| Nápověda

Angína

Prvním vyšetřením srdce stále zůstává vyšetření lékařem
Angina pectoris je označení obtíží vznikajících při nedostatečném prokrvování srdečního svalu. Je jednou z forem ischemické choroby srdeční. Mezi jejími typickými projevy...  celý článek
Ilustrace
Bolest v krku patří mezi běžné obtíže. Může jí začínat rýma, virová infekce, angína, může se tak ale projevovat i podráždění suchým prostředím, kouřem nebo neobvyklou námahou...  spustit dotazník
 
Vyšetření hrdla a krčních mandlí
Angína je akutní zánět krčních mandlí, který způsobuje jejich bolestivé zduření. Může být bakteriálního nebo virového původu. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním...  celý článek

Opakované angíny

| Dotaz od: Markéta

Vážený pane doktore, trápí mne problém s častými angínami. Tento rok jsem měla cca 10x nasazená anibiotika na léčbu anginy. Vždy zabraly, ale mám obavy o své zdraví, při takovém...

Obávám se, že Vám k Vaší situaci těžko mohu něco bližšího říci - mít 10x za rok angínu samozřejmě není obvyklé (občasná infekce horních dýchacích cest ano...), ale je na Vašem...

Časté angíny

| Dotaz od: Eva

Mám 8-letou dceru, která během posledních 6 měsíců byla 5x nemocná, z toho 2x angína, 1x streptokok, a pak 2x rýma a kašel. Byla jí 3x posobě podávána antibiotika. dokonce brala...

Stav může být skutečně podněcován zvětšenou nosní mandlí, která může bránit dostatečnému proudění vzduchu v nosohltanu a nose a znesnadňovat samočištění sliznic a podporovat...

Vyšetření krku
Před rozvojem antibiotik byla angína závažným onemocním především pro své pozdní komplikace. Přestože nebyly tyto příliš časté, jejich závažnost se o význam dokázala spolehlivě...  celý článek

Opakované angíny

| Dotaz od: JN

Můj přítel trpí několik let opakovanými angínami a intervaly mezi nimi se bohužel zkracují, takže se vrací po 14 a i v mezidobí přetrvávají bolesti v krku. před Vánocemi měl...

Opakovaní infekce a angíny vždy vyžadují podrobnější vyšetření, vyžádejte si výtěr z krku pro zjištění bakteriálních původců, protože teprve potom se dá nasadit antibiotikum tzv...

Čepy na mandlích

| Dotaz od: Kateřina

Velice často se mi dělají čepy na mandlích - chronická angína. Dle mé obvodní lékařky se s tím nedá nic dělat. Vzhledem k tomu, že čepy opravdu příšerně páchnou mi to dost vadí...

Nechci nějak obcházet Vaší praktickou paní doktorku, zná Vás a její názor je jistě důležitý (a hlavně ví, co vše již bylo v léčbě zkoušeno), ale i tak se domnívám, že než se...

Ilustrace
Bolest na hrudi je jedním z typických znaků závažného onemocnění srdce nebo plic. Bolest může mít různý charakter: tlaková, řezavá, ostrá, bodavá, tupá, vystřelující do různých...  spustit dotazník

Ospen 1500

| Dotaz od: Ivana

Šestým dnem užívám Ospen 1500 (angína) a už 3. den jeho užívání se u mě vyskytly problémy s nepříjemným pálivým výtokem. Hned při prvních příznacích jsem začala užívat Fermalac...

To nelze ani vyloučit, ani potvrdit. Výtok nemusí s antibiotiky souviset, ale může. Fermalac nemusí být účinný, ale může. Proto doporučuji vyhledat gynekologa, pokud by se výtok...

Chlamydie - tonsilitida

| Dotaz od: kateřina

Prováděla jsem nechráněnou felaci (před 3 týdny) a 3 dny poté mi vypukla angina. Brala jsem antibiotika - Augmentin 7 dní a všechny příznaky zmizely (strašná bolest v krku při...

S největší pravděpodobností se o chlamydiovou tonzilitidu nejednalo, přece jen je to poměrně vzácné onemocnění. Přesto pokud chcete mít jistotu bych doporučoval konzultaci u...

Angína

| Dotaz od: Petra X

P.doktore trpim castejsimi anginami 1az 2krat do roka a tento mesic to je extrem.vratila se mi potreti.takze potreti beru antibiotika:-( muj dotaz zni-lze nejak predchazet...

Pokud máte časté angíny a opakovaně berete antibiotika bez efektu, asi o odstranění krčních mandlí budete muset chtít slyšet. Předcházet angínám se nedá, vy máte pravděpodobně...

Jedná se o mého syna kterému je 6let.Od 16.12.2010 jsme nemocní první týden angína,po angíně zánět produšek na ten užíval Klacid,ale nezabral,tak jsme museli začít stříkat...

Lenko! Velká náchylnost vašeho synka k infekcím bude mít určitě více příčin. Zvětšená nosní mandle může být jednou z nich, pokud se i ORL lékař přiklání k jejímu odstranění, s...

Čepy v krku

| Dotaz od: Tana

Nedávno mi byla zjištěna chronická angína. Na mandlích mám čepy, které si pravidelně vymačkávám. Občas se mi stane, že mi mandle trochu krvácí, poté co se snažím všechny čepy...

Krvácení souvisí s překrvením při jistém stupni zánětu provázejícím vytvoření čepu a s hmožděním překrvené struktury Vaší manipulací. Poraďte se s ORL lékařem, zda není vhodná...

Čepy na mandlích a bolest hlavy?

| Dotaz od: Markéta

Několik let mám čepy na mandlích,mandle zvrásněné,jsem bez teplot a bolestí,angína velmi zřídka.U lékaře jsem nebyla, pouze čepy vymačkávám. Objevují se v drtivé většině na...

Doporučuji vám navštívit některou neurologickou poradnu, existují i specializované poradny přímo pro bolesti hlavy, kde vám mohou v tomto odpovědět na základě podrobnějších...

Opakované bolesti ucha

| Dotaz od: michaela

Chtěla jsem se zeptat, jako malá jsem trpěla záněty středního ucha a angínami, byly mi proto odebrány nosní a krční mandle. Problémy pak již přestaly, ale v loni na podzim jsem...

Obávám se, že jasnou odpověď Vám v tomto směru žádný lékař nebude schopen poskytnout. Záněty otorinolaryngologické lokality jsou časté, odstranění lymfatické tkáně kumulované do...

Zvětšená uzlina

| Dotaz od: Tereza

Psala jsem Vám o mých čtyřech angínách během půl roku. A o mé bouličce na pravé straně krku. Říkala jste, že se možná jedná o aktivovanou lymfatickou uzlinu ve spádové oblasti...

Zvětšená uzlina zřejmě se stavem Vaší mandle souvisí,ale zda je Streptokok příčinou nemoci,to nelze rozhodnout tak jednoznačně,většinou je zapotřebí podrobnější bakteriologické...

Opakované angíny

| Dotaz od: Adriana

Mám 21 rokov a od 16 trpím opakovanými angínami, so striedavou početnosťou, najviac však 4x do roka. Vždy mi ošetrujúci lekár predpíše atb, vačšinou rôzne verzie penicilínu...

Doplnila bych ještě imunologické, alergologické vyšetření, dle výsledků imunity zkusit podat nějaký imunomodulační lék. Neznamená, že výtěry byly negativní, že streptokok není...

Menstruace pri angine

| Dotaz od: Rebecca

Je mi 15let. Před 3dnama mi začla angina a dnes mi začala menstruace.. Nezatěžuje tyto problémy moc tělo?

Nemějte obavy, menses není nemoc,ale normální fyziologický proces,tělo nebude přetíženo. Příjemný den

Viróza

| Dotaz od: Adéla

Dobrý, minulý týden ve středu jsem se probudila s velkmi silnými bolestmi v krku-jakoby angína, na druhý den jsem byla velmi slabá-bolesti v krku a rýma, a bylo m,i přitom...

Jak popisujete příznakay prodělala jste virovou respirační infekci, kdy je zcela normální, že únava, někdy i mírně zvýšené teploty přetrvávají 7 -10 dní. Pokud by se projevy...

Pořád nemocná

| Dotaz od: petra

Má dcera 7let je každý měsíc nemocná a vždy je to stejné.Angína a dostane ATB.Tato situace už trvá více než rok.Prosím o radu jak máme podpořit její imunitu aby nebyla tolik...

Bylo by vhodné doplnit alergologické , imunologické vyšetření. Dle výsledků vyšetření by se pak zvolila imunomodulační léčba.

Zpožděná menstruace

| Dotaz od: Sára

Chtěla bych se Vás zeptat , zda může nachlazení - rýma,kašel , předtím ještě angína + penicilin způsobit opoždění menstruace, pohlavní styk jsem mezitím neměla... Předtím jsem...

Sáro! Může. Pokud jste neměla pohlavní styk, těhotná být nemůžete a jedná se s největší pravděpodobností o hormonální nerovnováhu, která souvisí s nachlazením. V případě, že by...

28.6. mi byla diagnostikována angína, brala jsem antibiotika Penbene, ta mi nezabrala, takže jsem od 30.6. začala s užíváním antibiotik Klacid, která jsem v pátek 6.7. dobrala...

Otok uzlin mizí skutečně individuálně různě dlouho, sám o sobě neukazuje na aktivitu infektu. Odeznění spíše signalizuje normalizace určitých laboratorních ukazatelů zánětu...

Beta hemolytický streptokok

| Dotaz od: anna

Dceři 4 roky se opakovaně vrací beta hemolytický streptokok, angína vždy probíhá se vším všudy, zvracení, vysoké horečky, bolest v krku, za dva měsíce má již potřetí antibiotika...

Není příliš ideální, pokud se opakované infekty léčí stejnými antibiotiky. Bylo by dobré přeléčit případnou další angínu penicilinem, nejlépe kůrou penicilinu píchaného do...

Angína

| Dotaz od: Kateřina

Od úterý mám angínu a od čtvrtka beru antibiotika Penbene. Jak dlouho je angína přenosná?

Antibiotika by měla zabrat nejpozději do tří dnů, kdy se tím pádem zároveň snižuje pravděpodobnost přenosu infekce.

Angína a bolest zad

| Dotaz od: Kateřina

Vím, že je to hloupý dotaz, ale je to pro mě celkem důležité. Je možné aby angína způsobovala bolest zad? Děkuji za odpověď.

Angína je obecně zánět mandlí a může mít původ virový nebo bakteriální. Tomu může odpovídat i řada obtíží ve smyslu zvýšení teploty, zvětšených uzlin, bolest v krku, bolesti...

Spálová angína

| Dotaz od: Magdalena

U synka ve školce se objevila spálová angína a já zvažuji zda ho tam dávat, jelikož mám doma i ročního synka, který vždy chytí vše. Kdyby to chytnul mladší syn, je to problém...

Není to nic zásadně nebezpečného, je dobře léčitelná antibiotiky - spála - info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/spala-1101?search=sp%C3%A1la&from=0 . Rozhodnutí o ponechání...

Zdravím. Je tomu už asi rok, co jsem byl nemocný (možná angína, možná chřipka). Od té doby mám neustále ucpaný nos a tím myslím opravdu bez nějaké prodlevy. Mohl by to být...

Vysoký tlak může působit hučení v uších, je-li tato příčina, pak po snížení tlaku hučení v uších ustoupí. Hučení v uších může být způsobeno poruchou vnitřního ucha ( zde vhodné...

Menstruace pri angine

| Dotaz od: Rebecca

Je mi 15let. Před 3dnama mi začla angina a dnes mi začala menstruace.. Nezatěžuje tyto problémy moc tělo?

Nemějte zbytečné obavy tělo nebude přetíženo, menses je fyziologický proces. Příjemný den

Očkování proti angíně

| Dotaz od: kateřina

Paní doktorko, trpím už leta častými angínami a mám již značně zvětšenou uzlinu na pravé straně krku.dozvěděla jsem se že existuje lék ,,Pandemon" injece která zastaví na 10 let...

Jestli trpíze na časté angíny, bylo by velice vhodné o dalším postup se poradit bud s Vasim obvodním lékařem nebo odborníkem v oblasti ORL. Chronický zánět mandlí kterého...

Spálová angína

| Dotaz od: Marie Kadlecová

Ve třídě se vyskytla spálová angina. Zatím je vnuk zdráv. Jak se ochránit, může navštěvovat další děti? Děkuji.

Vnuk by neměl chodit na návštěvu k nemocným dětem, jinak pokud nebyla ve škole nařízena karanténa (předpokládám, že nebyla), není žádné zvláštní omezení.

Krční mandle

| Dotaz od: Kateřina

Mam hodně oteklé mandle a nyní se mi každý rok vrací angína. Beru zatím penicilin a otok nechce ustoupit. Doktorka se zmínila i o odstranění krčních mandlí. Chtěla jsem se...

Operace vyžaduje tak týden - deset dní v domácím klidovém režimu, jíst můžete nejprve spíše mixovanou stravu, pít bez omezení a po zhojení jizvy pak jídlo obvyklé. Nebojte se...

Léková interakce

| Dotaz od: Kiki

Dnes jsem dostala jako prevenci před častými anginami 1. injekci pendeponu, čekají mě ještě 3. Chci se zeptat, zda se to vzájemně neovlivňuje s HA Evra? Děkuji moc

Účinek vámi užívané antikoncepce může být skutečně do určité míry snížen současně užívaným antibiotikem. Doporučuji proto přidat ještě doplňkovou antikocepční metodu, např...

Angína

| Dotaz od: Renata

Ráda bych se zeptala, zda se u mojí dcery správně diagnostikovala angína a zda nebyla zbytečně nasazena antibiotika. Dcera (necelé 3 roky) měla horečku do 38,8, na bolest v...

Tzv. čepy, jsou v podstatě zbytky epitelií a mrtvé bakterie na mandlích. Mohou se vyskytnout jak z infekční příčiny, tak i bez ní (při normálním zdravotním stavu pacienta...

Angina

| Dotaz od: tereza

DOBRÝ DEN, BYLA MI DIAGNOSTIKOVÁNA STREPTOKOKOVÁ ANGINA.BYLO TO POMĚRNĚ OŠKLIVÉ. BRALA JSEM CELZIF 500 PO 12HODINÁCH 10DNÍ. CÍTÍM SE UŽ BEZVA,AKORÁT MĚ ZNEKLIDNUJE,ŽE MI NA...

Diagnosa streptokokového zánětu krčních mandlí vychází z hodnocení celkového klinického stavu pacienta, "jednoznačná" by byla samozřejmě až po kultivačním průkazu streptokoka ve...

Od 15 let mám po častých angínách chronický zánět mandlí. Nejprve jsem měla na mandlích čepy, poslední 2 roky již nemám čepy, ale teče mi z mandlí zapáchající hnis. Na výtěru u...

Zánět mandlí a štítná žláza jsou dva zcela odlišné orgány a tedy na vaši otázku odpovídám ne. Akné může být bakteriálního původu (také se někdy léčí širokospektrými antibiotiky...

Alergie

| Dotaz od: Veronika

Před týdnem jsem šla k paní doktorce s čepy na madlích, řekla mi, že je to angína a předepsala mi penbene, to nezbralo a následující ANT jsem dostala fromilid 500, po 3 dnech...

Dle Vašich projevů se alergická reakce vyloučit nedá. Většinou projevy nebývají lokalizované pouze v ústech, ale projeví se např. na kůži a jiných orgánech. Doplnila bych ještě...

Dusivý kašel

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu. Od začátku října mě trápila chřipka a angína, částečně si za to mohu sama, málo jsem se oblékala, u lékaře jsem také nebyla, tak jsem to řešila vitamíny...

Určitě bych Vám doporučila vyšetření specialistu pneumologa, s rovedením rtg plic a také spirometrie, která by potvrdila nebo vyloučila bronchiální asthma. Také doporučuji...

Opakovaný návrat onemocnění

| Dotaz od: Sabina

Je mi 18 let a během posledních dvou měsíců se mi vrátilo -nachlazení,chřipka,angína ? ani nevím, co, protože mi to moje lékařka nedokázala konkretizovat. Každopádně bylo to 4x...

Jako alergička, astmatička máte opravdu větší riziko respiračních infektů. V rámci alergologického vyšetření byste měla mít doplněné i imunologické vyšetření. Zatím bych...

Uzlina

| Dotaz od: Tereza

O prázdninách jsem prodělala 3x angína, která byla 3x antibiotiky přeléčena. NYní po 3 měsících jsem měla znovu angínu, ale už asi měsíc mám na pravé straně bouličku asi o...

Zřejmě jde o aktivovanou lymfatickou uzlinu ve spádové oblasti.Proberte se svým lékařem,zda stav odpovídá,případně je možné sonografické zobrazení struktury uzlinky.

Arytmie?

| Dotaz od: Nicole

Před půl rokem jsem byla poprvé nemocná ( angína, chřipka a zápal plic v jednom měsíci) a objevilo rychlé bušení srdce a to úplně bezdůvodně, třeba jsem čekala ve frontě na oběd...

Milá Nicole, určitě za svým lékařem zajděte. Bude dobré podstoupit základní interní vyšetření, které by dokázalo vysvětlit příčinu Vašeho imunitního oslabení /kumulace infekcí...

Imunologické vyšetření

| Dotaz od: Dominika

V posledním půl roce jsem byla velmi často nemocná (zlatý stafylokok, hemofil, angína, zánět dutin, pneumokok, chřipky, záněty nosohltanu) a jsem tedy objednána na imunologické...

Imunologické vyšetření se hlavně provádí z krevních odběrů, proto je potřeba přijít na lačno.Zjistí se stav imunity v krvi jak buněčné tak protilátkové, většinou se...

Bolelo mě v krku a moje lékařka mi sdělila, že mám zánět nosohltanu, angína to není, 5 dní beru antibiotika. Stav se zlepšil pouze tím, že mě bolí o němo méně v krku. Ale uzliny...

Pokud přetrvává rýma, kýchání, bolesti v krku i po 5 dench užívání antibiotik, doplnila bych krevní odběry CRP, krevní obraz - zda-li přetrvává pozitivita markerů akutního...

Dnes jsem byl...

| Dotaz od: Miluše

Dnes jsem byla s dcerou (5let) u lékaře, diagnoza - angína, léčba - duomox 500. Doktorku jsem upozorňovala, že má červené fleky na obou rukou kolem prstů a na jedné straně tváře...

Červené skvrny či vyrážka na kůži může být přímo projevem infekce (př. spála a další dětské nemoci, které jsou doprovázeny kožními projevy) - to musí vyloučit vaše lékařka dle...

Mandle

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, já už jsem Vám psala o mých opakovaných angínách. Mám dva měsíce už na jedné straně krku takovou bouličku asi o velikosti fazole.... nebo do tvaru i fazole... má...

Nejspíše se bude jednat o reaktivní změny naprodělanou tonsilitidu, zvětšené uzlinky mohhou dlouhodobě přetrvávat . Pouze z Vašeho popisu samozřejmě nemohu rozhodnout, zda-li...

Mandle

| Dotaz od: monika

NALEZ:PLDD:12/8 KHCD,S ATB,1/09 KHCD,2/09 BRONCHO VAXOM30 DNI-2MES.OBDEN,2/09 KHCD,3/09 KHCD,ANGINA ATB,3/09 BRONCHTIS OBSTR.SUBFEBRILIE,4/09KHCD,REC RESPIR INFEKTY HCD,1X...

KHCD je pravděpodobně katar horních cest dýchacích, tzn. zánět., IgE jsou protilátky v krvi, které při zvýšení signalizují vrozený sklon k alergickým projevům ( tzv. atopii...

Penicilin a ha

| Dotaz od: Dan

Uzivam ha mistra a dostala jsem penicil (angina). Vim ze ovlivnuje ha. Mam posledni tyden a pak mam mit menstruaci. Tudiz v nedeli beru posledni prasek ha i posledni pilulku...

V dalším cyklu by jste měla být plně chráněna, buďte bez obav. Příjemný den

Šelest na srdci

| Dotaz od: Jitka

Je mi 26 let a asi před rokem jsem byla nemocná(angína) a při vyšetření mi lékař naznačil něco o šelestu na srdci, ale víc neřekl, jen že po vyléčení mě pošle na nějaké další...

Pokud váš lékař nějaký šelest slyší i nyní, pak by bylo na místě odeslat vás na kardiologii k provedení ultrazvuku.

Již delší dobu trpím angínami a krátkodobými bolestmi v krku. V Příbrami mi po výtěru z krku někdy před 3 lety zjistili zlatého streptokoga. V sobotu (7.12.) jsem objevil na...

Pavle, doporučuji vám navštívit lékaře, aby vás prohlédl a provedl příslušná vyšetření. Neznám váš zdravotní stav, proto bude nejlepší vše probrat s lékařem, který vás zná a má...

Nosohltan, mandle

| Dotaz od: Frenchie

Má obvodní lékařka měla podezření kvůli častým hnisavým angínám a špatně vypadajícím mandlím. A tak mi udělala stěry z krku, čímž se zjistilo, že mám chronického Staphylococcus...

Na tuto problematiku se názory různí a samotná přítomnost bakterií není indikací k vytržení mandlí (k tzv.tonsilektomii). Záleží na celkovém stavu, na podrobném ORL nálezu...

Mononukleoza

| Dotaz od: Tereza

Již 3.týden jsem doma s mononukleozou (první týden jsem si teda myslela, že je to angína, ale následné testy to vyvrátily). Už týden je mi dobře. Nemám teploty, v krku mě nebolí...

Onemocnění se může zhoršit a mohlo by dojít k poškození jater. Také ještě můžete být infekční a mohla byste někoho nakazit. Domluvte se na školní docházce s Vaším ošetřujícím...

Virová angina

| Dotaz od: marina

Zdravím,za tento rok má 4 anginu.Momentálně mám další, asi virovou anginu.Kvůli častým anginám jsem se objednala na ORL.Byla jsem bez potíží a byl mě udělán v uterý 17.7. výtěr...

Spíše než o angínu by se mohlo jednat o mononukleózu. Ta má totiž podobný průběh jako angína, nicméně na nereaguje na léčbu antibiotiky. Doporučoval bych proto provést test na...

Antibiotika - viroza

| Dotaz od: Adéla

Dostala jsem ATB na pouhou virozu, nebo chřipku, angina to rozhodně není. Tak se chci zeptat, jestli mohu přestat brát ATB? Vzala jsem zatím 2 tablety (beru Doxybene, 1 tabletu...

Pokud začnete antibiotika brát, je nutné je doužívat, jinak hrozí např. že vám příště nezaberou.

Píšu za moji kamarádku. Již cca 5 let má problémy s angínami, horečkami, zvětšenými uzlinami, afty, opary atd. Během roku má od obvodní nasazeny třeba 7 ATB. Během prvního...

Mírně zvýšená hladina leukocytů je zcela v pořádku. Mimo těhotenství se hladina pohybuje cca mezi 4-10*109/l. U některých pacientů může být hladina vyšší a nemusí se jedna to...

Bolest v krku po angíně

| Dotaz od: Martin

Asi před třemi týdny u mně propukla angína, hned jsem šel za praktickým lékařem a ten mi dal antibiotika - ospen. Už třetí den nemoci jsem se cítil dobře. Poté jsem byl znovu na...

Pokud se celý den jinak cítíte dobře, slabá bolest poránu v krku nemusí nic vážného znamenat. Zkuste kloktat výtažek z šalvěje ráno a večer /dá se koupit v lékárně nebo si...

Uzliny

| Dotaz od: Michaela

Prosím vás, už od malička trpím angínama a při nich zvětšením krčních uzlin. Přetrvává to dodnes, je mi 18 let a ikdyž nemám angínu a třeba sportuji.. cítim jak nemůžu dýchat a...

Vážená slečno Michaelo, doporučuji Vám podstoupit vyšetření v ambulanci ORL lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu. S pozdravem, MH.

Angína

| Dotaz od: Eliška

Mám na Vás takový zvláštní dotaz. Byla mi diagnostikována spálová angína, dostala jsem ospen 1500 na 10 dní a pendopene v den zjištění nemoci na ORL. Za týden jsem šla na...

Eliško, pravděpodobně se nebude jednat o bakteriální angínu, ale o virovou příčinu angíny (EBV, CMV) a následnou bakteriální superinfekci. Bylo by vhodné provést kultivaci z...

Scvoklá imunita

| Dotaz od: Oremau

Zdravím, jako malá jsem trpěla častými záněty uší, na základce pak angínama a od 9 let jsem celoročně kašlala až mi v 15 na jar zjistili alergii a na podzim pak astma...

Milá neznámá. Na tomto světě je všechno "dočasné", tedy i lidské trápení. Soudě dle Vašeho věku, máte před sebou určitě ještě spoustu roků, není nutné chtít vyřešit to, co...

Brala jsem za poslední rok asi 9 x různá antibiotika ( angina, močové cesty, zuby ). Již několik měsíců pozoruji občas ve stolici hlen, objevuje se u řidčí stolice. Jinak mě...

Hlen nesouvisí s hemorhoidy. Souvislost s antibiotiky je možná, ale podle mne je málo jistá. Bylo by na místě vyšetření tlustého střeva na proktologii, kde navíc asi máte kartu...

Streptokok v pochvě

| Dotaz od: Pavla

Muj pritel trpí od té doby co jsme spolu zacali chodit angínami,tudíž za 9 měsíců ji už měl asi 5krát.Doktor mu řekl že je ve styku s baciloosičem,ale ja mam chřipku jen občas,a...

Anginu nemusí způsobovat jen streptokok, dále celá řada druhů streptokoků se vyskytuje u zdravých osob na kůži či sliznicích a vůbec to nevadí. Myslím,že z toho Váš přítel...

Odstranění krčních mandlí

| Dotaz od: Martina

Mám jít na odstranění krčních mandlí, po opakovaných angínách nejmín 3-4x ročně, poslední rok mně bolí už penamentně v krku,když jsem byla v červnu na vyšetření protože jsem...

Pokud máte opakovaně angíny více jak 5x ročně, téměř trvale bolesti v krku, opakovaně vysoké hladiny ASLO, které neklesají do noromy, cítíte se unavená, tak by odstranění...

Angína v těhotenství

| Dotaz od: Jana

Jsem přibližně v 5tt a včera mě bohužel skolila angína, doktorka mi ředepsala penicilin Penbene 150000, u kterého jsem se dočetla, že v těhotenství se užívat může. Varovala mě...

V 5 týdnu gravidity bohužel není možno dělat jakékoliv prognozy.

Homeopatie na chlamydie

| Dotaz od: Nina

Je mi 15 let a nedávno jsem po několika virózách, angínách a bronchitidách změnila lékaře. Moje nynější lékařka mi našla chlamydie. Prvně říkala, že to přeléčíme 3týdenními...

Chlamydiová infekce se vyznačuje jednak svou úporností, ale také někdy špatnou odpovědí na antibiotickou terapii. Pokud má vaše lékařka lepší zkušenosti s homeopatií, určitě...

Krční mandle - nádor?

| Dotaz od: Pavlína

Už delší dobu mám problémy s krčními mandlemi, mám je velmi zjizvené po angínách v dětství, ale v dospělosti již bez problémů. Mám v nich chronické čepy, čistím je, kloktám...

Chronické záněty mohou vést k těmto obtížím, na rakovinu bych nepomýšlela. Určitě znovu navštivte ORL , aby se problém chirurgicky vyřešil. Přetrvávání jakékoli chronické...

Množství semene

| Dotaz od: Martin

Před necelými dvěmi měsíci jsem dostal angínu.Angína se hůř léčila proto jsem musel užít dvě balení antibiotik.Zhruba týden po dobrání jsem zpozoroval,že se mi hůř čůrá,nebo...

Pokud vše funguje, jak má - chodíte normálně často močit, močení jde volně, nemáte bolesti ani nepříjemné pocity a i po sexuální stránce je vše v normě, tak se nemáte čeho obávat.

Ticho léčí – známá fráze, kterou se lidstvo řídí již po generace. Teprve v poslední době se však nalézají vědecké důkazy pro to, že hluk má opravdu neblahý vliv na zdravotní s...  celý článek
Pokud se léčíte s nemocným srdcem a právě se chystáte vyrazit na tolik očekávanou dovolenou, měli byste vědět, že se vám tím okamžikem zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního...  celý článek
Prožít infarkt je velmi nepříjemná zkušenost. A je tato příhoda důvodem, proč skoncovat s cestováním v letadle? Odpovědi na tuto a další otázky hledala britská k...  celý článek
Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části roku není jednou provždy vyhráno. I proto je dobré vědět, jak si s touto zdravotní nepříjemností...  celý článek
Podle výsledků kanadské studie mají ženy s nejzávažnějším typem anginy pectoris třikrát vyšší riziko rozvoje nebezpečného onemocnění koronárních tepen. Ukazují to výsledky...  celý článek
Co je to infarkt myokardu? Vzhledem k tomu, že srdce musí ve dne i v noci bez přestávky pumpovat krev do celého těla, má své vlastní stálé zásobování kyslíkem a živinami. To...  celý článek
Ateroskleróza a s ní spojená onemocnění srdce a cév se někdy označují jako „nemoc 20. století“. Netrápí ale jen naši moderní civilizaci. Angina pectoris nebo infarkt myo...  celý článek
Co měl lékař na mysli, když před vámi vyslovil tuto diagnózu? Leccos lze odvodit - choroba srdeční je vcelku jasná. Ale co s tou ischemií? Ischemie je označení pro stav, kdy...  celý článek
Navzdory poměrně komplikovanému názvu je tato choroba asi většině z Vás dobře známa. Její důsledky pro naše zdraví jsou příliš vážné a výskyt v našem nejbližším okolí příliš...  celý článek
Jaká je prevence IM? Zlepšete svou hladinu cholesterolu. Jestliže nevíte, jakou máte hladinu cholesterolu, je nejvyšší čas si ji u svého praktického lékaře zjistit.  celý článek
Jakým způsobem se infarkt myokardu (IM) diagnostikuje? Má-li váš lékař podezření na IM, neodkladně provede tato vyšetření: EKG – pomocí měření elektrické aktivity srdce IM d...  celý článek
Co je příčinou infarktu myokardu? Infarkt myokardu je výsledkem procesu, který se nazývá koronární nemoc. Jedná se o ucpávání věnčitých cév srdce, které vyživují srdeční sval...  celý článek

EKG

EKG, elektrokardiografie, „natáčení srdce“ je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. Záznam elektrické akt...  celý článek

Bolesti v krku

| Dotaz od: Libuše

Mám dotaz. Nebylo mi dobře, a tak jsem zašla k lékaři s tím, že mě bolí v krku, trochu klouby rýma, mírná teplota. nemám krční mandle a angínu jsem neměla od 10 let, kdy byly...

Vážím si Vaší důvěry, ale přiznávám, že bych nerada hodnotila práci kolegy. Všichni jsme shodně vzděláváni, v rámci odborné společnosti docházíme na pravidelné přednášky, kde...

Uzliny a časté angíny

| Dotaz od: Marcela

Skoro každý měsíc mám angínu, už dlouhodobě mám zvíšenou sedimentaci a teploty, to i v době, když jsem zdravá. Dále mám také uzliny na krku. Teď mi sice nic není, ale bolí mě v...

ORL lékař podrobněji vyšetří krk a okolí = pomocí zrcátek, která zavádí otevřenými ústy a nakoukne do nosu a uší (nebolí to, jen to je někdy trošku nepříjemné), se koukne, kam...

Angína

| Dotaz od: Veronika

Od listopadu mam už 5 ATB penbene,,doxibene,,klacid,,penicilin,a tet beru BISEPTOL mam stále angíny 13.11.2013 jsem byla na selimentaci byla ok 14.12.2014 jsem opět dostala...

Nepíšete nic bližšího k provedené diagnostice a volbě léčby. Při opakovaných bakteriálních tonsilitidách (předpokládám, že myslíte zvětšené krční mandle, tj. že máte opakovaně...

Boule pod uchem

| Dotaz od: Nikola

Už nějakou dobu (asi 14 dní) mám pod uchem - hned vedle čelistní kosti bouličku. Vůbec nebolí ani na dotek. Je veliká asi jako hrášek, možná větší. Je mi 21 let. Žádné problémy...

V dané oblasti bývá zvětšeným hmatným útvarem nejčastěji lymfatická uzlina. Velikost uzliny do 1 cm se považuje za normální, větší pak již za zvětšenou uzlinu. Příčin zduření...

Můj pětiletý syn si již přes rok stěžuje na bolest břicha v okolí pupíku.Teploty, průjem, zácpa, zvracení -nemá. Dvakrát mu bylo provedeno vyšetření stolice a ultrazvuk břicha...

Může jít např. o skrytou a drobnou pupeční kýlu ( zjistil by při vyšetření chirurg), ale také psychické souvislosti - nemá bolesti v nějaké konkrétní situaci, kterou byste mohla...

Ateroskleróza neboli po česku kornatění cév je degenerativní onemocnění cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, při němž dochází k tuhnutí (kornatění)cévní stěny a zužování...  celý článek
Ačkoliv by se mohlo zdát, že když klesne riziko kardiálních komplikací, klesne i riziko plicních onemocnění, opak je pravdou. Plíce totiž na regeneraci potřebují daleko více...  celý článek
Přestože západní medicína se svými důkazy podloženými poznatky, přístroji a účinnými léky pořád hraje hlavní roli v léčbě srdečních onemocnění, stále více lidí se zajímá o...  celý článek
Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. To je ale obecně rozšířený omyl. Chřipka je virové, vysoce nakažlivé, vzduchem přenosné onemocnění. Viry se dokáží v...  celý článek
Ne nadarmo se říká, že muzika umí léčit. Její poslech může prospět také pacientům, kteří trpí těžkým stresem a úzkostí a kteří právě podstupují léčbu ischemické choroby srdeční.  celý článek
Lupénka je kožní onemocnění související s imunitním systémem. Při jejím vzniku hraje roli zčásti autoimunita, zčásti ale také dědičnost. Děti rodičů postižených lupénkou mají 30...  celý článek
Jídelníček průměrného Čecha se v posledních dvaceti letech výrazně ozdravil. A je to znát i ve statistických tabulkách: od roku 1990 výrazně poklesla úmrtnost na choroby srdce a...  celý článek
Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností, jak podpořit nemocné srdce. Přesněji řečeno srdeční sval, který nedokáže přečerpat dostatečné...  celý článek
Američtí vědci objevili dalšího činitele, pomocí kterého dokážou mnohem lépe odhadnout, jakou má člověk naději, že ho postihne některé ze srdečních onemocnění. Nemoci jako...  celý článek
Přestože západní medicína se svými důkazy podloženými poznatky, přístroji a účinnými léky pořád hraje hlavní roli v léčbě srdečních onemocnění, stále více lidí se zajímá o...  celý článek
Potíže s cévami jsou dnes bezkonkurenčním zabijákem číslo jedna, co se nemocí a úmrtí týče. Pro kvalitu života a život samotný jsou některé cévy důležitější než jiné. Koronární...  celý článek
Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. To je ale obecně rozšířený omyl. Chřipka je virové, vysoce nakažlivé, vzduchem přenosné onemocnění. Viry se dokáží v...  celý článek
Máte-li podezření na infarkt myokardu, okamžitě volejte ZZS (tel. 155). Volejte i tehdy, pokud si nejste jisti, zda jsou příznaky opravdu vážné.  zobrazit článek
Většina pacientů trpících srdečními chorobami může svým aktivním přístupem přispět ke snížení rizika zhoršení nemoci. Je důležité stanovit si jasné cíle, změnit špatné zdravotní...  celý článek

Angina

| Dotaz od: ila

Chtela bych se zeptat bile cipy na madlich bolest pri polykani tepleta jen 37,5 tak jsem dostala penicilin ale pani doktorka mi odebrala krev na crp a to bylo v poradku chtela...

Ilo! Nasazení antibiotik je na zralé úvaze ošetřujícího lékaře. Typicky se ale opravdu ATB nasazují při bakteriálních infekcích, což je doprovázeno vysokým CRP. Angína to být...

Rakovina nebo angína

| Dotaz od: Martin

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím...

Dle popisovaných příznaků se s největší pravděpodobností jedná o infekci v oblasti mandlí, hrtanu či nosohltanu. To je samozřejmě zcela běžná záležitost, zejména v těchto...

Slabá imunita, časté nachlazení

| Dotaz od: Francesca

Již po šesté tento rok jsem nachlazená a vypadá to, že i tentokrát dostanu antibiotika. Dříve jsem byla nemocná tak jednou do roka, ale od té doby co jsem byla rok ve Velké...

Samozřejmě je nutné, aby každé nachlazení a tím spíše angina byly náležitě "vyleženy", aby organismus měl klid na boj s mikroby. Také by bylo vhodné (v případě anginy) provést...

Angína, zánět dvanácterníku

| Dotaz od: Branislava

Chci se zeptat, měla jsem angínu, doktorka mi na to nasadila ospen, po 3 dnech se mi dělalo zle od žaludku, říhání, nemohla jsem polknout jídlo, poté jsem byla poslána na...

Je možné, že angína nebyla pořádně doléčena. Ospen (tj. penicilin) přitom patří mezi dobře tolerovaná antibiotika. Za určitých okolností může být angína dokonce i nebezpečná...

Chronický zánět mandlí

| Dotaz od: Miroslava

V létě jsem prodělala streptokokovou angínu. Při kontrolních odběrech jsem měla zvýšené ASLO 405. Po využívání dalších antibiotik zůstalo ASLO na stejné hodnotě a mám ho stále...

Dá se očekávat, že se angína bude opakovat, proto Vám lékařka odstranění krčních mandlí doporučila. Zvýšené ASLO protilátky navíc znamenají, že se protilátky dostávají do krve...

Opakovaný streptokok

| Dotaz od: Petra

Od října-tedy během 2 měsíců, jsem prodělala 4 streptokokové angíny. Dostala jsem pokaždé antibiotika a max do 5 dnů byla angína i streptokok zpátky. Při třetí angíně jsem byla...

Myslím si, že postup je správný, důležitá je pendeponizace, která by Vás proti streptokokovi měla ochránit. Doporučovala bych ještě imunologické vyšetření, aby se vyloučila...

Častá angína

| Dotaz od: Pepa

Chtěl bych se zeptat od 18 let (před tím jsem jí neměl) trpím angínou mám jí tak zhruba 4x do roka, jeden lékař mi doporučil vydání mandlí operaci však zkomplikoval aft (těmi...

Pepo! Domnívám se, že 4x ročně angina s antibiotiky Vám rozhodně neudělá dobře. Před trháním mandlí bych ale ještě vyzkoušel úpravu životosprávy. Jezte zdravě (pestrá strava...

Dotaz

| Dotaz od: Dagmar

Chtěla bych vědět zda mohu chytnout angínu i v čekárně u lékaře ikdyž sem se tam moc dlouho nezdržela a jak se vlastně angína přenáší? Jestli je to spíše vzduchem a nebo přímím...

Angina je velmi obecné označení. Vy máte zřejmě na mysli postižení lymfatických tkání v oblasti krku. I zde může být několik forem dle původu- existují infekční i neinfekční...

Luivac a hypothyerosa

| Dotaz od: Petra

Mám hypofunkci štítné žlázy a beru lék euthyrox. Vzhledem k velmi častým streptokokovým angínám jsem dostala lék Luivac. Zatím jsem využívala celé první balení (28 tbl.) a nyní...

Petro! Luivac posiluje imunitu, kterou lze posílit i jinak. Osobně nevidím problém v tom, abyste s hypothyroesou luivac užívala. Proti anginám Vám ale doporučuji spíše úpravu...

Nepřijemný pocit

| Dotaz od: Vladan

Mám dotaz ohledně problému v krku. Už asi 2 roky pociťuji "knedlík v krku" Tím mám na mysli že mam zvětšeny zvonec, pokud se tomu tak říká tedy. Občas to nevnímám ale někdy mi...

Už to, že problém nastal po angíně a tu máte dosti často, je důvod k návštěvě lékaře. "Chronická angína" za tím sice být nutně nemusí, pocit knedlíku v krku může mít více příčin...

Prosím dá se vyléčit vasospastická AP, po 10 let ji mám v diagnoze u svého cardiologa a naposledy mi napsal že mám ischemii a pouze algický syndrom. Po ránu mám bolesti na hrudi...

Vasospastická angina pectoris se sama neztratí, ale příznaky jsou někdy mírnější. Princip vasospastické anginy spočívá v tom, že se céva, která zásobuje srdeční sval, zúží a vy...

Opakované bolesti v krku

| Dotaz od: Petra

Dcerka 5,5 roku v pátek dobrala Ospen 400, měla angínu. Dnes v neděli mluví,jako by měla plný krk a při polykání jí opět bolí v krku. Má tam lehce červený a jakoby bílý povlak...

Bohužel je možné, že se další angína objevila . Pokud má dcerka teploty, navštivte praktického lékaře, domluvte se na možnosti vyšetření CRP a provedení výtěru z krku. Dle...

Angína

| Dotaz od: Blongie

Od čtvrtka 30.října beru antibiotika Ospen 1500 na hnisavou angínu, po dvou dnech mi čepy v krku zmizely a cítila jsem se v pořádku tak jsem začala znovu chodit do školy. pak se...

Je spíše pravděpodobné, že se Vaše angína zcela nevyléčila, či že jste se od spolužáků ve škole nakazila jiným kmenem, jež je na Ospen neúčinný. Doporučovala bych znovu...

Opakovaná angína

| Dotaz od: Martina

Moc by jste mi pomohla vyřešit tento dotaz. Cca 3 měsíce zpátky jsem měla 1. angínu bez bolesti v krku a teplot. (pouze zduřelé mandle a čepy) Byl mi nasazen augmentin 1g na 5...

Pokud by se opět objevily bolesti v krku doporučovala bych provést výtěry, odběry na akutní parametry zánětu - hlavně CRP. Příčinou angíny nemusí být vždy bakteriální infekce...

Dcera (5 let) trpí od útlého dětství na angíny (skoro každý měsíc). Poslední rok jí ale antibiotika již několikrát napoprvé nezabrala a dostala poté jiné. I přesto se po jejich...

Antibiotika při akutní angině jsou jedinou vhodnou léčebnou možností, pokud má ale pacient záněty mandlí takto často , je vždy ke zvážení jejich odstranění. To, zda dcera...

Dlouhodobé bolesti břicha

| Dotaz od: jana

Začínám už být zoufalá, proto bych se ráda zeptala Vás na Váš názor. Před 3 lety mi nesedla káva s mlékem a rozhodil žaludek a celé trávení (zvýšená plynatost, říhání, bolesti...

I dlouhodobé a velmi nepříjemné obtíže mohou signalizovat "jen" zánět žaludku a o nic závažnějšího se jednat nemusí. Na gastroenterologii můžete jít i sama, bez doporučení...

Paní doktorko, již druhým měsícem mne trápí následující obtíže, se kterými si nikdo z navštívených lékařů neví rady, proto se na Vás obracím a zajímal by mne Váš názor. Jak...

Popsané obtíže provázejí hlavně spoustu infekčních onemocnění. K vleklým patří třeba infekční mononukleoza, chlamydiová infekce, borrelioza, ale i třeba "obyčejná" streptokoková...

Angina

| Dotaz od: Květa

Prosím o radu - dcera (18 let, před pěti lety prodělala mononukelosu) 3 roky po sobě každé léto začátkem srpna onemocní anginou. Loni se angina opakovala i na podzim. Výtěry z...

Pokud se kultivačně neprokáže bakteriální infekce na mandlích, nejde o anginu. K prevenci opakovaných bakteriálních infektů horních cest dýchacích je vhodná např. autovakcína.

Boleni krku

| Dotaz od: veronika

Zase vam pisu.chtela jsem se zeptat dostala jsem xorimax na bolest v krku.hrozne me boli v krku ale nejsem se jista zda bych mela anginu kdyz nemam zadne cepy na mandlich.ale...

Veroniko, dobrý den! Bez toho, aniž bych Vás osobně viděl (nebo viděl alespoň kvalitní fotografie krku) se rozhodně neodvažuji soudit, co to v tom krku můžete mít. Antibiotika...

Odstranění mandlí a rizika

| Dotaz od: Polášková

Žiji v Rakousku a můj 3-letý syn je v péči tamních lékařů.Jeho velký problém je zvětšené krční mandle ,angína 3x ročně. Ošetřující lékařka doporučuje odstranění,ale až ve...

Všeobecně se od odstranování krčních madlí ustupuje, pokud tedy nemyslíte mandle nosní....je v této oblasti mandliček několik. Jde o nahloučení lymfatické tkáně, která souvisí...

Spála - spálová angina

| Dotaz od: Věra W.

Můj problém se týká spály (spálové angíny). 24.12.2009 jsem v dopoledních hodinách při návštěvě rodiny syna pocítila náhlý stav zimnice a po hodině jsem byla zdánlivě vpořádku...

Věro! Na tento dotaz nedokáži uspokojivě odpovědět. Domnívám se, že není absolutně podstatné, KDO spálu donesl, neboť během inkubace o ní nepochybně nevěděl a nemohl tudíž...

Časté horečky a angíny

| Dotaz od: Martina

Můj sedmiletý syn má od září každý měsíc horečky (kolem 39),trvají tak tři dny,od prosince měl čtyři angíny léčené antibiotiky a po třetí angíně penicilínové injekce, mezi...

Bylo by vhodné dělat vždy při angíně výtěr z krku, zda se skutečně jedná o bakteriální infekce a zda jsou antibiotika nutná. Dále by bylo vhodné udělat chlapci podrobnější...

Faryngitida

| Dotaz od: lukas1542

Na podzim minuleho roku mi z dovodu chronickej tonzilitidy odstranovali krcne mandle. Viac ako pol roka ma pobolievalo v hrdle. Predtym som trpel castymi anginami. Bolesti v...

Lukáši! Bude to chtít vzít za jiný konec. Jestli trvají obtíže a záněty, zkuste se zamyslet nad svou životosprávou. Vyjmenuju několik věcí, které y Vám měly pomoci...

Prosím o radu. Začátkem června jsem dostala hnisavou angínu ( mám ji každý rok jedenkrát). Paní doktorka nasadila penicilin 500jednotek po 8 hodinách. Čepy jakž takž odpadly ale...

Cítím s Vámi,je to opravdu jakési proklaté jaro-léto.Nicméně,slova soucitu Vás nevyléčí.A-bohužel-musím Vás zklamat,Váš zřejmě poněkud komplikovaný průběh tonsilitidy musí být...

Dotaz: je mi 41 let.Od dětství mám lupénku, časté infekty horních cest dýchacích, anginy, záněty uzlin. V dětství zánět ledv. pánvičky. Dnes postupem času mám diagnostikováno...

Martino, na jednoho člověka je to rozhodně nemálo problémů, nedivím se vám, že je vaše energie na nule. Jednoduchá rada rozhodně neexistuje, zřejmé ale je, že máte sklon k...

Už cca 4 rokem jsem často nemocná(často a trvá velmi dlouho než se z toho vyhrabu) Začalo to anginamy, poslední tak dva roky jsem neměla žadnou anginu, ale střídají se...

Paní Michaelo. Obávám se, že bez znalosti celé řady detailů, které se Vašeho zdravotního stavu a životosprávy týkají, Vám ve Vašem rozhodování nemohu příliš pomoci. Do poradny...

Bolesti po bypassu

| Dotaz od: Věra

Mám dotaz. Jsem 4 měsíce po bypassu a mám bolesti v oblasti hrudníku. Nejedná se o bolest jako angina pectoris, ale vnitřní bolest, jako by se mě teprve něco v okolí srdíčka...

Prvotně je třeba vyloučit srdeční záležitost. Poté je třeba se poradit s plícním lékařem, protože se může jednat o změny na pohrudnici, poplícnici s bolestmi. Až na třetím...

Bolesti v krku

| Dotaz od: Lukáš

Už třetí den jsem nemocen, měl jsem horečky hlavně přes noc, bolí mě celé tělo a hlavně mě bolí v krku, těžko se mi polyká mám zarudlé a napuchlé krční mandle. Připadne mi to...

Hezký den, bohužel na dálku po emailu nelze dělat diagnosu, zajděte si k obvodnímu lékaři, určí váš stav i léčbu, ve vašem zájmu...At se bakterie zbytečně nepomnoží...

Po změně partnera několik měsíců trvají opakované záněty močového měchýře, gynekologické, angína, katary HCD, pravidelně téměř po každém styku (za poslední 3 měsíce asi 8x...

Pokud trpíte opakovanými záněty v těle, doporučovala bych vyšetření u imunologa. Vhodné je si s sebou přinést na vyšetření výsledky od specialistů, kteří Vám záněty léčili /např...

Listerioza

| Dotaz od: Eva

Jsem v 10.týdnu těhotenství a třetí den po bolestech v krku jsem navštívila svoji lékařku a ta mi řekla že mám angínu a dala mi antibiotika.záhajila jsem ještě včas léčbu ? nebo...

Nemějte obavy lékařka jistě zvolila antibiotika s ohledem na graviditu. Listerióza -Typicky se objevuje do 24 hodin po požití velkého množství bakterií a trvá asi 2 dny...

Jsou nutná antibiotika?

| Dotaz od: Michala



Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je významnou léčivou bylinou. Jako hrdina se proslavil již několik století před našim letopočtem. Uvádí se, že jako protijed zachránil život...  celý článek

Problémy po zlátém staf.

| Dotaz od: Dominika

Před třemi lety mi byl nalezen zlatý stafylokok v krku, léčba proběhla bez komplikací a zabraly hned první antibiotika. Od té doby se nemohu zbavit běžných respiračních...

Pokud máte diagnostikováno bronchiální astma, je Váš organismus po imunitní stránce do jisté míry znevýhodněn- skutečnost alergie /většina astmatiků mají alergický původ svého...

Chtěla bych se zeptat na následující. Děti dlouhodobě marodí s kašlem, rýmou, silným zahleněním. Nyní jim z výtěru nosu potvrdili zlatého stafylokoka. Výtěry jsme dnes prodělali...

Infekce působí na organismus jako stresor, vede k aktivaci imunitního systému., K optimálnímu průběhu imunitní odpovědi by měl být pacient v co nejlepší kondici, pohodě..Chápu...

Krční mandle

| Dotaz od: Míša

Mám dotaz od silvestra mám pocit čehosi jako knedlíku v krku nevím jestli jsem tak všímavá není to pořád ale občas to cítím v krku mě nebolí nemám problém s angínama vůbec...

Rakoviny se nebojte, pokud jste absolvovala nedávno ORL vyšetření, případné podezřelé změny by byly zachyceny a byla byste na ně upozorněna. Příčin Vašeho stavu může být celá...

Posledních cca. 5 let mám asi 3x ročně angíny, vždy září až leden, je to jako přes kopírák. Pak po celí rok klid. Občas ve výtěru z krku streptokok a vždy hemophilus. Vždy jsem...

Indikace k tonzilektomii (odstranění mandlí) jsou recidivující (opakující se) angíny častěji, než 4x ročně, nebo komplikace v podobě abscesu (ohraničené hnisání, většinou vedle...

Streptococus

| Dotaz od: wera

Jiz jsem vam psala.dnes mi vysli vytery z krku a psala jsem vam to blbe presne se to pise Streptococcus agalactiae (streptokok skupiny B).ale strasne moc by me zajimalo ze jsem...

Tento typ streptokoka může anginu způsobit, ale u řady lidí se v krku sice nachází, ale větší zánět nezpůsobuje a tento člověk se pak stává jen jakýmsi nosičem ( může infekci...

Krevní obraz

| Dotaz od: David

Prosím o vysvětlení mého krevního obrazu. Vyšetřován pro vleklé problémy s imunitou, aktuálně měsíc trvající angína/virová infekce (?) vč. teplot- dg. nestanovena. Leukocyty pr...

Pouze z krevního obrazu nelze stanovit diagnosu. Je zde patrná lehká anemie, jinak bez výraznějších patologických změn. CRP patří mezi akutní zánětlivé markery, znamená to tedy...

Je možná a vhodná léčba kmen. buňkami pro 1) žena 78 let, art.kolena 3.stupeň, TEP doporučena, ale zamítnuta pro onemocnění srdce/těžká angina pectoris/ a 2)žena 51let, artroza...

Léčba artrozy kmenovými buňkami je záležitost zatím experimentální, běžně se tato léčba neprovádí. Navíc u pokročilých artroz je tato léčba i neindikována, není na místě...

ČASTÉ ONEMOCNĚNÍ

| Dotaz od: Barush

Letos, tedy v roce 2011, jsem často nemocná. Máme konec měsíce květen a já již po deváté beru antibiotika. Vše začalo obyčejnou chřipkou, dále bronchitidou a od začátku března...

Určitě bych upřednostnila imunologické vyšetření před užíváním Ribomunilu. Vyšetření mělo být naopak dříve než byl Ribomunil nasazen. Doplnila bych i alergologické vyšetření...

Chtěla bych se zeptat co mám dělat a jak postupovat při stálém opakování močového měchýře. Má prosba je poněkud delší tak se předem omlouvám, ale jsem už opravdu zoufalá...

Obě nemoci spolu mohou souviset, zejména pokud by byly způsoben stejnou bakterií. Někdy je opakovaná infekce v močovém měchýři podmíněna zvýšenou citlivostí sliznice močového...

Je to spalova angína?

| Dotaz od: Stanislava

Syn 4roky,vyrazka jako krupicka(červené pupínky(,detska lékařka řekla,že je to spálová vyrážka,teplota 36,5,v krku ho nebolí,jí a pije normálně,myslela jsem,že má na něco...

Stanislavo, dětská lékařka postupuje správně. Vzhledem k pozitivitě výtěru na streptokoka (spálový bacil) a vyrážce se skutečně bude jednat o spálu. Podávání penicilinu v...

Zalehlé uši

| Dotaz od: Lucie

Jmenuji se Lucie a je mi 15 let. Chtěla bych vás poprosit o radu. Už 8 dní mám zalehlé obě uši. Mám i angínu a rýmu, takže jsem byla u své doktorky a mám antibiotika, jenže...

Lucie! Budete to muset vydržet, uši Vám odlehnout, až pomine nachlazení. Důvodem jejich zalehnutí je otok v oblasti ústí eustachovy trubice, kudy se vyrovnávají tlaky ze...

Opakovaně oteklé mandle

| Dotaz od: Adél

Už tak půl roku se mi objevily tak 5x nateklé mandle. Z toho jsem dostala 4x ATB. Dnes 17.5. 2013 je to po páté. Doktor mi řekla že to teď není angína, ale pouze že jsou nateklé...

Dobrý dopooručila bych doplnit alergologické, imunologické, podrobné ORL vyšetření , aby se vyloučila i jiná příčina obtíží než infekce. Vhodné by bylo doplnit i odběry...

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: Jan Cech

Už asi 3 týdny mě bolí , někdy i píchá v pravém podbřišku. Po prohmataní břicha a tlačení mě nic nebolí. Spís při pohybu (chůzi) nebo i sezeni mě to bolí. Může jit o slepé...

Může to být to i to, na dálku se takové potíže těžko diagnostikují. Přikláněla bych se spíše k tomu, že by mohlo jít o tříselnou kýlu nebo zvětšení uzliny v tříselné oblasti...

Asi před 4 lety jsem prodělal několik za sebou jdoucích podivných viróz spojených s angínou trvající asi jeden rok opakující se každý měsíc. Do té doby angina cca jednou za 5...

Je velmi těžké posoudit stav, když neznám všechny nálezy a bez klinického vyšetření. Cal protine - zřejmě máte na mysli Calprotecitn, který se vyšetřuje ale ve stolici...

Tzv. zadní rýma

| Dotaz od: Alena

Už více než dva roky cítím tlak těsně nad kořenem nosu a až na malé výjimky stále polykám jakýsi bezbarvý, ale trochu dráždivý sekret. Prošla jsem vyšetřením u 4 lékařů ORL a...

Popsaný zánět jícnu se objevuje, když nedovírá uzávěr mezi jícnem a žaludkem, tj,když je přítomen tzv.gastroezofageální reflux. Díky tomu se do jícnu a zejména v noci vleže až...

Nefroticky syndrom

| Dotaz od: josef

Moc za tak rychlou odpoved.I kdyz sem doufal ze by to mohlo mit s tim kolenem souvislost.Mel bych jeste par otazek na ktery bych se chtel zeptat..tak se nezlobte jestli jich...

Membranózní glomerulonefritidu nezpůsobují ani angíny, ani alergie. Nemůžu však úplně vyloučit, že alergická reakce mohla přispět k relapsu nefrotického syndromu. Pro úplnost...

Dcera (8 let) byly před 3 lety na odebrání krčních mandlích z důvodu neustále se opakujících angín (8-9x do roka). Zhruba 3/4 roku byl následně její stav o hodně lepší. Angína...

Určitě bych doporučovala imunologické, alergolgoické vyšetření, kde dle krevních odběrů se dá zjistit zda-li Vaše dcerak má imuntiu v pořádku. Na ORL jste asi sledováni...

Angína

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu, naposledy jsem vydržela být zdravá zhruba týden. Angína...

Častější angíny mohou mít příčinu v ložisku infekce, nejčastěji přímov madlích, nebo v celkové oslabení organismu (nepřecházíte ty angíny? Je nutné je vyležet a ležet ještě tak...

DCERA 6 LET

| Dotaz od: RICHARD

Dcera ma teplotu 39.6 a vratili jsme se z pohotovosti diagnoza J 039 akutni tonsilitida ns na zpravě napsano žhave hrdlo ,tonsily zduřené jazyk bily olupuje se do malinova...

Richarde! Citovaná zpráva svědčí spíše pro bakteriální zánět mandlí a hrdla. Na druhou stranu, opakování akutní mononukleosy nelze vyloučit. Pozitivní kultivace stěru z mandle...

Opakované angíny

| Dotaz od: Hanka

Vážená paní doktorko/vážený pane doktore, od června mám asi šestou angínu. Angíny dostávám tak týden po dobrání atb.Vyzkoušela jsem jich už několik.Nyní uvažují lékaři o...

Ta plíseň jistě není pro vaše zdraví vhodná, To, že ji odstraňujete Savem, problém neřeší. Je nutno odstranit zdroj trvalé vlhkosti ! Jinak si vypěstujete ještě další zdravotní...

Odstranění krčních mandlí

| Dotaz od: Vláďa

Mám na Vás pane doktore otázku,bylo mi doporučeno odstranění krčních mandlí,dle lékařské zprávy -Tonsily patrové nad oblouky se zjevnou kryptogenní přestavbou a při tlaku na...

Na odstarnění madlí jsou opravdu různé názory, nevím, jaké jsou výsledky kultivace (rozboru stěru z mandlí a zjištění jejich bakteriálního osídlení). Pokud je nemáte, požádejte...

Asi rakovina nebo angína

| Dotaz od: Martin

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím...

Na Váš dotaz již adekvátně odpověděla kolegyně a mě nezbývá, než s ní souhlasit. Zdůraznil bych (znovu) 2 věci - není důvod se podle popsaných potíží domnívat, že za problémem...

Streptokok pyogenes opakovaně

| Dotaz od: Lucie

Mám 6-ti letého chlapečka, od 9.měsíců opakované angíny - snížená Iga a Igm (o 0,02 a 0,06). Opakovaně léčba bronchovaxom, leden 2008 imunita již v normě. Od června 2008 do...

Lucie! Je obtížné na dálku Vám poradit. Jednoduché věci už znáte sama (otužování, sauna, pestrá strava, kondice...) a s těmi pokročilejšími se obtížně operuje na dálku...

Kapavcita angina

| Dotaz od: Jaroslav

Jake ma projevy kapavcita angina?? Kdyz ji clovek chyti pri orale do krku, tak ji asi pri beznem vysetreni z moci nezjistiti ale pri vyteru z krku na orl by ji asi zjistit meli...

Při podezření na pohlavně přenosné nákazy probíhá diagnostika a léčba na dermatovenerologické ambulanci /v Praze Apolinář/.

Angíny

| Dotaz od: Irena

Před měsícem a půl jsem prodělala první aginu, byla jsem léčena antibiotikem Ospen, bohužel mi toto antibiotikum zabralo na pouhé první tři dny a poté se příznaky ještě zhoršily...

I když už je nález v krku v pořádku a sedimentace klesla, následky angíny v podobě únavy atd. mohou přetrvávat týdny i déle. Imunomodulancia (volně prodejná)a vitamíny můžete...

Čepy na mandlích

| Dotaz od: Lucie

Měla bych na Vás dotaz. Před třemi měsíci jsem si z mandlí vyndala čepy a doktorka mi řekla, že to nic není, že ani angína nic takového to není. Ale od té doby se jich nemůžu...

Pouhá přítomnost čepů na mandlích při chybění celkových příznaků nemusí znamenat žádou patologii. K doplnění informací bych potřebovala vědět, zda trpíte na bolesti v krku...

Stav po Angíně

| Dotaz od: Josef

Měsíc a půl po prodělané angíně mám stále zvýšenou teplotu 37 až 37,5, bolesti kolenních kloubů a svalové křeče na levé polovině těla. První vyšetření krve nic neprokázalo, teď...

Jakákoliv infekce může být spouštěčem pro jiná oneocnění. Doporučovala bych provést i kontrolní odběry sedimentaci, protilátky proti streptokokovi - ASLO, vyloučit infekční...

Bolesti v krku

| Dotaz od: lenka

Prosla jsem si predchozi dotazy,nenasla jsem jednotnou odpoved. Omlouvam se za rozsahlost dotazu. Je mi 33 let, casto me poboliva v krku. Neni to dramaticke, zadne horecky...

V první řadě je třeba napsat, že zde nelze posuzovat správnost nebo nesprávnost léčby. Ani nejsme oprávnění to činit a i kdyby, pouhý, i když velmi podrobný popis obtíží a...

Chtěla bych se...

| Dotaz od: Vlaďka

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou příznaky alergie. Již několik let na jaře začínám mít rýmu, ucpaný nos, hlavně, když je sluníčko. Teď to je nějaké horší, jsem 14 dní po...

Příznaky alergie v oblasti dýchacích cest a očí jsou vodnatá rýma, svědění v nose, salvy kýchání, otok obličeje, pálení a svědění očí, zarudlé oč, ztížené dýchání, příadně suchý...

Štítná žláza

| Dotaz od: Patricie

Před dvěma lety mi byla v levo odstraněna netoxiská struma mnohouzlová 5x3x2 od té doby jsem brala letrox nejdříve 50 ted už 125 1tbl denně,tsh je až po dvou letech v normě,ale...

Vlasy jsou odrazem stavu celého organismu, na jejich padání tedy může mít vliv v podstatě cokoliv. Může to být klidně nějaká chronická infekce, chronický zánět, nedostatek...

Dieta pro dceru

| Dotaz od: Gabriela

Dcera má 12 let váží 56 kg a měří 155 cm, jí skoro vše, sladké nemusí , čokoládu vůbec, má pevné nohy hrávala fotbal 3 roky, jezdí na kole, narostlo jí břicho po 2 měsíční...

Nejsem zastáncem "zázračných" metod. Zdravé dívce by mělo v takové situaci stačit zvýšení tělesné aktivity a úprava jídelníčku (snížení příjmu živočišných tuků).

Trénuji svou imunitu, když oddaluji další možné nasazení antibiotik? Po bolesti v krku a léčbě Duomoxem se vrátil pocit cizího tělesa v krku a malátnost. Teploty nemám, mandle...

V případě potřeby se odběr biologického materiálu třeba jako výtěr z krku na kultivaci provádí. Pocit cizího tšlesa v krku a malátnost jsou ovšem velmi obecné příznaky, až...

Uzliny

| Dotaz od: Adéla

Již jsem jednou do Vaší poradny psala ohledně uzlinek,které jsem našla na krku a hlavičce mého 18ti měsíčního chlapečka(jedna na krčku a několik vzadu nad krčkem)..Po pročtení...

Uzliny jsou orgánem , který reaguje na infekční změny v organismu, je to takavý fitlr, který zaznamneá infekci, zajistí růst imunitních buněk, tvorbu protilátek. Proro se mohou...

Vliv infekce na srdce

| Dotaz od: lenka

Jaké druhy infekce ( např. angína, chřipka,...) jsou nejvíce potenciálně nebezpečné pro srdeční chlopeň (či případně srdce vůbec).

Nelze obecně říct, které infekce jsou nejnebezpečnější, velmi nebezpečné jsou ale například bakteriální infekce, které napadnou přímo srdeční chlopně a mohou způsobit napr...

Opakované angíny

| Dotaz od: lenka

Můj 5-ti letý synovec bývá často nemocný - navštěvuje MŠ, před 2 roky podstoupil odstranění nosních mandlí, ale asi mu opět dorostly, neboť jeho nemocnost neklesla, naopak. Od...

Antibiotika by se měla vždy nasazovat s ohledem na konkrétní nález ve výtěrech. Pokud byl mimo jiné zjištěn zlatý stafylokok, ten bývá někdy velmi rezistentní k ATB léčbě...

Posílení imunity dítěte

| Dotaz od: Blanka

Máme 6-letého syna, po vánocích začal být nemocný, dostla antibiotika, po dobrání byl tři dny ve školce a 12.1. dostal znovu antibiotika, tentokrát to byla angina. Po dobrání...

Paní Blanko, posílit imunitu lze ještě například podáváním preparátů z Echinacey, je to jedna z mála rostlin, kde byly účinky na imunitu dosti spolehlivě potvrzeny. Rybí tuk...

Hemofil u dítěte

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se informovala,jak je závažný nález hemofila u 3,5letého dítěte.V současné době mu z výtěru (nosní dutiny ) byl zjištěn výskyt hemofilu.Teploty byly sráženy penicilin...

Hemophilus influezae se u dětí může vyskytovat navzdory očkování, které podstupují, jedná se pravděpodobně o jiný kmen. Antibiotika plně zaberou zhruba za 2-3 dny, záleží na...

Školka a angína

| Dotaz od: Renata Vítkova

Můj syn nastoupil prvního září do školky a od té doby máme neustále zdravotní problémy. Do té doby jsme ani nevěděli co to angína je . Do dnešního dne měl syn pět a já čtyři...

Ptáte se na stav váš nebo syna? Já myslím, že se zbytečně znepokojujete, v určité životní fázi je každý náchylnější k určitým nemocem - můžete zkusit zvýšení celkové odolnosti...

Uzlinky

| Dotaz od: Adéla

Mám 18 měsíčního chlapečka a na temeni hlavy má asi 4 uzlinky a na krku dvě.Paní doktorka o nich ví a říká,že na hlavě je to normální a na krku to nekomentuje.Ve 4.měsíci jsme...

Zvětšené uzliny mohou přetrvávat i měsíce po onemocnění a někdy zůstanou zvětšené trvale a nic závažného to neznamená. Pokud uzliny mají hladký povrch, jsou pohyblivé oproti...

Angina

| Dotaz od: Lenka

Můj 6letý syn má už druhou angínu za dva měsíce,sedimentace byla dobrá a tak mohl do školy,ale v krku mu zůstaly bílé fleky.Co mám dělat aby mu zmizely a aby se angína nevratila...

Lenko! Proti bílým flekům (čepy, též se poznají pachem z úst) pomáhá zdravá životospráva, pestrá, zdravá strava, dostatek ovoce a zeleniny, sport, častý pobyt venku a velmi...

Opakující se teploty

| Dotaz od: Markéta

Mám 8letého syna,kterému od srpna se neustále vrací teploty. Pan doktor po podívání do krku,řekne angína a dá antibiotika,ty měl 2x v srpnu. Nyní před měsícem,vysoké teploty,ve...

Pokud se infekce o Vašeho syna tak často opakují, doporučovala bych doplnit imunologické vyšetření. Určitě pokračujte v léčbě laktobacily, tím posilujete slizniční imunitu a...

Hemeroidy, nebo rakovina?

| Dotaz od: Martin26

Jsem 26 let starý muž. Již od 16ti mně trápí svědění řitního otvoru a krev na toaletním papíře (ne při každé potřebě), které jsem připisoval hemeroidům (nejspíše vnějším...

Martine! Podle Vašeho popisu bych spíše více myslel na tzv. idiopatický střevní zánět, tedy chorobu Crohnovu, příp. ulcerozní kolitidu. Hemoroidy nemusí být hmatné, typicky...

Katarální angína

| Dotaz od: Iva

Od včerejšího dne mám teploty přes 38 st. a oteklý krk tak, že nemohu prakticky vůbec polykat. Dnes mi byla na pohotovosti stanovena diagnoza "akutní katarální zánět v hltanu...

Ivo! Již jste patrně sama seznala, že není vhodné tento druh dotazů klást v internetové poradně vzhledem k prodlení odpovědi... Po nasazení ATB infekčnost velmi rychle mizí...

Neustala nutnost dodechovani

| Dotaz od: Ladislav

Mam dotaz ohledne meho problemu s neustalou nutnosti dodechovani a to i v klidu - casto se stava, ze dodechnout nemuzu a casto musim i zivat. Pred cca 4mi mesici jsme mel...

Pokud máte v pořádku EKG, krevní tlak, napadá mě, zda netrpíte chudokrevností, ta se často projevuje dušností (snadným zadýcháním se) a zvýšenou únavností. Na vině může být také...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, Chtěla bych Vás poprosit o radu jak mám dál postupovat v léčbě. Před necelými dvěma měsíci mi můj doktor zjistil plicní chlamydie (po dvou antibiotikách, které...

Kontrolní laboratorní vyšetření protilátek po přeléčené chlamydiové infekci není zcela spolehlivé. Léčba Azitromycinem dle schematu jak píšete, kterou jste podstoupila, je zcela...

Čep na mandly

| Dotaz od: petpeto

Již před týdnem sem mela asi tří denní rýmu pak sem mela asi tři dny takový táhnoucí hlen od nosu do krku nesel nijak odstranit... smrkáním nic proste pak to ale přešlo a udělal...

Milá Petro. I když po internetu nelze diagnosu stanovit jednoznačně, s větší pravděpodobností půjde skutečně o virózu horních cest dýchacích. Je tedy možné začít samoléčbou...

Obracim se na Vas s nasledujicim dotazem - Vase rada je v soucasne chvili moje jedina nadeje! Je mi 32 let, od malicka jsem trpela castymi anginami, chripkami, nachlazenim...

Časté infekty a opakovaný nález streptokoka může (ale nemusí) ukazovat na poruchu imunity. Jak sama říkáte, odolnost na antibiotika si mikroby získat mohou. Navíc jde ale o to...

Čepy na mandlích

| Dotaz od: Lucie

Měla bych na Vás dotaz. Před třemi měsíci jsem si z mandlí vyndala čepy a doktorka mi řekla, že to nic není, že ani angína nic takového to není. Ale od té doby se jich nemůžu...

Tvorba čepů na mandlích opravdu nemusí znamenat nějaké onemocnění, naopak ale mohou být projevem akutní či chronické tonsilitidy. Doporučovala bych ORL vyšetření, kde mohou...

Dcera, 4 roky má opakovaně zvětšené mandle. V 10/2011 odstraněna nosohltanová mandle, v 10/2012 tosillotomiam I.utr. Důvod byl vždy chrápání v noci, apn.pauzy apod, angína příp...

Vážená paní Petro, krční mandle v lepším případě fungují jako bezpečnostní filtr proti infekcím dýchacích cest, v horším případě naopak jako rezervoár mikrobů, které mohou...

Doxybene a Nolicin

| Dotaz od: Marie

Mám dotaz ohledně současného podávání léků Doxybene 100 a Nolicin. Napřed mi byl nasazen Nolicin na zánět moč.měchýře, později se ale přidala angína a tak jsem dostala Doxybene...

O tom se určitě poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Jděte co nejdříve na kontrolu a vezměte s sebou ranní moč. Váš lékař určí, jaká léčba bude optimální - možná lze podat...

Angína

| Dotaz od: Jana

Můj přítel trpí častou angínou, je mu 23 let a jen co začne zima, tak až do jara má angíny. Jeho pani doktorka mu nestále píše antibiotika, které občas ani nezaberou a přítel...

1) Pokud se ve výtěrech nic nezjistí, může jít o virovou a nikoli bakteriální infekci a pak jsou antibiotika samozřejmě neúčinná. 2) Pokud by se ve výtěrech něco zjistilo ( je...

Zánět štítne žlázy, uzly

| Dotaz od: Romana

Jiz rok mne boli bricho, na CT nikd enic nenasli a tim to odeznelo...zaroven mne ale boli i v krku, ted angina, po angine jsem si nasla bouly na krku a vyrazila na krcni, SONO...

Uzlů ve štítné žláze je poměrně dost, má je kde kdo a jenom ve velmi malém procentu případů se jedná o zhoubný nádor. Ty patří spíše mezi vzácnější. Vyčkejte tedy v klidu...

Angina - stafylok - Xorimax

| Dotaz od: Martina

Před cca 3 tydny jsem mela zanet nosohltanu, lecila jsem se 6 dni s antibiotiky Duracef, po týdnu začaly opět bolesti v krku, tentokrat diagnostikovano jako angina, dostala...

A) citlivost znamená, že se přesně zjistí, jestli váš stafylokok z výtěru je citlivý na konkrétní typ antibiotika a dle toho se přesně stanoví cílená léčba b)Xorimax se...

Angína z klimatizace

| Dotaz od: Lucie

Je mi 25 let a jsem celkově docela zdravá. Jediné s čím mám opravdu velký problém je angína z klimatizace. Trpím tím každé léto i několikrát. Samozřejmě se snažím vyhýbat...

Pobyt v klimatizované prostředí u některých pacientů může vyvolat zánět dýchacích cest, angínu. Vyvarovat se tomu dá pouze nebýt v rizikovém prostředí. Nějaké dobře osvědčený...

Chtěla bych se zeptat na mou dceru 22 let. Má stěhovavé bolesti již několik let. Jednou ji bolí ruka - zápěstí, pak třeba koleno, že nemůže do schodů, pak rameno - to už ji bolí...

Vyšetření bude třeba rozšířit i o vyšetření ortopedické, opakovat revmatologii a odběr revmatologických testů krve. Na ortopedii bude potřeba posoudit osu a stav celé pateře...

Antibiotika Ospen 500

| Dotaz od: Monika

Od čtvrtka večer bolelo mojí dcerku (5,5 let) v krku a měla 38 teplotu. Dala jsem ji Nurofen a teplota klesla. Ráno se vše opakovalo, teplota i bolest v krku. Šly jsme k dr...

To, zda se jednalo o virovou etiologii obtíží, mohu těžko rozhodnout, ovšem při streptokokových infekcích bývá poměrně charakteristický lokální nález v krku a obzvlášť v případě...

Riziko

| Dotaz od: Karolina

Pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda mám nějaké riziko dostat srdeční onemocnění (ICHS, angina pectoris, infarkt) i v mladém věku (popřípadě kolem 30, ale i teď).Mám 21 let...

Vaše vyšetření jsou v normě. Jde ještě o rodinnou zátěž, pokud vaši rodiče nemají problém se srdce, tak vaše riziko je nízké. Obezita a nedostatek pohybu jsou také rizikové...

Rozdíl mezi HSV 1, HSV 2

| Dotaz od: Radka

Pane doktore, před několika dny jsem měla nechráněný orální sex, zhruba 6 dní poté se mi objevil můj první (pevně doufám že poslední) genitální opar. Na opary v ústech netrpím...

Sama nemůžete rozeznat, zda jste se infikovala HSV typem 1 nebo 2. Jak říkala Vaše lékařka, opary na genitálu častěji způsobuje HSV typ 2 a na rtu HSV typ 1, není ale vyloučeno...

Bolest v krku

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že během zimy až doteď jsem byla často nemocná, i když jsem byla dobře oblečena a dávala na sebe pozor. Nejednalo se vždy o stejnou...

Záleží jak často jste byla nemocná a jaké druhy infekcí se jednalo. Zdali o infekce horních cest dýchacích nebo bronchitidy, pneumonie. Zdali byla nutná léčba antibiotiky a jak...

Pupínky v krku a na jazyku

| Dotaz od: Markéta

Je to přibližně druhý den, co se mi v krku kolem mandlí a na části jazyka udělaly malé červené puchýřky, některé s bílým vrškem, angína to není, jelikož mi to zasahuje i na...

O alergii by jít mohlo a bude to zřejmě nejpravděpodobnější vysvětlení. Také by se takto mohly projevit některé virové infekce, např. herpetická - ale postižení jazyka by nebylo...

Opakované angíny

| Dotaz od: Fialovaá Irena

Moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové, 5-6krát do roka.Nyní po výtěru bez nálezu,asi 3krát do roka, ale označovány jako hnisavé angíny.Nyní...

Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě, že jsou těžce postiženy zánětem - např. ten absces, v ostatních případech se vždy raději postupuje konzervativně. Samotné...

Syn prodělává infekční mononukleózu (zvýšené hodnoty ALT, AST, GMT i ALP)), jako komplikaci má v průběhu dvou měsíců již čtvrtou angínu (léčené antibiotiky), jedná se o...

Mononukleóza způsobuje (zjednodušeně řečeno) mimo jiné přechodnou poruchu imunity a zvýšená náchylnost k infekčním chorobám je v období rekonvalescence po jejím prodělání běžná...

Mám docela složitý dotaz. Měla jsem asi dva týdny kašel, zhoršovalo se to a já konečně zašla k doktorce. Dala mi antibiotika Duomox. Ty jsem doužívala, ale o tři dny později se...

S akutními projevy není moc moudré obracet se na internetovou poradnu - spíše opravdu volte pohotovost.. Na pohotovosti vám opravdu nejspíše dají antibiotika, ale není nikde...

Pendepon a cigarety a alkohol

| Dotaz od: Karin

Kvůli opakovaným angínám (od začátku září jsem měla 5x angínu a 5x antibiotika) mi začali píchat injekce pendepon, 3x po 3 týdnech. Chtěla jsem se zeptat jestli se během léčby...

Milá Karin! Pokud užíváte antibiotika, není nejlépe zatěžovat vaše játra ještě alkoholem. Samozřejmě pokud slavíte narozeniny, jednu skleničku vína na přípitek si jistě dát...

Angína

| Dotaz od: Lucie

Můj syn /2,5/ let má astma. V prosinci mu při výtěru byl zjištěn Hemofilus, dostal Amoksiklav, v lednu přišla angina a Ospen na 14 dní. Chtěla jsem se zeptat, jestli by dětská...

Jen kvůli antibiotikům není nezbytné krev odebírat, ale pokud máte jakékoliv pochybnosti o zdravotním stavu synka, poraďte se s dětskou lékařkou, která má Vašeho synka ve...

Zlatý stafylokok

| Dotaz od: hana

Čato se léčím s angínami a záněty horních cest dýchacích. Před měsícem mi po výtěrech byl diagnostikován v nose zlatý stafylokok. První antibiotika nezabrala, teď mám užívat...

Nevím zad-kli máte i nějaké klinické příznaky /hnisavou rýmu../, nebo zda-li jde pouze o pozitivní kultivační nález v nose. Stafylococus může být v nose přítomen,ale pokud...

Chlamydie nebo neco jineho?

| Dotaz od: bob987

Dlouhodobě (už tak nejmíň 10-15 let) trpím celkovou únavou, někdy je to lepší (např. po sportu), někdy horší (např. po prosezeném dnu u počítače/TV, po ejakulaci atd). Mám i...

Vaše krevní testy jsou zcela vpořádku, to, že jste se setkal s chlamydiemi, není nic neobvyklého. Stejně tak vaše zdravotní obtíže nesvědčí pro žádné konkrétní celkové...

Chronicke anginy

| Dotaz od: Fialova

Chtěla bych se informovat, jak lékař bez výtěru z krku pozná, zda se jedná o virovou nebo bakteriální angínu. Vždy jsem na angíny užívala ATB. Na angíny trpím odmala, je mi 21...

Pozná se to na mikrobiologii podle kultivace. K homeopatikům lze říct asi toto, většina lékařů jim nevěří a dávají přednost "klasické" léčbě. Mezi komplikce po operaci patří...

Angína

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko může angína (jak obyčejná nebo kapavčitá) trvat 2 až 3 dny? Nebo jde spíše o něco jiného než angínu?

Obtíže mohou přetrvávat i jen dva nebo tři dny. Zejména co se týká kapavky.

Střevní potíže

| Dotaz od: Jana

Před týdnem jsem prodělala střevní potíže s příznaky: návaly na zvracení, zimnice, bolest břicha a únava. V noci jsem většinou kvůli tomu nespala, braly mě hlavně ty navály...

I Vám krásný den.Infekční onemocnění jsou vyvolávana různými mikroorganismy,podmínkou předání dalšímu člověku je naplnění určitých předpokladů,aby se infekční agens mohlo...

Mám škaredou angínu s hnisavými štěpy, po užití antibiotik Penbene se mi znovu udělala ještě horší angína a paní doktorka mi předepsala Klacid 250. Po prvních dvou dnech užívání...

Krásný den,zápach moči může mít řadu příčin různého významu.V tomto případě je zapotřebí řádné vyšetření vzorku krve a moči,pravděpodobně též tzv.kultivační vyšetření moči.Je...

Angína

| Dotaz od: Veronika

Paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Dnes byla dceři diagnostikována silná angína. Nasazen Ospen krka po osmi hodinách. S angínou máme hodně zkušeností , avšak...

K angíně opruzení nepatří. Je ale možné, že byla dcerka nemocí oslabená a náchylnější - častá bývá během různých onemocnění kvasinková infekce genitálu a antibiotická léčba ji...

Periodická horečka

| Dotaz od: Veronika

Synovi ve 21 měsících začaly opakované ataky vysokými horečkami (cca 39,5 - 40°C) spolu se zarudnutím v krku, bez dalších příznaků. Běžná antipyretika nezabírala a lékaři nemoc ...

Veroniko! Syndrom PFAPA trápí děti a jejich rodiny a je velmi svízelný i pro lékaře. Je to onemocnění jehož příčinu neznáme. Nemáme k dispozici ani test ani jednorázové...

Únava po slabé mononukleóze

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul celý můj proces nemoci:Paní doktorka mi dělala testy na inf. mononukleózu. Řekla mi,že jsou tři druhy inf. mononukleóz. Dvě mám...

Ke každému jaternímu onemocnění, kterým je také mononukleóza, únava patří. Záleží na každém jedinci a na stavu jeho imunity, jak dlouho se bude s únavou a obtížemi vypořádávat...

Hlen ve stolici

| Dotaz od: Helena

Můj syn (21 let) má asi 2 měsíce hlen ve stolici a nejen to, ráno má pocit mokrého konečníku, musí se utřít a na papíře je hlen ( bez příměsi krve). Tento problém se projevil...

Pokud tyto obtíže trvají již 2 měsíce, bude návštěva lékaře nutná. Může jít o zánětlivé či jiné změny sliznice tlustého střeva, obraťte se na gastroenterologa. (Další příčinou...

Angína?

| Dotaz od: Tomáš

Před dvěma týdny jsem měl horečky (kolem 39°C) a bolesti v bedrech. Měl jsem obavy, aby to nebylo něco s ledvinami (jednou jsem již prodelal akutni pyelonefritidu), šel jsem ...

Ve vašem případě bych počkala tak 2-3 dny, až se opravdu může projevit plný účinek antibiotika a kdyby stav přetrvával, vyhledala bych odborného lékaře (jiného obvodního nebo na...

Penbene

| Dotaz od: ZUZANA

DOBRÝ DEN, CHTĚLA BYCH SE PORADIT. V DĚTSTVÍ V OBDOBÍ ŠKOLY A ŠKOLKY JSEM ČASTO PRODĚLÁVALA KAŠEL, RÝMU. MAMINKA TOMU MOC NEVĚNOVALA POZORNOST A TVRDILA ŽE JE TO BĚŽNÉ...

Ráda bych Vám napsala něco moudrého, ale v tomto směru Vám může poradit jen ten lékař, který Vás má možnost opakovaně vyšetřit. Anginou rozumí lékař stav aktivace lymfatické...

Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Základem...  celý článek

Opakovane anginy

| Dotaz od: Simona

Chtěla jsem se zeptat,muj syn 3letý prodělal 2 týden v lednu anginu,měl čepy na mandlích,zánět spojivek a zvětšený uzliny,lekařka mu nasadila Ospen a udělala výtěr kde byl...

Angina může být i virového původu, kde antibiotika nepomáhají. pokud by dlouhodobě přetrvával streptococus a syn měl stále anginy tak bych doporučovala Pendepon - injekce...

Únava po slabé mononukleóze

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul celý můj proces nemoci:Paní doktorka mi dělala testy na inf. mononukleózu. Řekla mi,že jsou tři druhy inf. mononukleóz. Dvě mám...

Průběh infekční mononukleosy je u každého individuální, důležité je , aby se normalizovaly jaterní testy, po tuto dobu je důležitá jak dieta ,tak i klidový režim. Není vyloučené...

Boule na hlavě

| Dotaz od: Veronika

Před 3 dny jsem měla teplotu. Teď se mi zvětšily mandle v krku a strašně bolí. Bolí při polykání a jezení/pití. Dnes jsem si vzadu na hlavě (cca 3 cm od ucha, na pravé straně v...

Pokud jste měla teplotu a zvětšené mandle, měla byste navštívit obvodního lékaře na prohlídku, aby vyloučil ev. angínua navrhl léčení / angína z tepla, je to obvyklá diagnosa...

Zlatý stafylokok v pochvě

| Dotaz od: Krista

Byl mi diagnistikován ze stěru zlatý stafylokok v pochvě. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem jsem jej mohla získat? Je možno nechráněným pohl. stykem, tzn. měl by se přeléčit...

V zásadě se nemusíte bát. Stafylokoky se běžně vyskytují jako mikroflóza našeho těla a pouze při oslabení mohou způsobit infekci. Co se nákazy týče, riziko při nechráněném...

Afty v puse a bolest v krku

| Dotaz od: lukas

Už asi 4. den mám pusu plnou aftů a v krku mě bolí tak, že ani polykat nemůžu, což znamená, že nemůžu jíst a pít pořádně, proto vás prosím, jestli mi nemůžete poradit, co mi...

Podle popisu máte virový zánět sliznic ústní dutiny a nosohltanu. Tuto infekci nejčastěji způsobují Herpes viry. Stav obvykle za několik dní odezní sám, pomoci si můžete...

Kromě klasické chřipky přicházející v chladném období roku se často hovoří také o několika dalších onemocněních, v jejichž neoficiálním pojmenování figuruje slovo chřipka. Na...  celý článek

Enterokok

| Dotaz od: Martin

Chtěl bych se zeptat jak postupovat v další léčbě při chronické infekci močových cest bakterií Enterococcus faecalis. Rok a půl je opakovaně prokazovana ve stěrech z uretry...

Martine! Kultivace moči by mohla být užitečná, ale ini stěry z uretry nemohou lhát a je-li tam ten enterokok a máte potíže, je třeba se jej zbavit. Berte brusinkový preparát v...

Nosní mandle

| Dotaz od: Petra Chovancová

Ráda bych se poradila ohledně zdravotního stavu dcery-2,5 roku.Do dvou let byla naprosto zdravá,chodili jsme pouze na preventivní prohlídky.Od srpna letošního roku je každý...

Operace nosních mandlí se doporučuje zpravidla od 3 let věku dítěte. Obě styly operace jsou možné, laserová je možná méně traumatizující a dá se provést při kratší hospitalizaci...

Paní doktorko. Kolem vánoc jsem měl zánět nosohltanu, měl jsem ATB, zánět se vyléčil, Od té doby se mi ale vracely bolesti v krku, poté angína na levé straně, měl jsem další ATB...

Podle Vašeho popisu bych řekla, že se nemusíte obávat z nádoru. Můžete být alergik a někdy mívají mladí kluci zvětšené drobné uzlinky za krkem leta. Aby jste byl klidný...

Haemophilus influenzae

| Dotaz od: Danka

Je mi 54 let a v únoru jsem měla ve výtěru z krku haemophilus influenzae. Přeléčeno antibiotiky.Nyní jsem měla opět problém a ve výtěru z krku byl streptokok.Takže další...

Dotaz byl ke mě přesunut. Samotný nález Haemophila a Streptokoka ve výtěru z krku není nemoc, tyto bakterie (méně, ale i více nebezpečné druhy) mohou být přítomny v horních...

Bílý povlak na jazyku

| Dotaz od: Pepa

Mam takový problém. Na jazyku se mi pořád dělá bílý povlak a každé ráno mám silný zápach z úst nejdřív sem nevěděl čím to je ale pak sem si jednou večer ten povlak částečně...

Zubní povlak souvisí se zdravím střev. Ale může to být i počínající chřipka nebo angína. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více vlákniny. Lze koupit i samotná - šlupky...

Výsledky

| Dotaz od: Petra

Před 5-ti měsíci jsem měla rizikový sex. Teprve zpětně jsem si vybavila,že v průběhu těch 5 měsíců jsem zaznamenala neobvyklé příznaky,které by mohly být příznakem pohl.nemoci...

Antibiotická terapie mohla být účinná i na léčbu případné pohlavní nemoci. V takovém případě by běžné výtěry dopadly již negativně.

Děložní čípek

| Dotaz od: Jana

Předem se omlouvám, že můj dotaz bude dlouhý, ale chci vše co nejlépe popsat. Je mi 23 let a sex. životem žiji od 18 mým jediným sexuálním partnerem byl a je můj manžel. Přes 4...

Není zde žádný důvod, abyste přemýšlela o rakovině. Jste mladá žena, v cytologii byly jen mírné změny, předchozí výsledek jste měla v pořádku. Zcela dostačující bude zajít na...

Můj dotaz se týká mé 6ti leté dcery, která doposud netrpěla žádnými zdrav. problémy ( max. 1 za rok angína, jinak přes rok zdravá, žádná rýma, nachlazení, nic), v listopadu loň...

Simono! V tomto ročním období se u školního dítěte může jednat o sérii nezávažných virových respiračních infektů. Dítě má nárok prodělat klidně osm běžných infekcí za rok...

Opakovaný streptokok

| Dotaz od: Kristýna

Chci se zeptat, přítelovi se opakovaně vrací streptokok, už druhým rokem má snad minimálně 3x do roka toto onemocnění. Jeho doktorka ho vždy akorát léčí antibiotiky a nic jiného...

Předpokládám, že máte na mysli opakování streptokokové angíny. Jde o problém velmi častý, v postupu léčby je ale, pokud jde o mikrobiologicky potvrzený případ, opravdu...

Bolest zubu

| Dotaz od: Veronika

Hrozně mě bolí zub, nemůžu na něj ani dokousnout, a trošku mi otekla pusa nad zubem, mám takový problém, mám angínu,ale se zubem už to opravdu nejde vydržet, ošetří mě lékař i...

Dle Vašeho popisu se jedná o zánět tkání v okolí kořene zubu, tento stav vyžaduje ošetření u zubního lékaře a mělo by se provést co nejdříve. Lékař by měl používat ochranné...

Chřipka nebo angína?

| Dotaz od: Martin

Již druhým dnem mě bolí v krku a špatně se mi polyká. Bolí mě hlava, šíje. Bez kašle a rýmy, teplota asi jen 37,2. Proto si nejsem jistý jestli je to chřipka nebo angína. Děkuji

Rozhodující je především nález v krku, který by měl posoudit váš praktický lékař.

Je mi 19 let a za poslední půlrok už mám po 4 angínu... V roce 2011 jsem měla angínu v červnu...pak v říjnu... a v prosinci... Tenhle rok v únoru a teď v březnu. Antibiotika...

Moc si vážím Vaší důvěry, ale jediným správným rádcem Vám může být v tomto případě Váš registrující lékař. Zná Vás, Vaši zdravotní minulost. Bude také schopen posoudit typ...

Tonsilektomie

| Dotaz od: Ivana

Moc ráda bych znala Váš názor, zda je u mě nutná tonsilektomie - odstranění krčních mandlí. Vždy jsem trpívala na angíny, ale vždy max. 1x za rok až dva roky. Letos jsem měla...

Ještě před tonsilketomií bych dopnila imunologické, alergologické vyšetření. Mohla by se zkusit nějaká imunomodulační léčba. Pokud ale i tak recidivy angín budou přetrvávat...

Hnisavá angína

| Dotaz od: Michaela

Jsou to dva dny, co jsem dostala na hnisavou angínu Azitromycin Sandoz 500mg na 3 dny (potřebuji se vyléčit co nejrychleji). Mám v sobě druhý prášek a zatím mi to nepomohlo...

Každý jedinec reaguje na léčbu individuálně. Navíc pokud nebyla zjišťována citlivost na konkrétního patogena, kterého máte v sobě, je možné, že na azitromycin třeba nereaguje...

Rýma po operaci osmiček

| Dotaz od: Dominika

Zhruba před 4-5 týdny jsem byla na vyndání všech 4 osmiček najednou s kontaktem s nosní dutinou na obou stranách. 3 týdny jsem nesmrkala, brala jsem zhruba 14 dní antibiotika...

Další léčebný postup je nutno stanovit na základě lékařského vyšetření (např. vyloučení zánětu nosních dutin, zhoršení astmatu apod.), které tímto doporučuji.

Pálení v krku

| Dotaz od: L

Přibližně týden mám silnou rýmu. Ta teď ustává, ale zhoršuje se mi pálení v krku. Strepsils nepomáhá. Není to při polykání, ale neustále. Naopak mám pocit, že když jím, pálení...

Bez toho, že bych nález v krku viděla, Vám nemohu říci, zda to je nebo není streptokoková angína. Typicky u této angíny jsou vysoké teploty (38-40st), mandle jsou zduřelé s...

Zánět dásně

| Dotaz od: Veronika

Když se udělá zánět dásně, vznikne váček s hnisem pod zubem a otok. Otok ne zcela zmizí ,ale nevytvoří se "bulka" na dásni ze které odtéká ten hnis. Nějak se to vztřebá, může...

Začneme "zánětem okostice" u výčnělku, ze kterého vyrůstají zuby: příznaky: celková oslabenost, otok tváře, dotyková bolestivost příčinného zubu a jeho okolí k tváři/jazyku...

Bolest kostí a kloubů

| Dotaz od: Christina

Před 3 měsíci mi byla odebrána krev poté, co jsem oznámila doktorovi, že často trpím na bolest kostí a kloubů- někdy až nesnesitelná, bránící v normálním pohybu - přetrvává již...

Christino! 1. Ano. Vysoké ASLO je u vás velmi pravděpodobně důsledkem opakovaných streptokokových angín. Je tedy pravděpodobné, že je vysoké už dva roky. 2. Vzhledem k...

Bolest v krku

| Dotaz od: zdeek

Dva dny bolest v krku (hlavne pri polykani takove paleni) dnes uz ne ale spustila se mi ryma. nemam teplotu a citim se jinak normalne. byl sem na vysetreni ORL pred trema dnama...

Může to být cokoli z toho, co naznačujete - angína, zánět nosohltanu, nachlazení, možná i mononukleoza....

Hnisavá angína

| Dotaz od: Ivo

Mám otázku ohledně mé nemoci. V tomto roce hned na začátku ledna sem měl hnisavou angínu a mononukleózu. Asi za měsíc sem se z toho dostal a hned za 14 dnů sem měl znova...

Určitě by bylovhodné počádné vyštčení nejenom výtěru krk, nos,aletake ůaboratorní vyšetření - ASLO, CRP,FW a KO. Angina je způsobena bacilem zvanym streptokkus, haemofilus neni...

Bolesti uší v letadle

| Dotaz od: Lukáš

Při poslední cestě letadlem mně asi po půl hodině letu zalehlo v uších a postupně to přecházelo v bolest. Po přistání se bolest utišila, ale zalehnutí trvalo ještě 3 dny. Stalo...

Prevencí je buď žvýkání či zvýšené polykání při vzletu či přistání letadla.

Posílení imunity

| Dotaz od: Marcela

Prosím o radu. Od července jsme já i oba synové (2 roky a 5 let) pořád nemocní. Začalo to spálovou angínou, já a starší syn, pak podezřením na infekční mononukleozu, já a mladší...

Marcelo, ohledně častých infektů bych doporučila návštěvu a cílené vyšetření imunologem. Co se týče Vašeho druhého dotazu, po vytržení krčních mandlí je opravdu výrazně větší...

Asi v 16.ti letech jsem měla mononukleózu a od té doby trpím od října do konce února na časté angíny. Mám jich kolem 4. Dnes je to 6.angína a dostala jsem antibiotika na 3 dny...

Změny na jazyku mohou souviset přímo s antibiotiky, ale i s přemnožením kvasinek a dalších mikroorganismů na sliznicích. Užívejte vyšší dávky probiotických bakterií během i po...

Co je měření plicní vitální kapacity?  celý článek

Antibiotika Penbene

| Dotaz od: Kristýna

Ještě mám takový dotaz, když beru antibiotika teď 4. den, mohu tím nakazit někoho jiného? Myslím angínou, už mě vůbec v krku nebolí a cítím se dobře. Děkuji za Vaši odpověd...

Milá Kristýnko. Možnost nákazy je sice malá, ale není nulová. Pravděpodobně u Vás před nasazením penicilinu nebylo provedeno kultivační vyšetření, takže není stoprocentně jisté...

Těhotenství a léky

| Dotaz od: Zuza

Mám dotaz jak velká rizika jsou u těhotenství.Druhým rokem beru na revma methotrexate a mám i antikoncepci.Bohužel mě však skolila angína.Navíc pracovní stres.A v téhle...

Methotrexate patří mezi teratogeny. Stejně tak případně pokud jste měla horečku, i ta může působit teratogenně v časné graviditě. Poraďte se o rizicích s genetikem.

Co vás čeká při vyšetření krku?  celý článek

Moje tchýně má velmi často problémy s velmi vysokým tlakem. Vezme si tbl pod jazyk a běží na pohotovost. A tak je tomu již 2 měsíce, 3x do týdne. Dostala nějaké léky, ale kvůli...

Paní Petro vzhledem k závažnosti problému a nemocem komplikujícím- angina pectoris, bych doporučila pečlivé vyšetření internistou, kardiologem a důslednou farmakologickou léčbu.

Síla menstruace po porodu

| Dotaz od: Veronika

Paní doktorko,jsem dnes 8 týdnů po porodu. Jelikož nekojím,tak jsem svou první menstruaci dostala 4tý týden po porodu.Síla krvácení byla stejná jako před těhotenstvím.Po...

I slabé krvácení přicházející v očekávaném termínu může být menstruací a neznačí problém, pokud jste vyloučila případné těhotenství. Menstruace může být ovlivněna současně...

Angína a neštovice

| Dotaz od: Lenka

Od středy mam dceru na antibiotikách Ospen kvůli angíne,ale v pondělí mi švagrová volala že její syn ma neštovice a my jsme byli celí víkend s nimi v kontaktu bude to velký...

Inkubační doba neštovic je až 3 týdny, proto může vaše dcera neštovice dostat až po odléčení angíny. Každá infekce oslabuje imunitní systém, proto pokud neštovice dostane...

Infekčnost anginy

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po zahájení léčby antibiotiky ještě mohu nakazit ostatní lidi? Předem moc děkuji za brzkou odpověď. S pozdravem a přáním hezkého večera...

Záleží na tom,zda je původcem anginy skutečně bakterie, někdy je angina vyvolána virem,ten na antibiotickou léčbu neodpovídá.Jak vidíte,záleží na vhodně zvolené léčbě-taky...

Začátkem určování diagnózy je podrobné klinické vyšetření. Váš lékař se Vás podrobně zeptá na Vaše příznaky a anamnézu.  celý článek

Časté nemoci

| Dotaz od: Kamil

Od začátku roku jsem v podstatě ještě nebyl zdravej dýl než tři dny. Začalo to nastydnutím doprovázeným bolestí v krku, to sem vyléčil penicilínem, v zápětí cca dva dny po...

Z volně prodejných léků bych doporučovala pravidelné užívání probiotoik, lokálně můžete posílit sliznice přípravkem GS immunostim. Doplnila bych alergologické a imunologické...

Opakující se angína

| Dotaz od: Jana

Na začátku března jsem dostala angínu (bolest při polykání, únava, zvětšené mandle, afty, povleklý jazyk) paní doktorka mi nasadila OSPEN na 10dní. Po dobrání ATB do týdne znovu...

Další antibiotika bych předepsala pouze v případě prokázané bakteriální infekce, alespoň z CRP (nabírá se z krve, spolu se známkami infekce výška CRP rozliší virové a...

Uzliny

| Dotaz od: wera

Psala jsem vam uz jednou ohledne uzlin.byla jsem na veskerem vysetreni a bylo v poradku i podle ultrazvuku.jenomze predevcirem jak mam tu uzlinu na pravo na krku ze strany...

Uzliny jsou nahloučení mízní tkáně na mízních cévách, představují jakési malé filtry toho, co mízními cévami protéká. Hlídají hlavně, aby se do oběhu nedostaly cizorodé látky...

Priorix

| Dotaz od: Květa

Chtěla bych se zeptat, mám dvouletého syna, byli jsme na očkování proti spalničkám, první jsme dostali trivivac, druhé očkování priorix ve středu. Po trivivacu měl jen teplotu...

Květo! Na dálku se mi to těžko soudí, ale podle toho, co píšete se přikláním spíše k tomu, že se jedná o víceméně na očkování nezávislou "angínu". Doporučuji konsultaci s...

Čepy v krku

| Dotaz od: marie

Muj syn bral dest dni antbiotika ospen podobrani ve stredu ma i nadale čepy v krku jsou to tři dny a ma tam stale čepy prosim poradte

Přítomnost čepů není totéž,co bakteriální angina.Materiál čepů je tvořen odloupanými buňkami a těly různých mikroorganismů.Bližší poradí nejspíš odborník ORL oddělení.

Syfilis?

| Dotaz od: dan

Často trpím angínamy a dost kouřim. Ted mám zase anginu a hnisavé čepy na mandl. Navic jsem si všiml že mám u kořene jazyka vřidky. viz foto. Chtěl jsem se zeptat zda to je...

Projevy syfilis takto nevypadají, nicméně by bylo velmi vhodné po vyléčení anginy navštívit stomatologa.

Punínky na jazyku

| Dotaz od: Karel

Trpím skoro nepřetržitou angínou a zadní část jazyka mám posetou cca 20ti pupinky. Vsechny jsou stejné velikosti cca 2 mm v průměru a jsou ploché, oválné a znatelně vystouplé...

Tyto "pupínky" jsou zcela normální nález - jde o jeden z typů slizničních papil na povrchu jazyka ( tzv. houbovité papily), jsou zodpovědné za vnímání určitých chutí. Angína je...

Samovolný potrat?!

| Dotaz od: Alice

Poslední měsíc mě trápí bolesti v levé oblasti podbřišku a srovnala bych je přesně s takovými, které mívám před menstruací. Žiji sportovně a nikdy jsem nepociťovala silné...

Pokud máte bolesti v podbřišku a nastavená terapie vám nezabírá, zajděte opět ke své lékařce. Jen při vyšetření lze zjistit příčinu vašich obtíží.

Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. Je to obecně rozšířený omyl. Jako nachlazení se označují běžně se vyskytující příznaky jako je rýma, škrábání v krku a...  přehrát video

Hiv

| Dotaz od: Josef

Mam pupínky vzadu na jazyku a měl jsem opakovanou angínu a za cca 5měsíců jsem shodil cca 6-8kg ale také jím minimálně cca jednou maximalně 2-3 v týdnu hlavní jídlo jinak jen...

Nechejte si opakovaně udělat testy na HIV, at máte jistotu a potom dodržujte režim na zvýšení imunity /konzultaci na imunologii jste již prodělal, jste v jejich péči, kdyby se...

Jsem 8let po inplantaci stentu.Dosud bez problémů.V posledních měsících mě vynechává srdce s prudkou bolestí.Po chvíli bolest přejde.Užívám Betaloc 100.Ošetřující lékař mě...

Pokud je klidové i zátěžové EKG v pořádku, koronarografie v pořádku, 24 hodinové monitorování EKG v pořádku, skutečně nejspíše není proč se znepokojovat. Nicméně popsané obtíže...

Chtěla bych se poptat, zda můžu nějaké antibiotika v těhotenství, jsem alergická na PNC. Nemůžu tím miminku ublížit? Snažím se stříkat si Bioparox, kloktat, piju čaj s citronem...

Můžete i jiná antibiotika. Váš lékař Vám vhodné antibiotikum předepíše, je-li to potřeba. Z dotazu jsem vyrozuměla, že zatím léčíte sama doma a že jste nejspíš u lékaře nebyla...

Předem moc děkuji za odpověď. Již 2 měsíce mám mírně zvětšenou podčelistní uzlinu na levé straně. Myslela jsem si, že je to po proběhlé angíně, ale dnes jsem byla nucena...

Je to možné, protože podčelistní uzlina je spádová pro oblast obličeje.

Nehomogení lalok jaterní

| Dotaz od: Jana

Měla bych dotaz ohledně nálezu na sonu V květnu jsem byla poslána svou lékařkou na sono kvůli zažívací potížím (pálení žáhy a občasne krče mezi žebry a pobolívání pod žebry) ale...

Vážená paní Jano, vzhledem k Vámi uvedeným výsledkům zobrazovacích vyšetření jater Vám doporučuji vyhledat hepatologickou ambulanci a konzultovat, případně doplnit stávající...

Chtěla bych poprosit o radu... Syn začal chodit do školky. Vždy přijde se suchým kašlem, který třetí den začne doprovázet rýma, pak vše sleze na průdušky a začíná "hucání" s...

Vzhledem k opakovaným nálezům je vhodné při každém infektu udělat výtěr z krku a odebrat CRP a až při pozitivitě zahájit případnou léčbu antibiotiky dle citlivosti, tedy nedávat...

Chcem Vas poprosit o radu.. zistili mi z vyteru z hrdla na mangliach zlateho stafylokoka. Dostal som antibiotika a preliecujem ho. Mam aj priatelku.. nemal by som sa snou...

Zlatý stafylokok pro zdravého jedince (tzv. bacilonosiče - má přítomného stafylokoka, ale nemá příznaky onemocnění) nepředstavuje žádné nebezpečí, pouze u oslabených lidí může...

Uzliny na krku a na hlavičce

| Dotaz od: Adéla

Již jsem jednou do Vaší poradny psala ohledně uzlinek, které jsem našla na krku a hlavičce mého 18ti měsíčního chlapečka (jedna na krčku a několik vzadu nad krčkem). Po pročtení...

Možných příčin zvětšení uzlin je velmi mnoho, pokud jsou zvětšené na více místech /tedy v tříslech, podpaží, na krku.../, bylo by již vhodné alespoň vyšetření krve, případně...

Infekce v krku u batolete

| Dotaz od: Petra

Můj syn - 2 roky - cca 10 dní kašle, nejdříve suchý, poslední dobou vlhký kašel, Před 7 dny se objevila rýma a vystoupila teplota na max. 37,4 st.,netrvala déle než 1 den. A...

Petro, hemofilová angína se sama bez antibiotik nevyléčí. Vzhledem k věku vašeho syna se nedoporučují cucavé pastilky a bohužel ani jiná léčba, jaká se nabízí dospělým. Zbývá...

Streptokok

| Dotaz od: Tereza

Píši Vám znovu. Ve středu jsem dobrala antibiotika na angínu - streptokokovou. A od včerea mam znovu nateklé mandle jako před týdnem... jenže mi ve středu když jsem dobrala ATB...

Pendepon je depotní penicilin.Vaše mandle nemusí být nutně zvětšené pro bakteriální infekci,existuje i virová angína.Penicilin je suverénním lékem pro infekce vyvolané...

Syn má během dvou měsíců po třetí za sebou angínu. 10 dní je v pořádku a pak zase začíná rýmu a horečky kolem 39, nejí. Má zvětšenou nosní mandli (byl vyšetřen na ORL), dýchá...

Pokud měl angíny (angína je na mandlích postranních) i má zvětšenou nosní uzlinu (to je prostřední jedna uzlina na patře) - jde o reakci lymfatického systému v krku na infekce...

Narušená imunita?

| Dotaz od:

Chtěla bych Vás poprosit o radu co se týče mé 4 a půl leté dcery. Ve 2 a půl letech byla na ostranění nosních mandlí i z důvodů opakovaného oboustranného zánětu středního ucha...

Imunologické vyšetření bych rozhodně doporučovala,lze jej absolvovat i bez doporučení obvodního lékaře.Dále bych taktéř doporučovala ORL vyšetření a stěry z mandlí.

Angína

| Dotaz od: Michaela

Od porodu dcery cca 2 roky zvětšené uzliny opakující se angíny cca 6 krát za rok. Letos na jaře jednou, nyní potřetí v rozmezí tří měsíců. Antibiotika kupodivu ještě zabírají...

Angíny se mohou opakovat z více důvodů. Můžete mít v tonsilách (mandlích) ložisko infekce, které se opakovaně aktivuje, nebo můžete mít sliznice více atakované infekčními...

Zápach vz úst

| Dotaz od: Pavel

Mám nepříjemný zápach v ústech, a to ihned po čištění zubů, po vykloktání (rok v kuse tantum verde i několikrát denně, peroxid vodíků…), i po použití ústní vody. Po přečtení p...

U Vás je opravdu každá rada drahá. Z dalších příčin zápachu z úst můžeme jmenovat sníženou produkci slin, záněty vedlejších nosních dutin, cukrovku, choroby jater a ledvin...

Chronická angína a kojení

| Dotaz od: Martina

Kojím pětiměsíčního syna, je to docela žroutík. Manžel je alergik. V prosinci 2011 jsem užívala Ospen z důvodů angíny, v lednu 2012 Duomox z důvodu mastitidy. Od té doby mám...

Kojit za každou cenu bych nedoporučovala, vydržela bych cca do 6 měsíců dítěte, a pak zavedla umělou stravu. V současné době je kvalitní a lze touto stravou nahradit mléko...

Infekční onemocnění?

| Dotaz od: Calie

Před třemi týdny jsem měla angínu (údajně) léčenou antibiotiky. Ta sice po třech dnech zabrala, ale poté se stav zhoršil (bez teplot, neschopnost polykání, únava, drobná vyrážka...

Vím,že jste očekávala konkrétní vyjádření,že Vás tedy zklamu.Přesto jako jedinou rozumnou cestu vidím návštěvu lékaře,který Vás léčil,a podobnou formulaci starostí a obav,jaké...

Mononukleoza a neplodnost

| Dotaz od: Filip

Paní doktorko, velice by mne zajímalo, jaký vliv má mononukleoza na plodnost. Je mi 28 a mononukleozu jsem prodělal, když mi bylo 12 let. Vzpomínám si že v nemocnici jsem byl...

Většina z nás se do mladé dospělosti s virem infekční mononukleosy setká.Někdo prodělá infekci,aniž by zaregistroval vlastní průběh,u jiného se objeví povlaková angina,přechodný...

S prudkým rozvojem genetiky v posledních letech svitla naděje všem pacientům s geneticky dědičnými chorobami, což se samozřejmě týká také hemofiliků.  celý článek

Horečka u tříletého chlapce

| Dotaz od: Monika

Tříletý syn od neděle šesti ráno horečka přes 38°C,chrapot a jakoby štěkavý kašel.Asi ve 12 hod. jsme jeli na pohotovost,zde prý jen lehká virosis,odeslán na vyš. ORL , zde bpn ...

Doporučuji znovu pohotovost či rovnou do nemocnice, doplnit vyšetření, mohlo by jít o "pouhou" virosu, ale také např. počátek černého kašle.

Mohly by být tyto problémy příznakem některé pohlavní nemoci? Posloupnost problémů: cca 1,5 měsíce silnější zapáchající žlutozelený výtok z pochvy, poté (za 3 měsíce) bolest...

Podle vašeho popisu může jít o běžný bakteriální výtok, kapavku či chlamydiovou infekci. Doporučuji zajít na gynekologii a nechat si provést běžné kultivační vyšetření. U vašeho...

Citlivá,nateklá pravá mandle

| Dotaz od: František

Již skoro 2 měsíce léčim angínu nejprve po 2 týdnech antibiotika pak už to došlo na operaci levé mandle,kterou mi odebrali. Po doléčení se problém projevil na pravé mandli,kde...

Pokud nebyly dělány testy, nemusí se jednat pouze o klasickou angínu, ale i jinou infekční chorobu (mononukleoza atd) Pokud Vám tedy nebyly dělány testy, bylo by vhodné zajít na...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: skarpy

Prosím o informaci ohledně tlaku na hrudi a palení za hrudní kosti. již nejakou dobu pocituji slabší tlak hlavně v noci a při vydechu .palení většinou přes den. mam EKG v...

Pokud se ptáte, co máte za nemoc, tak se může jednat o různé interní stavy, pro lepší orientaci by to samozřejmě chtělo rozsáhlejší vyzpovídání - jednou z možností je tzv...

Absces a hodnoty leukocytů

| Dotaz od: Zuzana

Před čtrnácti dny jsem prodělala absces, který se mi uděl na mandlích v krku, který byl vyříznut. Při příjmu mi udělali odběr krve a naměřili hladinu leukocitu v těle 250. Bylo...

Milá Zuzano. Předem bych Vás chtěl uklidnit - pokud chirurgický zákrok pro absces mandle proběhl v pořádku a cítíte se dobře, nemusíte mít v tuto chvíli již obavy. Váš krevní...

Na začátek, od poloviny prosince jsem bral antibiotika Doxybene, v ponděli 16.1 jsem přešel na doxyhexaL pul tabletky za 24 hodin, antibiotika mám z kožního kvůli akné. Měl jsem...

Z nákaz přenosných při orálním styku přicházejí v úvahu chlamydie, může ale jít i o běžnou virózu (bakteriální angína je spíše nepravděpodobná, vzhledem k tomu, že užíváte...

Krk

| Dotaz od: Miíša

Paní doktorko, mám bolesti v krku, napuchlé krční mandle a bolest mandlí, nemůžu polikat , nemůžu mluvit, v noci mývám zimnice a za hodinu mi je teplo, mám teploty nad 39.,bolí...

Pokud je příčinou Vašich obtíží streptokoková angína,je penicilín nejlepším lékem.V některých případech se zánětlivé postižení mandlí může projevit velkým otokem a komplikacemi...

Mám asi půl roku různé potíže: 1) časté bolesti v krku každý měsíc kolem menstruace jsem nachlazená, o Vánocích hnisavá angína 2) silné noční pocení tak dvakrát do týdne...

Samozřejmě se může jednat i o nějaké autoimunitní lokalizované či systémové onemocenění. Každopádně kolonoskopie je namístě a její výsledek bude důležitý pro naplánování příp...

Angína, zlomenina ruky, zubní kaz, podvrtnutí kotníku, srdeční příhoda - ve všech těchto případech patří tlumení bolesti pouze k doprovodným léčebným postupům. Hlavní snahou...  celý článek

Tehotenstvi po antibiotikach

| Dotaz od: Petra

Chtela bych se zeptat..v prubehu roku sem uzivala vicekrat antibiotikum, nejdrive na pneumeonii mykoplasmu - zinnat, angina - penbene, zanet dutin - zinnat, streptokok agili...

Pokud jste s úspěchem vyléčila všechny infekce a cítíte se dobře, není důvod otálet s pokusem o otěhotnění. Antibiotika před otěhotněním vývoj plodu nenaruší.

Častá léčba antibiotiky

| Dotaz od: Jana

Mám už docela dlouho problémy s imunitou. Zkoušela jsem i různé doplňky, ale víceméně nic nezabírá. Teple oblékaná si myslím, že chodím protože dřív jsem měla problémy se záněty...

Pokud máte více jak 3-4 respirační ch infektů za rok, bylo by vhodné doplnit imunologické a alergologické vyšetření. Dle výsledků by se pak nasadila konkrétní imunomodulační...

Bolest v krku bez mandlí

| Dotaz od: Michal

Už asi 8 let nemám krční mandle, od té doby mě nebolelo v krku a prakticky jsem nebyl nemocný, předtím jsem trpěl na chřipky třikrát do roka. Teď jsem onemocněl a poprvé od té...

V otázce zmiňujete chřipku, zřejmě mylně, protože krční mandle se odstraňují při opakovaných či komplikovaných angínách. To uvádím jen na úvod k ujasnění problému. Odstranění...

Hiv

| Dotaz od: Karolína

Mám dotaz ohledně pohlavních nemocí. Asi před měsícem jsem se vyspala s promiskuitním partnerem, což jsem se dozvěděla až posléze. Po měsíci mi otekly uzliny jak v tříslech, tak...

Mohlo by se jednat o mononukleózu. Doporučoval bych proto každopádně znovu kontrolu u ošetřujícího lékaře a také, pokud už od styku uplynuly 3 měsíce provést i test na...

Opožděná menstruace

| Dotaz od: Michaela

Mám dotaz týkáse opožděné menstruace. dne 28 října sem vysadila HA ze zdrav. důvodů, týden zpět+další 4 dny jsem ještě špinila i přestože sem předtím HA brala( byla to chyba v...

Těhotná spíče nebudete, pravděpodbně to bude angínou.pro jistotu proveďte gravitest.event.navštivte gynekologa

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční ...


Pálení hrudi

| Dotaz od: dominik

Je mi 23 let a již delší dobu při zvýšení psychické zátěži (stres, rozzlobení) mam problémy se srdcem, motá se mi hlava, srdeční tep se zvýší a je i znatelný na hrudi, těžko se...

Pokud nemáte v rodinné anamnese předka s časnými projevy ischemické choroby srdeční, netrpíte agresivní formou poruchy metabolismu lipidů- je tzv. angina pektoris, způsobená...

Špatný spánek

| Dotaz od: Lucie

Je mi 24 let a před dvěma lety jsem prožila náročné období. Stěhování, nové zaměstnání, 4-5 hodin spánku, atd. Trvalo to několik měsíců. Nakonec jsem se v práci sesypala...

To co popisujete je velmi složité, rozhodně pokud se vám dělají modřiny a jste silně unavená, bylo by vhodné i vyšetření hematologem, t.j. specializovaným internistou. Udáváte...

Krevní obraz

| Dotaz od: Marcela

Byla jsem na vyšetření u svého internisty. Závěr je paroxysm.supraventr.tachykardie. V krevním obrazu, který přikládám, mám snížený obsah trombocytů a leukocytů. Před vyšetřením...

Vitamín K je důležitý vitamín pro lidský organismus, ale při jeho nedostatku nedojde k poklesu krevních destiček. Bílé krvinky jsou sníženy opravdu minimálně. Mírný pokles...

Dušnost a tlak mezi lopatkami

| Dotaz od: Ondřej

Psal jsem Vám již o mém problému s dýcháním...Doporučila jste mi ještě srdeční vyšetřní: na EKG a na zátěžovém EKG jsem by a vše bylo O.Kl...Myslíte,že bych měl absolvovat ještě...

Pokud obě EKG dopadla v pořádku, můžete zkusit ještě echokardiografii, jinak bych se ale přikláněl k vyloučení srdeční příčiny dušnosti. Hezký den.

Doxycyklin

| Dotaz od: Michala

Gynekolog mi dal na zaklade citlivosti Doxyciklin (Doxybene) na Ureplasma urealiticum. Do toho som dostala anginu a obvodny lekar mi predpisal Ciprofloxacin (Mediciprin) na...

Obecně může doxycyklin účinkovat na krční infekce, ale pokud jste dostala angínu BĚHEM užívání doxycyklinu, Vaše bakterie, která angínu způsobila, na něj s největší...

Chtěla bych se zeptat, zda mohu být nějak nemocná, pokud: Na jaře roku 2007 jsem byla na různých vyšetřeních - měla jsem občasné slabší ale nepříjemné křeče v břiše, zjištěno mi...

Doporučoval bych konzultaci na ORL a zvážit odstranění mandlí. Hezký den!

Bolest v ústech

| Dotaz od: Marek

Již 4den mě trápí vetší bolest v ústech jakoby za zuby moudrosti (spodní již vyrostlé). Nemohu pořádně otevřít ústa či kousat a vypláznout jazyk. Bolí mě jakoby ty svaly co jsou...

Mohlo by se jednat jednak o nervovou iritaci ze zubů, ale také o namožení svalů. Rozhodně bych doporučoval neodkládat návštěvu lékaře. Hezký den.

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: