Antivirotika


Chřipka může být i nebezpečná

Chřipka ve většině případů proběhne jako několikadenní nezávažné onemocnění s teplotou a kašlem. Někdy se však může zkomplikovat, a to hlavně pokud tělu nedopřejete dostatek...

 celý článek
 

Chci se zeptat :před 14 dny jsem brala antivirotika Herpesin 800 na poměrně rozsáhlý výsev pásového oparu. Bohužel hned druhý den užívání se mi ráno udělalo zle od žaludku a lék...

Jedna vynechaná dávka antivirotika v počátku užívání sice mohla mírně narušit a přechodně snížit účinnou hladinu acykloviru v krvi, léčba pak ale pokračovala dalších 6 dní bez...

Nejčtenější článek Popíjení náctiletých rozhodně není ničím novým.

K letním prázdninám patří grilování, zahradní party a pikniky. Orosené sklenice piva či barevné koktejly, které obvykle na podobných akcích nechybí, však přitahují vedle...

 celý článek
Očkování a jiná prevence mohou zachránit i život

Chřipka je nakažlivé onemocnění dýchacích cest způsobené chřipkovými viry. Ke zvýšenému riziku onemocnění přispívá také oslabení imunity imunosupresivními léky, ke kterým patří...

 celý článek

Nezoufejte. Stonání o Vánocích má své výhody.

Bolesti hlavy. Bolesti svalů a kloubů. Horečka. Suchý kašel. Přepadla vás chřipka ráno na Štědrý den? Nezoufejte. Stonání o Vánocích má totiž své výhody.

 celý článek
Účinná prevence proti chřipce

Myslíte si, že pravděpodobnost onemocnění chřipkou závisí hlavně na venkovní teplotě? Pak patříte mezi mýlící se většinu - a to i včetně mnoha lékařů. Odborné průzkumy ukazují...

 celý článek
Chřipka nejvíce ohrožovala malé děti

Chřipková sezona 2007/2008 byla v České republice na chřipku relativně chudá. Pro celou ČR souhrnný počet případů akutních onemocnění na sto tisíc obyvatel nedosáhl epidemické...

 celý článek
Obezita a kouření jsou dva nejčastější rizikové faktory pro hospitalizaci u chřipky

O chřipce se podobně jako o rýmě traduje, že neléčená trvá sedm dní, zatímco léčená týden. Toto tvrzení ale není tak úplně pravdivé. U chřipky totiž mimo jiné dost záleží na tom...

 celý článek

Opary

| Dotaz od: Michaela

Chtěla jssem se zeptat, co mi může chybět za vitamíny a co pomáhá při oparech na rtu. Už po druhé se mi udělal opar na jednom samém místě, mam to nateklé a sem tam to bolí...

Žádné vitamíny na to nepomohou. Opar je virová infekce a je nutné ji léčit specifickými léky - virostatiky. navštivte kožního lékaře, on vám je předepíše.

Před třemi měsíci jsem měla opravdu ošklivé opary po celých rtech a zvětšenou bolestivou uzlinu pod bradou. Paní doktorka mi předepsala Herpesin v tabletách, který jsem musela...

Simono. Opary jsou nepříjemná věc a pokud na ně někdo trpí, pak se mohou při zátěži organismu vracet. Herpesin jsou antivirotika, která jsou vyhrazena pro vážné případy oparu, a...

K nejčastějším vyvolavatelům pylové alergie patří v Evropě trávy

Pokud člověk slzí a kýchá už jen při pomyšlení na jarní kvetoucí přírodu a v prašném prostředí začne smrkat jako o život, zahrnuje se nejspíš mezi početnou skupinu alergiků...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Chcete se zbavit rakoviny a děláte pro to všechno. Ať už se zotavujete z chirurgického výkonu, podstupujete chemoterapii, ozařování, nebo jinou léčbu, dopřejte si dostatek...

 celý článek

Chřipková epidemie je stále se opakujícím tématem zimního období. Přestože se chřipka skloňuje ve všech pádech a většina obyvatel je přesvědčena, že tuto chorobu zná, koluje...

 celý článek

Opar v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Jsem v 8tt a mám opar na rtu. Na opary trpím již od dětství. Na opary mi nejvíce zabírá Zovirax. Bohužel jsem ho včera použila, ale až pak jsem se dočetla, že se nesmí v...

Ivano! Opary na rtu (herpes labialis) nejsou pro miminko rizikové, virus se nešíří po těle a neohrožuje tak plod. Při jednorázovém místním použití zoviraxu je riziko...

Pásový opar

| Dotaz od: Veronika

Před 5 dny mi byl diagnostikován pásový opar - všimla jsem si ho hned v počátku - tedy v 1. týdnu, kdy se objevili pupínky na zádech. Lékař mi předepsal vodičku solutio...

Lékař podle rozsahu a síly výsevu pupínků odhadl léčbu na tuto, proto usuzuji, že by to mělo stačit. To, že jste atopikem nemusí znamenat nutně rozšíření oparu, to závisí spíše...

K obraně organismu před chřipkou přispěje nejen očkování, které je nejúčinnější prevencí, ale i dobrá odolnost organismu – imunita. V průběhu zimy je dobré dodržovat několik...

 celý článek

Plané neštovice

| Dotaz od: Hana

Starší syn prodělal neštovice, už jsem za inkubační dobou - 25.den, neštovice jsem od něj nedostala i když jsem je v dětství neprodělala. Teď je má mladší syn, je možné, že je...

Hano, neštovice a mononukleóza je způsobena dvěma naprosto odlišnými viry, proto po prodělané mononukleóze nejste chráněna proti neštovicím. Neštovice můžete získat od kohokoliv...

Herpes genitalis

| Dotaz od: iveta

Chtela bych se zeptat. Muj partner ma herpes genitalis, ja jsem se zatim nenakazila, ale planujeme dite a tak bych chtela vedet, jestli je nejakym zpusobem mozne ochranit jak...

Bylo by vhodné, aby se partner přeléčil celkově antivirotiky ( acyklovir). Samozřejmostí je pohlavní abstinence po dobu jeho obtíží. Vy sama pravděpodobně již máte virus v...

Chřipka nemusí vždy proběhnout pouze jako banální několikadenní onemocnění s teplotou a kašlem. Ostatně staré rčení našich babiček, že se "chřipka může uložit do srdce", tomu...

 celý článek

Doba dovolených ještě zdaleka nekončí a chřipkové období nás na různých částech zeměkoule může potkat kdykoliv. A to nejen v souvislosti s chřipkou způsobenou virem chřipky nebo...

 celý článek

Pomalu nastává období, kdy je venku sychravo a na ulicích se mísí kýchající chodci se smrkajícími nešťastníky. Nejedna kojící matka se jistě zamýšlí nad otázkou, jak své...

 celý článek

Léky

| Dotaz od: Jiří

Píšu Vám ohledně jedné mé kamarádky. Bohužel je positivní a užívá antivirové léky. Nevím název, ale chci se zeptat - bere od každého denně 1 tabletu a chce si zkusit vzít více...

Je to nebezpečné, mohla by se předávkovat a mít závažné nežádoucí účinky. Pokud má kamarádka pocit, že léčba je příliš slabá, ať vyhledá svého ošetřujícího lékaře a promluví s...

Je mi 20 let, mám angínu, již 3.den beru penicilin po 8 hodinách. Moje přítelkyně dostala herpes simplex 2 (genitálie). Zatím jsem se bohužel nedostal k žádnému lékaři a přes...

Antibiotika a antivirotika bych rozhodně nekombinovala, pokračujte v lokálním ošetřování herpesinem a raději navštivte lékaře, mohlo by jít o zcela jiný problém, než opar...

Mám velkou prosbu, od pěti let trpím na opary na oku (víčko, vždy stejné místo). První dva dny vždy s teplotou 37 - 38 a velkými bolestmi hlavy. Standardně používám Zovirax a...

Zovirax mast můžete užívat i v rané graviditě, účinná látka tohoto přípravku není na seznamu teratogenních léků. Problém by tak neměl být ani při užívání tablet, užívejte je...

Myslíte si, že pokud jste již chřipku v této sezoně prodělali, můžete chodit vesele po ulicích s odhaleným krkem? Že se můžete líbat s náhodnými kašlajícími chodci nebo chodit...

 celý článek

Chřipka si své oběti nevybírá. Ve chřipkovém období stačí jen krátký pobyt mezi lidmi a několik kapének s virem si dokáže snadno najít cestu do nenakaženého organismu. Dokonce...

 celý článek

Dva HIV pozitivní pacienti, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeně kvůli léčbě rakoviny, se díky tomuto zákroku možná zbavili HIV pozitivity. Dokonce i poté, co přestali...

 celý článek

S chřipkovou sezonou se různí lidé vyrovnávají různě. Ti zodpovědní svou imunitu posilují cíleně během celého roku a chřipková epidemie je pro ně příležitostí ukázat bacilům...

 celý článek

V Ženevě proběhlo ve dnech 20.–23. listopadu 2007 již čtvrté mezivládní setkání, jehož cílem je vyřešit neuspokojivou situaci se sdílením vzorků krve od pacientů, kteří...

 celý článek

Jak bylo již mnohokrát řečeno, na komplikace chřipkové infekce zemřou po celém světě každý rok desetitisíce lidí. Jednou ze zvláště ohrožených skupin jsou vedle lidí nad 60 let...

 celý článek

Pásový opar je virové onemocnění, které se projevuje nepříjemnou a bolestivou vyrážkou. K léčbě jsou většinou používána antivirotika, tedy léky proti virům. Ale od bolesti a...

 celý článek

Největším rizikem virové hepatitidy typu C je její přechod do chronické fáze. Ten může vyústit v trvalé poškození jater (cirhózu) nebo až v zhoubný nádor jater. Cílem současné...

 celý článek

Většina lidí zná nepříjemný pocit mravenčení a brnění rtů, který předchází výsevu bolestivého puchýřku – oparu. Poradíme, jak se této nepříjemnosti co nejrychleji zbavit i jak...

 celý článek

Vzbudili jste se s ucpaným nosem, kýcháním a kašlem, máte teplotu a bolí vás celé tělo. Pokud vám vadí, že neumíte rozpoznat, jaká choroba si na vás zasedla, vryjte si do paměti...

 celý článek

Plané neštovice jsou běžným onemocněním dětského věku. Dostat je lze ale i v dospělosti – a právě tehdy se častěji mohou rozvinout závažné komplikace.

 celý článek

Co je chřipka? Jak přesně vzniká a co ji způsobuje? Jak se chová chřipkový virus po vstupu do organismu? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek nabízejí animace šíření viru v...

 celý článek

Takzvaný herpes zoster ophthalmicus – neboli oční pásový opar – je způsoben reaktivací viru Varicella zoster v oblasti nervů obličeje, které zasahují i do oka. Je v této...

 celý článek

Jedna z nejčastějších komplikací hepatitidy B je rakovina jater, konkrétně jedna její verze – hepatocelulární karcinom. Studie publikované v časopise Gastroenterology přináší...

 celý článek

Na počátku je nepříjemné svědění a pálení a v příštím okamžiku se vytvoří bolestivý puchýřek v podobě oparu. Kde se opar bere, jak se přenáší a co s ním udělat, abychom se ho...

 celý článek

Tímto chronickým zánětlivým onemocněním trpí až 20 % lidí. Důležitá je nejen správná každodenní péče o citlivou pokožku, ale také vhodná léčba. Jejím úkolem je především...

 celý článek

Pásový opar je nepříjemné onemocnění i ve své akutní, několik dní trvající formě. S ním spojené potíže však můžou následně přetrvávat i roky. O co se jedná a dá-li se problémům...

 celý článek

Chřipka může přijít pěkně draho. V tomto článku se však nebudeme zabývat ekonomickým dopadem chřipkové epidemie nebo pandemie na zdravotnictví nebo národní a světové...

 celý článek

Virová hepatitida C (VHC) je závažné virové onemocnění, které postihuje játra a může vést až ke vzniku jaterní cirhózy nebo rakoviny jater.

 celý článek

Se stále vzrůstající pravděpodobností mutace viru H5N1 do pandemické varianty je třeba zacílit pozornost na účinnost případné léčby a preventivních opatření proti šíření pandemie.

 celý článek

Doktor Menno de Jong, šéf virologického oddělení ve vietnamské Nemocnici tropických onemocnění v Ho-Či Minově Městě, nabádá lékaře k tomu, aby neztráceli naději ani u...

 celý článek

Jsem v 8+6tt a dostala jsem plané neštovice i přesto, že už jsem je v dětství měla. Nastudovala jsem všechny možné informace z internetu a s obavami z následků kontaktovala svou...

Onemocnění planými neštovicemi zanechává doživotní imunitu. Jestliže jste neštovice v dětství prodělala, jedná se teď o jiné onemocnění s vyrážkou. Jestliže se však nyní jedná o...

Časté afty

| Dotaz od: Jaroslav

Od vyndání krčních mandlí v červnu 2013 trpím častými afty, které mají velikost někdy přes i 1cm. Tvoří se kdekoliv v ústech ale takto velké zejména v místech, kde byli dřív...

Jaroslave. Příčina aftů je bohužel zatím nejasná.Na jejich vzniku se podílí zhoršená imunita,onemocnění zažívacího traktu,hormonální rozlada,stomatologické problémy,snad...

Herpes

| Dotaz od: Tina

Moje spolubydlící má genitální herpes, užívá antivirotika Valaciclovir. Její přítel má opar na rtu (Jedná se o jiný vir?). Hrozí nějaké riziko přenesení viru (záchodové prkénko...

Opar na rtu bývá obvykle způsoben herpes virem typu 1, zatímco genitální opar bývá častěji zapříčiněn herpes virem typu 2. Není však vyloučeno, že herpes vir 1 vyvolá opar na...

Co dělat, máme-li doma nemocného s chřipkou? Přestože chřipková sezona ještě nenastoupila, nikdy nevíme, kdy se nám virus vplíží do rodiny. A proto je dobré si včas ujasnit...

 celý článek

Imunita a genitalni herpes

| Dotaz od: anonym

Mam dotaz ohledne souvislosti imunity s genitalnim oparem. Navazala jsem po dlelsi dobe vztah s muzem, ktery pred lety prodelal rakovinu, ktere se mu diky vcasnemu zasahu...

Po prodělané infekci herpetickými viry v nás opravdu natrvalo zůstavají a oslabení imunitního systému může vyvolat jejich reaktivaci a klinicky se projeví jako výsev oparu...

Osmileté dceři se objevil pásový opar.Je bez teplot.Dle pokynů lékaře zůstala doma do zaschnutí puchýřků,ale nepředepsala nám žádná antivirotika jen doporučila koupit Tano...

Pokud není průběh pásového oparu komplikovaný, skutečně se antivirotiky neléčí. Komplikace jsou poměrně vzácné a vážnější následky u mladého a zdravého organismu ještě vzácnější...

Očkování proti neštovicím

| Dotaz od: Blanka

Pracuji 18 rokem jako pedagog na základní škole. Plané neštovice jsem neprodělala, v krvi nemám protilátky. Můžu být i přesto vůči tomuto viru nějakým způsobem imunní nebo...

Blanko! Pokud jste plané neštovice neprodělala a máte zjištěno, že jste séronegativní, tedy, že v krvi nemáte protilátky proti viru planých neštovic (varicella zoster virus...

Pásový opar, žena 65 let

| Dotaz od: Simona

Moje babička trpí pásovým oparem... Její 65 let... je po operaci hlavy a různých ''nemocí'', o kterých nemám ani ponětí.. jde o to, že pásový opar se jí udělal mezi lopatkama...

Pokud je babička ležící, nevstává z postele a nepostará se o sebe a hrozí proleženiny, je to důvod k přijetí do nemocnice na léčbu za hospitalizace. O ní rozhoduje ošetřující...

Mononukleóza

| Dotaz od: Zbysek

Prosím, za jakou dobu (od začátku léčby) se můžu líbat a mít sex s dívkou, která měla mononuklézu? Děkuji moc za odpověď.

Antivirotika působí poměrně rychle, kontakt je tedy možný několik dní po začátku léčby.Pokud jsou antivirotika nasazena. Pokud jde jen o symptomatickou terapii, jistota je až po...

Angína

| Dotaz od: Katka

Jsem v 37tt těhotenství, před 10 dny se u mě objevila viróza která přešla v angínu. Lékařka mi naordinovala Bioparox ale po tom mi bylo ještě hůř, tak mi předepsala s...

Pravděpodobně zápolíte s virosou,to je v tomto interiérovém období skutečný kříž.Léčba v zásadě neexistuje,zvítězit musí imunitní systém,léky,které jsou doporučovány,skutečně...

Bolest v podbřišku a v bedrech

| Dotaz od: Markéta

Již 3dny mne trápí bolest v podbřišku-pocit tlaku, a bolest v bedrech, která se stupňuje, mírně zvýšená teplota a nažloutlý výtok. Navštívila jsem gynekoložku, která mi odebrala...

Vaše obtíže mohou být gynekologického i urologického původu, rozhodně doplňte vyšetření moči na bakterie, ev. dle výsl. další vyšetření ( ultrazvuk atd).

Lékaři, vědci a celá odborná veřejnost počítá s tím, že citlivost chřipkového viru k léčbě antivirotiky se postupem času mění. Ne každý by však čekal, že se může měnit i v náš...

 celý článek

Herpes genitalis

| Dotaz od: lenka

Pane doktore, udelaly se mi genitalni opary. Nejdrive jeden a ted uz jich mam asi 8-10. Nejsou nejak bolestive, ale boli me postevacek ale nic na nem nemam. Byla jsem u pana...

Framykoin bych jako nejlepší neviděl, lepší by bylo antivirotika lokálně Příjemný večer

Herpes simplex patří mezi nejvíce rozšířená virová onemocnění člověka. Onemocnění se projevuje charakteristickými změnami na kůži i sliznicích, odkud se virus může přenést na...

 celý článek

Chtěla jsem se zeptat na možnost nákazy prasečí chřipkou matky a novorozence po porodu či v šestinedělí. Kolem data mého porodu má přijet na konci srpna sestra manžela z Anglie...

Jano, pokud máte podezření, že by se Vaše švagrová mohla v Anglii nakazit, jednoznačně ať k Vám ani dítěti nechodí a v žádném případě ani k jiným dětem do porodnice. Možnost...

Pane doktore. Plánujeme s partnerem miminko a věc se má takto. Včera ráno jsme měli pohlavní styk, odpoledne mi na preventivní prohlídce u praktického lékaře bylo řečeno, že mám...

Positivní test ještě neznamená oplodnění,výrobce uvádí u tohoto preparátu -Těhotné ženy a kojící matky mohou přípravek užívat pouze z vážných důvodů na doporučení lékaře.Výsev...

Pásový opar

| Dotaz od: Martin

Mamka(60 let) onemocněla pásovým oparem na levé ruce.Byli ji předepsány antivirotika a léky proti bolesti.Puchýře má stále,ale příliš nebolí.Velké bolesti má však v celé ruce až...

Pokud se mamince pásový opar vrací doporučovala bych preventvní léčení antivirotiky, to znamená i v době , kdy opar nemá. Bohužel bolesti přetrvávají dlouhodobě , i když už na...

Opar

| Dotaz od: RougeRose

Na dolním rtu se mi začíná dělat opar, všimla jsem si toho včera (pondělí), dnes už je však zřetelnější s puchýřkem. Existuje nějaký přípravek na opar v počátečním stádiu? Pokud...

Antivirotika (léky proti oparu) by se měly natírat od stadia, kdy ještě není puchýřek, nevím tedy, jak moc budou látky učinné v tomto stadiu puchýřku, zkusit je ale můžete...

Se snižující se teplotou přichází kromě předvánočního shonu i čas nachlazení, kašle, rýmy a také chřipky. Co dělat, když domácí léčebné postupy nepřinášejí úlevu a chřipka se...

 celý článek

Mam uz dlouhodoby zdravotni prolem a moc prosim o radu. 3 mesice pretrvavajici bolest ucha v oblasti bubínku, bolest hlavy (seshora v jednom bodě) a bolest zespodu v krku. Jedná...

Pokud jsou vyloučeny strukturální, zánětlivé a stomatologické příčiny, pak lze uvažovat o myofasciální etiologii. Jde o bolesti způsobené změnami ve svalech . Mluvíme o...

Už delší dobu mám opakované potíže s genitáliemi. Je mi 21 let a objevilo se to u mne nedávno. Pohlavní život je u mě velmi smutný a s přítelem nás to trápí delší dobu. Uvnitř...

Je to těžké, nevidím Vás a pravděpodobně jste dobře vyšetřena. otázkou je,zda byl vyšetřen i Váš partner. potíže mohou být od něho,ikdyž on sám je bezpříznakový. Určitě bych...

Asi před týdne...

| Dotaz od: Sára

Asi před týdnem se mi objevilo na zádech několik pupínků, ze kterých se postupně stalo ohraničené červené kolo(asi 2 cm), které dost svědí, prý jsou na něm i malé puchýřky. K...

Pokud by skutečně šlo o pásový opar, byly by pupínky a puchýřky nejspíše velice bolestivé. V tomto případě se u některých osob s oslabenou imunitu nasazují antivirotika, častěji...

S blížící se chřipkovou sezonou lékaři začínají bít na poplach a nabádat k podzimnímu očkování. Kromě praktických lékařů a epidemiologů, kteří toto mají v popisu práce, se letos...

 celý článek

Epidemie představuje zvýšený výskyt určitého onemocnění. Slýcháme o ní v mnoha souvislostech, donedávna by nás však asi nenapadlo spojovat si ji i s takovým problémem, jako je...

 celý článek

Pásový opar

| Dotaz od: Alena

Nemohu se zbavit pásového oparu. Objeví se zhruba obměsíc, nebo po menší zátěži. Léčím ho Herpesinem, ale zase se objeví znovu. Je to velmi bolestivé- Poraďte prosím, jestli se...

Aleno! Pokud se vám pásový opak neustále (i přes léčbu Herpesinem) vrací, je velmi pravděpodobné, že máte nějakým způsobem porušenou imunitu. Měla byste absolvovat imunologické...

Herpes

| Dotaz od: Jana

Mám choulostivý dotaz týkající se genitálního oparu. Dnes ráno mi lékař diagnostikoval pravděpodobnou ranou fázi viru herpes. Do včerejšího dne, vzhledem k tomu, že jsem byla...

Jsou 2 typy oparu.labiální a genitální.nelze spolehlivě říci,který zrovna máte na vulvě .virus persistuje v těle,je po prodělaných neštovicích a vyseje se v době,kdy je snížená...

Mezinárodní zdravotní řád je právní nástroj Světové zdravotnické organizace, který zavazuje státy ke spolupráci proti šíření závažných infekčních chorob. Jeho cílem je zajistit...

 celý článek

Genitalni opar

| Dotaz od: Petra

Jiz snad podesate za posledni tri riky mam genitalni opar.5 let mam staleho partnera,s nimz vychovavam dceru.Moja gynekolozka mi pri prvnim vysevu doporucila herpesin krem a...

Změnou lékaře nedocílíte jiné léčby. Sama víte, že infekce se nelze zbavit, použitím antivirotika při akutním výsevu lze jen mírnit příznaky. Co můžete udělat sama, je vyvarovat...

Chtěla bych se ...

| Dotaz od: Terezie

Chtěla bych se zeptat , proč se mi dělají na hřebetech rukou malé bradvičky, a čím je to možné léčit děkuji za odpověď.

Terezie, bradavice jsou velkou záhadou i pro lékaře. Někdy samy od sebe zmizí a objeví se jinde. Jedná se o virové onemocnění, proto lékem volby jsou antivirotika - jsou...

Jednou z komplikací virové hepatitidy typu C je steatóza. Komu toto postižení jater hrozí? A co pro pacienta znamená? Steatóza jater je ukládání tukových kapének do jaterních...

 celý článek

Ani letos se nám nevyhne – chřipka. Mnozí z nás jí již podlehli, mnozí jí teprve podlehnou. Jak to provést, abychom se letos také my neocitli mezi marody?

 celý článek

Inhibitory neuraminidázy jsou v současnosti nejúčinnějším prostředkem pro léčbu chřipky. V nedávné době se ale objevily alarmující případy kmenů rezistentních na tato...

 celý článek

Herpes

| Dotaz od: Jarmila

Již od dětství (asi od 5ti let) se mi tvoří opar na očním víčku. Během puberty jsem potíže neměla, ale po nástupu do práce a stresu se mi opary vrátily. Od té doby přicházejí...

Jediná možná a účinná léčba je podání tablet s virostatikem. Doporučuji použít dávku 800mg 5xdenně. Tento lék se může podat i vícekrát do roka, pokud je to třeba. A v případě...

Šedesát dva milionů mrtvých lidí. Tak dramatické jsou vědci odhadované následky epidemie, kterou by způsobil pandemický virus chřipky z roku 1918, kdyby se býval vyskytl v roce...

 celý článek

Postherpetická neuralgie

| Dotaz od: Mirka

Je mi 29 let a před rokem jsem dostala pásový opar. Praktická lékařka mi dala nejprve antivirotika, ale asi po 2 týdnech mi začaly bolesti v místě pásového oparu, měla jsem i...

Obvykle ano, ale opravdu jako krajní řešení, se kterým je dobré nespěchat.

Paleni po herpesu

| Dotaz od: Johny

Pane doktore, Před měsícem jsem prodělal herpes na rtu a místo je stále mírně začervenalé. Stane se, že mě pálí a štípe, ale znovu se herpes neobjeví. Je tento stav pálení...

Po prodělaném herpesu mohou bát tyto problémy i měsíc- pálení, svědění-doporučuji Vám chladivé krémy

Hpv virus

| Dotaz od: Radek

Mám již dlouho HVP virus a způsobuje mi bradavice pouze na rukou jako u mého otce.Bradavice při vyříznutí se objeví na jiném místě sněžení a různé přípravky nefungují jím...

Bohužel,hlíva ústřičná Vás nezbaví herpetického viru.K jeho nepříjemné vlastnosti náleží schopnost v minimálním množství perzistovat po primárním kontaktu v organismu člověka a...

Před pár dny jsem byla na gynekologii s mým problémem. Bylo mi řečeno, že mám na genitáliích opar. Dostala jsem po 4 hodinách lék Herpesin. Včera jsem si udělala těhotenský test...

Pokud je velmi časné těhotenství, může vše dopadnout dobře. Opar plod ohrožuje více než antivirotika. Jistě kontaktujte svého gynekologa a určete stáří těhotenství.

Je zřejmé, že chřipkou jsou nejvíce ohroženi lidé s oslabeným či nějak narušeným imunitním systémem. Snáze infekci podlehnou a k tomu, aby u nich propuklo onemocnění, jim stačí...

 celý článek

Před 3 dny se mi udělali na předkožce 2 pupinky a stále se to zhorsuje (viz foto). Je to taková paliva až bodava bolest. Mohl by jste mi poradit jak se toho zbavit a o jakou...

Dle fotografie se jedná o genitální opar.Doporučuji kontaktovat spádového dermatologa- obvykle se volí protizánětlivá vysušující antimikrobiální terapie, v těžších případech a...

Herpes

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych Vás moc poprosit o pomoc.Mé 4 leté dceři se opakovaně vrací herpes.Již s tím byla jednou v nemocnici,protože ho měla přes půl obličeje a od té doby se jí pravidelně...

Jako atopik je vaše dcera náchylnější k virovým infekcím jako je herpes apod. Při častých recidivách je třeba dlouhodobá profylaktická léčba, tzn. 1 tbl. 200mg acykloviru 4x...

Genitální opar

| Dotaz od: Zuzana

Před týdnem jsem byla na venerologii, kde mi diagnostikovali genitální opar. Mám stálého sexuálního partnera. Dobrala jsem v pondělí antivirotika. Nyní už nemám žádné puchýřky a...

Styk až po úplném uzdravení.

Herpes genitalis

| Dotaz od: Petra

Cca asi před rokem a půl mi byl diagnostikován herpes genitalis, který byl léčen antivirotiky. asi po roce, kdy prvotní symptomy zmizely, jsem měla potíže s krkem a kořenem...

Herpes se objeví při snížené imunitě.obvykle se nevyléčí, antivirotika jsou účinná před vysetím puchýřků.podporujte imunitu, těhotenství nebude problémové kvůli herpesu, problém...

Loupání kůžičky

| Dotaz od: Kateřina

Mám takový problém a vůbec nevím co by to mohlo být. Je mi 18let. Přibližně před týdnem jsem se léčila z kvasinek a to je už v pořádku. Ale chvíli potom se mi udělal puchýřek na...

Ve vašem případě půjde o virové onemocnění, herpes progenitalis, který se projevuje právě výsevem bolestivých puchýřků na zarudlé spodině, které pak praskají a vytvoří se strupy...

Genitalni herpes

| Dotaz od: Veronika

P.doktore.chtěla bych se zeptat.mela jsem nechráněný pohlavní styk a po týdnů se mi objevil tvrdý bolestivi vřed pod nosem..opar.A po týdnu zmizel.pak Asi 5 dni po oparu se mi...

Milá Veroniku- opar, neboli herpes je virové onemocnění, které se objevuje na rtu, typ I, nebo se přenáší pohl. stykem- herpers genitalis, typ II- což se projevuje puchýřky na...

Dlouhodobá střevní chřipka

| Dotaz od: Tomáš

Už snad přes měsíc mám střevní chřipku. Prvně jsem měl teploty a průjmy, ale ted a dlouhou dobu mi už vubec nic není (žádné teploty, průjmy, ani nechodím nějak často na záchod...

Pokud se cítíte už dobře a nemáte teploty a průjem, tak už střevní chřipku nemáte, máte pouze zbytkové viriony v těle (dle výsledků výtěrů), které už Vás ale evidentně nijak...

Nejlepší obranou proti onemocnění je vůbec neonemocnět. Ideální by bylo vůbec se s původcem onemocnění nepotkat. Jak to však udělat v případě chřipky, která se přenáší snadno a...

 celý článek

Aciklovir

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, zda antivirotika podáváná při aktivním VZV=herpes zoster (ACIKLOVIR) mohou účinkovat i na virus klíšťové encefalitidy a když ne tak proč. Děkuji za odpověď.

Aciklovir na virus klíšťové encefalitidy neúčinkuje. Nedokáže prolomit jeho obranné mechanismy (je to dáno biochemickou skladbou viru a skladbou antivirotika). Viry mají různou...

Jsem nyní ve 39. týdnu, minulý týden mi byl diagnostikován pásový opar, byla jsem 3 dny na infuzich ( Herpesin), nyní pokračuji v léčbě tabletami Zovirax (800 mg), ty mám do 24...

Jitko. Léčba pásového oparu by neměla být delší než 7 dní, takže snad než porodíte, Zovirax doberete. Ale překážku v kojení bych neviděla. Novorozenec by měl mít protilátky, ale...

Chřipka?

| Dotaz od: Ida

Paní doktorko,chci se zeptat, zda se u mě jedná o chřipku či něco jiného. V neděli mi začaly dost silně bolet záda,v podpáždí a posléze i nohy-svaly,klouby.Večer jsem měla pouze...

Chřipka patří mezi infekční onemocnění virového původu.Říci,zda onemocnění má na svědomí opravdu virus chřipky,by znamenalo podstoupit podrobné vyšetření krve/serologie...

Léčba silné bolesti

| Dotaz od: Danuše

V dubnu jsem prodělala pásový opar s virem neštovic v obličeji/levá pol. oko a nadoč. oblouk, čelo i vlasová část/. Byla předepsána antivirotika, mast a dávala jsem si obklady...

Bohužel tyto bolesti po pásovém oparu jsou opravdu silné, ale zase jsou určitě řešitelné, takže je potřeba najít vhodnou a silnou kombinaci, přidat Gabapentin by se zkusit mohlo...

Léčivé rostliny byly ještě před sto lety jednou z mála nadějných možností léčby různých neduhů, chřipku nevyjímaje. Naše babičky a prababičky neměly antipyretika, kapky proti...

 celý článek

Svědeni rány

| Dotaz od: Lucie | z mobilní aplikace

Z malé ranky na noze se den co den stala větší po každém holení, když se vždy odloupl strup. Asi po týdnu mě rány začaly svědit. Byla jsem u kožní a ten nevěděl co s tím. Okolo...

Lucie, může se jednat o streptokokové onemocnění kůže, tzv. impetigo, nebo pásový opar. Bohužel z fotografie nedokážu blíže určit, o jaké onemocnění se jedná. Doporučuji vám...

Herpes simplex in loco

| Dotaz od: Irena

Paní doktorko, můj minulý dotaz zodpověděla již paní doktorka Dobešová s diagnozou recidivujícího herpes simplex in loco a navození léčby Provirsanem. Jedná se o pravidelně se...

Herpes simplex by neměl být pro plod nebezpečný. i v těhotenství se smějí používat léky tzv. antivirotika. Nebezpečný bývá až v průběhu porodu, pokud přijde miminko s virem do...

V červnu 2007 zaujaly japonskou veřejnost diskuse ohledně bezpečnosti antivirových léčiv účinných při léčbě chřipky. Dohady okolo bezpečnosti antivirotik neovlivní podle WHO...

 celý článek

Opar

| Dotaz od: Kikina

Chtěla bych se zeptat jak se mám zbavit oparu v oblasti genitalií...Je to nepříjemné a nemůžu si pomalu ani sednout..Nevím co na to mám užívat aby to zmizelo co nejdříve...

Kikino! Na herpetický výsev - opar- pomáhají jedině antivirotika. Tyto léky se v těžších případech podávají ve formě tablet, v méně závažných případech formou mastí. Např...

Zovirax v těhotenství

| Dotaz od: Andrea

Jsem ve 32. týdnu těhotenství a objevil se mi pásový opar na zádech, nejdřív jsem dostala jen tekutý pudr, ale nezabral a pásový opar se rozšířil. Po týdnu jsem dostala tablety...

Pro plod je teď lepší, pokud budete užívat antivirotika,než být stále plná aktivního viru. Zde převažují pozitivní vlivy nad negativními velmi výrazně. Určitě bych ho vzala...

Asi před týdne...

| Dotaz od: Sára

Asi před týdnem se mi objevilo na zádech několik pupínků, ze kterých se postupně stalo ohraničené červené kolo(asi 2 cm), které dost svědí, prý jsou na něm i malé puchýřky. K...

Pokud by skutečně šlo o pásový opar, byly by pupínky a puchýřky nejspíše velice bolestivé. V tomto případě se u některých osob s oslabenou imunitu nasazují antivirotika, častěji...

Opar

| Dotaz od: Lucie

Již několik let se mi dělá stále na stejném místě, tedy na pravé hýždi, opar. Vždy den před výsevem mě bolí kůže na dotek buď na noze, v třísle, nebo jinde na těle. Většinou...

Zdravím., opar je vždycky problém, v podstatě velmi špatně řešitelný,nic jiného, než brýt antivirotika při výsevu, nebo i kontinuálně jako prevenci nemůžete. Vtěhotenství...

Genitalni opar

| Dotaz od: Petra

Jiz snad podesate za posledni tri riky mam genitalni opar.5 let mam staleho partnera,s nimz vychovavam dceru.Moja gynekolozka mi pri prvnim vysevu doporucila herpesin krem a...

Změnou lékaře nedocílíte jiné léčby. Sama víte, že infekce se nelze zbavit, použitím antivirotika při akutním výsevu lze jen mírnit příznaky. Co můžete udělat sama, je vyvarovat...

Mezinárodní zdravotní řád je právní nástroj Světové zdravotnické organizace, který zavazuje státy ke spolupráci proti šíření závažných infekčních chorob. Jeho cílem je zajistit...

 celý článek

Chtěla bych poprosit o radu. Antikoncepci Jeanine užívám 3.rokem. Již od začátku braní se mi menstruace nedostatvovala během "volého týdne" tj po dobrání platíčka, ale...

Vaše problémy s krvácením se občas vyskytují. Myslím si ,že je čas na změnu antikoncepce , aby se nedostavovalo pravidelné krvácení mimo 7 denní pauzu. Těhotenství se ale při...

Opar na rtu

| Dotaz od: Jiří

Mám otázku. Vždy když dám své holce pusu tak se mi do jednoho dne na rtu objeví opar. Nevíte čím by to mohlo být a jak se proti oparům bránit ???

Tak záleží na tom, jestli má partnerka v době kontaktu také opar. Onemocnění je totiž vysoce nakažlivé. Pokud na opary trpí partnerka, je potřeba se během výsevu vyrážky...

Co to muze byt?

| Dotaz od: Dagmar | z mobilní aplikace

Chtela jsem se zeptat na tento problem- viz. Fotografie. Priteli se jednou za tri mesice objevi tento "opar" , pritele zacne bolet pulka tela- jakoby "pri zanetu...

Jedná se o opar tzv. herpes simplex, který se může vracet, viry mají schopnost zůstávat v organismu a při oslabení vznikne onemocnění. Záleží na intervalu, pokud se vrací jednou...

Šedesát dva milionů mrtvých lidí. Tak dramatické jsou vědci odhadované následky epidemie, kterou by způsobil pandemický virus chřipky z roku 1918, kdyby se býval vyskytl v roce...

 celý článek

Opar

| Dotaz od: RougeRose

Na dolním rtu se mi začíná dělat opar, všimla jsem si toho včera (pondělí), dnes už je však zřetelnější s puchýřkem. Existuje nějaký přípravek na opar v počátečním stádiu? Pokud...

Antivirotika (léky proti oparu) by se měly natírat od stadia, kdy ještě není puchýřek, nevím tedy, jak moc budou látky učinné v tomto stadiu puchýřku, zkusit je ale můžete...

Herpes simplex patří mezi nejvíce rozšířená virová onemocnění člověka. Onemocnění se projevuje charakteristickými změnami na kůži i sliznicích, odkud se virus může přenést na...

 celý článek

Herpetická encefalitida

| Dotaz od: Jakub

Asi před rokem jsem prodělal HSV- herpetická encefalida, od té doby co to začalo jsem se ještě ani jeden den necítil jako dřív, dennodenně ve mě prochází několika hodinové stavy...

Prodělal jste zánět mozku, ten sice ne zanechal strukturální poškození, ale funkce je změněna!!!Je pořád velký předpoklad, že se uzdravíte!!! Jste mladý , věřte tomu!!! Zůstaňte...

Hpv virus

| Dotaz od: Radek

Mám již dlouho HVP virus a způsobuje mi bradavice pouze na rukou jako u mého otce.Bradavice při vyříznutí se objeví na jiném místě sněžení a různé přípravky nefungují jím...

Bohužel,hlíva ústřičná Vás nezbaví herpetického viru.K jeho nepříjemné vlastnosti náleží schopnost v minimálním množství perzistovat po primárním kontaktu v organismu člověka a...

Před týdnem jsem byla u lékařky s tím, že mě bolí v krku, myslela jsem si, že mám angínu, ačkoliv jsem jí v životě neměla. Řekla mi, že to je jen aft. Teplotu jsem neměla a...

Vaše potíže mohou být herpetická infekce v oblasti hrdla. V první fázi k léčbě postačí kloktání desinfekčními přípravky a nebo použití pastilek. Dalo by s to doplnit například o...

Opar

| Dotaz od: Kikina

Chtěla bych se zeptat jak se mám zbavit oparu v oblasti genitalií...Je to nepříjemné a nemůžu si pomalu ani sednout..Nevím co na to mám užívat aby to zmizelo co nejdříve...

Kikino! Na herpetický výsev - opar- pomáhají jedině antivirotika. Tyto léky se v těžších případech podávají ve formě tablet, v méně závažných případech formou mastí. Např...

Som hemofilik z slovenskamam 53 rokov v 90 tych rokoch ma infikovali v nemocnici hepatitidou c ktoru som dostals preparatmi krvnej plazmy vtedy este neboli dostatocne vysetrene...

Milý Teodore, velmi mne mrzí, co Vás potkalo, medicina jde stále dopředu a to co se událo v minulosti bohužel tenkrát nešlo lépe... Každopádně co se týče dnešního problému...

Pásový opar

| Dotaz od: Lenka

Příteli se zhruba před týdnem objevil pásový opar o velikosti pěti centimetrů v oblasti beder. Lékař mu nasadil antivirotika a tekutý pudr. Dnes už jsou všechny puchýřky...

Bohužel po pásovém oparu je naprosto běžné, že se objevuje poškození nervů ( virus nerv poškozuje), což se projevuje hlavně problémy s citlivostí. Norma je do 3 měsíců, pokud to...

Herpes simplex in loco

| Dotaz od: Irena

Paní doktorko, můj minulý dotaz zodpověděla již paní doktorka Dobešová s diagnozou recidivujícího herpes simplex in loco a navození léčby Provirsanem. Jedná se o pravidelně se...

Herpes simplex by neměl být pro plod nebezpečný. i v těhotenství se smějí používat léky tzv. antivirotika. Nebezpečný bývá až v průběhu porodu, pokud přijde miminko s virem do...

Mononukleóza

| Dotaz od: Zbysek

Prosím, za jakou dobu (od začátku léčby) se můžu líbat a mít sex s dívkou, která měla mononuklézu? Děkuji moc za odpověď.

Antivirotika působí poměrně rychle, kontakt je tedy možný několik dní po začátku léčby.Pokud jsou antivirotika nasazena. Pokud jde jen o symptomatickou terapii, jistota je až po...

Aciklovir

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, zda antivirotika podáváná při aktivním VZV=herpes zoster (ACIKLOVIR) mohou účinkovat i na virus klíšťové encefalitidy a když ne tak proč. Děkuji za odpověď.

Aciklovir na virus klíšťové encefalitidy neúčinkuje. Nedokáže prolomit jeho obranné mechanismy (je to dáno biochemickou skladbou viru a skladbou antivirotika). Viry mají různou...

Pásový opar

| Dotaz od: Alena

Nemohu se zbavit pásového oparu. Objeví se zhruba obměsíc, nebo po menší zátěži. Léčím ho Herpesinem, ale zase se objeví znovu. Je to velmi bolestivé- Poraďte prosím, jestli se...

Aleno! Pokud se vám pásový opak neustále (i přes léčbu Herpesinem) vrací, je velmi pravděpodobné, že máte nějakým způsobem porušenou imunitu. Měla byste absolvovat imunologické...

Paleni po herpesu

| Dotaz od: Johny

Pane doktore, Před měsícem jsem prodělal herpes na rtu a místo je stále mírně začervenalé. Stane se, že mě pálí a štípe, ale znovu se herpes neobjeví. Je tento stav pálení...

Po prodělaném herpesu mohou bát tyto problémy i měsíc- pálení, svědění-doporučuji Vám chladivé krémy

Nejlepší obranou proti onemocnění je vůbec neonemocnět. Ideální by bylo vůbec se s původcem onemocnění nepotkat. Jak to však udělat v případě chřipky, která se přenáší snadno a...

 celý článek

Herpes genitalis

| Dotaz od: lenka

Pane doktore, udelaly se mi genitalni opary. Nejdrive jeden a ted uz jich mam asi 8-10. Nejsou nejak bolestive, ale boli me postevacek ale nic na nem nemam. Byla jsem u pana...

Framykoin bych jako nejlepší neviděl, lepší by bylo antivirotika lokálně Příjemný večer

Imunita a genitalni herpes

| Dotaz od: anonym

Mam dotaz ohledne souvislosti imunity s genitalnim oparem. Navazala jsem po dlelsi dobe vztah s muzem, ktery pred lety prodelal rakovinu, ktere se mu diky vcasnemu zasahu...

Po prodělané infekci herpetickými viry v nás opravdu natrvalo zůstavají a oslabení imunitního systému může vyvolat jejich reaktivaci a klinicky se projeví jako výsev oparu...

Těhoteství

| Dotaz od: Andrea

Jsem 7.tt a mam pasovy opar. zajímalo by mě jaké jsou rizika pro plod. Mažu si to tekutým pudrem, lékař mi antivirotika nedoporučil. Myslíte, že bude tahle léčba dostačující...

Váš lékař vám poradil správně.Dodržujte relativní klid (tedy je vodná pracovní neschopnost) a lokálně např.tekutý pudr.Pokud by byla silná bolest,tedy na noc Paralen či ibuprofen.

Léčba silné bolesti

| Dotaz od: Danuše

V dubnu jsem prodělala pásový opar s virem neštovic v obličeji/levá pol. oko a nadoč. oblouk, čelo i vlasová část/. Byla předepsána antivirotika, mast a dávala jsem si obklady...

Bohužel tyto bolesti po pásovém oparu jsou opravdu silné, ale zase jsou určitě řešitelné, takže je potřeba najít vhodnou a silnou kombinaci, přidat Gabapentin by se zkusit mohlo...

Ráda bych se zeptala na Váš názor. Již cca 15 let trpím na opakovaný výsev genitálních oparů. Léky typu herpesin apod. mi nepomáhaly (nový výsev 3x do měsíce) začala jsem tedy...

U těhotných žen se na počátku těhotenství provádějí testy na přítomnost viru v organizmu ženy. Pokud se prokáže jeho přítomnost, je vhodné podávat antivirotika až po 36. týdnů...

Jednou z komplikací virové hepatitidy typu C je steatóza. Komu toto postižení jater hrozí? A co pro pacienta znamená? Steatóza jater je ukládání tukových kapének do jaterních...

 celý článek

Opar

| Dotaz od: Martina

Mému manželovi se stále dělají opary.Jednoho se zbaví a za pár dní,nebo týdnů se mu vyrazí další.Žádná léčba nezabírá,byl už u několika specialistů.Opary jsou velké,bolestivé a...

Zdravím., opary jsou b ohužel neřešitelný problém, já svým pacientům ulevuji alespon tak, že dlouhodobě berou antivirotika vv tabletách., což oddaluje další výsevy, navštivte...

Střevní infekce

| Dotaz od: Linda

Kamarádka má střevní chřipku - zvracela v noci a má průjem. Doktor ji nasadil antivirotika. V pátek máme společně odjet na pryč, je možné, že to od ní chytím? Za jak...

Lékař Vaší kamarádce nejspíše předepsal ATB. Antivirotika se na střevní infekce nepředepisují. Přenesení infekce na jinou osobu nelze vyloučit. Účinek ATB se projeví za 2-3 dny...

Genitální herpes

| Dotaz od: betka

Doufam ze jste diskretni.omlouvam se za pravopis.ke svemu gynekoligovi jsem chodila ze mam problemy.po dost navstevach zistil ze mam opar na vagine.dal my tobolky betadine cipky...

Genitální herpes se může léčit i měsíc, ale po pár dnech léčby by už měli zmizet puchýřky a nepřibývat nové, měli by se začít tvořit krusty a hojit se, já bych krom lokální...

Poranění plíce

| Dotaz od: stanislava

Kamarad mel pred mesicem autonehodu,ma problem z plici spatne mu funguje bylo mu receno ze bude fungovat asi na 70procent,ale do toho dostal chripku a ted jse mu na plice zaliva...

Bude potřeba, aby jsme mohli posoudit závažnost stavu a popřípadě doporučit léčbu, aby jste upřesnila co se stalo, jak byla plíce poraněná, co je příčinou snížené funkce plíce...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: