádoucí účinky. Indikujeme její nasazení v případě, kdy její příznivý efekt...

Divné pocity

| Dotaz od: Martina

Mám na Vás probu ohledně mého zdrav.stavu. Je mi 20 roků, před nedávnem se u mě začaly projevovat tyhle příznaky bušení srdce, kamkoliv jsem sama šla bála sem se že se něco...

Angina pektoris je projevem koronární nemoci srdce, předpokládá tedy zúžení přívodných cév aterosklerotickými pláty. Tato diagnosa je u mladé ženy velmi vzácná, Vy jste...

Moje tchýně má velmi často problémy s velmi vysokým tlakem. Vezme si tbl pod jazyk a běží na pohotovost. A tak je tomu již 2 měsíce, 3x do týdne. Dostala nějaké léky, ale kvůli...

Paní Petro vzhledem k závažnosti problému a nemocem komplikujícím- angina pectoris, bych doporučila pečlivé vyšetření internistou, kardiologem a důslednou farmakologickou léčbu.

Tepová frekvence

| Dotaz od: ArchJan

Vážený pane doktore, v poslední době mám zvláště odpoledne problémy s extrasystolou. Můj lékař mi řekl, že to není nebezpečné a užívám 1/2 tablety ráno Sectralu. Nyní, pak, a to...

Sektral snižuje tepovou frekvenci, jak v klidu, tak v zátěži. Dle rozpisu léků jste asi kardiak. Warfarin je lék na ředění krve, který se dává při fibrilaci síní nebo plicní...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: skarpy

Prosím o informaci ohledně tlaku na hrudi a palení za hrudní kosti. již nejakou dobu pocituji slabší tlak hlavně v noci a při vydechu .palení většinou přes den. mam EKG v...

Pokud se ptáte, co máte za nemoc, tak se může jednat o různé interní stavy, pro lepší orientaci by to samozřejmě chtělo rozsáhlejší vyzpovídání - jednou z možností je tzv...

Ergometrie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat práci Vašeho srdce při zátěži. K vyšetření se používá bicyklový ergometr nebo běžící pás. Bicyklový ergometr je...  celý článek
Myslíte si, že vysoký krevní tlak je banalita, která nezaslouží pozornost? Tak to jste na velkém omylu! Právě vysoký tlak krve (odborně nazývaný hypertenze) často stojí v pozadí...  celý článek
Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?  celý článek

Srdíčko

| Dotaz od: Lili

Vážený pane doktore, obracím se k Váms prosbou,...mám 22 let, vážím 68kg a meřím 162cm. Byl mi zjištěn vysoký krevní tlak a vysoká tepová frekvnece, závěr sinusová tachykardie s...

Pokud vaše obtíže i při terapii trvají, pak bych doporučovala provedení zátěžového EKG a zopakovat Holterovské měření EKG. Pokud se nic nezjistí, příčina může být i...

Dušnost a tlak mezi lopatkami

| Dotaz od: Ondřej

Psal jsem Vám již o mém problému s dýcháním...Doporučila jste mi ještě srdeční vyšetřní: na EKG a na zátěžovém EKG jsem by a vše bylo O.Kl...Myslíte,že bych měl absolvovat ještě...

Pokud obě EKG dopadla v pořádku, můžete zkusit ještě echokardiografii, jinak bych se ale přikláněl k vyloučení srdeční příčiny dušnosti. Hezký den.

Zdravé srdce a cévy nám pomáhá udržovat zdravá životospráva – přiměřená výživa, fyzická aktivita, psychická pohoda. Pokud se nám tato „jednoduchá“ pravidla nedaří dodrž...  celý článek
Infarkt myokardu je odumření části srdečního svalu. Vzniká jako následek přerušení přívodu krve vyživující Vaše srdce. Hlavní příčinou infarktu tedy je postižení koronárních...  celý článek

Atikoncepce a hormony

| Dotaz od: Lenka

Je mi 43 let a před dvěma lety by byl zjištěn nedostatek progesteronu, na který mi můj lékař předepsal Cerezette. Asi před měsícem mi gynekolog předepsal Yadine kvůli mastné...

Nevolnost a zažívací obtíže jsou u hormonální antikoncepce včetně Yadine poměrně časté. Není to však důvod se antikoncepce zříkat, jen je zapotřebí trpělivosti, než najdete tu...

Svědění, pálení, otoky, pocity suché kůže, záchvaty kašle, kýchání – takové jsou projevy alergie. Že nejde o nic příjemného, je asi jasné každému.  celý článek
Hypertenze je označení pro vysoký krevní tlak. Jeho počáteční stádia probíhají bez jakýchkoli projevů. Později se objevují bolesti hlavy, poškození tepen a tělesných orgánů. O...  celý článek
Ergometrie, šlapání na kole, nebo prostě „kolo“, je zátěžové vyšetření funkce srdečního svalu. Pomocí šlapání na rotopedu proti regulovatelnému odporu zatěžuje Váš org...  celý článek

Chtěla bych Vás pooprosit o radu. Jedná se o mou matku, která má 55 let a její anamnéza je: deprese, dna, astma, angina pectoris a v současné době je onkogynekologický pacient...

Užívání 13 léků je opravdu dost, léky se mohou vzájemně ovlivňovat v účincích. Odborník zabývající se jen optimalizací léků není. Možností je navštívit jednotlivé odborníky, aby...

Jsem 8let po inplantaci stentu.Dosud bez problémů.V posledních měsících mě vynechává srdce s prudkou bolestí.Po chvíli bolest přejde.Užívám Betaloc 100.Ošetřující lékař mě...

Pokud je klidové i zátěžové EKG v pořádku, koronarografie v pořádku, 24 hodinové monitorování EKG v pořádku, skutečně nejspíše není proč se znepokojovat. Nicméně popsané obtíže...

Arytmie

| Dotaz od: Veronika

Mám takový problém zpozorovala jsem ho zhruba v 7 letech(nyní 17), byly to překlepy srdce trvají mi do teď chodím pravidelně k srdcaři, ale nikdy mi neřekl co se mnou vlastně je...

Máte četné extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce, mimo pravidelný rytmus. V určité míře je mají všichni lidé, ale pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze někdy...

Dosud vůbec největší výzkum týkající se vlivu různých léků na morbiditu a mortalitu pacientů s chronickým srdečním selháním ukázal, že přidání léku s účinnou látkou ivabradin ke...  celý článek
Koronarografie je vyšetření, které umožňuje zobrazení věnčitých tepen srdce. To jsou ty, které vyživují samotný srdeční sval. Pomocí této metody může lékař prohlédnout tepny...  celý článek

Strach z infarktu

| Dotaz od: Martina

Mám strach o tatínka, je mu 54 let, v 50 let prodělal infarkt, který se poznal až z krevních testů, na ekg se neobjevil. Taťka měl jen pocit, že ho pálí žáha. 2 krát mu dály...

Odlišit u pacienta s prokázanou ischemickou chorobou srdeční bolesti způsobené ischemií, tedy anginu pectoris, a bolesti jiného charakteru, zvláště pokud mají určitý psychogenní...

Angína je akutní zánět krčních mandlí, který způsobuje jejich bolestivé zduření. Může být bakteriálního nebo virového původu. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním...  celý článek

Angin-heel s

Bolest v krku patří mezi běžné obtíže. Může jí začínat rýma, virová infekce, angína, může se tak ale projevovat i podráždění suchým prostředím, kouřem nebo neobvyklou námahou...  spustit dotazník

Antibiotika a zákrok

| Dotaz od: Petr

Mám dokaz dostal jsme angínu a mám antibiotika a začal mě bolet i zub, respektive mám váček, je možné podstoupit zákrok ?

V zásadě tomu nic nebrání, otázka je na co jste to dostal. Jestli máte angínu, tak zůstaňte doma, jestli na zánět prstu na noze (a moc to nesmrdí), tak proč ne? Abych řekl...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Z výtěru krku mi byl nalezen streptokok. Prodělávám nyní 4. angínu za poslední 3 měsíce. Takhle časté onemocnění u mě nikdy nebývalo. Měla jsem typ, že bacilonosičem je můj...

Bohužel se nacházíte v obtížné situaci, nelze vyloučit další opakované infekce. Řešením by mohla být tonsilektomie - odtrsanění krčních mandlí, názory na tento zákrok jsou ale...

Antikoncepce a Penicilin

| Dotaz od: Jana M.

Užívám hormonální antikoncepci Lindynette 20 a na angínu teď beru Penicilin (750mg), jak dlouho po dobrání Penicilinu je snížen učinek antikoncepce? Děkuji

Je ověřenou skutečností, že penicilin snižuje účinnost hormonální antikoncepce zvýšením metabolismu estrogenů a snížením jejich obratu v těle v důsledku vyhubení normálních...

Vytrhnutí krčních mandlí

| Dotaz od: Katka

Ráda bych znala váš názor. Syn (2,5roku) má během jednoho roku už 8 anginu, ta je doprovázená vysokými teplotami a čepy v krku. Jedinou naši šanci vidím ve vytrhnutí krčních...

Na odebrání krčních mandlí je ještě brzy - před čtvrtým rokem není dokončeno vyzrávání imunitních buněk v tělíčku malého člověka a odstraněním mandlí by mohla být imunita spíše...

Penicilin

| Dotaz od: Aleš

Beru penicilin na anginu.. Zbývají mi 2 dny do dobrání a madle mě stále bolí.. Teplotu nemám, ale pořád nemůžu polykat.. V moči navíc silně cítím zápach toho PNC.. Je to...

Vážený pane Aleši, zbytky penicilinu se ledvinami vylučují do moče, a proto je moč cítit po penicilínu.Pokud užíváte penicilin více jak tři dny a dosud nedošlo ke zmírnění či...

Rýma

| Dotaz od: Romana

Chtěla bych se zeptat máme 4letého syna a neni měsíc ,aby nebyl nemocný.Bud má angínu,nebo rýmu a kašel.Potom 8měsíční dceru a ta má neustále rýmu,odsávačkou nic odsát nejde,ale...

Romano! Na dálku Vám poradím jen velmi obecně. 1 - dcera. Pokud jí z nosu teče labe, jde o čirou, řídkou sekreci, pak je to nejspíš alergie... Vemzěte ji k pediatrovi k...

Posílení imunity

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, dcera (5 let) v loňském roce prodělala 3 streptokokové angíny a zánět dutin. Na imunologii jí byl předepsán lék Singulair 5 Junior pro posílení imunity, ale v...

Jak správně píšete, uvedený lék nepatří k lékům na podporu imunitního systému, ale k lékům doporučeným k léčbě bronchiálního astmatu spojeného i s alergii. Pakliže Vaše dcera...

Pořád angína

| Dotaz od: Petra

Můj syn nastoupil v září do školy a pořád dokola má angínu, bere pořád dokola antibiotika. Z výtěru z krku streptokok. je to normální?

Při nástupu do kolektivu (škola, školka) se mohou vyskytnout opakované infekce streptokokem, když je v kolektivu bacilonosič (má v krku přítomného streptokoka, ale nemá žádné...

Zjištění EB viru

| Dotaz od: Lenka

Po asi 3 týdny trvající angíně (měla jsem zvětšeny obě krční mandle a uzliny na krku) my byly udělány krevní testy a byla objevena přítomnost protilátek na eb virus. Ráda bych...

Protilátek proti EB viru se testuje více typů - ze souboru testů lze pak poznat, zda výsledky ukazují na nedávno proběhlé onemocnění, nebo zda máte protilátky již dlouhodobě...

Opakované angíny

| Dotaz od: Lenka

Mám 5.letou dceru,ta má docela často opakující angíny.A chtěla jsem se zeptat,jestli opravdu neexistuje jiný lék v sirupu než ospen.Děkuji

Lékem volby na anginu je penicilin (což je účinná látka Ospenu). Pokud vím, tak čistě penicilinové antibiotikum v sirupu mimo Ospenu není v současné době v ČR dostupné. Pokud se...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Z výtěru krku mi byl nalezen streptokok. Prodělávám nyní 4. angínu za poslední 3 měsíce. Takhle časté onemocnění u mě nikdy nebývalo. Měla jsem typ, že bacilonosičem je můj...

Bohužel se nacházíte v obtížné situaci, nelze vyloučit další opakované infekce. Řešením by mohla být tonsilektomie - odtrsanění krčních mandlí, názory na tento zákrok jsou ale...

Antikoncepce a Penicilin

| Dotaz od: Jana M.

Užívám hormonální antikoncepci Lindynette 20 a na angínu teď beru Penicilin (750mg), jak dlouho po dobrání Penicilinu je snížen učinek antikoncepce? Děkuji

Je ověřenou skutečností, že penicilin snižuje účinnost hormonální antikoncepce zvýšením metabolismu estrogenů a snížením jejich obratu v těle v důsledku vyhubení normálních...

Syn má během dvou měsíců po třetí za sebou angínu. 10 dní je v pořádku a pak zase začíná rýmu a horečky kolem 39, nejí. Má zvětšenou nosní mandli (byl vyšetřen na ORL), dýchá...

Pokud měl angíny (angína je na mandlích postranních) i má zvětšenou nosní uzlinu (to je prostřední jedna uzlina na patře) - jde o reakci lymfatického systému v krku na infekce...

Před rozvojem antibiotik byla angína závažným onemocním především pro své pozdní komplikace. Přestože nebyly tyto příliš časté, jejich závažnost se o význam dokázala spolehlivě...  celý článek

Opakované angíny

| Dotaz od: JN

Můj přítel trpí několik let opakovanými angínami a intervaly mezi nimi se bohužel zkracují, takže se vrací po 14 a i v mezidobí přetrvávají bolesti v krku. před Vánocemi měl...

Opakovaní infekce a angíny vždy vyžadují podrobnější vyšetření, vyžádejte si výtěr z krku pro zjištění bakteriálních původců, protože teprve potom se dá nasadit antibiotikum tzv...

Streptokok typu C

| Dotaz od: Klára

Dcera (18 let) má opakovaně virozy horních cest dýchacích, angíny, občas čepy na mandlích,často ji bolí dutiny (ve 12-ti letech punkce) a nyní má již po druhé ve výtěru z krku...

Jinou možností léčby je v první řadě cílená antibiotická léčba, tj. léčba takovými antibiotiky, které ukázalo vyšetření ("výtěr") citlivosti přítomné bakterie jako účinné. Mezi...

Povlak na jazyku

| Dotaz od: Dana

Můj problém je povlak jazyka,který nemizí a je bílý.Jsem často nemocná/chřipky,angíny,rýmy.../Poradíte mi,jak bych se mohla tohoto problému zbavit?děkuji za radu.Dana

Navštivte obvodního lékaře a nechte se vyšetřit. Dobré je absolvovat výtěr z ústní dutiny a krku se zaměřením nejen na bakterie, ale i na kvasinkovou infekci. Pokud ale nemáte...

Čepy na mandlích

| Dotaz od: Kateřina

Velice často se mi dělají čepy na mandlích - chronická angína. Dle mé obvodní lékařky se s tím nedá nic dělat. Vzhledem k tomu, že čepy opravdu příšerně páchnou mi to dost vadí...

Nechci nějak obcházet Vaší praktickou paní doktorku, zná Vás a její názor je jistě důležitý (a hlavně ví, co vše již bylo v léčbě zkoušeno), ale i tak se domnívám, že než se...

Časté angíny

| Dotaz od: Eva

Mám 8-letou dceru, která během posledních 6 měsíců byla 5x nemocná, z toho 2x angína, 1x streptokok, a pak 2x rýma a kašel. Byla jí 3x posobě podávána antibiotika. dokonce brala...

Stav může být skutečně podněcován zvětšenou nosní mandlí, která může bránit dostatečnému proudění vzduchu v nosohltanu a nose a znesnadňovat samočištění sliznic a podporovat...

Uzlina

| Dotaz od: Natalie

Od zari jsem prodelala tri anginy.nejprve jsem byla lecena penicilinem,pote zinnatem a ted rovamycinem. Zdurila se mi prava uzlina na krku. Z vyteru byl vyloucen streptokok,ale...

Milá Natálie,moc ráda bych Vás co nejdříve uklidnila a potěšila..Lymfatick uzliny jsou struktury,které působí jako filtr -aktivují se při zánětech ve spádové oblasti/ty nemusí...

Strepotkok

| Dotaz od: katka

Paní/pane doktorko/doktore Dcera 6let v prosinci prodělala angínu, streptokok piogenes, léčena penicilinem,poté výtěr negativní. V lednu druhá dcera 4,5 roku streptokok, bez...

Katko! Streptococcus pyogenes je škodlivá bakterie, která vcelku zásadně způsobuje záněty a její bacilonosičství je vzácné. Třeba zlatý stafylokok je naopak typicky přítomen...

Pendepon a fyzická aktivita

| Dotaz od: Klára

Měla jsem opakované problémy s bolestí v krku a anginu v průběhu posledních 6 měsíců. V červnu jsem byla na ORL s posledními bolestmi v krku, ale výtěry jsem měla v pořádku...

Dobrtý den.Pendeponizace Vás chrání před reinfekcí na penicilin-citlivými bakteriemi.Vlasntě tedy zvýhodňuje Váš imunitní systém.Otázkou ale je,proč se u Vás v tomto období...

Opakující se angína

| Dotaz od: Jana

Na začátku března jsem dostala angínu (bolest při polykání, únava, zvětšené mandle, afty, povleklý jazyk) paní doktorka mi nasadila OSPEN na 10dní. Po dobrání ATB do týdne znovu...

Další antibiotika bych předepsala pouze v případě prokázané bakteriální infekce, alespoň z CRP (nabírá se z krve, spolu se známkami infekce výška CRP rozliší virové a...

Jedná se o mého syna kterému je 6let.Od 16.12.2010 jsme nemocní první týden angína,po angíně zánět produšek na ten užíval Klacid,ale nezabral,tak jsme museli začít stříkat...

Lenko! Velká náchylnost vašeho synka k infekcím bude mít určitě více příčin. Zvětšená nosní mandle může být jednou z nich, pokud se i ORL lékař přiklání k jejímu odstranění, s...

Arytmie?

| Dotaz od: Nicole

Před půl rokem jsem byla poprvé nemocná ( angína, chřipka a zápal plic v jednom měsíci) a objevilo rychlé bušení srdce a to úplně bezdůvodně, třeba jsem čekala ve frontě na oběd...

Milá Nicole, určitě za svým lékařem zajděte. Bude dobré podstoupit základní interní vyšetření, které by dokázalo vysvětlit příčinu Vašeho imunitního oslabení /kumulace infekcí...

Bolest na hrudi. Zápal plic?

| Dotaz od: Jakub



Bolelo mě v krku a moje lékařka mi sdělila, že mám zánět nosohltanu, angína to není, 5 dní beru antibiotika. Stav se zlepšil pouze tím, že mě bolí o němo méně v krku. Ale uzliny...

Pokud přetrvává rýma, kýchání, bolesti v krku i po 5 dench užívání antibiotik, doplnila bych krevní odběry CRP, krevní obraz - zda-li přetrvává pozitivita markerů akutního...

Těhotenství

| Dotaz od: NIKOLA

Spím s klukem, pořád se do mě dělá, ale pořád jsem neotěhotněla, ale dostala jsem nedávno angínu. Po té angíně jsem se s ním znovu vyspala no a párkrát jsem zvracela a neměla...

Kupte si těhotenský test (nejlépe 2 a udělejte si je v odstupu 7 dní od sebe) a s ním zakupte krabici kondomů, v budoucnu s nimi nebudete mít tyto starosti (tedy pokud nebudete...

Vyrážka pod nosem

| Dotaz od: mamina

Mému synovi se téměř před rokem po vysokých horečkách při angíně a silné rýmě objevil pod nosem ( mezi nosem a ústy) otok s puchýřky. Praktický lékař diagnostikoval impetigo a...

Těžko na dálku určím o co se jedná, ale pokud jste ještě neabsolvovali vyšetření u alergologa, velmi bych se za to přimlouvala, může zjistit určitý druh alergie (testy), která...

Opakované bolesti v krku

| Dotaz od: Petra

Dcerka 5,5 roku v pátek dobrala Ospen 400, měla angínu. Dnes v neděli mluví,jako by měla plný krk a při polykání jí opět bolí v krku. Má tam lehce červený a jakoby bílý povlak...

Bohužel je možné, že se další angína objevila . Pokud má dcerka teploty, navštivte praktického lékaře, domluvte se na možnosti vyšetření CRP a provedení výtěru z krku. Dle...

Beta hemolytický streptokok

| Dotaz od: anna

Dceři 4 roky se opakovaně vrací beta hemolytický streptokok, angína vždy probíhá se vším všudy, zvracení, vysoké horečky, bolest v krku, za dva měsíce má již potřetí antibiotika...

Není příliš ideální, pokud se opakované infekty léčí stejnými antibiotiky. Bylo by dobré přeléčit případnou další angínu penicilinem, nejlépe kůrou penicilinu píchaného do...

Hemofilus-spálová angína

| Dotaz od: Hanka

Můj 5letý syn má všechny příznaky spálové angíny a 40horečky,čekáme na výtěr s krku-lékařka si myslí,že se to spíš pátá nemoc:(.Antibiotika zatím žádná.Byl mu před několika dny...

Spálovou anginu vyvolává streptokok, hemofilus je jiná bakterie. Nicméně hemofilus za určitých okolností může i takové příznaky vyvolávat. Záleží také na tom, jak se dítě cítí...

Pendepon a cigarety a alkohol

| Dotaz od: Karin

Kvůli opakovaným angínám (od začátku září jsem měla 5x angínu a 5x antibiotika) mi začali píchat injekce pendepon, 3x po 3 týdnech. Chtěla jsem se zeptat jestli se během léčby...

Milá Karin! Pokud užíváte antibiotika, není nejlépe zatěžovat vaše játra ještě alkoholem. Samozřejmě pokud slavíte narozeniny, jednu skleničku vína na přípitek si jistě dát...

Angína

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat, po kolika dnech začínají zabírat antibiotika na angínu. Od pondělí od rána užívám Opsen 1500 po 8 hodinách a dnes(čtvrtek) mám stále bílé čepy v krku a...

Jde-li skutečně o bakteriální anginu,která je citlivá na penicilin,mělo by tak během 3 dnů docházet k výraznému zlepšení stavu.Přítomnost bílých čepů není přesvědčivým znakem...

Kdy zaberou antibiotika

| Dotaz od: Michala

Syn 5let,od neděle má angínu večer na pohotovosti dostal Ospen 400 5ml po 8h,stále má již horečky kolem 38 i výše,kdy zaberou antibiotika?

Antibiotika zaberou obvykle 2-3.den, vydržte s nervami a dělejte malému zábaly celého těla, snížení teploty hodně pomohou, jen nesmí v zábalu nikdy usnout. Dobré tipy na zábaly...

Angína

| Dotaz od: Michael

Je mi 16 let a od září 2010 jsem měl už 4x hnisavou angínu. Vždy mám teploty nad 39. Antibiotika Penbene mi nezabírají, nyní užívám Klacid 500. Lékař mi doporučil vytrhnout...

Na afty Tantum verde /spray nebo roztok/ nebo obyčejny odvar z šalvěje a na vytrhnutí mandlí je vždy čas. Zkuste homeopatii nebo klasickou čínskou medicínu (vyhledat zkušeného...

Angína a bolest zad

| Dotaz od: Kateřina

Vím, že je to hloupý dotaz, ale je to pro mě celkem důležité. Je možné aby angína způsobovala bolest zad? Děkuji za odpověď.

Angína je obecně zánět mandlí a může mít původ virový nebo bakteriální. Tomu může odpovídat i řada obtíží ve smyslu zvýšení teploty, zvětšených uzlin, bolest v krku, bolesti...

Opakované angíny

| Dotaz od: Fialovaá Irena

Moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové, 5-6krát do roka.Nyní po výtěru bez nálezu,asi 3krát do roka, ale označovány jako hnisavé angíny.Nyní...

Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě, že jsou těžce postiženy zánětem - např. ten absces, v ostatních případech se vždy raději postupuje konzervativně. Samotné...

Už rok se léčím na streptokoka anginosus.Jsem po dobrání penicilínu,ale stále ho při výtěru z krku mám.Paní dr.říkala,že jsem bacilonosič.Může mi tento streptokok nějak poškodit...

Tato bakterie patří do skupiny streptokoků, stěnový (murální) antigen G. Chováním je podobný str.pyogenes (murální antigen A), způsobujícímu jhnisavé angíny. Poškodit orgány by...

Spálová angína

| Dotaz od: Ivana

Může se dítě v mateřské škole nakazit spálovou angínou ze zubního kartáčku souseda?Je lepší,aby si děti v kolektivech z těchto důvodů raději nečistily?

Spálová angína se samozřejmě může přenést, pokud se kartáčky dotýkají (a vlastník kartáčku je nakažen spálovým bacilem - streptokokem) nebo dítě použije kamarádův zubní kartáček...

Je mi 15, momentálně mam anginu, no už skoro, ne, protože v krku mě už neboli, nemam ani horečku, necítím se nemocné, ale úplně zdrava jeste nejsem.. Taky jeste kdo by byl po...

Vážená slečno Rebecco, užívání antibiotik ve většině případů vede k potlačení přirozené střevní flóry, a v důsledku toho k poruše rovnováhy mezi "hodnými" a "ošklivými...

Angínový streptokok

| Dotaz od: Hanka

Máme 5 letého syna,který od května,kdy měl spálu,trpí s malou přestávkou na angínového streptokoka v krku.Už když měl spálu,tak byl bez obtíží,jen zarudlý podbříšek.(bez teplot...

Pokud bude streptokok strále přetrvávat a potíže budou minimální, přikláním se k názoru: nechat to být a sledovat, kdyby došlo k aktivaci (spoustu bakterií totiž v sobě máme a...

Zvýšené leukocity

| Dotaz od: Petra

Před 14 dny jsem prodělala silnou angínu, byla jsem po té na krvi a zjistili mi velké zvýšení leukocitů na 14-15tis. Po týdnu jsem šla na solárko na které chodím pravidelně ale...

Petro! Zvýšený počet leukocytů ve vašem krevním obraze je jen známkou obranné reakce vašeho organismu na proběhlý zánět (angínu), s vyrážkou tedy přímo nesouvisí. Váš krevní...

Očkování nebo Luivac

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat na váš názor. Dos často bývám nachlazená a mám angíny a dr. mě doporučila Luivac na posílení imunity. Když jsem se jí zeptala jestli se mám naočkovat proti...

Luivac opravdu může posílit vaši imunitu. Zda vás ale ochrání před chřipkou bohužel nelze zaručit (zaručit to ale nelze ani při absolvovaném očkování). Hezký den.

Prosím o radu. Začátkem června jsem dostala hnisavou angínu ( mám ji každý rok jedenkrát). Paní doktorka nasadila penicilin 500jednotek po 8 hodinách. Čepy jakž takž odpadly ale...

Cítím s Vámi,je to opravdu jakési proklaté jaro-léto.Nicméně,slova soucitu Vás nevyléčí.A-bohužel-musím Vás zklamat,Váš zřejmě poněkud komplikovaný průběh tonsilitidy musí být...

Příliš dlouhá menstruace

| Dotaz od: hana

Po vysazení prášku jsem dostala angínu a začala brát antibiotika, a po dobrání antibiotik dostala menstruaci po 14 dnech od začátku té předchozí. První týden bylo jen špinění a...

Jedná se pravděpodobně o hormonální poruchu, antibiotika by na to neměla mít vliv, krvácíte-li již 3 týdny navštivte neprodleně gynekologa jsou to zbytečné krevní ztráty a je...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: anonym



Stále nemocná

| Dotaz od: Karin

Jsem stále nemocná. Začalo to asi před rokem a půl. Měla jsem angínu, potom mononukleózu, od té doby jsem zdravá tak 14 dní, pak jsem zase 14 dní nemocná a mám antibiotika. Ani...

Zánět mandlí nemusí být pouze bakteriální etiologie, kde pomáhají antibiotika, ale i virové etiologie, kde antibiotika nefungují. Doporučovala bych pravidelně kloktat Vincnektu...

Antibiotika

| Dotaz od: ivonroh

Dostala jsem antibiotika ospen 1500 na angínu , mohu se snima opalovat( co slunce může způsobit) a koupat, teplotu jsem neměla na škrábánív krku jsem zvyklá antibiotika beru...

Při léčbě antibiotiky by se měl člověk rozhodně alespoň v prvních dnesch vyhnout jak přímému slunci, tak i zvýšené fyzické námaze. Hezký den.

Zhorseni vyrazky

| Dotaz od: lenka

Chtela sem se zeptat,mam anginu a vyrazku v obliceji na dekoltu,usich,na rukou!vyrazka na rukou se mi rozsirila na prsty a scervenych tecek se mi udelaly puchyrky po celych...

Pravděpodobně se jedná o reakci na antibiotika. Doporučoval bych proto konzultaci s ošetřujícím lékařem ohledně jejich změny. Hezký den!

Čepy na mandlích a bolest hlavy?

| Dotaz od: Markéta

Několik let mám čepy na mandlích,mandle zvrásněné,jsem bez teplot a bolestí,angína velmi zřídka.U lékaře jsem nebyla, pouze čepy vymačkávám. Objevují se v drtivé většině na...

Doporučuji vám navštívit některou neurologickou poradnu, existují i specializované poradny přímo pro bolesti hlavy, kde vám mohou v tomto odpovědět na základě podrobnějších...

Rýma

| Dotaz od: Iveta Richterová

Minulý týden jsem prodělala angínu. Během onemocnění mi začala rýma, která je zelená. Antibiotika už jsem dobrala, ale rýma nepřestala. Je zelená, mám ucpané dutiny a špatně se...

Zánět dutin bych spíše vyloučil. Může se ale jednat i o alergickou rýmu. Doporučoval bych proto inhalovat a déle smrkat. V případě neustoupení obtíží do týdne bych doporučoval...

!Mám dotaz, už 2 roky mi léčí má doktorka angíny ATB Penbene (angíny jsem měla do roka i 4)Před asi měsícem jsem požádala kolegyni o výtěr z krku a měla jsem strep. beta...

Moc se omlouvám.ale musíte spolupracovat s ošetřující paní doktorkou.Jen ona zná konkrétní situaci,provádí výtěry a dostává labor.nálezy,Citlivost Streptokoků na PNC u nás byla...

Hořkost v ůstech

| Dotaz od: Jakub

Třetí den se léčím s angínou,zánětem horních dýchacích cest.Beru antibiotika a včera sem pocítil příšernou hořkost v ústech a projevilo se to i dnes.Je možné že je to způsobeno...

Jak hořkost v ústech tak průjem jsou s největší pravděpodobností způsobeny používáním antibiotik, jde o běžný nežádoucí účinek (zvláště některých - neuvádíte, co přesně berete...

Opakovaná angína

| Dotaz od: Martina

Moc by jste mi pomohla vyřešit tento dotaz. Cca 3 měsíce zpátky jsem měla 1. angínu bez bolesti v krku a teplot. (pouze zduřelé mandle a čepy) Byl mi nasazen augmentin 1g na 5...

Pokud by se opět objevily bolesti v krku doporučovala bych provést výtěry, odběry na akutní parametry zánětu - hlavně CRP. Příčinou angíny nemusí být vždy bakteriální infekce...

Menstruace

| Dotaz od: anna

Je možné že když jsme měla anginu a uživala jsem antibioltika, že se mu poté muže posunou menstruace? děkuji

Antibiotika obvykle vliv na cyklus nemají, pokud se Vám však menstruace posunula, může jít případně i o vliv samotného onemocnění (angíny).

Vysoké ASLO, syn 12 let

| Dotaz od: Jana

Můj syn (12let) prodělal před rokem a půl léčbu pendeponem pro vysoké ASLO, strep. angínu neměl, měl jen opakovaně streptokoka v nose a chronickou rýmu, byly mu ostraněny nosní...

Vyšší ASLO obvykle svědčí o prodělané streptokokové nákaze a přetrvávání reakce na nákazu v organismu, což může znamenat poškození kloubů a/nebo ledvin. Málokdy je vysoké ASLO...

Menstruace

| Dotaz od: anna

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Nedávno jsem dobrala antibiotikum OSPEN 1500 na angínu, ale nevěděla jsem ještě, že jsem těhotná. Může to nějak uškodit plodu? Jsem asi tak ve 3 - 4tt těhotenství. Děkuji

Ospen je penicilin a jeho toxicita je naprosto minimální. Ostatně v 3-4 týdnu je mimčo ve fázi "všechno nebo nic" - cokoli, co děláte, mu buď neublíží vůbec, nebo jej zabije...

Streptokok

| Dotaz od: Tereza

Od září jsem prodělala 2 angíny, poprvé mi paní doktorka předepsala Ospen, podruhé už jen jednu injekci Pendeponu. Ani jednou mi nedělala výtěr. Po celou dobu až doteď se ráno...

Krásný den.je mi líto,že se tolik trápíte pochybnostmi.Jste mladá žena,Vaši lékaři by při sebemenších pochybnostech doporučili další vyšetření.Nikdo jiný,než Vaši ošetřující...

Angíny

| Dotaz od: Štěpánka

Měla bych dotaz ohledně angín. Mívám ji pravidelně až 5x do roka. U svého lékaře dostanu vždy jen nějaká ATB, bez výtěru. Jelikož hodně pracuji s lidma, prevence v tomto...

Doporučuji ORL vyšetření vč. výtěrů z krku (příp. i nosu). Dle výsledku vyšetření lze pak navrhnout prevenci či léčbu (imunomodulancia, autovakcinace). Při neúspěchu...

Ospen

| Dotaz od: martina

Chtěla bych se zeptat na délku užívání Ospenu 750 u angíny u 7leté dcery,která váží 20kg. Má předepsáno 5 ml po 8 hod.,ale pouze 1 bal.po 60 ml.To vychází na 4 dny,ale v návodu...

Mohlo dojít k pochybení u paní doktory při předpisu léku nebo vás chce vidět na kontrole s holčičkou osobně. Zavolejte jí a zeptejte se, jak to vlastně je. Hezký den.

Angina

| Dotaz od: Lenka

Můj 6letý syn má už druhou angínu za dva měsíce,sedimentace byla dobrá a tak mohl do školy,ale v krku mu zůstaly bílé fleky.Co mám dělat aby mu zmizely a aby se angína nevratila...

Lenko! Proti bílým flekům (čepy, též se poznají pachem z úst) pomáhá zdravá životospráva, pestrá, zdravá strava, dostatek ovoce a zeleniny, sport, častý pobyt venku a velmi...

Dotaz

| Dotaz od: Dagmar

Chtěla bych vědět zda mohu chytnout angínu i v čekárně u lékaře ikdyž sem se tam moc dlouho nezdržela a jak se vlastně angína přenáší? Jestli je to spíše vzduchem a nebo přímím...

Angina je velmi obecné označení. Vy máte zřejmě na mysli postižení lymfatických tkání v oblasti krku. I zde může být několik forem dle původu- existují infekční i neinfekční...

Paní doktorko chtěla bych se zeptat od 20 let trpím na angíny, teď poslední rok jsem brala asi 10x ATB kvůly vysoké sedimentaci a bolesti v krku, ve výtěru mi pokaždé našly...

Máte opakovaně angíny, vyšší ASLO...je-li dle ORL nálezu příčina v tonsilách (bakteriální ložisko, krypty v tonsilách, čepy, opakovaně pozitivní výtěr z krku přes několikeré ATB...

Sjogrenův syndrom

| Dotaz od: Kateřina



Zvětšené krční mandle

| Dotaz od: Martin

V dubnu sem prodělal angínu, na kterou zabrali až druhé ATB, od té doby mě trápí zvětšené mandle. Bez bolesti v krku, bez teplot, jen se mi zvetsi mandle, zacnou se na nich...

Krční mandle se zvětší při své aktivaci-tedy potřebě uplatnit se jako imunitní orgán.Někdy se ale zvětšení,překrvení,"připravenost"tělu již nehodí,mandle vadí mechanicky,stávají...

Od 15 let mám po častých angínách chronický zánět mandlí. Nejprve jsem měla na mandlích čepy, poslední 2 roky již nemám čepy, ale teče mi z mandlí zapáchající hnis. Na výtěru u...

Zánět mandlí a štítná žláza jsou dva zcela odlišné orgány a tedy na vaši otázku odpovídám ne. Akné může být bakteriálního původu (také se někdy léčí širokospektrými antibiotiky...

Angína

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu, naposledy jsem vydržela být zdravá zhruba týden. Angína...

Častější angíny mohou mít příčinu v ložisku infekce, nejčastěji přímov madlích, nebo v celkové oslabení organismu (nepřecházíte ty angíny? Je nutné je vyležet a ležet ještě tak...

Jmenuji se Lukáš a je mi 17 let.Před týdnem jsem prodělal akutní angínu se kterou jsem bral antibiotika "Zinnat" v pátek jsem měl jít na kotrolu k obvodní lékařce kde mi při...

Lukáši. Výskyt bílkoviny v moči záhy po prodělaném zánětu není nic neobvyklého a nemusíte si s tím lámat hlavu. Nesouvisí to ani s Vaším nadměrným příjmem bílkovin (Vaše tělo...

Za poslední půl rok jsem měl 4 krát angínu na 3. anginu jsem dostal fromilid 250 a od te doby mám uz asi měsíc průjem s bolestmi bricha.Chci se zeptat jestli je to normalní...

Průjem patří mezi možné nežádoucí účinky užívání antibiotik včetně penicilinových. Informujte o něm svého ošetřujícího lékaře a domluvte se s ním na dalším postupu - jak léčit...

Pořád nemocná

| Dotaz od: petra

Má dcera 7let je každý měsíc nemocná a vždy je to stejné.Angína a dostane ATB.Tato situace už trvá více než rok.Prosím o radu jak máme podpořit její imunitu aby nebyla tolik...

Bylo by vhodné doplnit alergologické , imunologické vyšetření. Dle výsledků vyšetření by se pak zvolila imunomodulační léčba.

Je mi 19 let a za poslední půlrok už mám po 4 angínu... V roce 2011 jsem měla angínu v červnu...pak v říjnu... a v prosinci... Tenhle rok v únoru a teď v březnu. Antibiotika...

Moc si vážím Vaší důvěry, ale jediným správným rádcem Vám může být v tomto případě Váš registrující lékař. Zná Vás, Vaši zdravotní minulost. Bude také schopen posoudit typ...

Krční mandle

| Dotaz od: Petra

Na začátku měsíce března jsem prodělala angínu, brala jsem 7 dní DOXIHEXAL k tomu paralen - neměla jsem teplotu ani bolesti hlavy, jen zvětšené krční mandl, bílé čepy a špatně...

Petro! Je možné, že se zvoleným antibiotikem nepodařilo infekci na mandlích zcela odstranit a nyní došlo k jejímu opětovnému vzplanutí. Bude třeba znovu navštívit vašeho lékaře...

Dobry dem mam 4letou dcerku a neustale je nemocna ma caste anginy a zanety stredousi,ve dvou letech podstoupila odstraneni nosni mandle a ted ve ctryrech letech znovu...

Očkování po odstarěnní nosní mandle bych doporučila cca po měsíci, dcerka by měla být v době očkování bez infektu. Doporučovala bych doplnit alergologické, imunologické...

Chtěla bych se zeptat, zda mohu mít angínu pokud nemám krční mandle. Bolí mě na levé straně místo kde krční mandle byla, pokud si ono místo vytřu vatičkou je mírně cítit.Bolest...

Můžete. Mandle neboli tonsily jsou pouze součástí tzv. mízního Waldayerova okruhu, tj. po jejich vynětí ostatní mízní (lymfatická) tkáň tohoto okruhu zůstává na místě (což je v...

Noční pocení

| Dotaz od: Marek

Od čtvrtečního dne beru antibiotika V-Penicilin 0,8 Mega na angínu. Už je mi mnohem lépe, ale každou noc se musím i několikrát převlíkat, protože se budím celý zpocený, polštář...

V lidském organismu lze řadu stavů propojit, a tím i logicky vysvětlit. Nejde ale o vytváření teorií. V období, kdy léčíte zánětlivé onemocnění, se Vaše noční pocení obtížně...

Stále se opakující nemoci

| Dotaz od: Zuzana

Asi měsíc v kuse beru antibiotika jedny za druhými. Začalo to angínou léčenou penicilínem, hned na to zánět močového měchýře a necelý týden po doléčení sem už měla faryngitidu...

Doporučovala bych ORL vyšetření včetně výtěrů. Léčbu antibiotiky nasadit až dle citlivosti na konkrétní bakterii. Je dobře, že půjdete na odběry. Doplnila bych ještě...

Sediment krve 100

| Dotaz od: ivona

Prosím o radu, zda se dá nějakým způsobem snížit sediment krve. Mám po angíně a antibiot. hodnotu 110 a po týdnu 95. Jde to pomalu a nejde to nějak rychleji upravit? Děkuji

- hodnota sedimentace není poruchou, ale ukazatelem přítomnosti zánětu v organismu- nelze ji tedy samotnou upravit- adekvátní ústup vlastního onemocnění je následován snížením...

Přetrvávající vysoké ASLO

| Dotaz od: Iveta

Před Vánoci mi bylo zjištěno vysoké ASLO 1451, měla jsem opakované angíny a v polovině ledna 2009 jsem byla na operaci na odebrání krčních madlí. Od té doby bylo ASLO každý...

Iveto, ASLO jsou protilátky proti streptokokům, které můžou zaútočit na vlastní tkáň. I po zlikvidování streptokokové infekce mohou i několik měsíců přetrvávat. Půl roku už je...

Angína, syn 3 roky

| Dotaz od: Jana Klapková

Tříletý syn začal navštěvovat mateřskou školu. Onemocněl angínou, byl mu předepsán Ospen, po 14 dnech se mu angína vrátila a lékař na pohotovosti mu předepsal znovu Ospen, nyní...

Nejvíce jste mu už pomohla sama, tím, že jste ho odhlásila ze školky. Imunitu můžete zvýšit i pobytem na horách, se solnou jezkyní zkušenosti nemám. Po antibiotikách se...

Můj dvou letý syn měl angínu, užíval Ospen. Cca po 5-ti dnech mu začal průjem, před třemi dny antibiotika dobral, ale průjem přetrvává dál, má v něm i hlen v barvě stolice. Je...

Může to být ještě stále průjem po ATB. Úprava stavu může trvat i přes týden. Jogurty s živými kulturami, protiprůjmová strava a dostatek tekutin je v pořádku podávat a stav by...

Jsem v zahranici a na anginu mi lekar dal antibiotika s obsahem: 875 amoxicilin ( v podobe amoxicilin trihydrat),125 mg kyselina klavulanová, bohuzel v pribalovem letaku jsem o...

Augmentin /kys.klavulanová a amoxicilin/ sice skutečně může snižovat účinnost antikoncepce ( podobně jako další antibiotika může Augmentin ovlivňovat střevní flóru, což může...

Spálová angína

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se s vámi poradila. Již třetí den mám pravděpodobně spálovou angínu. Nejprve vysoké teploty (přes 39), stejné bolesti jako při chřipce + bolest v krku. Dnes ráno se mi...

Spálová angina se přenáší kapénkami. Neměla byste proto dvojčata líbat, měla by být krmena a čistých lžiček (to ale jistě víte :) ) a měla byste si vždy umýt ruce, když na ně...

Zlatý stafylokok v krku

| Dotaz od: Lucie

Syn 4 roky byl od čtvrtka nemocen s angínou dostal antibiotika dnes v ponděělí byli výsledky z výtěru krku prý má zlat.stafylokoka dostal jiné antibiotika máme se toho hodně bát...

Stafylokokus aureus je bakterie , která může být součástí i přirozené bakteriální flory na sliznicích, kůži. Přeléčuje se v případě klinických projevů, je dobře citlivý na...

Uzliny

| Dotaz od: Iva

U zhruba rok mi pořád lékaři dávají antibiotika na angíny, věčně mě bolí v krku, až teď mě lékařka poslala na ultrazvuk krku a tak mi napsali do zprávy: štítné žlázy jsou...

Doproručovala bych Vám alergolgoické imunologické vyšetení, aby se vyloučial přítomnost chornického zánětu v organismu, ale i neléčení alergici mouhou mít mírně trvale zánětlivě...

28.6. mi byla diagnostikována angína, brala jsem antibiotika Penbene, ta mi nezabrala, takže jsem od 30.6. začala s užíváním antibiotik Klacid, která jsem v pátek 6.7. dobrala...

Otok uzlin mizí skutečně individuálně různě dlouho, sám o sobě neukazuje na aktivitu infektu. Odeznění spíše signalizuje normalizace určitých laboratorních ukazatelů zánětu...

Bolest v krku

| Dotaz od: Iveta

Prosím o radu, poslední dobou mě často bolí v krku, ale není to bolest jako při angíně. Je to jako kdyby mi zaskočily třeba oříšky a v určitém místě (vpravo) mě tlačí. Když...

Vážená paní Iveto, zevní aplikace volně prodejných přípravků pravděpodobně nepostihuje původ Vašich bolestí. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření ORL lékařem k určení příčiny...

Léková interakce

| Dotaz od: Kiki

Dnes jsem dostala jako prevenci před častými anginami 1. injekci pendeponu, čekají mě ještě 3. Chci se zeptat, zda se to vzájemně neovlivňuje s HA Evra? Děkuji moc

Účinek vámi užívané antikoncepce může být skutečně do určité míry snížen současně užívaným antibiotikem. Doporučuji proto přidat ještě doplňkovou antikocepční metodu, např...

Proti bolestem v krku již delší dobu s úspěchem užívám Anginal (Dr. Müller) - ústní sprej s olejem tzv. Čajovníku australského (Melaleuca alternifolia). Má se jednat o velmi...

Jde o opravdu minimální množství, které se zmetabolizuje a vyloučí. Zkuste také prostředky střídat, jakékoli douhodobé používání není nikdy doporučeno /dlouhodobé se myslí měsíc...

Ptám se ohledně dcery (4,5r.). Poslední rok bývá často nemocná. V září měla angínu (brala Ospen), jinak by mělo jít o virózy. Teď už má víc jak měsíc rýmu, zpočátku vodovou, pak...

Nedívejte se, prosím na mandle jako na něco zatěžujícího a dělajícího problémy - je to nahromadění lymfatické tkáně, ve které tělo bojuje s choroboplodnými zárodky. Tím, že...

Před časem jsem měla angínu (3-4týdny) a od té doby mi dělá potíže dýchání, hlavně když ležím na zádech. Nos ucpaný nemám, ale dýchání pouze nosem mi nestačí. Také jsem začala...

Dobrýden, na dálku bohžel neviím, navštivte určitě ORL lékaře, svěřte se jim se svými problémy, měla byste být velmi podrobně vyšetřena, aby se dalo zjistit, odkud vaše potíže...

EB viróza

| Dotaz od: Martina Z.

Dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka. 2 dny před dobráním Penicilínu jí byla odebrána krev, jelikož přetrvávaly teploty. Měla zvýšenou sedimentaci...

Paní Martino, přeji Vám hezký den! EB je běžný virus přítomný u většiny lidí. Při nákaze v pubertě a adolescenci způsobuje angíně podobné onemocnění nazývané mononukleóza, jindy...

Streptokok pyogenes opakovaně

| Dotaz od: Lucie

Mám 6-ti letého chlapečka, od 9.měsíců opakované angíny - snížená Iga a Igm (o 0,02 a 0,06). Opakovaně léčba bronchovaxom, leden 2008 imunita již v normě. Od června 2008 do...

Lucie! Je obtížné na dálku Vám poradit. Jednoduché věci už znáte sama (otužování, sauna, pestrá strava, kondice...) a s těmi pokročilejšími se obtížně operuje na dálku...

Angína

| Dotaz od: Petra X

P.doktore trpim castejsimi anginami 1az 2krat do roka a tento mesic to je extrem.vratila se mi potreti.takze potreti beru antibiotika:-( muj dotaz zni-lze nejak predchazet...

Pokud máte časté angíny a opakovaně berete antibiotika bez efektu, asi o odstranění krčních mandlí budete muset chtít slyšet. Předcházet angínám se nedá, vy máte pravděpodobně...

Spálová angína

| Dotaz od: Michaela

Dnes mi paní doktorka diagnostikovala spálovou angínu za přítomnosti streptokoků. Mam antibiotika a hodně pít. Chci se zeptat jaké tekutiny bych měla preferovat? Studený nebo...

Vhodné jsou veškeré nedráždivé nápoje, jaké snesete (tj. nic vyloženě pálivého, ne alkohol, ne silná vařicí káva...ne grapefruitový džus, kvůli interakcím s léky) - voda, čaje...

Angína

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko. Já jsem měla na začátku července akutní hnisavou angínu, tak jsem dostala antibiotika. Na začátku srpna se mi to vracelo, paní doktorka dala další penicilin, a na...

Při opakovaných angín, opakované léčbě antibiotiky, bych doporučovala vyšetření u lékaře ORL specializace, kde lze provést i sonografické vyšetření uzlin na krku, nevím zda-li...

Spálová angína

| Dotaz od: Magdalena

U synka ve školce se objevila spálová angína a já zvažuji zda ho tam dávat, jelikož mám doma i ročního synka, který vždy chytí vše. Kdyby to chytnul mladší syn, je to problém...

Není to nic zásadně nebezpečného, je dobře léčitelná antibiotiky - spála - info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/spala-1101?search=sp%C3%A1la&from=0 . Rozhodnutí o ponechání...

Punínky na jazyku

| Dotaz od: Karel

Trpím skoro nepřetržitou angínou a zadní část jazyka mám posetou cca 20ti pupinky. Vsechny jsou stejné velikosti cca 2 mm v průměru a jsou ploché, oválné a znatelně vystouplé...

Tyto "pupínky" jsou zcela normální nález - jde o jeden z typů slizničních papil na povrchu jazyka ( tzv. houbovité papily), jsou zodpovědné za vnímání určitých chutí. Angína je...

Spálová angína

| Dotaz od: Kateřina

Můj pětiletý syn má v průběhu 2 měsíců již potřetí spálovou angínu. Poprvé dostal ATB Ospen na 10 dní, nechala jsem ho ještě týden doma ze školky a ještě než do školky nastoupil...

Doplnila bych imunologické, alergologické, ORL vyšetření. Pokud by se v kultivacích streptokok opakoval, léčbu antibiotiky by šlo prodloužit podáním Pendeponu cca po týdnu...

Časté angíny

| Dotaz od: Markéta

Můj pětiletý syn nyní od března má už po třetí angínu. Vždy se mu pan doktor podívá do krku,řekne,že má angínu. Dostaneme Ospen, má horečky až 40. Pak poprvé šel do školky po...

Markéto! Má-li dítě pestrou stravu, nejsou doplňky nutné a vlastně ani vhodné. Na zvýšení imunity : hodně pohybu, je skvělé, že je hodně venku. Zakysané (živé!) mléčné výrobky...

Infekce v tele

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz jsme po opakovany angine mela jsme podle vyteru streptokoka ktery vyvolava anginu byla jsem na kontrolni vytery,krevni obraz a moc a vyter z krku je v poradku nejako...

Při streptokokové infekci samozřejmě dochází ke zvýšení počtu bílých krvinek, ale po přeléčení antibiotiky by se měl tento nález normalizovat. Přetrvávání vysokých hodnot může...

Mám takový dotaz. Obvodní doktorka mi na nejasnou anginu předepsala aminopeniciliny (augmentin), a po týdnu užívání jsem dostal poměrně výrazný generalizovaný toxický kožní...

Na internetu jste údaje o kontraindikaci podávání aminopenicilu u infekční mononukleózy (obecněji u angíny, protože nikdy nevíme, zda se jedná o prostou angínu nebo o monukleózu...

Ve výsledcích odběrů krve po doléčení jedné z mých mnohých angín, na které trpím od dětství, mi paní doktorka sdělila, že mám zvýšené množství železa a velice vysoké množství...

Bohužel nepíšete, jaké byly hodnoty. Samotné zvýšení trombocytů neznamená zvýšené riziko embolie (zde jsou v popředí poruchy krevní srážlivosti, různé dědičné příčiny, delší...

Antibiotika

| Dotaz od: Martina

Pčed 14 dny jsem měla angínu. Dostala jsem antibiotika Torimax na bázi penicilinu. Potom jsem ještě dosta Biseptol na zvýšenou sedimentaci. ten jsme dobrala tuto středu a dnes...

Na Vaši otázku je velmi těžké odpovědět. Záleží totiž na výsledcích kultivace z výtěřů, tzn. o jakou infekci se jedná. Pokud ale antibiotika nezabírají, mohlo by se jednat o...

Angína, těhotenství, léky

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla jsem se zeptat jaké léky můžu užívat při angíně, jsem v 7týdnu těhotenství a pomalu již nemohu polykat.Děkuji za odpověď

Dobrý dne, pokud máte angínu, navštivte lékaře, který Vám předepíše vhodné léky. Sama byste si léky na angínu (antibiotika) neměla ordinovat ani mimo těhotenství (pokud Vám např...

| Dotaz od: Janko

Pani doktorka je nejak nebezpecny nalez na mandliach . streptoc. anginosus sp? je dovod na paniku,moze ma to nejak zdravotne ohrozit? mam chronicku tonzitilitidu,ale zatial mi...

Vážený pane Janko, Streptococcus anginosus patří mezi streptokoky sérologické skupiny C. Je významným původcem zejména hnisavých infekcí - abscesů vznikajících na různých...

Citlivá,nateklá pravá mandle

| Dotaz od: František

Již skoro 2 měsíce léčim angínu nejprve po 2 týdnech antibiotika pak už to došlo na operaci levé mandle,kterou mi odebrali. Po doléčení se problém projevil na pravé mandli,kde...

Pokud nebyly dělány testy, nemusí se jednat pouze o klasickou angínu, ale i jinou infekční chorobu (mononukleoza atd) Pokud Vám tedy nebyly dělány testy, bylo by vhodné zajít na...

Častá angína

| Dotaz od: Honza F.

V průběhu dvou měsíců mám potřetí antibiotika a podle lékaře angínu. Je to normální? Poradíte mi něco, paní doktorko? Děkuji za odpověď, Honza.

Asi Vás moc nepotěším, ale za nejzodpovědnější radu považuji vést otevřenou a upřímnou komunikaci s ošetřujícím lékařem. Myslím, že nikdo jiný než on nemůže být lepším rádcem...

Obracím se s dotazem, starší syn 6 let má spálovou angínu, třetí den bere Ospen a konečně bolesti ustupují.Teď se mi jedná o mladšího syna 2 roky, který je se starším stále v...

Antibiotika bych preventivně nenasazovala, je to zbytečné zatěžování organismu. Olupování kůže na dlaních a mezi prsty může být prvním projevem spály. Váš starší syn přestane...

Angína

| Dotaz od: Jana

Můj přítel trpí častou angínou, je mu 23 let a jen co začne zima, tak až do jara má angíny. Jeho pani doktorka mu nestále píše antibiotika, které občas ani nezaberou a přítel...

1) Pokud se ve výtěrech nic nezjistí, může jít o virovou a nikoli bakteriální infekci a pak jsou antibiotika samozřejmě neúčinná. 2) Pokud by se ve výtěrech něco zjistilo ( je...

Častá angína

| Dotaz od: Pepa

Chtěl bych se zeptat od 18 let (před tím jsem jí neměl) trpím angínou mám jí tak zhruba 4x do roka, jeden lékař mi doporučil vydání mandlí operaci však zkomplikoval aft (těmi...

Pepo! Domnívám se, že 4x ročně angina s antibiotiky Vám rozhodně neudělá dobře. Před trháním mandlí bych ale ještě vyzkoušel úpravu životosprávy. Jezte zdravě (pestrá strava...

Zdravím. Je tomu už asi rok, co jsem byl nemocný (možná angína, možná chřipka). Od té doby mám neustále ucpaný nos a tím myslím opravdu bez nějaké prodlevy. Mohl by to být...

Vysoký tlak může působit hučení v uších, je-li tato příčina, pak po snížení tlaku hučení v uších ustoupí. Hučení v uších může být způsobeno poruchou vnitřního ucha ( zde vhodné...

Vysoké aslo

| Dotaz od: Radka

Je mi 25 let a mám od malička problém s vysokým aslem... Mam od narození časté angíny, ale mandle mi nechtějí vyndat protože mi v dětství byla zjištěna nějaká vrozená vada v...

Neměl by se léčit laboratorní nález, ale pacient. Důležité je zda-li i v současnosti trpíte na angíny, bolesti v krku. Pokud ano a angíny se opakují několikrát do roky...

Mononukleoza

| Dotaz od: Markéta

Můj manžel má mononukleozu po prodělané angíně.Dnes to zjistil doktor. Máme 11měsíční dceru,kterou stále kojím.Chci se zeptat jestli i ona by se mohla nakazit,když ji ještě...

Mononukleóza je způsobena virem EBV, kterým je spousta lidí promořena, aniž by se u nich rozvinulo samotná mononukleóza. Záleží na imunitním stavu jedince a dalších faktorech...

Antibiotika a moře

| Dotaz od: Karolína

19.7 jedu k moři do chorvatska a včera mi pani doktroa dala antibiotika na angínu ospen 1500 a doberu ho první den co tam budu myslíte že už se mužu koupat ? děkuju

Vážená slečno Karolíno, pokud jste prodělala streptokokovou anginu, doporučuji Vám minimálně 1 až 2 týdny po ukončení léčby antibiotikem dodržovat tělesný klid. Vzhledem k...

Angina?

| Dotaz od: Zdenda

Před 2 měsíci jsem prodělal angínu...týden antibiotika a poté bylo vše v pořádku..byl to streptokok..no ale po měsíci nastaly stejné problémy, bolest v krku, 39..po 2 dnech...

Doporučuji Vám nechat si znovu udělat výtěr z krku, někdy může bakterie v krčních mandlích přetrvávat a je nutná dlouhodobější léčba. V některých případech se stav opakuje velmi...

Opakované angíny

| Dotaz od: Bárč

Letos 7. července jsem měla první angínu, atb Ospem léčení 10 dní. Po dobrání atb jsem asi za 3 dny měla zase angínu, atb Klacid. Atb urychleně zabrala, ale opět po dobrání jsem...

Moc ráda bych Vás ujistila, že stejně jako Vy, i Vaši lékaři sdílejí pravděpodobně Vaše jisté rozčarování. Pro většinu z nás je poučením, že imunitní systém člověka je složitý a...

Flek pod krkem

| Dotaz od: Lucie Palatinusová

Má dcera 3roky,měla tři krat po sobě anginu,nyní má červený flek pod krkem.Může to mít nějaký vliv na mandle?Mám strach z operace,v této době jsem slyšela již 3 případ úmrtí po...

Červená skvrna na kůži nesouvisí s anginou, může jít o ekzémové ložisko, navštivte kožního lékaře. Operace mandlí se provádí jen ve výjimečných případech - při opakovaných...

Pokles tělesné teploty

| Dotaz od: Zdenka

Od prosince se trápím s angínou a zánětem průdušek. Po požití 3 druhů antibiotik a následně vyléčení Candidy albicans v krku snížila se mi tělesná teplota z normálích 36,5 na 36...

Vaše situace mi mírně připomíná tetanické křeče, které se vyskytují u nedostatku některých iontů v těle a může docházet k nejrůznějším poruchám a nevolnostem. Požádejte proto...

Zvětšená uzlina

| Dotaz od: Tereza

Psala jsem Vám o mých čtyřech angínách během půl roku. A o mé bouličce na pravé straně krku. Říkala jste, že se možná jedná o aktivovanou lymfatickou uzlinu ve spádové oblasti...

Zvětšená uzlina zřejmě se stavem Vaší mandle souvisí,ale zda je Streptokok příčinou nemoci,to nelze rozhodnout tak jednoznačně,většinou je zapotřebí podrobnější bakteriologické...

3 angíny během 2 měsíců

| Dotaz od: marie

Ráda bych se zeptala na jednu věc, nikdy v životě jsem netrpěla na angínu, ale už mám do 2 měsíců třetí. Měla jsem dvakrát penicilin a 1 zinnat, vždy mi to pomůže, ale jen tehdy...

Marie! Zkuste na pár týdnů omezit kontakt s matkou. Vklidu se doležte, poproste manžela o pomoc s dětmi (dítětem), abyste si třeba aspoň odpoledne (večer) mohla odpočinout a...

Opakované bolesti ucha

| Dotaz od: michaela

Chtěla jsem se zeptat, jako malá jsem trpěla záněty středního ucha a angínami, byly mi proto odebrány nosní a krční mandle. Problémy pak již přestaly, ale v loni na podzim jsem...

Obávám se, že jasnou odpověď Vám v tomto směru žádný lékař nebude schopen poskytnout. Záněty otorinolaryngologické lokality jsou časté, odstranění lymfatické tkáně kumulované do...

Systémové onemocnění?

| Dotaz od: Barbora

Je mi 32 let. Po prorodu syna začaly mé potíže. Neskutečná únava, neustálé virozy, angíny-atb nejméně každý druhý měsíc, potom dušnost, afty 12x do roka, herpes na rtu,neustále...

Popsané obtíže ukazují na možné systémové - autoimunitní onemocnění, resp. na poruchu imunitního systému, což je systémová porucha (složky imunitního systému jsou rozesety...

Spálová angína

| Dotaz od: Zdenka

Mám 17ti letou dceru,která měla spálovou anginu (8/2006),od této doby má vysoké ASLO (střídavě 600-1100,přeléčeno Zinnatem),je po odstranění nosních (r.2002)a krčních (12/2006...

ASLO ("antistreptolysin O) jsou protilátky proti enzymu, který vytvářejí bakterie (tzv.streptokoky), jež u Vaší dcery zřejmě způsobily onu spálovou angínu. Vysoké ASLO je...

Ospen 1500

| Dotaz od: Ivana

Šestým dnem užívám Ospen 1500 (angína) a už 3. den jeho užívání se u mě vyskytly problémy s nepříjemným pálivým výtokem. Hned při prvních příznacích jsem začala užívat Fermalac...

To nelze ani vyloučit, ani potvrdit. Výtok nemusí s antibiotiky souviset, ale může. Fermalac nemusí být účinný, ale může. Proto doporučuji vyhledat gynekologa, pokud by se výtok...

Angína

| Dotaz od: Kateřina

Od úterý mám angínu a od čtvrtka beru antibiotika Penbene. Jak dlouho je angína přenosná?

Antibiotika by měla zabrat nejpozději do tří dnů, kdy se tím pádem zároveň snižuje pravděpodobnost přenosu infekce.

Torticollis

| Dotaz od: Dominika

Včera na pohotovosti mi zjistili torticollis z anginy kterou jsem měla avšak v noci se mi dostavili vysoké horečky 39 a nikde jsem nenašla jestli to může být z torticollisu. Z...

Torticolis je úklon, změněná poloha šíje, která má mnoho příčin, často je i odrazem jiného onemocnění. Určitě není příčinou zvýšené teploty. Stav je třeba vyšetřit, zjisti...

Stav po Angíně

| Dotaz od: Josef

Měsíc a půl po prodělané angíně mám stále zvýšenou teplotu 37 až 37,5, bolesti kolenních kloubů a svalové křeče na levé polovině těla. První vyšetření krve nic neprokázalo, teď...

Jakákoliv infekce může být spouštěčem pro jiná oneocnění. Doporučovala bych provést i kontrolní odběry sedimentaci, protilátky proti streptokokovi - ASLO, vyloučit infekční...

Hnisavá angína

| Dotaz od: Michaela

Jsou to dva dny, co jsem dostala na hnisavou angínu Azitromycin Sandoz 500mg na 3 dny (potřebuji se vyléčit co nejrychleji). Mám v sobě druhý prášek a zatím mi to nepomohlo...

Každý jedinec reaguje na léčbu individuálně. Navíc pokud nebyla zjišťována citlivost na konkrétního patogena, kterého máte v sobě, je možné, že na azitromycin třeba nereaguje...

Angina a sport

| Dotaz od: Jan

Zdravím, chtěl jsem se zeptat od pondělí minulého týdne jsem měl celý týden horečky + angina dostal jsem antibiotika na 3 dny které mi nezabraly. Teď od pondělí beru antibiotka...

O infekčních nemocech, mezi které patří také angína, platí, že rekonvalescence by měla trvat nejméně tak dlouho, jak trvala nemoc. Měl-li jste týden obtíže a pak vám na týden...

Reakce po Penicilinu

| Dotaz od: Jan

Můj dotaz zní: Měl jsem angínu a užíval jsem V-Penicilin 750mg SLOVAKOFARMA (30 tablet). Po dobrání se mi na pohlavním orgánu objevila svědivá vyrážka nevím čím to je nejspíš...

Vzhledem k aplikaci penicilínu se bude asi jednat o kvasinkovou infekci, zkuste nějaké antimykoticum- třeba Canesten- a uvidíte, pokud se nebude zlepšovat , musíte navštívít...

Opět angína ??

| Dotaz od: Linda

Je mi 17let. Tuto sobotu jsem ukončila léčbu angíny antibiotiky Penicilin 1000mg. Na sedimentaci jsem byla ve čtvrtek, dle paní doktorky bylo všechno v pořádku. Ale v pondělí ve...

Po angině bakteriálního původu není člověk samozřejmě chráněn před velkou skupinou angin virových.Ucho může bolet pro poruchu funkce Eustachovy trubice,také přeneseně pro otok v...

Borelióza, mononukleóza

| Dotaz od: Svobodová

V 06/2010 jsem prodělala streptokokovou angínu, velká bolest v krku, zvětšené uzliny, únava, bolest hlavy, kloubů - bez horečky, léčba Roxythromicin, ten nezabral, potom...

! S prodělanou borreliosou ani infekční mononukleosou vaše potíže nesouvisí. Borreliosu jste skutečně mohla prodělat aniž jste si toho vědomá, setkání s virem způsobujícím...

Chtěla jsem se zeptat mám angínu a už asi třetí den mám popraskaný jazyk může to nějak souviset s tou nemocí nebo je to jen náhoda. A také sem se chtěla zeptat jestli je možné...

Popraskaný jazyk může souviset s angínou a také může být známkou nedostatku vitamínů sk.B. Hořko po ATB být v ústech může, zejména pokud máte popraskaný jazyk.

Uzliny

| Dotaz od: Renata P

Do 30 let opakované angíny.Zhruba pul roku obcasny tlak pod uchem otok pod pravou bradou.nalez:v podcelistni zlaze a a pri uhlu mandibuly vpravo ohranicena uzlina s tukovym...

Sono to s jistotou nikdy neukáže, ukáže jen strukturu, ale buńky, ze kterého je útvar složený, neukáže, to neumí. Vynětí je sice radikálnější úkon, ale vyřeší se tím s konečnou ...

Očkování proti angíně

| Dotaz od: kateřina

Paní doktorko, trpím už leta častými angínami a mám již značně zvětšenou uzlinu na pravé straně krku.dozvěděla jsem se že existuje lék ,,Pandemon" injece která zastaví na 10 let...

Jestli trpíze na časté angíny, bylo by velice vhodné o dalším postup se poradit bud s Vasim obvodním lékařem nebo odborníkem v oblasti ORL. Chronický zánět mandlí kterého...

Bolest v krku

| Dotaz od: Lucie

Občas mívám bolest v krku.Ta bolest je taková jako kdybych měla dostat chřipku nebo angínu,ale ani chřipku ani angínu nedostanu.Někdy tu bolest v krku doprovází ne tak časté...

Bolesti v krku mohou mít různou příčinu, chtělo by to udělat výtěry k vyloučení bakteriální infekce, pokud se přidává kýchání, tak i alergologické vyšetření. Můžete zkusit...

Spálová angina

| Dotaz od: Bara

Mé děti (dcera 7, syn 8 l)měly loni na jaře spálovou anginu, vyléčila se antibiotiky, v prosinci ji dostali znovu, též se léčila antibiotiky po té následoval pendepon. Při...

Aplikace Pendeponu je zcela na místě a klidně bych pokračovala i delší dobu. U dcery tím že je alergička je velmi důležité, aby užívalalantialergické léky, aby stav nezhoršovala...

Streptokok

| Dotaz od: Petra

Už po 3 za cca 1rok mám angínu.Tentokrát to ale začalo jen čepy v krku,kromě toho jsem se ale cítila naprosto fit.Měla jsem pouze problém s polykáním a tak jsem navštívila pr...

Je možné, že streptokoka máte stále a teď se do toho přidalo ještě něco dalšího, udělala Vám praktická lékařka i jaterní testy? nechte si je udělat... pokud budou negativní, tak...

Angína

| Dotaz od: Katka

Jsem v 37tt těhotenství, před 10 dny se u mě objevila viróza která přešla v angínu. Lékařka mi naordinovala Bioparox ale po tom mi bylo ještě hůř, tak mi předepsala s...

Pravděpodobně zápolíte s virosou,to je v tomto interiérovém období skutečný kříž.Léčba v zásadě neexistuje,zvítězit musí imunitní systém,léky,které jsou doporučovány,skutečně...

Angina zatuhly krk

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat před dvěma dny jsem dostala anginu, obvodní lékařka mi předepsala antibiotika klacid, protože na penicilín jsem alergická. Dnes 2 den po nasazení léků mi...

Martino, zatuhnutí krku jako příznak k angíně nepatří. Může se jednat o postižení svalů či kloubů páteře po použití Priessnitzova obkladu či o řadu dalších příčin. Proto pokud...

Zánět jícnu

| Dotaz od: Pavel

Již jsem se ptal jaké může používat léky při angině má přítelkyně, která trpí zánětem jícnu. Rád bych zda by jste mi poradil nějaká léčiva i při chřipce či nějaká léčiva...

Ibalgin vhodný oravdu není, ale paracetamol (Paralen) je neškodný - tlumí jak bolest, tak snižuje zvýšenou teplotu, protizánětlivý ale není. Na chřipku je ale nejlepší klid na...

Uzlina

| Dotaz od: Tereza

O prázdninách jsem prodělala 3x angína, která byla 3x antibiotiky přeléčena. NYní po 3 měsících jsem měla znovu angínu, ale už asi měsíc mám na pravé straně bouličku asi o...

Zřejmě jde o aktivovanou lymfatickou uzlinu ve spádové oblasti.Proberte se svým lékařem,zda stav odpovídá,případně je možné sonografické zobrazení struktury uzlinky.

Opakovaná angína

| Dotaz od: Kateřina K

Mám 4 letou dceru, která během 2měsíců prodělala 3x angínu, výdy se po 14 dench vrátila. Léky Augmentin, Penicilin, Cefzil. Vysoké horečky, čepy na mandlích zejména vpravo...

To, že dítě bylo 3 x léčeno antibiotiky a přesto se anginy opakovaly, vyžaduje pečlivé vyšetření. Určitě je třeba na místě vyšetření imunity. Co se týče toho, že u vaší dcery...

Chronická chřipka

| Dotaz od: Václav

Před 16 lety jsem měl chřipku (angínu). Po sedmi dnech braní antibiotik jsem vypil několik studených piv. Od té doby mě často bolelo v krku a byl jsem nachlazený. Poslední roky...

V žádném případě bych ve Vás nechtěla vzbudit dojem jakési "nekompetence", ale Váš stav by měl být lékařem upřesněn. Antibiotikum je lékem bakteriálních zánětů, zdaleka ne každá...

Loupani kuze u ditete

| Dotaz od: danka31

Chtela bych se zeptat muj sesti lety syn mel anginu dostaval ospen a po lecbe se mu zacala loupat kuze na rukou lekarka rekla ze to nic neni ze to ma nemoc spinavych rukou muze...

Po prodělané streptokokové infekci či spále je olupování dlaní naprosto normální a typický jev. Do školky může, tyto projevy nejsou infekční.

Bulka na krku

| Dotaz od: ajkasss

O prázdninách jsem si prošla angínou a zánětem v dutině ústní. Během toho se mi udělaly 2 bulky na krku, jedna menší, druhá větší (tak 1,5cm). Menší bulka zmizela do dobrání...

Je to normální reakce uzlin, které reagují na přítomnost zánětu v těle, neznepokojujte se, je to opravdu normální "práce" lymfatického systému v těle. Není třeba žádných...

Před měsícem jsem navštívila lékaře s podezřením na angínu. Podíval se mi do krku a napsal mi penicilin. Dnes jsem ho navštívila znovu, protože už 3. den mám velké problémy s...

Bez možnosti vyšetření mi nepřísluší hodnotit, zda je léčba zvolena vhodně. Lékem první volby na angínu (bakteriálního původu) je penicilin. Pokud neúčinkoval, je možné, že...

Dnes jsem byl...

| Dotaz od: Miluše

Dnes jsem byla s dcerou (5let) u lékaře, diagnoza - angína, léčba - duomox 500. Doktorku jsem upozorňovala, že má červené fleky na obou rukou kolem prstů a na jedné straně tváře...

Červené skvrny či vyrážka na kůži může být přímo projevem infekce (př. spála a další dětské nemoci, které jsou doprovázeny kožními projevy) - to musí vyloučit vaše lékařka dle...

Mandle

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, já už jsem Vám psala o mých opakovaných angínách. Mám dva měsíce už na jedné straně krku takovou bouličku asi o velikosti fazole.... nebo do tvaru i fazole... má...

Nejspíše se bude jednat o reaktivní změny naprodělanou tonsilitidu, zvětšené uzlinky mohhou dlouhodobě přetrvávat . Pouze z Vašeho popisu samozřejmě nemohu rozhodnout, zda-li...

Užívám 3 měsíce antikoncepci Diane a léčila jsem se antibiotiky Klacid na angínu. Zajímalo by mne, zda se tyto léky nějak ovlivňují a zda jsem chráněná před možným otěhotněním...

Antibiotika snižují účinek antikoncepce daleko méně než se tvrdí, pokračujte v užívaní a jen kdyby se menses nedostavila udělejte si gravitest. Příjemný den

Bulka na krku

| Dotaz od: Ajkasss

V létě o prázdninách jsem prodělala angínu a zánět v dutině ústní. Brala jsem 2 týdny antibiotika. Během toho se mi udělaly 2 bulky na krku, jedna menší, vpravo - ta zmizela...

Pravděpodobně jde o reaktivně zvětšenou mízní uzlinu, která se zvětšila v souvislosti se zánětem v krku. Pokud se znovu setkáte s infekcí, může dojít k opětovnému zvětšení, ev...

Mám 3letou dce...

| Dotaz od: Šárka

Mám 3letou dcerku a ta má opakovaně angíny které doprovázejí horečky nad 40 stupnů. Dcera na takové vysoké horečky trpí a jsou u ní v případě nemoci okamžité. Jak je možné že na...

Horečka je přirozenou obrannou reakcí organismu na infekci, při vyšší teplotě se mu s ní lépe bojuje. Každý reaguje na infekci trochu jinak. Pokud však teplota vystoupá hodně...

Opakované angíny

| Dotaz od: Hanka

Vážená paní doktorko/vážený pane doktore, od června mám asi šestou angínu. Angíny dostávám tak týden po dobrání atb.Vyzkoušela jsem jich už několik.Nyní uvažují lékaři o...

Ta plíseň jistě není pro vaše zdraví vhodná, To, že ji odstraňujete Savem, problém neřeší. Je nutno odstranit zdroj trvalé vlhkosti ! Jinak si vypěstujete ještě další zdravotní...

Angína a zánět v uchu

| Dotaz od: Dita

Již 3. den se léčím s angínou, dostala jsem Duomox 1000 a zabírají perfektně, jenže mi zalehlo ucho a jelikož jsem už několikrát měla zánět Eustachovy trubice, který se mi občas...

Antibiotika by měla zafungovat celkově - tedy i na možný zánět Eustachovy trubice, zkusila bych do léčby přidat ně několik dní antihistaminika /Xyzal, Zyrtec.../ + do nosu...

Klacid 500 - bolest ledvin

| Dotaz od: Sabina

Užívám antibiotika Klacid 500 (dnes už 6. den) na angínu se streptokokem. Co jsem začala užívat tyto antibiotika,tak mě každé odpoledne silně bolí ledviny. Může to být...

O bolesti v oblasti ledvin lékařce určitě řekněte. Jelikož Vás však bolí jen někdy, spíše tipuji, že Vás bolí svaly a páteř spíše než ledviny. (Ale jistě to samozřejmě říci...

ANTIbiotika v těhotenství

| Dotaz od: Monika

Jsme v sedmím týdnu těhotenství a jelikož mám angínu předepsala mi loékařka antibiotika Ciplox 500 protože jsme alergická ne penicilin. Zabrali mi ale na netu jsme se dočetla že...

Ciplox patří do skupiny fluorochinolonů, tato antibiotika není vhodné užívat v graviditě, navíc v 1.trimestru. Bylo by vhodné co nejdříve kontaktovat obvodní lékařku nebo...

Dotaz: je mi 41 let.Od dětství mám lupénku, časté infekty horních cest dýchacích, anginy, záněty uzlin. V dětství zánět ledv. pánvičky. Dnes postupem času mám diagnostikováno...

Martino, na jednoho člověka je to rozhodně nemálo problémů, nedivím se vám, že je vaše energie na nule. Jednoduchá rada rozhodně neexistuje, zřejmé ale je, že máte sklon k...

Angina

| Dotaz od: Jiri

Pred mesicem jsem prodelal anginu,teploty byli az 40,1,nemohl jsem absolutne polknout nic,zimnice a v jeden okamzik i tresavka,po dobrani antibiotik se nic nelepsilo,ustup byl...

Moc ráda bych Vám poradila,ale Vaše paní doktorka je v tomto ohledu rozhodně spolehlivějším rádcem-zná Váš celkový zdravotní stav,výsledky labor.vyšetření.Zvýšená sedimentace je...

Infekčnost spálové angíny

| Dotaz od: katerina

Mám dotaz. Moje sestra má dceru, která má spálovou angínu, má ji od pátku, dnes je úterý, takže 5dní, ptá se, jestli může přijít na návštěvu, ale já mám malé dítě 3roky, může...

Z Vašeho dotazu mi není úplně jasné, zda má Vaše neteř již nasazenou léčbu a jakou? Bez léčby je dítě infekční 8 dní, po nasazení antibiotik 2-ř dní podle typu antibiotika.

Opakované angíny

| Dotaz od: Adriana

Mám 21 rokov a od 16 trpím opakovanými angínami, so striedavou početnosťou, najviac však 4x do roka. Vždy mi ošetrujúci lekár predpíše atb, vačšinou rôzne verzie penicilínu...

Doplnila bych ještě imunologické, alergologické vyšetření, dle výsledků imunity zkusit podat nějaký imunomodulační lék. Neznamená, že výtěry byly negativní, že streptokok není...

Po vyndání krčních mandlí

| Dotaz od: Lukáš

Od mala jsem míval cca 4-6 angín ročně. Jsou to 3 roky co jsem si mandle nechal odstranit. Bohužel mám problémy se zánětem hrtanu. Sice už to není tak hrozné jako co jsem míval...

Doporučovala bych imunologické vyšetření. Pokud budou všechny hodnoty v pořádku, zkusila bych nasadit bakteriální lysát - jedná se o naštěpené složky bakterií, které nejčastěji...

Nateklé mandle

| Dotaz od: Jana

Již druhým týdnem trpím nateklými mandlemi. Lékař usoudil, že mám angínu, výtěr neudělal. Naordinoval mi antibiotika, které nezabraly. Při užívání jsem měla zvětšenou jen jednu...

Jano! V každém případě byste měla navštívit lékaře, který by vám měl provést výtěr z mandlí. Tak bude možné určit původce vašeho zánětu mandlí a také stanovit jeho citlivost k...

Chronický zánět mandlí

| Dotaz od: Miroslava

V létě jsem prodělala streptokokovou angínu. Při kontrolních odběrech jsem měla zvýšené ASLO 405. Po využívání dalších antibiotik zůstalo ASLO na stejné hodnotě a mám ho stále...

Dá se očekávat, že se angína bude opakovat, proto Vám lékařka odstranění krčních mandlí doporučila. Zvýšené ASLO protilátky navíc znamenají, že se protilátky dostávají do krve...

Opakovaný streptokok

| Dotaz od: Petra

Od října-tedy během 2 měsíců, jsem prodělala 4 streptokokové angíny. Dostala jsem pokaždé antibiotika a max do 5 dnů byla angína i streptokok zpátky. Při třetí angíně jsem byla...

Myslím si, že postup je správný, důležitá je pendeponizace, která by Vás proti streptokokovi měla ochránit. Doporučovala bych ještě imunologické vyšetření, aby se vyloučila...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Ivo H

Před týdnem jsem prodělal angínu měl jsem kolem 40°c .Dnes jsem ráno vstál šel jsem na WC a po usednutí se mi zatočila hlava a vzápětí jsem spadl na hlavu ,natáhl jsem se a ...

Ivo! Plicní hypertenze je poměrně závažná jednotka a z Vašeho dotazu nerozumím tomu, zdali se ptáte na to, je-li možné ji "dostat" po angíně, nebo zdali Vám byla...

Paní doktorko měla bych dotaz už od 20 let trpím na angíny, teď poslední rok mám vysokou sedimentaci a pokaždý ve výtěru streptokoka beta haemolyticus sk. C, teď v lednu mám 1...

Pokud se angíny opravdu tak často vracejí, byla jste již pendeponizována, je odstranění mandlí další možnost, která by mohla Vaše problémy vyřešit. Doplnikla bych ještě...

Ráda bych se poradila. Jsem v 16 týdnu těhotenství, léčila jsem se antibiotiky Ospamox (na angínu), když jsem je dobrala, tak se mi po dvou dnech objevilo svědění na různých...

Velice pravděpodobně se může jednta o alergickou reakci na antibiotika, doporučovala bych vyhledat Vašeho praktika, jež Vám ATB předepsal, či kožního lékaře. proti Vaší terapii...

Zpožděná menstruace

| Dotaz od: Sára

Chtěla bych se Vás zeptat , zda může nachlazení - rýma,kašel , předtím ještě angína + penicilin způsobit opoždění menstruace, pohlavní styk jsem mezitím neměla... Předtím jsem...

Sáro! Může. Pokud jste neměla pohlavní styk, těhotná být nemůžete a jedná se s největší pravděpodobností o hormonální nerovnováhu, která souvisí s nachlazením. V případě, že by...

Mononukleóza a sport

| Dotaz od: Eva Tinková

V uplynulých 14 dnech jsem prodělala mononukleózu - angínové příznaky, ale nic vážného, až po těchto 14 dnech jsem byla na vyšetření krve a byla zjištěna přítomnost EB viru. Dle...

Pokud laboratorní výsledky opravdu ukazovaly na to, že příčinou angíny byla EBV infekce (to lze z krve posoudit podle typu přítomných protilátek, ve Vašem věku není akutní...

Angina

| Dotaz od: stefan

Rad bych se zeptal jestli je mozne dostat anginu, jestlize pred 14-15lety jsem byl na operaci krcnich mandlich. mam pocit jako by se to vracelo, jako bych mel nejakou chnisavou...

Bolesti v krku a zvýšená teplota v důsledku bakteriální (nebo i virové infekce) se mohou objevit i po odstranění krčních mandlí (nejde tedy o angínu, ale o zánět nosohltanu...

Zjizvene mandle

| Dotaz od: Kristýna

Mám problém s mandlemi jsou dost zjizvene a často prodelavam anginy.Na právé mandli mám zvláštní prohlubeninu dříve jsem v ní měla čep který sem si sama vyndala a poté už se...

Vzhled mandlí zvláště po opakovaných zánětech může být rozličný a různé nerovnosti a prohlubeniny se na nich objevují běžně a nemusí samy o sobě nic znamenat. Ostatní Vámi...

Dcera (5 let) trpí od útlého dětství na angíny (skoro každý měsíc). Poslední rok jí ale antibiotika již několikrát napoprvé nezabrala a dostala poté jiné. I přesto se po jejich...

Antibiotika při akutní angině jsou jedinou vhodnou léčebnou možností, pokud má ale pacient záněty mandlí takto často , je vždy ke zvážení jejich odstranění. To, zda dcera...

Krční mandle

| Dotaz od: Terka

Paní doktorko, já bych se chtěla poradit. Měla jsem 4 angíny od prázdnin, z toho jedna hned ta první byla dost velká, ty ostatní nebyly tak akutní. Při posledních dvou ani...

Pokud jste si nahmatala malou rezistenci na krku,je bolestivá - nejspíše se jedná o zvětšenou lymfatickou uzlinu, která reaguje na zánět zvětšením, bolestivostí. Může to...

Prošlá antibiotika

| Dotaz od: irzi

Mladí odjeli na prodloužený víkend do zahraničí a snacha asi chytla angínu (čepy na mandlích). Nasadila si Rovamycine, který měla v autolékárničce s sebou (po návratu samozřejmě...

Doporučuji Vaší snaše prošlý Rovamycine vysadit, do návštěvy lékaře tělesné šetření, kloktat jódovým kloktadlem (např. Jox- není-li alergie na jód), obklady na krk, po návratu...

Uzliny na krku

| Dotaz od: Petra

Chci se zeptat, mam ted anginu, zvětšily se mi na krku uzliny na obouch stranách,je to viditelné.na pohmat to bolí. Děkuji za odpověď.

Zvětšení uzlin při akutním infektu je pouze přechodná reaktivní změna. Pokud uzliny bolí, máte teplotu, doporučila bych protizánětlivou léčbu, například Paralen, Ibalgin...

Zlatý streptokok

| Dotaz od: Tereza

Před dvěma lety jsem měla angínu a před rokem hnisavou,od první angíny jsem neustále zahleněná,léky na odhlenění nepomáhají,chtěla sem se zeptat zda to může být ZLATÝ STREPTOKOK...

Terezo, doporučuji vám navštívit praktického lékaře, aby provedl kultivační vyšetření, zda nemáte v krku přítomnou nějakou infekci. Angínu nejčastěji způsobují streptokoky, ale...

Posílení imunity

| Dotaz od: Bára

Hodně sportuji(atletika), ale bohužel mívám většinou v zimě minimálně 1 angínu a chřipku. Zkazí mi to celou halovou sezónu a dokonce i přípravu na letní. Nevím, jak tomu mám...

Očkování proti chřipce existuje, podává se 1x ročně před chřipkovou sezonou. Zkuste užívat pravidelně probiotika, colostrum - k posílení slizniční imunity, která je bránou...

Je mi 17 let a mám mononukleózu. Před dvěma týdny mi zjistili že mám angínu. Bral jsem antibiotika Penicilin 1,2 Mega. Po 10 dnech jsem je dobral, ale pořád mě bolelo v krku...

Po prodělané infekční mononukleose s elevací jaterních testů by se měla dodržovat jaterní dieta /bez alkoholu, nekořeněná, nesmažená jídla../, někdy i několik měsíců, dle toho...

Mandle

| Dotaz od: monika

NALEZ:PLDD:12/8 KHCD,S ATB,1/09 KHCD,2/09 BRONCHO VAXOM30 DNI-2MES.OBDEN,2/09 KHCD,3/09 KHCD,ANGINA ATB,3/09 BRONCHTIS OBSTR.SUBFEBRILIE,4/09KHCD,REC RESPIR INFEKTY HCD,1X...

KHCD je pravděpodobně katar horních cest dýchacích, tzn. zánět., IgE jsou protilátky v krvi, které při zvýšení signalizují vrozený sklon k alergickým projevům ( tzv. atopii...

Potřebovala by...

| Dotaz od: Hana

Potřebovala bych poradit, dcera 21 měsíců má angínu, dostala antibiotikový sirup Ospen, teď začala dost kašlat, tak jsem se chtěla zeptat zda jí můžu začít dávat homeopatický...

Neexistuje žádný zásadní důvod, proč by dcera nemohla Stodal užívat, účinnost antibiotik to neovlivní. Dávejte jí hodně pít, aby se hlen mohl naředit a dobře vykašlat.

Streptokok

| Dotaz od: Tereza

Píši Vám znovu. Ve středu jsem dobrala antibiotika na angínu - streptokokovou. A od včerea mam znovu nateklé mandle jako před týdnem... jenže mi ve středu když jsem dobrala ATB...

Pendepon je depotní penicilin.Vaše mandle nemusí být nutně zvětšené pro bakteriální infekci,existuje i virová angína.Penicilin je suverénním lékem pro infekce vyvolané...

Menstruace pri angine

| Dotaz od: Rebecca

Je mi 15let. Před 3dnama mi začla angina a dnes mi začala menstruace.. Nezatěžuje tyto problémy moc tělo?

Nemějte zbytečné obavy tělo nebude přetíženo, menses je fyziologický proces. Příjemný den

Před týdnem jsem dobrala Penbene,protože jsem měla anginu-čepy na mandlích.Po dobrání antibiotik mi čepy až na jeden malý zmizely a sedimentace byla v pořádku.Pár dní na to se...

Paní Markéto, doporučila bzch Vám návštěvu ORL specialisty jež by Vám měl udělat stěr z mandlí.Je možné, že na Vašich mandlích persistují v čepech bakterie, s oblibou takto činí...

Viróza

| Dotaz od: Adéla

Dobrý, minulý týden ve středu jsem se probudila s velkmi silnými bolestmi v krku-jakoby angína, na druhý den jsem byla velmi slabá-bolesti v krku a rýma, a bylo m,i přitom...

Jak popisujete příznakay prodělala jste virovou respirační infekci, kdy je zcela normální, že únava, někdy i mírně zvýšené teploty přetrvávají 7 -10 dní. Pokud by se projevy...

Opakované angíny...

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko,měla bych ná Vás dva dotazy...moje dcera 2,5 ma neustale angíny letos už po 4 a to ještě není konec roku,co mohu proto udělat aby ji neustale musela davat...

Je otázka, zda se skutečně vždy jedná o angíny bakteriální, na které jsou nutná antibiotika. Poměrně časté jsou také angíny virové, které odezní i bez podávání antibiotik. Mezi...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Nikola

Mám zvýšenou sedimentaci 30, měla jsem těžkou hnisavou angínu, teploty opravdu vysoké. antibiotika sem dobrala. Myslíte, že zvýšenou sedimentaci můžu mít i kvůli cystám na...

Sedimentace náleží k velmi nespecifickým ukazatelům, na její hodnotu může mít vliv řada faktorů /včetně těch, které uvádíte/. Pro hodnocení Vašeho zdravotního stavu má význam...

Otazky

| Dotaz od: lucka

Ja bych se chtela zeptat jasi muzu myt anginu z alergie.ja trpim na anginy a mam je skoro kazdy tyden.muzete mi prosim vas poredit co mam delat.dekuji

Lucko! Obávám se, že Vás příliš neuspokojím. Váš popis mne nechává dosti tápat v tom, co Vás přeně trápí. Pokud máte angíny "skoro kazdy tyden", pak jste asi neustále na...

Angína

| Dotaz od: Kamila

Minulý týden jsem byla ulékaře a ten mi předepsal na angínu Azitromycin Sandoz 500 (jsem alergická na penicilin). Ten ale nijak nezabral, a protože měl po zbytek týdne lékař...

Kamilo, všechna uvedená antibiotika jsou na angínu při alergii na penicilin zvolená správně (jedná se o různé skupiny antibiotik). Vzhledem k tomu, že antibiotika nezabírají...

Duomox

| Dotaz od: Lukáš

Pobývám v zahraničí a nejpíš mám angínu. Od mé doktorky jsem dostal Duomox 1000, lze je užívat každých 12 hodin. Je lék vhodný na angínu? A jak si můžu být na sto procent jistý...

Duomox (amoxicilin) je při klasické angíně, způsobené bakterií Streptococcus pyogenes, celkem vhodný, jedná se o penicilinové antibiotikum s rozšířenou účinností. Vhodnější je...

Můj syn prodělal během půl roku střídavě angínu, zánět průdušek a bral postupně asi 5 antibiotik. Po léčbě mu naběhly uzliny na krku. Dr mi řekla že je to obranná reakce po těch...

Zvětšené uzliny se mohou upravovat delší dobu, navíc pokud Váš synek ještě užívá imunopreparáty, mohlo by to mít souvislost. Rozhodně ale není důvod se znepokojovat, je to...

Časté angíny, laryngitidy

| Dotaz od: AnnaN

Prosím o radu, máme 3 letého syna od jeho 1. roku se mu střídají angíny s laryngitidy, resp 12x atb, dexony příp rectodelt, vyzkoušeli jsme plno podpůrných vitamínů, 1x...

Anno! najděte si lékaře celostní (holistické) medicíny. Jinak Vám mohu doporučit popřemýšlet nad nespecifickou podporou zdraví synka : - přestěhujte se do čistší (méně...

Vysoka sedimantace a CRP

| Dotaz od: Zuzana

Prodelala jsem v srpnu tohoto roku hnisavou anginu a nedoleceni se projevilo ve velmi silne bronchitide az s podezrenim na slaby zapal plic. Od te doby mam problem s vysokou...

Pokud nikde nebyla nalezená ložisková infekce (ústní dutina včetně zubů, dýchací cesty, vedlejší nosní dutiny, plíce, močový systém, gynekologická soustava atd.atd. atd.), může...

Krční mandle

| Dotaz od: Kateřina

Mam hodně oteklé mandle a nyní se mi každý rok vrací angína. Beru zatím penicilin a otok nechce ustoupit. Doktorka se zmínila i o odstranění krčních mandlí. Chtěla jsem se...

Operace vyžaduje tak týden - deset dní v domácím klidovém režimu, jíst můžete nejprve spíše mixovanou stravu, pít bez omezení a po zhojení jizvy pak jídlo obvyklé. Nebojte se...

Zácpa po antibiotikách

| Dotaz od: Bohunka

Mám takový problém, který trvá cca týden. Před 3týdny jsem měla angínu asi po 10letech a brala jsem antibiotika po hodně dlouhé době,poté vzniknul i zánět nosohltanu tak jsem...

! Zkuste ještě zvýšit příjem vlákniny v potravě - jezte hodně zeleniny, ovoce, celozrné pečivo. Dbejte také na dostatečný pohyb a přívod tekutin - min. 2-3 litry denně...

Menstruace pri angine

| Dotaz od: Rebecca

Je mi 15let. Před 3dnama mi začla angina a dnes mi začala menstruace.. Nezatěžuje tyto problémy moc tělo?

Nemějte obavy, menses není nemoc,ale normální fyziologický proces,tělo nebude přetíženo. Příjemný den

Angína, zánět dvanácterníku

| Dotaz od: Branislava

Chci se zeptat, měla jsem angínu, doktorka mi na to nasadila ospen, po 3 dnech se mi dělalo zle od žaludku, říhání, nemohla jsem polknout jídlo, poté jsem byla poslána na...

Je možné, že angína nebyla pořádně doléčena. Ospen (tj. penicilin) přitom patří mezi dobře tolerovaná antibiotika. Za určitých okolností může být angína dokonce i nebezpečná...

Angina

| Dotaz od: v vlasek

Asi pred 3-4 mesici jsem prodelal dve lehci anginy (bez teploty, jen boleni v krku) kratce za sebou (tusim, ze na vine byl streptokok). Pri druhe angine me doktori pichali...

! Odstup 3 měsíců mezi dvěma léčbami penicilínem je dostatečný . Na rozvoji další angíny se dle mého názoru podílí významým způsobem právě studená klimatizace a velké teplotní...

Stále nemocná

| Dotaz od: Michaela

Je mi 18 let. Stále se mi opakují angíny, chřipky, virózy a podobně. Vždy se mi také objeví plno aftů. Mám angínu tak jednou, dvakrát do dvou měsíců. Moje lékařka (dětská) mi...

Pokud máte opakovaně respirační infekty více jak 4x ročně , současně i uroinfekce, imunologické i alergologické vyšetření bych doplnila. Tím, že opakovaně užívate antibiotika...

Bakterie v hrdle

| Dotaz od: Maria

Chcela by som vediet, ci je mozne zit so zlatym stafylokokom a streptokokom anginosus v hrdle aj bez liecby, kedze sa necitim zle, ani nemam priznaky ochorenia okrem zlych...

Se zlatým stafylokokem i Streptococcus anginosus je možné žít i bez přeléčení antibiotiky, protože u některých lidí jsou součástí běžné bakteriální flóry. Pokud by se vyskytly...

Chlamydie - tonsilitida

| Dotaz od: kateřina

Prováděla jsem nechráněnou felaci (před 3 týdny) a 3 dny poté mi vypukla angina. Brala jsem antibiotika - Augmentin 7 dní a všechny příznaky zmizely (strašná bolest v krku při...

S největší pravděpodobností se o chlamydiovou tonzilitidu nejednalo, přece jen je to poměrně vzácné onemocnění. Přesto pokud chcete mít jistotu bych doporučoval konzultaci u...

Antikoncepce & antibiotika

| Dotaz od: Petra

Momentalne uzivam antibiotika Zinoxime 500 na hnisavou anginu. Chtela bych se zeptat, jestli tyto antibiotika maji nejaky vliv na me ntikoncepcni pilulky. dekuji

Bohužel jste nenapsala, jakou hormonální antikoncepci přesně užíváte, přesto obecně platí, že skoro všchny antibiotika mohou snižovat účinnost antikoncepce. Doporučuji se tedy...

Virová angína

| Dotaz od: Lenka

Před pár dny jsem byla u svého lékaře a ten mi řekl, že mám angínu virového původu, zvětšenou pravou tonsilu, nateklou levou a pravou uzlinu. Ale bez horeček. Je možné i u této...

Ano, jistě, pokud se stav neupraví (měla byste se výrazně tělesně šetřit, být v posteli, lehká strava, dostatek tekutin, a podpora imunity), jděte k lékaři, poslechne si vás a...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: